Realitynet - Realitynet.org

Oudere seizoenen => Online spellen => Mol online 2018 => Topic gestart door: TimvDons op 18-06-2018, 23:38:24

Titel: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: TimvDons op 18-06-2018, 23:38:24
(http://dominiquedonders.nl/wp-content/uploads/2018/01/feedback.jpg)

De mol is ontmaskert, het spel is gespeeld.
Wellicht keren we ooit nog terug met de mol of met een ander spel. En stel ook hier je vragen aan de spelleiding die betrekking hebben op het spel/jouw feedback.

Al heb ik wel zo'n vermoeden welke punten gefeedbackt gaat worden:
- aantal items (en het wedkantoor)
- twists (hoeveelheid)
- aantal deelnemers
- Opdrachten

We horen het graag ::bravo::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 18-06-2018, 23:44:12
Ik ga deze nog even sluiten Tim, ik wil eerst zelf e.e.a verduidelijken voordat daar eventuele onnodige discussies over ontstaan :)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: TimvDons op 18-06-2018, 23:47:57
De baas heeft gesproken  :P

En hij gaat weer op slot.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 19-06-2018, 00:13:21
;D Ik wil gewoon niet zulke nare situaties als vorig jaar in dit topic, maar gewoon inhoudelijke (positieve) en kritische inhoudelijke discussies over wat er nog beter kan. Want 1 ding weet ik wel: hoewel niet alles vlekkeloos ging, en zoals Hetoord het zei: 'jullie zijn zelf jullie grootste critacasters', is dit qua niveau van spellen en molgevoel een beter seizoen dan het vorige en dat precies wat ik wilde en waarom ik samen met de andere jongens deze serie ben gaan maken. Maar waarom ik nog even wilde wachten zijn de volgende punten/spelkeuzes inzichtelijk maken.

1. Aantal twists
Voorgaande jaren was er misschien een overkill aan twists of te veel nagemaakte tv twists of twists met een stomme consequentie. De twists klopten niet. Dit jaar wilde ik / we minder twists en toen bedacht ik de executiekaarten. Laat de spelers zelf maar de twisten en het spelverloop bepalen. Dat hebben we deels ook gedaan door de ranking, waarbij de spelers zelf bepaalden wat er verderop in het spel zou gebeuren (penningmeester, wie krijgt een voordeel noem maar op). Maar nog belangrijker: door de executiekaarten. Het is een mooi item, dat als je toch minder items wilt, dat je dan beter een item als dit erin kan stoppen dan een joker of wat dan ook. Het is alleen jammer dat er maar 1 kaart is gebruikt uiteindelijk. Maar dat is het risico dat je neemt als spelleider. In ieder geval het doel was: de twisten, als ze er zijn, liggen in handen van de spelers en veel minder van ons als spelleiding. Ik ben benieuwd naar hoe jullie dit ervaren hebben.

2. Aantal items
Ik heb een aantal keer gezien dat het aantal items te hoog was. Ik vind dat persoonlijk wel meevallen in dit seizoen. Maar omdat dta ook de feedback was van vorig jaar, hebben we ervoor gekozen in aflevering de onderhandeling redelijk wat items te stoppen en tot aan de helft wat losse items. Daarna, na de helft zouden er bijna geen items meer zijn, omdat ze dan te spelbepalend kunnen zijn. De opdracht gunnen was misschien niet helemaal handig, maar die waren we ook eigenlijk een beetje aan Lama verschuldigd erin te stoppen n.a.v vorig seizoen. Om toch nuttige, maar wel andere items in het spel te hebben, heb ik uiteindelijk de executiekaarten (iets minder goed uit de verf gekomen) en de sleutelwoorden bedacht (helaas al snel geraden, maar dat is ook dankzij een topmol die door zijn sociale skills  veel bondjes had veel info en zonder voorkennis de finalevrijstelling veilig stelde). We hebben dus wel oprecht het aantal items geprobeerd te beperken, omdat we ons ervan bewust zijn dat overkill niet goed is. Maar ik ben heel benieuwd hoe iedereen daar tegenaan kijkt. Tegen de nieuwe items, tegen de hoeveelheid e.d.

3. Psychologische mindf*cks
Wat ik heel graag wilde in dit seizoen was minder gebrei in de spellen, maar meer gelaagdheid. Meer mindf*cks in de spellen zelf. En ik denk dat dat met name in de eerste helft van het seizoen aardig is gelukt met meteen de rankingsopdracht al, de onderhandelingen, wil je nu al weten wie de de mol is, het geheim, gunnen, ijsberen. Maar ook zelfs een opdracht als met de Salsabarren heeft die gelaagdheid (team van de mol?). Alleen in de bingo opdracht zat daar ook zo'n element in van vertellen wie je mol is. Dat is gewoonweg mislukt en onnodig. Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

4. De spellen
Je ontkomt niet aan kennisspelen (quizzen), want online is dat net even anders dan in het echt. Wij kunnen niet echt gaan abseilen, karten lasergamen etc. Al proberen we wel de locatie vaak aan iets leuks te koppelen wat je daar kunt doen. Maar ik ben benieuwd of daar een goede mix in zit, want als spelleider is het heel makkelijk om er toch weer een quiz in te schrijven zeg maar. We hebben ook geprobeerd een bepaald level van spellen te krijgen. Een combinatie tussen makkelijk en moeilijk, simpele en ingewikkelde spellen, langdurige en korte spellen. Al weet je nooit van tevoren hoe zo'n groep dat gaat doen. Ben benieuwd hoe iedereen dit ervaren heeft

Dit waren even de speltechnische punten waar ik wat over kwijt wilde. Nou ja er is eigenlijk nog veel meer, rol van de spelleiding (combinatie met persoonlijk leven/online zijn en reageren want dat gaat ook niet altijd goed), locaties, de spellen zelf (zijn het er genoeg, te veel, duren ze te lang, zijn ze te gelaagd of niet), de speluitleg, communicatie, het format zelf, de testen/executie, maar ook interne dingen tussen spelleiders/mol achter de schermen daar moeten dingen ook beter maar die gooien we niet hier op het forum uhm.. ja zoveel nog eigenlijk er is nog zoveel goeds, maar ook zoveel te verbeteren. Maar al met al was dit alles bij elkaar opgeteld inclusief een topmol echt een hele goede serie. Ook al kan ik best wel kritisch zijn op dingen en lijk ik niet altijd blij met wat we doen, dit is een serie die gewoon erg geslaagd is :)  ::ok::

Zo nu mogen jullie los  ::zwaai:: 
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 19-06-2018, 00:27:33
Bijna vergeten, punt 5. Past niet in de andere post, want 5000 tekens...

5. De selectie
Het grootste struikelblok van 2017: de selectie. Wat was ik blij dat we in eerste instantie maar 10 aanmeldingen hadden... tot er op het laatst nog 4 bij kwamen. Dat werden er uiteindelijk 3. Maar ja 12 van de 15... dus toch weer 3 teleurstellingen, ondanks dat we iedereen anoniem gekozen hebben. Wat is nou echt de juiste oplossing? En ja die mensen die afvielen moeten misschien gepm't worden iver het afvallen en geen scherm krijgen, aan de andere kant het is wie is de mol, dus krijgen ze ook een scherm. Je weet dat je met deze manier van selecteren en aantal deelnemers een kans hebt dat je eruit ligt. Wij zijn volgens mij allemaal ook mensen die iedereen te vriend willen houden, geen gezeik willen, geen mensen willen teleurstellen. Beginnen met 15? Nee, dat is te veel De echte ideale oplossing hebben we nog steeds niet... :(
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Nieky op 19-06-2018, 00:27:38
Bedankt organisatoren, mooie serie  ::ok::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 08:15:36
Allereerst wat een topwerk hebben jullie geleverd ::bravo:: je kunt duidelijk zien dat jullie er veel tijd en energie in gestoken hebben en dat waardeer ik echt enorm. Ik heb onwijs genoten van mijn deelnemerschap. Tuurlijk had ik af en toe wat kritiek puntjes en frustraties maar dat zul je altijd hebben ;)

Echt petje af!

