Startpagina   Help Inloggen Registreren  
ga naar Realitynet.org  
Info Center
Niet ingelogd
Naam:

Wachtwoord:

Blijf ingelogd: 
Registreren

Wachtwoord vergeten?

Waarom registreren?
Realitynet.nl
Ga naar

Ga naar ExpeditieRobinson.Net

Ga naar WieIsDeMol.Com

Ga naar PekingExpress.org

Ga naar RealityWorld.org

Ga naar RealityNet.org 's toto

Nu op de chat
LaurensAanWAZIG, Realitynet
Nu online
293 gasten en 10 vaste bezoekers (Convans, spechteke, de_witte, wouterv, Brtdm, Swifty, Vangu Vegro, belg, Lukie4, Nvy)
Activiteitenagenda
Nu bezig
De Mol VIER Onderschriftenspel
Nu bezig
Wie is de Mol Online 2018
Binnenkort
Nieuwe RN GameNight
Pagina's: 1 2 3 4 [5]
  Print  
Auteur Topic: HDDs Honderd Duizelingwekkende Dwaalwegen  (gelezen 13055 keer)
Lukie4
Global Moderator
*****
winnaar WIDM-pool 2018
Offline Offline

Geslacht: Man

Als je alles geeft, verlies je niets

« Antwoord #80 Gepost op: 24.02.2014, 23:25:57 »

cricky....
Gelogd

Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #81 Gepost op: 3.03.2014, 15:59:51 »

#15

Categorie:
Culinair / Geschiedenis
Feit: Ketchup was oorspronkelijk een vissaus

Achtergrond:

Vissauzen zijn al vrij oud. In Europa hadden de Grieken en Romeinen al versies (bijvoorbeeld 'garum'). Daarnaast worden dergelijke producten al ruim 2000 jaar in China gebruikt. We weten dit doordat voedsel veelvuldig in gedichten uit de tijd te vinden is, waaronder gefermenteerde vis - wat als pasta of saus werd gebruikt.
Het maken hiervan was vrij simpel. Men neme de vis en stopt deze in een aardenwerken pot, samen met ongeveer een kwart aan zout. Dit wordt in de zon gezet voor ongeveer 2 maanden (afhankelijk van seizoen) om vissaus te krijgen. De reden dat dit werkt is dat er bacterieŽn gaan groeien die melkzuur produceren. Dit melkzuur doodt andere bacterieŽn die anders de vis zouden hebben laten rotten, en het verlaagt de zuurtegraad waardoor het eindproduct vrij zuur is. Hierop kan vervolgens gist groeien, waardoor het gaat fermenteren - en er uiteindelijk een gladde donkere gefermenteerde saus uit komt.
Deze simpele sauzen werden toen (dus ongeveer 2000 jaar geleden) zeer populair, en allerlei alternatieven met bijvoorbeeld groenten werden gemaakt. Ah!, zeg je nu, en toen hebben een stel Chinezen tomaten laten fermenteren tot een dikke zoetzure rode saus en de wereld was nooit meer hetzelfde. Het antwoord daarop is natuurlijk Nee. Want ze hadden geen tomaten. Het zorgde wel voor andere producten die we nog steeds kennen. Soms werd de gezouten vis in gefermenteerde rijst bewaard ter conservering. Bij het eten werd de rijst weggegooid, en dit werd narezushi. Oftewel, de eerste vorm van sushi. Het woord sushi betekende destijds waarschijnlijk ook zuur(proevend), aangezien sushi vroeger zuur was door het fermentatieproces (herinner dat hierbij melkzuur wordt geproduceerd). Daarnaast werd het populair om soyabonen, in plaats van gist, te laten fermenteren. Deze waren goedkoper, makkelijker te vervoeren, eenvoudig te laten groeien, en de smaak bleek beter te bewerken. Hierdoor nam in het grootste deel van China (behalve de zuid-kust) het gebruik van vissauzen vrijwel geheel af, en werden soyasauzen gebruikt.

