Auteur Topic: Veilingnieuws  (gelezen 7152 keer)

Offline plienke

  • Forumlid
Veilingnieuws
« Gepost op: 20-10-2005, 14:38:46 »
In dit topic is van alles over de veiling te lezen die wordt gehouden.
De appartementen worden geveild op een veiling in Amsterdam.
Op http://www.mva.nl/veiling/ kan je al vast en indruk krijgen van de site van het veilinghuis.


Offline plienke

  • Forumlid
Re: Veilingnieuws
« Reactie #1 Gepost op: 20-10-2005, 14:42:14 »
12 December 2005, FELIX MERITIS, KEIZERSGRACHT 324, AMSTERDAM

nr. 1: BROUWERSGRACHT 155 I (V), dir.makelaar: DANIEL MILLENAAR (Millenaar Makelaardij, tel. 4539739)** NIEUW.
nr. 2: BROUWERSGRACHT 155 II (V), dir.makelaar: PATRICK AKKERMANS (Van Overbeek Makelaars, tel. 6716191)**NIEUW.
nr. 3: BROUWERSGRACHT 155 III (V), dir.makelaar:HUBERT SELLMEIJER (Ter Linden & Heijer B.V., tel. 6262827)**NIEUW.
nr. 4: BROUWERSGRACHT 155 IV (V), dir.makelaar: HADASSA PAPPIE (Pappie & Van der Zee makelaars, tel. 6655606)**NIEUW.

Deze info stond dus al op de officiele site van de veiling.
De datum staat dus al vast..
 
 

Offline plienke

  • Forumlid
Re: Veilingnieuws
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2005, 15:00:39 »
Hier krijg je alvast wat uitleg over de veiling.



DE EERSTE AMSTERDAMSE ONROEREND GOED VEILING IS UNIEK !!


Wat is er dan wel zo uniek, zult u zich afvragen. In principe zouden we hier kort over kunnen zijn: alles. Ware het niet dat er zeer veel over de Amsterdamse veiling is te vertellen, hetgeen wij u niet willen onthouden.

HISTORIE
Sedert medio vorige eeuw bestaat de Amsterdamse Onroerend Goed Veiling. Oude veilingboekjes (voor velen: de groene boekjes) uit 1860 laten zien dat sedertdien weinig is veranderd. Ook de lay-out van veilingboekje en veilingbiljet hebben in ruim 145 jaar amper een verandering ondergaan. Welke Amsterdammer kent niet de veilingborden, die zijn aangeslagen aan een te veilen onroerend goed? De Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling hecht waarde aan het behoud van het goede van het verleden in combinatie met dat van het heden: uniek!

VEILINGSYSTEEM
Ook de wijze van veilen is een historisch gegeven. Opbod en afslag geschieden tijdens één zitting. Koop en verkoop kan geschieden door makelaars o.g., lid der Makelaarsvereniging Amsterdam, doch ook door anderen (particulieren, geldverstrekkende instellingen etc.): het zijn enkele aspekten die het beeld bepalen van de veiling. Gemiddeld 30 maandagavonden per jaar wordt vanaf 18.00 uur in Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam de veiling gehouden. Een ieder die wel eens een veiling heeft bezocht, weet dat de ambiance, het grote aantal bezoekers voor een levendige atmosfeer en een zekere spanning zorgen. Het pand gaat geveild worden: de afslager slaat op het bekken en vraagt de zaal: "wat mag ik horen?". Het opbieden begint. De hoogste bieder is de provisionele koper (provisioneel betekent hier: voorlopig). Hij ontvangt de plokpenning; dat is de premie die wordt uitgeloofd aan degene die het hoogste bod doet. Hij tekent vervolgens het proces-verbaal van veiling en het te veilen perceel wordt daarna in slag gelegd.