Over het aantal items. Ik vond het bizar dat ik tot en met aflevering 4 (behalve de eerste aflevering) elke week een joker heb in kunnen zetten. Misschien was dit ook wel deels geluk (halve joker van Molduck gekregen die ik toevallig kon ruilen met de goede kleur die HIDM had gehad, joker van BigBoots gehad, en joker gegund met de ranking) maar toch.

Bij de gunnen opdracht waren er veel items ja maar ik was vooral gefrustreerd over hoe mijn medekandidaten elkaar zoveel hadden gegund. ::rofl:: Ik denk zeker dat we daar meer hadden kunnen voorkomen als we dat echt wilden. Ik heb vooral dwars gezeten. Ik vind het wel een leuke opdracht maar vooral door het vraagteken. Super toevoeging! ::bravo:: Maar zie wel waarom andere het daarvoor al tof vonden maar is gewoon niet zo mijn ding. Survivor zou ook niks voor mij zijn met al dat gekonkel over stemmen :P
Ik vond ook vooral HIDM hier irritant en hypocriet. Had ik maar daadwerkelijk ons bondje met hem verbroken, maar goed dat is meer feedback naar mezelf :P Ik denk ook juist dat zulke opdrachten wel voor wat interessante dynamiek zorgen. Dus dat maakt het ook lastig want ik ben tegen items maar juist ook opdrachten met items brengen een bepaalde interessante dynamiek met zich mee.

Dan het andere item, de finale vrijstelling.  Ik ben pertinent tegen finale vrijstellingen om dingen te voorkomen als het Freek scenario dat iemand die goed zit af moet vallen en iemand die fout zit in de finale komt. Op dat punt vind ik dat gewoon stom. Nu vind ik deze keuze dan wel okay ALS je zo'n stom ding er toch per se in wil hebben omdat er best wat risico was dat diegene af zou vallen. Maar liever zie ik het helemaal niet. Maar goed snap het wel want dit was ook wel een manier om toch een item toe te voegen (sleutelwoorden) die redelijk wat waarde hebben maar niet oppermachtig zijn. Leuk bedacht!

Executiekaarten. Zou je kunnen zeggen wat ze uiteindelijk allemaal waren? Heb van een deel wel een beeld maar zou wel leuk zijn. Idee vond ik best okay in ieder geval. Gaf wel wat discussie en gedachte kronkels denk ik zo. En dus ook de overweging wil ik deze twist wel want het kan ook negatief voor mezelf uitpakken.. Zelfs als ie niet is ingezet bracht het wel wat te weeg. Items zoals deze hoeven niet per se ingezet worden om toch invloed te hebben en een mindfuck te kunnen zijn.

Over de opdrachten kom ik sowieso nog terug maar ga zo eerst werken :)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: LdHmolletje op 19-06-2018, 08:56:57
Bijna vergeten, punt 5. Past niet in de andere post, want 5000 tekens...

5. De selectie
Het grootste struikelblok van 2017: de selectie. Wat was ik blij dat we in eerste instantie maar 10 aanmeldingen hadden... tot er op het laatst nog 4 bij kwamen. Dat werden er uiteindelijk 3. Maar ja 12 van de 15... dus toch weer 3 teleurstellingen, ondanks dat we iedereen anoniem gekozen hebben. Wat is nou echt de juiste oplossing? En ja die mensen die afvielen moeten misschien gepm't worden iver het afvallen en geen scherm krijgen, aan de andere kant het is wie is de mol, dus krijgen ze ook een scherm. Je weet dat je met deze manier van selecteren en aantal deelnemers een kans hebt dat je eruit ligt. Wij zijn volgens mij allemaal ook mensen die iedereen te vriend willen houden, geen gezeik willen, geen mensen willen teleurstellen. Beginnen met 15? Nee, dat is te veel De echte ideale oplossing hebben we nog steeds niet... :(
Ik denk dat je niet 'de perfecte' manier van kiezen gaat krijgen. Echter, zoals we het dit jaar hebben gedaan was volgens mij wel een juiste. Doordat iedereen zijn inschrijfformulier naar D*N stuurde, en doordat hij ons enkel de gefilterde inschrijfformulieren gaf (dus zonder naam en enkel de vragen die gingen over de deelname zelf) konden wij compleet neutraal de deelnemers kiezen. Wij wisten pas nadat we hadden gekozen wie zich hadden opgegeven!
Enig strijdpunt zou alleen kunnen blijven het precieze aantal deelnemers. Wij hadden gekozen voor 11 + mister X, maar misschien was dat een ietsje te veel? Ik weet het niet.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Swifty op 19-06-2018, 09:36:53
Ik heb genoten als kijker. Ik heb alles gelezen, vrijwel dagelijks ingelogd, vaak om niet veel verder te kijken op dit forum dan alleen hier. Zelfs de Hunger Games opdracht, wat ik in eerste instantie wegklikte wegens te grote beschrijving. Ik vond dat een geweldig spel.

Gunnen vond ik juist een leuke opdracht. De kandidaten hadden het zelf in de hand, mopperen over de vele items daar vond ik dan ook niet terecht.
Ik hou ook niet van finalevrijstellingen, maar dan vooral niet als je die kunt winnen als je met vier over bent. Nu moest HIDM een aantal executies zien te overleven om hem te kunnen verzilveren (en dat is best spannend als je er van overtuigd bent dat hij niet de mol is ::))

Er waren deze keer maar weinig actie-opdrachten. Als speler vond ik die vorig jaar wel fijn, omdat ze minder tijd kosten. Er gaat veel tijd zitten in zo'n spel.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 19-06-2018, 11:26:59

Executiekaarten. Zou je kunnen zeggen wat ze uiteindelijk allemaal waren? Heb van een deel wel een beeld maar zou wel leuk zijn. Idee vond ik best okay in ieder geval. Gaf wel wat discussie en gedachte kronkels denk ik zo. En dus ook de overweging wil ik deze twist wel want het kan ook negatief voor mezelf uitpakken.. Zelfs als ie niet is ingezet bracht het wel wat te weeg. Items zoals deze hoeven niet per se ingezet worden om toch invloed te hebben en een mindfuck te kunnen zijn.

1. De Optelkaart
Bij de aankomende executie worden de antwoorden van deze test en de vorige bij elkaar opgeteld

2.  De STOP-kaart
Als je tijdig aangeeft deze kaart te spelen, mag je op elk willekeurig moment tijdens de executie bepalen dat wij de executie afbreken door te roepen STOP DE EXECUTIE! Voorwaarde van het spelen van deze kaart is wel dat er nog minimaal 2 mensen zijn die hun scherm nog moeten zien en dat er in de volgende aflevering niet één, maar twee mensen naar huis gaan.

3. De verdubbelaarkaart
Kies een testvraag die voor iedereen dubbel meetelt. Wie het antwoord goed heeft, krijgt 2 punten. Wie het antwoord fout heeft, raakt 2 punten kwijt. Met uitzondering van vraag 20: wie is.. de mol?

4. De bonuskaart
Als deze kaart wordt gespeeld, krijgt de test geen 20, maar 21 vragen. Deze 21e vraag kan net het verschil maken tussen blijven of gaan.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Convans op 19-06-2018, 13:19:11
Ik heb eigenlijk niet echt opmerkingen over de opdrachten of items of twists. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, maar over het algemeen was dit wel een goede verdeling. Finale vrijstellingen  ben ik ook absoluut geen fan van (ook al moet je nog in de voorlaatste aflevering geraken).