Dit gebeurde niet in Zuid-Oost AziŽ, waar de saus inmiddels ook al lang was ingeburgerd, wellicht door de directere toegang tot vis. Zodoende bleef juist vissaus, en niet soyasaus, de primaire saus in bijvoorbeeld Vietnam en de Phillipijnen.


Nu is er een gebied in Zuidoost-China dat bij de eerste afbeelding nog net in het vissaus ligt, dat tegenwoordig Fujian heet. In die regio komt al honderden jaren een groep voor die de Hokkien heet. Deze Hokkien woonden bij de oceaan en waren fantastische scheepsbouwers en zeelieden. Daardoor waren ze de meest actieve handelaren in Zuid Oost-Azie tot ver in de late Middeleeuwen. Een van de producten die ze verhandelden was vissaus, ook aan de eerste Europese handelsschepen toen die arriveerden. Dit goedje stond bekend als 鲑汁. Het eerste gedeelte (鲑) werd destijds gebruikt voor geconserveerde vis en werd destijds in dat zuidelijke dialect uitgesproken als guť of ; het tweede deel (汁) is nog steeds gebruikt als saus en werd daar destijds uitgesproken als chiap of tchup. Samen: ke-tchup. Dit werd eveneens waarschijnlijk soms gebruikt voor de soyasauzen, hetgeen we natuurlijk inmiddels als ketjap of kecap kennen.
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #82 Gepost op: 3.03.2014, 16:00:02 »

..vervolgdOp deze manier kwamen de Europeanen via de plaatselijke bevolking en handelaren voor het eerst met ketchup in aanraking rond de 16e of 17e eeuw. En ze vonden het geweldig. En gingen meteen aan de slag om het recept te veranderen. "Ah, en toen werden tomaten geprobeerd, en leverde dat die lekkere rode dikke zoetzure tomatensaus op!" En het antwoord daarop is natuurlijk nog steeds Nee. Tomaten werden destijds nog vrijwel niet gebruikt - tot ergens halverwege de 18e eeuw. Daarnaast werd in Europa geen soya verbouwd. Gelukkig wist vrijwel niemand, op enkele zeelieden na, hoe ketchup hoorde te smaken - zodat met grote creativiteit verschillende basisingrediŽnten konden worden gebruikt.
De meest populaire varianten werden lange tijd gemaakt van vis, paddenstoelen of walnoten. Daarnaast waren veel recepten van mening dat de saus overduidelijk kon worden verbeterd door de toevoeging van plat bier.

Ondanks de Amerikaanse Revolutie verspreidde deze culinaire hype zich naar Engelssprekend Amerika. Hier werd in de 19e eeuw uitgebreid verder geŽxperimenteerd met ketchup - zoals ketchup op basis van citroen, oesters, mosselen, komkommer en.. Tomaten? Tomaten! Ah, dan eindelijk zo'n goede dikke rode zoetzure saus? Natuurlijk niet. Het leek in de verste verte nog niet op huidige tomantenketchup. Tomatenketchup leek nog het meest op een dunne tomatensaus waar willekeurige kruiden aan werden toegevoegd. Het maken hiervan was een enorm werk, maar het voordeel was dat ketchup lang houdbaar was. Daardoor was tomatensaus nog steeds gefermenteerd, en dus zuur en doordringend van smaak.

Het voordeel van langere houdbaarheid drong ook door in de uitgebreide Amerikaanse tomatenindustrie. Tijdens het oogsten daalde de prijs van tomaten dusdanig dat de plukkers duurder waren dan de tomaten opleverden. Totdat ze tot saus werden verwerkt. Ketchup werd zodoende een uitzonderlijk handig bijproduct van de tomatenindustrie - terwijl de meeste tomaten voor andere dingen werden verwerkt. Voor tomatenketchup werden de kleine, groene, rotte en abnormaal gevormde tomaten in de verwerkingsfabrieken eruit gehaald, en gecombineerd met snijafval (zoals rotte plekken, wormgaten en groene en onrijpe delen) en vrijkomend tomatenvocht. Dit werd in vaten gestopt, waarbij de zware delen naar onder zakten. Het water werd afgetapt, het vat bijgevuld, totdat het vat vol zat - om te fermenteren. Om tomatenketchup te maken werden deze vaten langzaam tot de helft ingekookt, kruiden werden toegevoegd, en ongeveer de helft van het volume aan azijn werd toegevoegd. Voila, tomatenketchup in de 19e eeuw. Jammie.

