ga naar Realitynet.org  
Info Center
Niet ingelogd
Naam:

Wachtwoord:

Blijf ingelogd: 
Registreren

Wachtwoord vergeten?

Waarom registreren?
Realitynet.nl
Ga naar

Ga naar ExpeditieRobinson.Net

Ga naar WieIsDeMol.Com

Ga naar PekingExpress.org

Ga naar RealityWorld.org

Ga naar de voertbaltoto

Nu op de chat
Realitynet
Nu online
394 gasten en 5 vaste bezoekers (MollenvangR-Art, MoleBuster, D*N, Gupp, Bendemolniet)
Activiteitenagenda
6 Juli
Forum Zomersoap
9 September
Tweestrijd Online
Binnenkort
Nieuwe RN GameNight

Tibet

Door: Guikie, Feeks en mapel

punaise

Algemeen

punaise

Tibet, het dak van de wereld….een land waar altijd wel een stukje mystiek omheen hangt. Met legenden als Shangri-La, het verloren paradijs en waar men nog steeds op jacht is naar de de grote verschrikkelijke sneeuwman of yeti. Tot nu toe is het echter alleen Kuifje gelukt dit mythische beest vinden.
De eerste tekenen van leven in Tibet werden op de archeologische vindplaats Karub gevonden en dateren van 4000 jaar geleden. Tibet werd toen bewoond door nomadenstammen. Pas rond het jaar 700 werden deze door koning Songsten Gampo verenigd tot een politieke eenheid. Deze koning huwde twee prinsessen: één uit Nepal en één uit China. China's claim op Tibet wordt onder andere op dit huwelijk teruggevoerd.
Rond de 10e eeuw kreeg het boeddhisme vaste voet aan de grond, waarna het land traditioneel geregeerd werd door de Dalai Lama, een priesterkoning. De Tibetanen beschouwen de Dalai Lama als onsterfelijk. Als hij dood gaat, verhuist zijn ziel naar een ander lichaam. Dat is altijd naar het lichaam van een kind. Dit verhuizen wordt "reïncarnatie" genoemd.

De Dalai Lama gelooft in het boeddhisme, een geloof dat het doden van elk leven, hoe klein ook, verbiedt. Een mooie levenshouding, maar voor soldaten niet zo geschikt. Dat bleek, toen het Chinese leger in 1950 Tibet binnenviel. De 8000 mannen die wilden vechten waren voor de Chinezen totaal geen partij. Voor de Dalai Lama zat er toen niets anders op dan te vluchten naar Dharsamsala, een klein bergdorpje in India.
Voordat Tibet door China werd ingepikt, bezat het land meer dan 6000 kloosters. Het grootste klooster was Drepung, even buiten Lhasa. Daar woonden meer dan 10.000 monniken. Na de Chinese inval werd dit klooster en ook de andere 6000, met de grond gelijk gemaakt. Volgens de Chinezen werd er in Tibet veel te veel tijd besteed aan bidden en niet genoeg gewerkt om Tibet rijk en welvarend te maken. Tegenwoordig is een klein deel van het Drepung-klooster herbouwd. Er wonen nu nog 700 monniken. Meer mogen er van de Chinezen niet in.
In 1959 kwam Tibet in opstand tegen het Chinese regime, maar deze werd neergeslagen. De huidige Dalai Lama week uit naar India. En reist de wereld rond om de Tibetaanse zaak te bepleiten.
 

punaise

En nog meer....

punaise
Hoe was het ook al weer,... door welke mooie streken reisden Yves en Wendy, Jimmy en Amir en Lut en Chris de drie laatsten van PE 2006.
Kijk hier en reis mee langs de Mekong van Rach Soi aan de Vietnamese kust naar Lhasa op het dak van de wereld in Tibet.
 

Reality Net - Realitynet.nl is een dochter van
RealityNet © 2000-2018 | Privacybeleid
ISIS-CMS Content Management System by Compuart © 2003-2005
Powered by SMF 1.1 RC3 - CVS 20060827 | SMF © 2001-2006, Lewis Media
Pagina opgebouwd in 0.231 seconden met 16 queries.