Maar hoe werd de mol gekozen? Was dit ook anoniem? Want voor het spel begon had ik eigenlijk gezegd: als ze zelf kiezen, is Kaaasje of HiDM bijna zeker de mol. Want deze 2 personen kennen ze het best en weten ze dus ook dat ze het spel tot het einde zeker gaan blijven enthousiast spelen en dat is wel nodig als mol. Mede doordat HiDM en Kaaasje verantwoordelijk waren voor veel geld in de pot, heb ik dat idee laten varen na aflevering 2 en dacht ik: hmmm de mol is mss toch anoniem gekozen.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Gupp op 19-06-2018, 13:23:05
Wat hebben jullie er een fantastisch seizoen van gemaakt met elkaar!! Als kijker heb ik ervan genoten en was het elke week weer een hoogtepunt om bij te lezen, na te denken, te zoeken en om in een tunnel te zitten ::hypocriet:: Ik kan alleen maar een diepe, diepe buiging geven aan de organisatoren voor én achter de schermen. Wat hebben jullie ongelofeloos veel energie, tijd, moeite, creativiteit, stress, spanning, humor en ervaring erin gegooid dit seizoen! Applaus! ::confettie:: ::vlagrechts::

Een paar punten die ik nog heb zitten in mijn hoofd:
- Als kijker krijg je natuurlijk alleen maar mee wat er gebeurt voor de schermen. Alles wat zich via PM of op andere manieren voordoet krijg je niet mee. Hierdoor juich ik het heel erg toe dat er zoveel opdrachten waren waar gewoon open in het topic over gesproken moest worden. Natuurlijk snap ik dat er opdrachten zijn waarbij het goed is om (zoveel mogelijk) via PB te praten. Ik denk dat jullie hierin een hele mooie verdeling hebben weten te maken, complimenten.
- Het opzetten van de kijkers PM was ook een goed idee. Hoewel er niet heel veel werd besproken, was het wel fijn om af en toe even wat opvallende dingen te kunnen droppen. Zoals 'Gipsvoet' ::rofl::
- Ik vind de manier van selecteren ook een hele goede. Lijkt me één van de betere manieren. Ben wel benieuwd hoe jullie het vonden om op die manier te casten. Uiteindelijk heeft het de casting volgens mij alleen maar goed gedaan doordat er nu een mooie mix was van kandidaten! Of 12 teveel was? Misschien wel, ik vond het in elk geval heel lastig om de eerste paar afleveringen in de gaten te houden wat er nou eigenlijk precies gebeurde. Maar aan de andere kant: het geeft de Mol wel ruimte en (misschien het belangrijkste) vergroot het speelplezier voor meer mensen. En uiteindelijk is dat ook een heel belangrijk deel van WIDMO, toch? ::ok::
- Waarin misschien nog wat te winnen valt is MolTalk; waar op een gegeven moment een beetje de rek uit leek. De opzet blijft gewoon leuk en moet naar mijn mening ook gewoon blijven, maar ik zat eraan te denken dat het ook nog zou kunnen dat er een losse presentator voor wordt gevraagd. Dit zou iemand kunnen zijn die gewoon blanco in het spel staat (zonder voorkennis) zodat er ook open gespeculeerd kan worden. Al moet er dan natuurlijk wel gekeken worden in hoeverre dit spelbepalend is voor de kandidaten. Overigens heb ik ervan genoten dat ik ook deel mocht nemen aan MolTalk: nogmaals dank voor het uitnodigen! ::jaja::
- Over spelbepalendheid: ik vroeg mij sowieso af in hoeverre de kandidaten hebben gelet op de polls. Dus eigenlijk een vraag waar ik van de kandidaten nog graag een antwoord op hoor. Ik kan mij voorstellen dat mensen met veel/weinig verdenkingen juist opvallend zijn en dat je je daar meer op focust? Ik vind het heerlijk dat de polls er zijn, dus het liefst heb ik ze er wel bij!
- Tot slot (van wat mij nu te binnen schiet) vond ik het heel tof dat het gelaagd genoeg was, naar mijn mening. De opdrachten waren leuk, interessant, uitdagend, moeilijk, divers en cultureel. Denk dat jullie jezelf genoeg hebben uitgedaagd dit seizoen! ::bravo:: Denk aan de landen, extra twists, creativiteit in de opdrachten en de aankleding/sfeer van dit seizoen. Allemaal top! Natuurlijk is het leuk en belangrijk om elk seizoen weer nieuwe opdrachten te bedenken, maar mocht er weer een nieuw seizoen komen, komt dat 100% ook wel weer goed opnieuw!
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Convans op 19-06-2018, 13:30:33
Oja mijn grootste puntje van kritiek is idd MolTalk. Ik vond dat er daar veel te weinig mee werd gedaan. Ik kan wel begrijpen dat een kandidaat net na zijn rode scherm niet altijd heel veel zin heeft om veel te praten of sommigen net wel, maar als je dan pas 1 vraag krijgt om de 2 dagen? Tja dan is het wel logisch dat mensen denken: ik ga er ook geen moeite in steken en dan vergeet je wel snel eens te antwoorden. Wat Gupp zegt een onafhankelijke presentator zou wel leuk zijn. Of D*N als presentator had ik wel leuk gevonden. Hij had wel wat ongewone vragen kunnen stellen. Ik was namelijk altijd heel erg benieuwd naar de bevindingen van een afvaller. Leuk concept, maar het werd niet helemaal goed uitgevoerd, er zit veel meer potentieel in.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 19-06-2018, 13:33:17
Maar hoe werd de mol gekozen? Was dit ook anoniem? Want voor het spel begon had ik eigenlijk gezegd: als ze zelf kiezen, is Kaaasje of HiDM bijna zeker de mol. Want deze 2 personen kennen ze het best en weten ze dus ook dat ze het spel tot het einde zeker gaan blijven enthousiast spelen en dat is wel nodig als mol. Mede doordat HiDM en Kaaasje verantwoordelijk waren voor veel geld in de pot, heb ik dat idee laten varen na aflevering 2 en dacht ik: hmmm de mol is mss toch anoniem gekozen.
De mol is niet anoniem gekozen. Dat wil zeggen, we hebben eerst anoniem de 12 deelnemers geselecteerd (bij de afvallers hadden dus ook mensen kunnen zitten die de mol wilden zijn). Daarna hebben we van de mensen die we geselcteerd hadden en wie de mol wilde zijn de mol strategieën gezien en voor onszelf een lijstje/ranking gemaakt met punten die we belangrijk vinden aan het molschap. Of we iemand kennen of niet, bekend of minder bekende forummer, doet er niet toe. Het ging om ons om het complete plaatje en we hebben daar samen dus een afweging in gemaakt wie daar het beste aan voldoet met zijn/haar mollicitatie. Anoniem een mol kiezen leek ons een iets te groot risico. Voor hetzelfde geld kies je iemand die de mol is en dan helemaal niks doet of wat dan ook. Bij kandidaten kan dat nog wel (ook een risico), maar veel minder groot want dat zijn er 11, de mol is degene waar dit spel om gaat.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 19-06-2018, 13:42:44
@Gupp ik heb gekeken naar de resultaten van de polls maar niks mee gedaan, ik zat toch al in een tunnel.