Het eindproduct hiervan leek, verrassend genoeg, nog niet op de huidige ketchup. Aangezien er geen conserveermiddelen werden toegevoegd begon alles meteen te rotten en te fermenteren. Bij de fermenteerreactie kwam natuurlijk weer melkzuur vrij, zodat het product zuur werd. Om dit tegen te gaan werd wat suiker toegevoegd. Dit is daarentegen alleen maar extra voedsel voor gist, zodat het gistproces werd versterkt en er meer werd gefermenteerd. Daardoor moest veel meer suiker worden toegevoegd, en ook wat meer azijn. Wat je in dat geval krijgt is een hoop zogenaamd invert-suiker, wat zoeter is dan normale suiker. Zodoende moest er naast hopen suiker ook hopen azijn worden toegevoegd. En de ketchup veranderde van een gefermenteerde tomatensaus in een zoetzuresaus - die het bederf aardig maskeerde.
Daarnaast werden hopen kruiden toegevoegd om het bederf te maskeren. Deze zorgde voor een donkere saus, wat nog werd versterkt door productieproblemen - zoals aanbranding. Dit was in de glazen flessen goed te zien, zodat sommige producten met bergen kleurstof in de weer gingen.
Anderen verbeterden gewoon hun beginproducten en productietechnieken.
Later werden conserveermiddelen toegevoegd, zodat eind 19e eeuw de tomatenketchup niet meer hoefde te worden gefermenteerd.

Ter samenvatting: Vissaus bestaat al zo'n 2000 jaar. Dit werd in Zuidoost AziŽ veelvuldig verhandeld door de Hokkien-Chinezen, die het ketchup noemden. Zo kwamen Europese zeelieden ermee in aanraking, die het mee terug namen, en een ketchuprage in Europa ontketende. Niet tegengehouden door enig traditiebesef werden allerlei verschillende soorten ketchup geprobeerd - de drie voornaamste versies gemaakt van vis, paddenstoelen en walnoten. Uiteindelijk werd tomatenketchup in Amerika bedacht, en gebruikt als restproduct voor tomaten. Om bederf te maskeren werden grote hoeveelheden kruiden, suiker en azijn toegevoegd - wat de huidige tomatenketchup opleverde.
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
Jann
Offline Offline

Geslacht: Man

Gewoon

« Antwoord #83 Gepost op: 3.03.2014, 16:49:08 »

En naast de ketchup namen de Europeanen ook joppiesaus mee van de Hokkien Duimen omhoog!
Gelogd

Hier kan uw boodschap komen te staan. GeÔnteresseerd? Neem dan snel contact op en bereik een miljoenenpubliek (5 cent per pm)
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #84 Gepost op: 3.03.2014, 17:53:25 »

 Hilarisch

Dat spreekt voor zich Volmondig Ja
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
NextGP
Offline Offline

Geslacht: Man

Spartapoes

« Antwoord #85 Gepost op: 3.03.2014, 21:47:02 »

Maar wordt onze ketchup dus gemaakt van rotte tomaten?  Shocked
Gelogd
Stormpie
Offline Offline

« Antwoord #86 Gepost op: 3.03.2014, 22:01:24 »

ketchup zal nooit meer hetzelfde smaken...
« Laatste verandering: 6.03.2014, 09:43:28 door Stormpie » Gelogd

er was eens......
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #87 Gepost op: 3.03.2014, 23:10:14 »

Maar wordt onze ketchup dus gemaakt van rotte tomaten?  Shocked

Tot ongeveer een eeuw geleden zat die kans er zeker in ja.
Inmiddels hebben we daar allerlei voedingswarenautoriteiten voor Wink


