Auteur Topic: [MO18] Spelregels  (gelezen 1569 keer)

Offline MollenvangR

  • Winnaar ER-pool 2012 & 2021
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Winnaar Mol Online 2022 & Winnaar Tour pool 2021
[MO18] Spelregels
« Gepost op: 8-03-2018, 21:59:14 »
Spelregels deel 1

1. Speluitleg
In Wie is de mol online 2018 gaat een groep van 11 kandidaten op reis de Verenigde Staten om opdrachten uit te voeren en geld te verdienen voor de gezamenlijk pot. Één van die 11 kandidaten heeft echter een andere missie, dat is De Mol. De mol probeert in het diepste geheim de opdrachten te saboteren en daarmee ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk geld in de pot komt. Aan het einde van elke aflevering maken de kandidaten een test met 20 vragen over het doen en laten van de mol. Degene die het minste weet over de mol, vliegt uit het spel. Behalve de mol, die hoeft nooit naar huis. Wie aan het einde van de serie de mol heeft ontmaskerd, mag zich de winnaar noemen van Wie is de mol online 2018.

2. De mol
De mol is de hoofdpersoon van dit spel. De mol voor het spel is na een selectieprocedure uitgekozen door de spelleiders. De mol verlaat nooit het spel. De mol heeft in de meeste gevallen (dus niet alle!) voorkennis van de opdrachten, zodat hij deze kan saboteren. De identiteit van de mol is strikt geheim. De mol mag zich daarom niet voor het einde van het spel bekendmaken als mol.

3. Tijdsduur spel
De eerste aflevering begint op donderdag 5 april 2018 om 20.00 uur, maar niet is wat het lijkt want het spel zelf begint een paar dagen eerder... Per aflevering worden ongeveer 3 opdrachten gespeeld (zie paragraaf 4). De planning voor het spel ziet er als volgt uit:
- Aflevering 1: donderdag 5 april januari - zondag 15 april 2018. De eerste aflevering is dus iets langer. Daarna ziet de weekplanning voor alle opdrachten er zo uit:
- Zondagavond: executie + start nieuwe aflevering*
- Donderdagavond/vrijdagmiddag: einde opdrachten + test online
- Zondagavond (ongeveer) 19.00 uur: deadline test diezelfde avond executie + start nieuwe aflevering
*Tijden kunnen iets afwijken, maar dat geven we aan.
 
4. Opdrachten
Per aflevering worden er ongeveer 3 verschillende opdrachten gespeeld. Deze opdrachten worden op het forum gespeeld. Voor die opdracht wordt een speciaal topic aangemaakt waarin de opdracht kan worden afgewerkt. Elke speler, en dus ook de mol, heeft de mogelijkheid invloed uit te oefenen op het al dan niet slagen van de opdracht.

5. De test
Aan het eind van elke aflevering worden de kandidaten getest over hun kennis van de mol. Deze test bestaat uit 20 vragen over de identiteit en het doen en laten van de mol. De kandidaat die het minst weet ligt uit het spel. De finaletest bevat 40 vragen die gerelateerd zijn aan alle afleveringen. Vragen die de spelers bijvoorbeeld kunnen verwachten zijn: "In welke groep zat de mol bij opdracht X?" Of "Wat is de woonplaats van de mol?"

6. De executie
Na afloop van elke test volgt de executie. De kandidaat die de test als slechtst heeft gemaakt krijgt een rood scherm en verlaat het spel. Bij een gelijke stand in aantal fouten wordt eerst gekeken naar tijd waarin een test is gemaakt. Is dit niet mogelijk (tijd en aantal antwoorden gelijk) dan kijken we naar het aantal goede antwoorden in de vorige test. Is in de vorige test een vrijstelling ingezet, kijken we naar de test daarvoor. Is het dan nog gelijk, tellen we alle goede antwoorden uit eerdere testen (m.u.v de evt. vrijstellingstest).

Als de afvaller nog voorwerpen als jokers in zijn bezit heeft mag hij deze tot aflevering 6 doorgeven aan een andere speler. Daarna vervalt het recht op doorgeven om spel het eerlijk te houden.
« Laatst bewerkt op: 8-04-2018, 23:10:20 door MollenvangR-Art »

Offline MollenvangR

  • Winnaar ER-pool 2012 & 2021
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Winnaar Mol Online 2022 & Winnaar Tour pool 2021
Re: [MO18] Spelregels
« Reactie #1 Gepost op: 8-03-2018, 21:59:31 »
Spelregels deel 2

7. Voorwerpen
In het spel zijn verschillende voorwerpen te verdienen die jou kunnen helpen verder te komen in het spel. Dit jaar zijn we echter niet heel vrijgevig met bepaalde voorwerpen. Toch is er nog genoeg interessants te verdienen.