Feedback volgt later, is nogal uitgebreid
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Lan op 19-06-2018, 14:53:31
Ik vind dat het hele spel super is opgezet. Je merkt echt dat het door molloten is opgezet en ook voor molloten is bedoeld. Ik vond zelf het tempo ook lekker hoog. Een ander online WIDM spel waar ik in zat deed ongeveer net zo lang over de ontknoping als dit gehele spel duurde.  :P

Ik vond zelf niet dat er teveel items in het spel zaten, maar ik had ze misschien iets meer uitgespreid/anders ingedeeld. Ik vond bijvoorbeeld de beloning van zo'n enorm spel als de Hunger Games aan de lage kant, terwijl er een paar rondes later bij het gunnen ineens hele sterke voordelen worden weggegeven. Ik vond de keuze van het gebruiken van executiekaarten slim, zo geef je voordelen weg maar zonder dat er teveel jokers/vrijstellingen in het spel komen. Van mij hadden executiekaart 3 en 4 wel iets spannender en ingrijpender mogen zijn a la 1 en 2, maar dat is ook een kwestie van smaak.

Ik vind Moltalk een lastige kwestie. Het had nu soms weinig om het lijf, maar ik vind ook dat spelers eigenlijk niet geholpen mogen worden door informatie van een afvaller. Ik vond bijvoorbeeld het eigenlijk al te ver gaan om te lezen dat een kandidaat vol op één speler was gegaan. Ik zou dan misschien eerder een Moltalk doen zonder afvallers en die los een pm interview laten doen dat na het seizoen pas online komt. De polls vind ik prima. Ik heb die zelf steevast 'tactisch' ingevuld in plaats van wat ik echt dacht, en ik ging er vanuit dat mijn medekandidaten dat ook deden. Plus, later in het spel waren het vooral stemmen op mij, en ik ga niet ineens toch mezelf maar verdenken  ::rofl::

Ik vond het een leuke mix van opdrachten, heel erg divers en het aantal quizzen was redelijk verspreid. Wat ik jammer vond was dat de test eigenlijk veel te makkelijk was. Het was nu niet zo'n issue dankzij de mol, maar stel dat ik de mol was geweest. Dan was de laatste helft van het spel niet zo zeer een kwestie van het weten van de identiteit van de mol, maar wie is het best in begrijpend lezen/ wie heeft de snelste vingers. Ik denk dat iedereen makkelijk 20 vragen kon inzetten op wie zij dachten dat de mol is, en dat vind ik zelf niet de bedoeling.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Meezter op 19-06-2018, 17:22:24
Opdrachten:
Ik moet zeggen dat ik de opdrachten zelf erg goed vond, sommige waren wat rommeliger dan de anderen maar overall was de kwaliteit erg goed. Ik heb alleen een paar punten betreffende de opdrachten:
Opdracht 1.1.3: Een spelletje spelen
Ik heb zelf geprobeerd de spelletjes te spelen en vond jullie scores wel héél erg hoog, sommige spellen waren ook wel echt nagenoeg onmogelijk te doen.
Opdracht 1.2: Onderhandelen
Hier ga ik specifiek nogmaals in op het feit dat de onderhandeling van de vrijstelling plots werd afgekapt. Als er bepaalde regels zijn voor een spel, dan anticiperen wij op die regels, het is dus erg jammer als die veranderd worden omdat het vergeten is.
Opdracht 2.1: The Hunger Games
Echt een leuke opdracht, maar de uitleg was gewoon véél te lang, er waren véél te veel punten waarmee je rekening moest houden. Ik schrok zelf van de hoeveelheid uitleg. Daarnaast was deze opdracht best wel willekeurig en dan doel ik op de vechtmomenten, er kwam een willekeurig getal uit en dat bepaalde hoe goed jij was in die opdracht (met wat andere factoren). De beloning hiervoor was ook wel erg slecht, hier had een vrijstelling echt het minste moeten zijn.
Opdracht 4.2: Duiken
Sorry, maar dit was toch even ongebalanceerd. De plaatsing van D*N in het midden maakte het vrij onmogelijk om te winnen als D*N gewoon elk half uur actief was. Daarnaast waren er delen op het veld rechts onderin die onmogelijk te bereiken waren binnen de maximale tijd. Dat was erg jammer.
Dan even over de beloning
Er waren te weinig opdrachten waarin het alles of niets was, er was altijd wel wat te verdienen, het was dan niet het volledige bedrag, maar het was in ieder geval wat. Ik verbaasde me al over het feit dat we binnen 2/3 afleveringen een pot hadden die even hoog was als de uiteindelijke pot van vorig jaar. Ik had liever wat meer opdrachten gezien waarbij we dus of 2000 of niets konden verdienen.
Actie-opdrachten
Er was er maar één dit jaar, als ik goed heb opgelet. Het lijkt me leuker als er meer daarvan zijn in een seizoen. Je kan bepaalde dingen in zo’n actieopdracht doen die je normaal niet zou kunnen doen, daarnaast is het een relatief korte opdracht, die bijvoorbeeld tezamen met The Hunger Games zou passen. In die aflevering moesten we Hunger Games en webcams bekijken, wat allebei erg intens zijn als je je voor beiden volledig geeft.


Items:
Sleutelwoord:
Dit vond ik niet erg geslaagd, het leek meer op een opvulling voor andere items zoals jokers en omdat je de finale vrijstelling erin wilde hebben. Vanuit mijn perspectief leek dit er erg ingestopt om het erin stoppen, niet een andere reden.
Executiekaart:
Ja, dit is jammer, leuk idee maar het werkt niet, zoals jullie hebben gezien. De executiekaarten moeten een echt voordeel aan jezelf geven en dat doen ze niet, dus 9/10 keer was het handiger om hem niet in te zetten omdat je jezelf ook flink kan benadelen.
Anders:
Ik vond zelf dat er niet veel opdrachten waren waarbij je echt de items kon verdienen, de meeste items waren vergeven doormiddel van discussies en gunnen.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Meezter op 19-06-2018, 17:23:01
Anders:
Wedkantoor:
Goed idee, te weinig geld eigenlijk te verdienen en iets wat gewoon steevast wordt vergeten. Ik denk dat een gelijkwaardig iets goed zou werken, maar in deze vorm werkte het niet.
Moltalk:
Nogmaals, goed idee. Maar het is wat slecht uitgevoerd, sorry. Je kreeg als kandidaat soms echt maar 3 vragen in een week en de presentatie in handen van mensen die alles weten was ook wat minder. Ik zou het veel leuker vinden als daar iemand stond die niets wist van achter de schermen en actief was door de gehele weken om dingen te blijven vragen. Gasten uit andere seizoenen/andere dan de kandidaten was een goed iets, maar dat stopte na 3/4 aflevering ook weer.
Biechten:
Dit was denk ik meer onze schuld, maar er was niet heel veel gebiecht en dat vond ik best zonde. Het is altijd leuk om die biechten te lezen tijdens het spel.
Geld:
Het zou fijn zijn als ergens het overzicht van de pot is te zien, ik vond het altijd vrij onduidelijk wat de potstand was. Daarnaast zou het ook fijn zijn om overal het maximaal te behalen bedrag te vertellen, dit komt vooral vanuit mijn FTM perspectief waarbij ik met alles moest rekenen/gokken als het niet duidelijk was verteld.