Dat bedoelde ik met 'Anderen verbeterden gewoon hun beginproducten' ze kwamen op het ingenieuze idee om normale tomaten als grondstof te gebruiken Tongue
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #88 Gepost op: 14.03.2014, 13:46:16 »

Het spijt me oprecht - maar het gaat me niet lukken om van mn voorlopige draft nog een goedlopend verhaal te maken alvorens ik zo op familieweekend moet gaan sorry Dus het gaat tot maandag moeten wachten [hopende dat ik dan bijtijds thuis ben]

De afgelopen week is al met al wat in het honderd gelopen - inclu mn planning hiervoor Droevig
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
Lukie4
Global Moderator
*****
winnaar WIDM-pool 2018
Offline Offline

Geslacht: Man

Als je alles geeft, verlies je niets

« Antwoord #89 Gepost op: 14.03.2014, 13:50:56 »

Het spijt me oprecht - maar het gaat me niet lukken om van mn voorlopige draft nog een goedlopend verhaal te maken alvorens ik zo op familieweekend moet gaan sorry Dus het gaat tot maandag moeten wachten [hopende dat ik dan bijtijds thuis ben]

De afgelopen week is al met al wat in het honderd gelopen - inclu mn planning hiervoor Droevig
Geen probleem ik had ketchup nog gemist door vakantie. Heb weer lekker kunnen lezen. Trouwens...
Daarnaast waren veel recepten van mening dat de saus overduidelijk kon worden verbeterd door de toevoeging van plat bier.

wat wordt daar nu niet beter van?
Gelogd

Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #90 Gepost op: 20.03.2014, 16:21:31 »

Right, het heeft even geduurd wegens meerdere bronnen van oponthoud, maar we kunnen weer verder.#16

Categorie:
Economie / Gezondheid / Recht
Feit: Je leven is zowel niets als miljoenen waard.

Achtergrond:

De waarde van je leven hangt helemaal af van wie je het vraagt, in de wetenschap. Buiten de wetenschap is er al helemaal veel variatie, met mensen die claimen dat elk leven van onschatbare waarde is - en boven elke monetaire hoeveelheid staat. Dat is natuurlijk onzin. Als iedereen werkelijk van onschatbare waarde was, dan moesten we stapvoets op snelwegen gaan rijden doordat de kans op ongelukken oneindig veel belangrijker zou zijn dan het comfort, plezier en efficiŽntie die worden gehaald uit huidige snelheden. Sowieso zouden uit dat oogpunt alle vliegmethoden worden afgeschaft - en waarschijnlijk ook auto's, want je weet maar nooit wanneer een toevallige opstapeling van fabrieksfouten zorgt voor een ontploffing.

In praktijk is het dus noodzakelijk dat mensenlevens worden gekwantificeerd, opdat kan worden bepaald of risico's aanvaardbaar zijn - en of het verhelpen van deze risico's een goed plan is. Om verder te gaan in de transportsfeer, wanneer is het terecht om een spoorwegovergang te verbeteren via automatische bomen? Zulke vragen worden beantwoord met het Willingness to Pay principe. Stel dat bij een kale overgang per jaar 7 ongelukken plaatsvinden per 100.000 mensen die oversteken. Met automatisch neergaande bomen kan dit worden verminderd naar 3 ongelukken per 100.000 mensen. Vervolgens vragen we een hoop mensen hoeveel geld ze over zouden hebben voor die reductie, zeg dat het gemiddeld 50 euro per persoon is. Dan betalen een theoretische 100.000 mensen samen 5 miljoen euro om 4 levens te verhelpen. Een mensenleven (voluit Value of Statistical Life, ofwel VSOL) is hier dus 5 miljoen / 2 = 1.25 miljoen per mensenleven. In praktijk van verkeersveiligheid worden dergelijke methoden gebruikt. Hierbij wordt momenteel ongeveer een VSOL gevonden van 2.5-3 miljoen euro per mensenleven. Hierbij is ongeveer een half miljoen materieŽle schade, en ruim 2 miljoen immeterieŽle schade zoals leed en verloren levensvreugde.