Stel het hoogste bod is € 135.000,--, bij de afslag wordt bijvoorbeeld € 90.000,-- daarenboven gevraagd en het systeem van aftellen begint. Wordt er vanuit de zaal op € 5.000,-- "mijn" geroepen, dan is het pand verkocht voor € 135.000,-- + € 5.000,--= € 140.000,--. Als er niet wordt gemijnd, dan is de hoogste bieder (provisioneel koper) definitief koper. Dit systeem van opbod en afslag wordt het Amsterdamse systeem genoemd, aangezien het afwijkt van het landelijk systeem. Uniek dus!


Offline plienke

  • Forumlid
Re: Veilingnieuws
« Reactie #3 Gepost op: 20-10-2005, 15:03:32 »
vervolg van de uitleg:

MAKELAARS O.G. EN DE EERSTE AMSTERDAMSE ONROEREND GOED VEILING
Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Amsterdamse veiling bestaat niet zonder makelaars o.g., leden van de Makelaars Vereniging Amsterdam en voor de makelaars is de veiling een zeer belangrijk instrument in hun dienstverlening. Vanuit verkopersoogpunt bezien is het van van grote importantie dat bij verkoop een zo hoog mogelijke opbrengst wordt bereikt en dat hij zeker weet dat zijn onroerend goed wordt verkocht. Waarom de makelaar-verkoper (direktie- makelaar) een eigenaar adviseert tot veiling over te gaan kan vele redenen hebben. Uit de praktijkervaring blijkt immers dat alle soorten onroerend goed (beleggingspanden, bedrijfsgebouwen, leeg op te leveren woonhuizen, appartementsrechten en wat dies meer zij) altijd een afnemer in veiling vinden.

De gemiddelde opbrengsten die in veiling worden gerealiseerd, rechtvaardigen de stelling dat deze dikwijls hoger zijn dan in de onderhandse markt!

Hoewel een verkoper ook zelf zijn pand in veiling kan brengen, blijft het sterk aan te raden dat hij zich hierbij verzekert van deskundige begeleiding. Een direktie-makelaar rechercheert alle met betrekking tot het te veilen perceel van belang zijnde gegevens, adviseert de eigenaar terzake de te verwachten opbrengst, stelt de veilingdatum in overleg met de notaris vast en vervolgens begint de molen van de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling te draaien. Veilingbiljetten worden gedrukt, veilingborden worden aangeslagen, opname geschiedt in het veilingboekje, advertentie wordt geplaatst. En is de veilingavond daar, dan zit de verkoper of diens directiemakelaar naast de afslager en de notaris op de "bok" en kan het systeem van opbod en afslag beginnen.

De koper kan ook zelfstandig optreden in de veiling, doch hij dient hierbij de nodige zekerheden te bieden. Zo moet hij zich rechtsgeldig legitimeren en bij aankoop een bankgarantie overleggen ter waarde van 10% van de koopsom. Maar ook voor de koper geldt dat inschakeling van een makelaar o.g. van het grootste belang is. Immers zitten er veel haken en ogen aan het kopen van onroerend goed. Rust er een aanschrijving op het pand, is er een huisvestingsvergunning nodig, wat is de bestemming van het pand, staat het op de Monumentenlijst, zijn er technische gebreken, en last but not least wat is de waarde van het pand. De makelaar-koper informeert en adviseert u over al deze aspecten en wilt u tot aankoop overgaan dan spreekt hij met u af tot welke uiterste prijs hij in veiling voor u zal bieden. Daaraan kan worden toegevoegd het niet onbelangrijke aspekt van de zogenaamde "veilingpsychose". De makelaar-koper is ervaren in het veilen en laat zich niet opjagen door de zaal. Met andere woorden hij zal zich niet laten verleiden tot biedingen die uitgaan boven het bedrag dat hij in zijn hoofd heeft om als uiterste te bieden.