Top:
Selectie:
De selectie dit jaar was erg eerlijk verlopen, de kandidatengroep was erg divers en je zag dat door de anonieme inschrijflijsten je mensen in dit spel zag die je daarvoor nog nooit hebt gezien. Zo had Nvy vast nooit meegedaan als haar profiel met 3 posts in 10 jaar bekend was voor de inschrijvingen. De kandidaten waren stuk voor stuk speciaal en iedereen had zo zijn goede en slechte punten.
Mol:
Ja, jullie keuze voor de Mol was erg goed. Ik ben belazerd en met mij vele anderen, hij heeft het oprecht fantastisch gedaan buiten het spel om en ben benieuwd naar al zijn molacties in het spel. Wat ik wel moet zeggen, nou weet ik dat jullie zeker hebben gekozen voor de beste motivatie, maar het valt wel op dat de mollen altijd relatief bekenden zijn. Dit is natuurlijk geen punt waarop je iemand moet kiezen of juist niet kiezen als mol, maar ik benoem het als iets wat me opviel in de drie seizoenen.
Organisatie:
Jullie hebben alles goed in orde gebracht en verbeterden elkaar en jezelf constant, dit maakt het spel nog beter! Lama1997 is een goede toevoeging aan het bekende team, hij (en Tim) mogen wel wat meer doen in mijn oogpunt omdat het soms leek dat MV helemaal onderdrukt zat met de opdrachten en alles eromheen. Wist D*N wie de Mol was? (met HIDM waarschijnlijk wel), want bijvoorbeeld bij het duikspel lijkt het me beter als iemand de jager speelt die dat niet weet.
Testen:
De manier waarop testen nu werden gedaan vond ik eerlijker (met tijd) dan als de testen direct op het forum staan en je eruit gaat door een foute gok. Ik moet wel zeggen dat ik het leuk zou vinden als de testen (na de executie) op het forum werden gezet, dat lijkt mij leuk als kijker.


Volgend jaar nog eens?
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 19-06-2018, 18:38:22
Lama1997 is een goede toevoeging aan het bekende team, hij (en Tim) mogen wel wat meer doen in mijn oogpunt omdat het soms leek dat MV helemaal onderdrukt zat met de opdrachten en alles eromheen.
Hier ga ik even op in omdat dit beeld absoluut niet klopt. Sommige opdrachten zijn alleen geplaatst door Ldh en MV maar zijn helemaal bedacht en uitgewerkt door Tim en Lama. Tim heeft dit seizoen zelfs de grootste bijdrage gelevert van de hosts!
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Meezter op 19-06-2018, 18:42:07
Hier ga ik even op in omdat dit beeld absoluut niet klopt. Sommige opdrachten zijn alleen geplaatst door Ldh en MV maar zijn helemaal bedacht en uitgewerkt door Tim en Lama. Tim heeft dit seizoen zelfs de grootste bijdrage gelevert van de hosts!
Hierbij herstel ik mijn punt dan, ik wist niet door wie alles is bedacht en uitgewerkt en alles wat ik zeg is natuurlijk subjectief. Ik doelde met ''wat meer doen'' ook niets negatiefs, het was meer dat het leek alsof zij niet veel te doen hadden omdat MV & LDH alles pakte, maarja, het is ook weer 5 weken geleden dat ik vol in het spel zat.
Hierbij dus mijn excuses als het slecht overkwam.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Convans op 19-06-2018, 18:49:50
Ik vond dat Tim heel veel deed op het einde. Lama zijn inbreng was iets minder duidelijk over het hele spel, maar dan vooral achter de schermen wss  ;)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Meezter op 19-06-2018, 18:52:00
Ik vond dat Tim heel veel deed op het einde. Lama zijn inbreng was iets minder duidelijk over het hele spel, maar dan vooral achter de schermen wss  ;)

Inderdaad. Ik heb de laatste afleveringen minder actief meegemaakt, maar nu teruglezend zie ik inderdaad dat Tim heel veel deed. Heel mijn punt is nu gewoon invalid, vergeet 'm.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 19-06-2018, 18:52:27
Geld:
Het zou fijn zijn als ergens het overzicht van de pot is te zien, ik vond het altijd vrij onduidelijk wat de potstand was.
Dit vind ik persoonlijk wel de verantwoording van de groep zelf. Er is een penningmeester, die is verantwoordelijk voor de pot.

Hierbij herstel ik mijn punt dan, ik wist niet door wie alles is bedacht en uitgewerkt en alles wat ik zeg is natuurlijk subjectief. Ik doelde met ''wat meer doen'' ook niets negatiefs, het was meer dat het leek alsof zij niet veel te doen hadden omdat MV & LDH alles pakte, maarja, het is ook weer 5 weken geleden dat ik vol in het spel zat.
Hierbij dus mijn excuses als het slecht overkwam.
Ja het is misschien goed om te weten dat er vantevoren is gekozen om Mv en LdH te nemen als contactpersonen voor de kandidaten en Tim en Lama op de achtergrond te laten werken. Dit om te zorgen dat het niet verwarrend zou worden als je de ene opdracht contact moet houden met Mv, de andere met LdH, de derde met Tim en dan de test bij Lama moet doen.

Er werd ergens ook een opmerking gemaakt over de spelborden van ldH. Maar het spelbord van the hunger games is helemaal gemaakt door Tim en het spelbord van de duikopdracht is gemaakt door mij.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 19:11:41
Wat ik jammer vond was dat de test eigenlijk veel te makkelijk was. Het was nu niet zo'n issue dankzij de mol, maar stel dat ik de mol was geweest. Dan was de laatste helft van het spel niet zo zeer een kwestie van het weten van de identiteit van de mol, maar wie is het best in begrijpend lezen/ wie heeft de snelste vingers. Ik denk dat iedereen makkelijk 20 vragen kon inzetten op wie zij dachten dat de mol is, en dat vind ik zelf niet de bedoeling.
Hier ben ik het echt helemaal mee eens. Zeker de finaletest vond ik echt heel makkelijk te beantwoorden. Nu zat ik ook op de verkeerde mol dus ging het daar niet helemaal om, maar ik had best wel wat werk in de voorbereiding gestopt (zie mijn laatste biecht in de kandidatenbiecht topic) en ik had dus eigenlijk gewoon al dat werk voor niks gedaan. ::rofl:: Nou vind ik dat op zich niet erg, maar ik had graag een moeilijkere test gezien waar je gewoon meer over na moet denken omdat je de antwoorden niet weet en/of nog het een en ander moet opzoeken omdat je het niet hebt genoteerd. Nu wist ik 80% van de antwoorden op de vragen eigenlijk wel uit m'n hoofd.

Ik denk dat daar ook wel een moeilijkheidsfactor in zit voor de organisatie en je het in zekere zin juist wel 'eerlijk' wil maken. Nu had je bondjes in principe niet echt nodig om informatie voor de test te verzamelen omdat je alles kan verzamelen in principe. Er gebeurt ook veel voor de schermen, wat ik fijn vond omdat ik zo veel mee kreeg, maar het is ook juist leuk als er veel achter de schermen gebeurd en je zo meer op zoek moet gaan naar wat en hoe er is gebeurd. Zoals je in een niet online spel ook niet alles meekrijgt wat je medekandidaten doen. Levert frustraties voor kandidaten op, maar is juist ook wel interessant. Dan gaat het niet meer alleen om wie is het snelst als iedereen op de goede (of dezelfde verkeerde :P ) mol zit.