Dit is echter heel algemeen en eenvoudig. Indien in het verkeer mensenlevens worden gered is elk leven evenveel waard, we weten niet hoe lang die persoon anders nog had geleefd. Hier kan veel beter een inschatting van worden gemaakt in de gezondheidszorg. Een kind heeft doorgaans langer te leven dan een bejaarde, waardoor duurdere ingrepen worden geaccepteerd om het leven te redden.
Namens de World Health Organization (WHO) wordt daarom sinds 1990 door veel overheden gewerkt met DALY's: Disability Adjusted Life Years. Dit is een uitdrukking van de ziektelast voor een bevolking, waar vervolgens een prijskaartje aan kan worden gehangen - bijvoorbeeld om te kijken voor welke aandoeningen het vooral nuttig is om te zoeken voor nieuwe behandelmethoden.
Spoiler: hoe DALYs werken (Klik om de spoiler te verbergen/laten zien)
Het probleem is echter dat de achtergrond van DALYs weinig transparant en redelijk arbitrair zijn. Elke aandoening heeft een bepaald gewicht, maar de redenen voor de gewichten zijn niet erg sterk onderbouwd. Sterker nog, er wordt een extra gewicht gegeven op basis van leeftijd van de patiŽnt. Hierbij zijn de levensjaren zo tussen 25-40 het meest waardevol - maar modellen verschillen, en er lijkt weinig bewijs voor. Vervolgens krijgen alle DALYs een prijskaartje van ongeveer 50k [dus: het voorkomen van 1 DALY mag 50.000 euro kosten], maar het waarom voor dit prijskaartje is eveneens.. onduidelijk.
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #91 Gepost op: 20.03.2014, 16:21:57 »

..vervolgd..

Daarom wordt in de wetenschap vaak de QALY [Quality Adjusted Life Years] gebruikt. Heel grofweg is het dezelfde meting, behalve dat de handicapsgewichten omgedraaid zijn, zodat 0 de dood is en 1 een gezond leven. Daarnaast zijn gewichten en geaccepteerde prijskaartjes op basis van wat de bevolking acceptabel vind. Deze prijs zit zo rond de 52k euro, maar kan uitermate verschillen. Wanneer de antwoordgever eveneens voordeel heeft, stijgt de acceptabele prijs ongeveer 15% naar 60k euro. Men vindt zichzelf erg belangrijk.
Daarnaast blijken er grote verschillen op basis van het inkomen van de antwoordgeven; rijke mensen vinden veel hogere behandelingskosten per gewonnen jaar acceptabel dan arme mensen. Bij beide daarentegen is de prijs voor een gewonnen levensjaar ongeveer gelijk aan 2 jaarinkomens.
Ook worden de gewichten anders vastgesteld. Bij de Time Trade-Off methode wordt mensen gesteld dat ze hypothetisch bijvoorbeeld nog 10 jaar te leven hebben met een bepaalde aandoening. Daarna wordt de keuze gegeven een minder lange tijd te leven, maar in volledige gezondheid. De verhouding van hoe lang dit is geeft aan hoe zwaar de aandoening wordt ingeschat. Als men liever 10 jaar met de aandoening leeft dan 9 jaar in gezondheid, dan is de aandoening waarschijnlijk niet al te zwaar.
Het valt misschien op dat dit allemaal wordt gevraagd aan normale mensen. Terwijl er genoeg mensen met de aandoening zijn, die toch ook antwoord kunnen geven op hoe zwaar hun aandoening is. Deze mensen zouden toch veel accurater moeten zijn dan gezonde mensen die slechts een beschrijving van de aandoening krijgen. Het is interessant op te merken dat dit desalniettemin opzettelijk niet gebeurd. Hier zijn enkele redenen voor. Ten eerste betaalt de samenleving, dus die mag bepalen hoeveel last iemand ergens van kan hebben. Ten tweede hebben mensen de onhebbelijke eigenschap om vrij flexibel in hun geluk te zijn. Wanneer iemand aanvankelijk z'n levensgeluk bijvoorbeeld een cijfer 7 zou geven, en een aandoening krijgt, daalt dat levensgeluk. Wat vervolgens gebeurd (behalve bij uitzonderlijk traumatische gebeurtenissen) is dat het geluk weer stabilizeert, en in dit geval naar de 7 kruipt. Dit is psychologisch een uiterst interessant fenomeen, maar zorgt er wel voor dat het heel moeilijk is om een vermindering aan levensvreugde door aandoeningen te meten. Want ze zijn vaak niet zo erg ongelukkig.
Zowel de prijs als de specifieke gewichten blijken dus enige variatie te hebben - en de methode ligt zeer recent wat onder vuur. Het is dus wellicht beter om tenslotte nog te kijken naar een tak waar geen objectieve waarheid is.
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #92 Gepost op: 20.03.2014, 16:22:27 »