Voorwerpen, als jokers, mogen onderling worden geruild. Als je gaat ruilen stuur dan even een pm naar de spelleiders. Zij houden namelijk bij wie welk voorwerp in zijn bezit heeft. Let op: sommige voorwerpen zijn alleen te gebruiken in/of vanaf een bepaalde aflevering. Hieronder een overzicht van voorwerpen die dit jaar te verdienen zijn

7.1 Jokers
Wanneer je een joker inzet bij een test wordt een vraag in de test die je fout had goed gerekend. Jokers zijn bij elke test in te zetten, behalve in de finaletest.

7.2 Halve gekleurde jokers
De naam zegt het al, het zijn halve jokers met een kleurtje. Halve jokers zijn in de volgende kleuren te verkrijgen:
- Blauw
- Oranje
- Geel
- Paars
- Bruin (een gewone joker, maar dan door de helft)

Halve jokers zijn niks waard, tenzij ze samengevoegd worden tot een hele. LET OP! De kleuren moeten overeen komen. Dus een halve blauwe en een halve oranje gaan niet samen. 2 blauwe jokers vormen één hele joker en maken dan één foute testvraag goed als je deze inzet bij de test. Ook deze halfjes mogen worden geruild, maar als je achter de schermen ruilt, stuur dan ALTIJD een pm naar TimvDons en Lama1997.

7.3 Vrijstelling
Een vrijstelling is een ticket naar de volgende aflevering. De speler die een vrijstelling heeft kan niet afvallen. Het kan zijn dat een vrijstelling alleen geldig is in een specifieke aflevering (vrijstelling voor aflevering 5, die je verdient in aflevering 2). Je moet dan eerst de afleveringen 3 en 4 overleven om de vrijstelling te verzilveren. 

7.4 De Zwarte Vrijstelling
Met het inzetten van de zwarte vrijstelling worden alle ingezette jokers en vrijstellingen en ?? kaarten (zie 7.5) bij de test ongedaan gemaakt (uitgezonderd zijn vrijstellingen die niet verdiend, maar weggeven worden door de spelleiders, zoals in 2015 het helicopter-ticket naar Gibraltar van Pjotr).

7.5 Executiekaarten (NIEUW)
Dit jaar zetten jullie de twisten in de test zelf naar je hand. Jullie bepalen het spelverloop van de test en executie. Elke executiekaart bevat een twist die is te gebruiken in een specifieke afleveringsperiode (bijvoorbeeld tussen afl 1 en 3). Dit staat aangegeven op de kaart. Gebruik je hem niet voor de uiterste houdbaarheidsdatum, dan vervalt de geldigheid ervan.

Als je een executiekaart in wilt zetten, moet je dit voordat we de test online plaatsen per PM aangeven aan Mollenvanger en LDH. Als een executiekaart is ingezet, maar ook de zwarte vrijstelling, dan wordt de twist van de executiekaart ongedaan gemaakt, tenzij anders is aangegeven op de kaar

7.6 Pak af
De pak af geeft een speler de mogelijkheid één spelitem naar keuze, dat verdiend is door een medespeler, af te pakken. Jokers, halve jokers, vrijstellingen, de mysterieuze kaarten van 7.5 en de zwarte vrijstelling kunnen worden afgepakt. 

7.7 Het vraagteken
Dit kan vanalles zijn... ;)

7.8 Sleutelwoorden (NIEUW)
Door het hele seizoen heen zijn er dit jaar meerdere sleutelwoorden te winnen. Sommige individueel, sommige in groepjes. Alle sleutelwoorden leiden samen naar een overkoepelend begrip. Als je een sleutelwoord in bezit krijgt, is het aan jou om te bepalen of je die informatie deelt met anderen, want een sleutelwoord is goud waard. Degene die de spelleiders als eerste pm't met het juiste overkoepelende begrip wint deze hoofdprijs:
Spoiler (klik om te tonen/verbergen)
Er gelden wel een aantal regels:
1. Iedere speler heeft één kans om ons het juiste begrip te sturen (is het fout, dan verlies je je recht op de hoofdprijs, is het goed en ben jij de eerste? Dan win jij de hoofdprijs).
2. Je hebt niet alle sleutelwoorden nodig om tot de juiste oplossing te komen (wij willen dus alleen het overkoepelende begrip van jou hebben).
3. De hoofdprijs is alleen geldig als aflevering 9 haalt (als jij in aflevering 6 het juiste overkoepelende begrip stuurt, moet je nog wel aflevering 9 halen).

8. Hints
Ook dit jaar zitten er in het spel hints verstopt waarmee je de identiteit van de mol kunt ontdekken.

Als je nog vragen hebt, laat het gerust weten via een pm aan D*N (want iets met dat we niet mogen weten wie er meedoen ;D).
« Laatst bewerkt op: 8-04-2018, 14:45:03 door MollenvangR-Art »