Een voorbeeld. Een vraag in de derde test was welke puzzel de mol had gemaakt bij de escape cable car. Dit werd netjes gedeeld voor de test online kwam. Je had het ook niet kunnen delen en dan was het de verantwoordelijkheid van de kandidaten geweest om dit uit te zoeken.
Andere mogelijke vraag is bijvoorbeeld of een (bonus)woord bij de bingo van de mol was, terwijl sommige van deze woorden misschien niet in het openbaar genoemd zijn. (Die van de mol op één na waarvan wel een omschrijving was gedeeld "toevallig" in dit geval wel)


En dan verder over het dilemma over openbaar/privé. Ik vind het wel interessant als er wat meer privé had plaats gevonden omdat het dan lastiger wordt voor kandidaten en een grotere mindfuck. Nu snap ik wel dat je het ook leuk wil maken voor de kijkers, daarom heb ik iets bedacht. Schiet er vooral op als je het niks vind want het is zomaar een idee ;)
In de kijkers-pm zou er dan niet alleen wat gedeeld door de kijkers over hun verdenkingen ed. maar af en toe krijgen ze ook wat mee van achter de schermen. Bepaalde PMs of delen van een PM, een deel van een biecht, net alsof ze voor de buis zitten en ook wat horen van de kandidaten en delen van opdrachten mee krijgen. Zo krijgen kijkers wat meer mee van wat er gebeurd achter de schermen terwijl de kandidaten dat niet altijd hebben. Bijvoorbeeld, bij de schilderijen opdracht had je een deel van deze PMs naar de kijkers kunnen sturen en niks openbaar kunnen zetten. Wat ook had gekund is dat je het wel openbaar zet maar je censureert een deel alsof Lukie er koffie overheen heeft gegooid :P Zo deel je wel wat maar niet alles.

Maar snap wel dat dit soms nóg meer werk oplevert voor de spelleiding en jullie doen al zo veel ::bravo::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 20:29:45
Spellen

Ik vond het eigenlijk wel leuk dat er maar één actieopdracht in zat. Ik vond het wel erg leuk om te lezen, maar vind zelf dingen doen toch leuker ;D Ik vond de weken ook aardig in balans dus er was wel eens wat waar je meer voor moest doen maar het was goed verdeeld. Complimenten daarvoor.

Over de opdrachten zelf. Ik ga niet alle opdrachten bespreken maar haal er een paar uit.

0.1 Ranking the mole
Ik vind het idee echt wel leuk bedacht. Je maakt een ranking die op de rest van het seizoen nog invloed heeft. Maar ik merkte bij mezelf dat ik dit niet zo'n leuke opdracht vond omdat het zo veel lijstjes waren. Ik had een paar lijstjes die redelijk gingen maar ik merkte dat ik bij bijna alles ongeveer een soortgelijk lijstje had. Want ik ken de mensen niet echt en ik wist eigenlijk ook niet zeker of ik de juiste personen wel bij de juiste kandidaat had gezet.Maar vooral ik kende mijn medekandidaten amper en nu moest ik ze al inschatten.  Na 3 lijstjes was ik er eigenlijk wel klaar mee.
Maar wel leuk idee dat het zo verder invloed had zelfs nog vele afleveringen later.

Nu ik ze nog eens bekijk, waarvoor was de praten als brugman?

2.1 Hunger Games
Ik denk dat dit voor vele een verborgen schat is. Veel mensen snapten de opdracht niet meteen door de lange uitleg (en bijvoorbeeld in mijn geval het feit dat ik 10 minuten voor het begin de opdracht pas zag), werden afgeschrikt door de lange uitleg ed, maar het was eigenlijk wel een erg leuk spel als je het eenmaal speelt. Denk daarom dat het ook wel populair was.

Ik heb eigenlijk nooit zo gespeeld voor het sleutelwoord maar omdat ik de opdracht wel leuk vond, dus in die zin deel ik het feit dat er een grotere prijs tegenover moest staan niet per se zo al heeft het me wel redelijk veel tijd gekost :P

Ik ben wel echt van mening dat je deze opdracht alleen kan spelen als er minimaal een spelleider elk half uur wel aanwezig is. Dit hoeft niet altijd dezelfde te zijn, maar naar mijn idee moet er wel iemand online zijn zodat het spel gespeeld kan worden. Dus als jullie het hebben over dat spelleiding allemaal betrokken is bij zo'n opdracht dan zou ik ook voorstellen dat er meerdere spelleiders de 'antwoorden' kunnen geven. Dat zou mij als kandidaat enorm geholpen hebben. Bij opdrachten waar snelle antwoorden nodig zijn (bv. Hunger games, Black stories (waar het overigens super snel was steeds door Tim  ::ok:: )) moet je naar mijn mening ook als spelleiding bijna altijd online zijn. Zo niet, dan moet je het spel niet spelen. Nu was ik bij de hunger games enorm gefrustreerd omdat ik dus wel m'n best deed om online te komen af en toe (anders kon ik dood gaan) maar de spelleiding doodleuk 12 uur afwezig was ofzo. Volgens mij heb ik dit toen in PM ook wel laten weten omdat ik erg ongeduldig werd... Ja ik was ongeduldig misschien maar ik kon zo niet verder spelen volgens de tactiek die ik had.

Ik vond dat deze ook nog meer lagen had en misschien ook nog voor mij extra door D*N. Ik werd gewoon paranoia van het feit dat ik een onzichtbaarheidsspray had en mensen dus misschien wel op andere plekken stonden dan ik dacht, want wat kan er nog meer in het spel zijn? ::rofl:: (oh aanhakend op mijn vorige bericht over de test. Ik had echt gedacht aan een vraag over hoe vaak de mol 10 stappen had gedaan omdat dat in mijn geval bijvoorbeeld al niet zichtbaar was omdat ik mijn 10-stappen beurten met mijn onzichtbaarheidsspray had gedaan en dus niet openbaar op het forum.)

3.2 Het geheim
Ik vond dit een superleuke opdracht ::bravo:: Ik houd van dit soort mindfucks, leugen spellen dingen. Het enige jammere vond ik hoe er geld verdiend kon worden want dit was nagenoeg onmogelijk naar mijn idee. (Wat dat betreft ben ik het ook met Meezter oneens dat ik meer alles of niets opdrachten zou willen, want ik ben daar juist niet zo van. Dan wordt het naar mijn idee vaak te makkelijk voor de mol en er waren best wat alles of niets dingen, of beter gezegd geld of mingeld opdrachten.) Maar spel zelf verder was fantastisch. Ook hilarisch dat zowel Frank als ik apart van elkaar bedacht hadden dat we naar de ranking zouden moeten kijken. Dat maakt het toch dat het niet helemaal onmogelijk was geweest en geen geld verliezen was zeker wel haalbaar geweest.

4.3 IJsberen
Jaaaa zo'n spel hoort er gewoon bij ::bravo::
Er moet natuurlijk ook wel iets tegenover staan voor mensen om te zorgen dat ook de ijsberen willen winnen en vond het zo wel prima. ::jaja:: (Ook prima dat juist Meezter zei een joker is niet zoveel geld waard en daarom mag je mij als laatsten lynchen)

5.1 Gunnen
Zoals eerder gezegd heb ik me verbaasd over hoeveel elkaar gegund is. Leuke opdracht en zeker de toevoeging van het vraagteken, dat gaf een hele nieuwe dynamiek ::bravo::



Dit zijn jullie totaal niet van mij gewend (::)) maar uh "Het bericht overschrijdt de maximum toegstane lengte (5000 karakters)."
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 20:31:47
5.3 Waar gaan we heen
Super leuk en gevarieerd. Voor ieder wat wils. Sommige waren lastig, sommige makkelijk, maar we hoefden ook niet alles te halen om toch redelijk succesvol te zijn dus een mooie balans!

6.1 De metro-opdracht
Leuk idee maar eigenlijk doet het er niet toe wat team 1 en team 2 doet. Zeker team 1 heeft eigenlijk amper invloed. Ik had eigenlijk verwacht dat Nvy bijvoorbeeld al onze drie koppelingen kreeg en daar iets mee mocht doen (want zij kon het overzicht bewaren).
Verder vond ik de links wel heeeel moeilijk bedacht, maar goed de opdrachten mogen niet allemaal te makkelijk zijn.