..vervolgd..

In het Nederlands recht zijn er allerlei manieren om in het aansprakelijkheidsrecht schade te verhalen - zodat hier waardes aan moeten worden gegeven. Als ik zometeen in een auto stap en Pietje in de bebouwde kom met 100 km/u van z'n sokken rijd, dan ben ik aansprakelijk. Sowieso ben ik strafbaar vanwege de snelheid, en omdat ik via absentie van een rijbewijs niet mag rijden. Maar daarnaast heeft arme Pietje een gecompliceerde beenbreuk en een hersenschudding. Jammer genoeg was Pietje een voetbaltoptalent die aanstonds vele tonnen ging verdienen bij een grote Europese club, wat er nu nooit meer van gaat komen want hij zal in een rolstoel moeten blijven voor de rest van z'n leven. Pietje sleept mij voor het gerecht, ik ben aansprakelijk, en hij eist inkomensschade vanwege zijn veelbelovende toekomst. Dat gaat me in de papieren lopen.
En dat is de grootste schadepost. Hij kan eveneens claimen voor letselschade, omdat hij nooit meer zal lopen, maar dat gaat in Nederland niet zo heel erg hard. De hoogste veroordeling in deze categorie komt uit 2007 voor eenzijdige verlamming, cognitieve stoornissen en het verlies van een oog - hetgeen uitkwam op een toewijzing van 150k euro. Dit staat in het niet tot de miljoenen die in de Verenigde Staten te claimen zouden zijn geweest. En Pietje heeft het veel beter getroffen, dus voor hem gaat letselschade niet zo oplopen.
Sowieso doen we in Nederland weinig met dergelijke immaterieŽle schade, ook wel smartengeld geheten. Sterker nog, de hoofdregel is dat alleen de gekwetste zelf een vergoeding toe kan komen. Als ik Pietje omver had gereden, hij op z'n hoofd terecht was gekomen en hij was overleden - dan was er geen sprake geweest van vermogensschade en letselschade. Pietje was ex-Pietje, dus die leed niet meer. De ouders van arme Pietje hadden recht op vergoeding van lijkbezorging, maar daar zou het waarschijnlijk ophouden. Het is namelijk zo dat we in Nederland niet doen aan affectieschade - bijvoorbeeld door pijn en smart voor nabestaanden. In zekere zin is de dode waardeloos bevonden. Dit was overigens anders geweest als Pietje kostwinnaar was, dan konden zijn nabestaanden wel een beroep doen op vermogensschade wegens (toekomstige) inkomstenderving.
Recent is geprobeerd om hier een standaardbedrag van 10.000 euro tegenover te stellen, maar dit is door de Eerste Kamer tegen gehouden. Door rechters worden hier desalniettemin de grenzen opgezocht. Er kan een shockschade worden toegekend wanneer de nabestaande aanwezig was bij het ongeval en nadien geestelijk letsel ondervindt; en claims voor affectieschade kunnen worden toegewezen in geval van een misdrijf. Hierbij wordt echter streng met de omstandigheden omgesprongen - enkel de confrontatie met letsel of de dood is onvoldoende. Daarnaast zijn hier de schadevergoedingen beperkt, en blijven ze zo rond de 10.000 euro steken.
Desalniettemin is dit geen vrijbrief om na de eerste aanrijding alsnog over Pietje heen te rijden, tegen de extra schadevergoedingen. Het wetboek van strafrecht blijft van kracht, en voor je het weet heb je doodslag aan je broek. Het is zodoende verstandiger om Pietje uberhaupt niet van z'n sokken te rijden.