De particuliere koper wordt door het inschakelen van de makelaar-koper beschermd tegen de veilingpsychose, die tijdens andersoortige veilingen maar al te vaak optreedt. Het inschakelen van een makelaar-koper bij de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling biedt ook voor de verkoper de nodige zekerheden. Volgens de Algemene Veilingvoorwaarden Amsterdam is de makelaar-koper, namens zijn opdrachtgever, hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen van de koper in veiling, Met andere woorden: als de opdrachtgever zijn makelaar in de steek laat (dus niet afneemt) dient de makelaar-koper de koopsom geheel voor eigen rekening te voldoen en wordt hij in dat geval als koper aangemerkt. Ook daarin is de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling uniek!


Offline plienke

  • Forumlid
Re: Veilingnieuws
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2005, 15:06:22 »
nog een vervolg van de nuttige uitleg over de veiling:

FINANCIELE ASPEKTEN
De verdeling van kosten in veiling is geënt op het systeem: opdrachtgever betaalt. Verkoper in veiling betaalt één tarief aan het veilinghuis, waarin alle navolgende kosten zijn begrepen: organisatie veiling, zaalhuur, drukken en aanslaan veilingbiljetten- en borden, opname in het veilingboekje, opname in veilinghuisadvertentie, afslagershonorarium en publikatie op internet. Indien er direktiemakelaar wordt ingeschakeld, dan wordt het tarief met 25% verlaagd.

Afhankelijk van de opbrengst bedraagt het totale pakket aan kosten gemiddeld 1,2% van de koopsom (voorbeeld: koopsom € 50.000,-- kosten 1,87%; koopsom € 500.000,-- kosten 0,58%).
De koper betaalt 3 0/00 van de koopsom excl. b.t.w. als tarief aan het veilinghuis; indien door de koper een makelaar is ingeschakeld is hij laatstgenoemde courtage verschuldigd. Dit wordt tussen beiden nader overeengekomen; het tarief van de makelaars is namelijk een vrij tarief. Daarnaast is de koper het notarishonorarium verschuldigd alsmede de overdrachtsbelasting. Al met al is het in Amsterdam gehanteerde veilingtarief lager dan het gemiddelde onderhandse tarief bij koop en verkoop. Uniek!

TENSLOTTE: OPMERKINGEN VAN ALGEMENE AARD
In de afgelopen periode van 10 jaar (1995 t/m 2004) werden er gemiddeld 400 percelen per jaar geveild met een gemiddelde totaalopbrengst van ruim € 92.8 miljoen per jaar. 2000 was een topjaar: 444 panden werden geveild met een totaal opbrengst van fl. 325.068.411,--. De vaste regelmaat waarmee, met uitzondering van het zomerreces in de maanden, juli en augustus, welhaast wekelijks wordt geveild, alsmede al die aspecten die hiervoor zijn genoemd, vormen de kracht van de veiling en geven zowel koper als verkoper die zekerheden en bescherming die noodzakelijk zijn. Wekelijks verschijnt het veilingboekje, waarin alle relevante informatie over de komende veilingen en de daarin aangeslagen percelen staat opgenomen. Het veilingboekje is thans in haar 144e jaargang. Ook daarin is de Amsterdamse veiling uniek! Dagelijks wordt op internet de laatste stand van zaken gemeld op: http://www.mva-makelaars.nl/veilingboekje.html of http://www.mva.nl/veiling.
Voor al diegenen die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse onroerend goed markt, is de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling een belangrijke bron van informatie. Mocht de inhoud van dit artikel uw belangstellling hebben opgewekt, schroom dan niet de veiling eens te gaan bezoeken. U zult dan uit eigen ervaring kunnen zeggen: de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling is uniek!

Didi van den Elsaker, direkteur EAOGV
Frans van Mierisstraat 59, 1071 RL Amsterdam
tel. 020-6733322; fax 020-6733325
e-mail: info@mva-makelaars.nl


winter 2005
 
bron: eerste Amsterdamse onroerend goed veiling
 


Offline Stormpie

  • Forumlid
Re: Veilingnieuws
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2005, 21:40:19 »
er was eens......