Algemene vraag, waarom mochten we zulke dingen nooit op zoeken op het forum? Ik vind dat een deel van de fun juist in het opzoeken zit en er achter komen of je dus wat kunt vinden over iemand waardoor je op het goede spoor komt (of juist op het verkeerde). Soms kan meer informatie ook juist tot afleiding leiden. Dit vond ik bijvoorbeeld ook raar bij de match & win opdracht. Waarom mag ik niet in mijn privé gesprekken met iemand kijken of op dit forum? Ik snapte ook niet zo goed waarom we bij het zoeken naar persoon X niet naar de profielen mochten kijken maar BigBoots dus wel een hele speurtocht op kon zetten buiten het forum om.

En zeker met de uiteindelijke links bij deze metro-opdracht specifiek denk ik niet dat we heel veel meer info hadden gehad door zoeken op het forum/naar de kandidaten en het misschien juist voor méér verwarring/ideeën/mogelijke links had gezorgd ipv minder.

Opdracht 6.3 Chaotische terugblik bingo
Jammer dat het terugblikken niet zo terug is gekomen. Ik denk ook mede door de regels die erbij kwamen en het daardoor niet zo makkelijk praten was. Ik vond het idee heel leuk en met iets meer uitwerking is dit een topopdracht! Ik denk ook omdat het meer werk was dan je had verwacht?

De regels waren hier af en toe wat onduidelijk en ik vond het ook heel jammer dat bijvoorbeeld de creatieve vondst van Nvy om haar mol duidelijk te maken (check de laatste drie letters van haar bericht (http://www.realitynet.org/forum/index.php?topic=64982.msg2133152#msg2133152)) nu helemaal niet tot z'n recht kwam omdat we ze weer opnieuw helder en duidelijk moesten omschrijven.

Opdracht 7.2 De trappen
Volgens mij heb ik hier al genoeg over gezegd. Maar wel een leuk idee  ::ok:: Ik had het helemaal tof gevonden als er wat strategie bij te pas moest komen dus moeten we deze nu wel of niet doen etc.?

Opdracht 8.2 De bar opdracht
Super! Ook mooi met dat de mol eigenlijk hetzelfde doel heeft als (sommige) kandidaten. Gelukkig had ik niet het idee dat ik bij de mol zat want had het zonde gevonden om deze opdracht niet fatsoenlijk te mogen/willen spelen. Als HIDM mijn mol was, had ik natuurlijk ook nooit gekozen om bij hem te gaan, maar goed. ;D

Super leuk de interactie met het publiek. Klein minpuntje vind ik dat het niet uitmaakte waar de gasten hun geld uitgaven omdat het eigenlijk ging om hoeveel de gasten in totaal uitgaven in beide barren. De bedragen werden bij elkaar opgeteld op het einde, dus of het bedrag nu in onze bar of in de bar van de andere werd uitgegeven deed er eigenlijk niet toe. De beoordeling was dan voor de 1500 euro erbij/eraf. Misschien was het nog leuker geweest als het uitgeven van het geld door de gasten ook gekoppeld was aan het al dan niet in het team van de mol zitten. Dus dat alleen het plusbedrag met het team zonder mol erbij komt ofzo.

Maar over het algemeen top-opdracht en ik vond het feit dat we niet zo veel geld konden verdienen met de uitgaves van de gasten wel enigszins compenseren met het feit dat er nog potentieel 1500 euro te winnen (of te verliezen) viel.

9.2 Landen van de wereld
Leuke opdracht! Dom van de andere kandidaten (of wellicht bewuste actie) om allemaal voor de 1000 euro landen te gaan, maar dat ligt niet aan jullie als organisatie ;) Leuke combinatie van tekenen en raden. Ook mooi hoe jullie flexibel omgaan met wat werkt qua tijd ed. door nu gewoon alles door elkaar te doen van iedereen (wat ook weer als nadeel voor de kandidaten had, denk ik, is dat als er eerst al 2/3 kandidaten waren geweest met landen die we niet kenden, misschien niet iedereen zo makkelijk nog voor de 1000-euro landen was gegaan.)

9.3 Match & win
Leuke opdracht en ook wel interessant om te bedenken wat de ander zou inschatten en hoe ze jou weer zouden inschatten en dan ook nog rekening houden met een mol. Leuk!


Dit zijn jullie totaal niet van mij gewend (::)) maar het bericht past ook niet in twee berichten :P
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 20:36:02
10.1 Zoek de kluis
Ik vond dit in principe een hele leuke opdracht. Leuke variatie. In potentie veel te verdienen maar wel echt lastig om kluizen weg te spelen (maar de mol heeft hier natuurlijk ook een rol gespeeld). Het lastige van deze opdracht is dat met drie het wel erg veeleisend is dat er twee het moeten dikdrukken. Hierdoor ging het soms heel langzaam omdat onze schema's niet helemaal met elkaar matchen. Waar dat bij de waar ben jij 2.0 opdracht heel goed werkte omdat er nog veel mensen zijn en dan de kans groter is dat er wel iemand online is, maar toch mensen niet allemaal worden overgeslagen bij alle opdrachten, is dat in deze fase wel lastiger. Opdracht vind ik dus wel top, maar misschien was dit handiger geweest met nog meer mensen in het spel. Dan was denk ik het spel beter tot z'n recht gekomen.


Maar vooral heb ik veel complimenten voor de spelleiding. Je kunt echt zien dat jullie hier veel tijd in hebben gestoken en dat vind ik echt top! ::bravo::
Ik heb onwijs genoten en daarvoor super bedankt!! Zowel voor de organisatie, die dit weer mooi heeft weten te maken, als mijn mede-kandidaten en mol én kijkers! Vergeet niet de kijkers!

(https://image.slidesharecdn.com/littlemolepresentation-130402103607-phpapp02/95/little-mole-presentation-17-638.jpg)



Oh en mochten jullie voor een volgende keer iemand nodig hebben die loopholes in opdrachten zoekt en ze uittest, dan bied ik mijzelf bij deze aan ;D

(of misschien hebben jullie meer aan mij als jullie graag een boek willen schrijven over de mol online ::rofl:: )
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Swifty op 19-06-2018, 20:52:48
Ik heb nog even een opmerking over de Hunger Games, wat echt een geweldige opdracht was, zelfs als kijker zonder te weten wat ieder in zijn rugzakje had. Het was erg jammer dat maar liefst drie kandidaten blijkbaar zo overweldigd waren door de uitleg dat ze gewoon niet meespeelden. Die drie waren eigenlijk per direct af te schrijven als mol. De mol speelt zo'n spel gewoon altijd mee.
Opvallend dat ik dat niet in de kandidatenbiechts teruglees trouwens.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Meezter op 19-06-2018, 20:54:12
Ik heb nog even een opmerking over de Hunger Games, wat echt een geweldige opdracht was, zelfs als kijker zonder te weten wat ieder in zijn rugzakje had. Het was erg jammer dat maar liefst drie kandidaten blijkbaar zo overweldigd waren door de uitleg dat ze gewoon niet meespeelden. Die drie waren eigenlijk per direct af te schrijven als mol. De mol speelt zo'n spel gewoon altijd mee.
Opvallend dat ik dat niet in de kandidatenbiechts teruglees trouwens.

Ik heb het altijd een twijfelgeval gevonden, jezelf zo buiten het spel zetten lijkt me een goede zet voor de mol, zeker met Frank in het spel.  ::rofl::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 20:57:17
Dat waren BigBoots Molduck en Molino?