Ter Samenvatting: De waarde van een mensenleven is nogal verschillend. In de verkeersveiligheid wordt gewerkt met een waarde van ongeveer 2.5 miljoen. In de gezondheidszorg zijn er twee verschillende methoden die beide op een waarde van ongeveer 50.000 per gezond jaar uit komen, maar de betrouwbaarheid van deze methoden staat enigszins onder discussie. In het recht is een mensenleven vooral veel waard voor de gekwetste. Zodra deze daarentegen dood is, en geen nabestaanden van de inkomsten afhankelijk was, vervalt de inkomstenderving. De nabestaanden kunnen vaak niet claimen op basis van affectieschade, en krijgen alleen de lijkbezorging vergoed.
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
Stormpie
Offline Offline

« Antwoord #93 Gepost op: 21.03.2014, 22:11:56 »

en zo hangt er aan iets wat onbetaalbaar is toch een prijskaartje
Gelogd

er was eens......
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #94 Gepost op: 22.03.2014, 17:59:02 »

Yup.

Vond het wel opmerkelijk dat we in Nederland niet aan affectieschade oid doen wanneer je bv iemand dood rijdt - but there you have it Wink
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
AaPje16
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
▐ ●▼■

« Antwoord #95 Gepost op: 6.07.2014, 13:00:57 »

We want more cheerleader
Gelogd

I won't worry my life away. I choose to be happy!
TimvDons
Offline Offline

Geslacht: Man

It's a plane

« Antwoord #96 Gepost op: 6.07.2014, 13:02:05 »

is het al zolang geleden dat HDD een laatste bijdrage gedaan heeft Shocked Wat vliegt de tijd
Gelogd

Niets is wat het lijkt en iets is wat het niet lijkt! WIDMO 2018 & Moltalk Online are back!
hulpdakdekker
Actief Lid
*****
Aanspreekpunt De Mol
Offline Offline

Geslacht: Man

Babbelt maar wat

« Antwoord #97 Gepost op: 6.07.2014, 14:37:51 »

Ohja. Tijd geen tijd gehad. Of genomen. Of geen rust.
Iets in die geest - toch belangrijk om de geest te hebben innit.

Zal binnenkort weereens kijken.
Heh, zat nog middenin een draft - maar die moet ik dan maar weer van vooraf opbouwen Roll Eyes
Gelogd

Ik wil me bij deze distantiŽren van bovenstaande post en wens niet op enige manier in verbinding te worden gebracht met dat idiote inhoudsloze gezwam.
AaPje16
Offline Offline

Geslacht: Vrouw
▐ ●▼■

« Antwoord #98 Gepost op: 1.10.2016, 15:58:31 »

We want more cheerleader
Gelogd

I won't worry my life away. I choose to be happy!
trialk
Offline Offline

Geslacht: Man

Do' n t destroy the object of your love trialkÁ 58

« Antwoord #99 Gepost op: 9.02.2017, 01:34:39 »
dat hebt ge er vanmaar ik las graag meee... Cheesy
Gelogd

Je vindt er maar wat van.. en draait de wind morgen ?
Pagina's: 1 2 3 4 [5]
  Print  
 
Ga naar:  

ISIS-CMS Content Management System by Compuart © 2003-2005
Powered by SMF 1.1 RC3 - CVS 20060827 | SMF © 2001-2006, Lewis Media
Pagina opgebouwd in 0.308 seconden met 19 queries.