Thailand

Landschap

Thailand heeft een gevarieerd landschap met beboste bergen, diepe valleien met snelstromende rivieren, bebouwde akkers met grote waterwegen, dichte regenwouden en gebieden met onvruchtbare, droge grond.
Ongeveer de helft van Thailand bestaat uit bergachtig gebied en het land is te verdelen in vier natuurlijke landschappen:
Het Noord-Thaise bergland bestaat uit de laatste uitlopers van de Himalaya, die min of meer parallel aan elkaar van noord naar zuid lopen.
Het westelijke bergland gaat in het noordoosten over in het Noord-Thaise bergland. De smalle valleien worden gevormd door de rivieren de Nan, de Yom, de Wang en de Ping. De Doi Inthanon is met 2576 meter de hoogste bergtop van Thailand. Deze streek staat ook bekend om zijn spectaculaire watervallen en een overvloed aan grotten, verborgen in de kalkstenen bergen.
Het centrale laagland ten zuiden van het Noord-Thaise bergland is een vruchtbare moerasbodem die zeer geschikt is voor rijstbouw, en opgebouwd uit het slib dat door de rivieren wordt aangevoerd. In dit gebied ligt onder andere de miljoenenstad Bangkok en het is tevens het belangrijkste industriegebied.
 
Het noordoosten van Thailand, gedomineerd door het droge Korat-plateau wordt begrensd door de Mekong rivier in het noorden en Cambodja in het zuiden. De grond is relatief arm en de landbouw is afhankelijk van de onregelmatige regenval. Het zuiden van Thailand is begroeid met een weelderige tropische vegetatie. Voor de kust liggen eilandjes met paradijselijke stranden. De bekendste hiervan zijn Koh Samui en het schiereiland Phuket. De landbouw bestaat uit diverse plantages met ananas, rubber of palmolie. Daarnaast vindt men langs de kust veel mangrovebossen met garnalenkwekerijen. Meest opvallend in dit gebied zijn de gigantische kalksteenformaties die uit de Andamanse Zee oprijzen.

Klimaat

Thailand kent drie seizoenen: het hete seizoen van maart tot midden juni, het regenseizoen van juni tot oktober en het koele seizoen van november tot en met maart. Voor mensen uit ons klimaat is Thailand echter het gehele jaar een warm land. Volgens metingen van de Wereld Meteorologie Organisatie is Bangkok de warmste stad ter wereld, gekeken naar de dagmaxima en nachtminima over het gehele jaar. Het regenseizoen wordt gekenmerkt door hevige, korte stortbuien aangevoerd door de zuidwest moesson, die voornamelijk in de namiddag vallen.

Hoewel regen nooit plezierig is op reis, heeft dit toch ook voordelen. Immers het landschap is gedurende de vochtige periode prachtig groen, het ruikt heerlijk fris en het is minder stoffig op de wegen. In het noorden van Thailand valt echter een stuk minder regen en het noordoosten heeft op zijn tijd zelfs met droogte te kampen. In het noorden kan het 's nachts zelfs behoorlijk koel zijn.