Bij Molino is het in karakter. BigBoots had iedereen al afgeschreven en Molduck vertrok aan het einde van die aflevering (al vulde wel een aantal mensen op haar in?). Maar mee eens dat ik verwacht dat een mol een spel altijd in ieder geval meespeelt.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Meezter op 19-06-2018, 21:00:49
Ah, dan heb ik dat volgens mij nooit vertrouwd omdat het Molino's ding was om niet echt mee te doen.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Molino op 19-06-2018, 21:03:28
Ik kan voor mezelf zeggen dat ik het als mol ook zo had gespeeld, want wat kan de mol doen in dit spel? Je hebt er geen invloed op wie het geld pakt en winnen moet je ook niet, waarvoor? En veel mensen schrijven je dan af.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 19-06-2018, 21:04:54
BB en Molduck had ik toen al afgeschreven en Molino vertrouwde ik ook wel dus voor mij maakte het niks uit. Het was echter wel jammer, maar voor ons een voordeel  ::bravo::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 19-06-2018, 21:08:18
Ik kan voor mezelf zeggen dat ik het als mol ook zo had gespeeld, want wat kan de mol doen in dit spel? Je hebt er geen invloed op wie het geld pakt en winnen moet je ook niet, waarvoor? En veel mensen schrijven je dan af.
Je kan als mol wel zelf heel veel geld pakken en zorgen dat het niet binnenkomt. Dit was volgens mij ook een deel van Hidm zijn tactiek, alleen werd ie onverwacht opgeblazen omdat hij op een landmijn stapte waarvan hij ook niet wist dat ie er lag ;).
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 19-06-2018, 21:09:44
 ;D

Toch nog iets goed gedaan  ::rofl::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Molino op 19-06-2018, 21:09:51
Ah ja, dat was ik vergeten. Ja, ik heb de regels niet eens doorgelezen :P
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 19-06-2018, 21:10:26
Ik heb mijzelf in mijn FTM overzicht achteraf ook mingeld toegekend omdat ik het geld van diegene die ik vermoord had niet had gepakt. Maar dat had ik ook mede niet gedaan omdat ik de regels verkeerd had begrepen :P
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Lama1997 op 19-06-2018, 21:22:41
Hierbij herstel ik mijn punt dan, ik wist niet door wie alles is bedacht en uitgewerkt en alles wat ik zeg is natuurlijk subjectief. Ik doelde met ''wat meer doen'' ook niets negatiefs, het was meer dat het leek alsof zij niet veel te doen hadden omdat MV & LDH alles pakte, maarja, het is ook weer 5 weken geleden dat ik vol in het spel zat.
Hierbij dus mijn excuses als het slecht overkwam.
Ik heb inderdaad voornamelijk achter de schermen gewerkt en heb me proberen te buigen over Moltalk (zeker in het begin). Echter ben ik de laatste tijd wat minder actief geweest, doordat ik overladen werd door examens en ik even prioriteiten moest stellen ::sorry:: Ik snap ook ergens wel waar de perceptie vandaan is gekomen.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 20-06-2018, 16:03:56
Goed. Opdrachten komen straks of vanavond, eerst alle andere dingen...

Items:
- Finalevrijstellingen ben ik nooit fan van geweest. Blij dat HIDM hem uiteindelijk had maar het had ook anders kunnen lopen natuurlijk.. ik zou hem er gewoon een keertje uitlaten.
- Vrijstellingen, jokers, halve jokers: halve joker heb ik niks aan gehad, omdat het persé gecombineerd moest worden met dezelfde kleur. Had het dan niet met kleur  gedaan of er gewoon uitgelaten. Vrijstellingen en jokers vind ik altijd wel spannend, maar niet te vaak doen..
- Executiekaart: ja, dit is echt jammer.. een heel leuk idee, maar zoals al gezegd is: persoonlijk heb je er echt niks aan. Heel leuk dat ik een groepsvrijstelling kon inzetten, maar ik wil helemaal niet dat iedereen door gaat en de volgende keer liggen er dan alsnog 2 mensen uit  ??? like, wat heb ik daar aan? Het heeft voor veel discussies gezorgd maar dat is het dan ook wel...
- Sleutelwoorden: dit vond ik erg leuk en tof, maar jammer dat er een finalevrijstelling tegenover stond. Had dat een vrijstelling naar keuze (voor bijv. afl 5, 6 óf 7.) want een finalevrijstelling is zó veel waard..

MolTalk
- Vragen: niet hele leuke vragen, zaten wel wat interessante bij maar kijkers kwamen nou niet echt veel te weten (en afvallers ook niet...)
- Grootste kritiekpuntje: dat er de eerste 2 dagen wat vragen gesteld werden, wij de hosts vervolgens moeten herinneren dat we te gast zijn en dan nog wat vragen gesteld worden en er precies weer hetzelfde gebeurd. Ik vind MolTalk echt heel leuk, maar zorg dan wel dat er de tijd voor is want anders voegt het weinig toe..
- Heel positief: leuk dat er behalve afvallers ook andere mensen te gast waren  ::bravo::

Kandidatengroep:
- Fantastisch  ::bravo:: gewoon echt zo tof. In het begin dacht ik: dit wordt niks, niemand kent elkaar en de forummers kennen ook bijna niemand. Maar het bleek geweldig te zijn, in mijn ogen hadden we echt een hele goeie cast. Slimme, sluwe, luie ( :P) en grappige kandidaten in een seizoen. Echt top gedaan spelleiders.

Testen:
- Ik vond het niveau prima, echter begrijp ik wel wat er bedoelt wordt met "er mag wel moeite voor gedaan worden", maar niet elke kandidaat heeft tijd om alles te achterhalen. Ik bedoel, ik heb ook nog een sociaal leven buiten dit spel dus om ook nog eens met iedereen moeten PM'en over informatie die niet zo te vinden is.. nee. Als dat gebeurd in een volgend seizoen zou ik dat erg jammer vinden, ik was al genoeg tijd kwijt aan het spel + biechten + bondje + info verzamelen die wél openbaar stond. Dan wordt het meer een test van: wie heeft de meeste tijd om info te verzamelen en gaat daardoor mee naar de volgende aflevering? Doe maar niet, de test is prima zo  ::ok::

Executies
Altijd spannend, alleen jammer dat het soms zo laat plaatsvond of gewoon op een random tijdstip. Zou het fijn vinden dat we echt weten wanneer het zich afspeelt zodat we er bij kunnen zijn, ik moet op maandag ook gewoon vroeg opstaan dus ik blijf niet tot zo laat wakker voor de executie. Ik snap wel dat het veel werk is  om alles na te kijken, maar dit was wel erg jammer soms.

Spelleiding:
Vreselijk. Nee, het zat fantastisch in elkaar met af en toe wat foutjes maar dat geeft niet. Lijkt me alleen wel wat handiger als er elke opdracht 2 mensen meekijken ipv 1, dat zorgt er voor dat we gewoon door kunnen spelen. Denk aan The Hunger Games, want daar was soms een spelleider nodig, of bij de Escape Cable Bar waar er een foutje gemaakt werd en het spel heel lang stil lag. Als er een spel georganiseerd wordt moet er ook wel verwacht kunnen worden dat de spelleiders echt aanwezig kunnen zijn, en niet dat als iemand een dag weg is een ander het niet even over kan nemen, want dat gebeurde nu dus wel. Net als bij de testen, waren alle spelleiders online en wilde ik de test maken, reageerde niemand en moest ik het een dag later doen  ::rofl::. Dat is mijn enige kritiek: zorg dat er sowieso iemand aanwezig kan zijn op momenten dat het nodig is, en ook dat jullie elkaars opdrachten evt kunnen checken of over kunnen nemen. Verder was alles echt top. Duidelijke uitleg, leuke opdrachten, goed geregeld etc.  ::ok:: voor jullie  ::bravo::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Duncton op 20-06-2018, 18:25:20
Citaat
2. Aantal items

Uit nieuwsgierigheid: hebben jullie hier ook cijfers van? Dus hoeveel jokers/vrijstellingen/andere items er dit seizoen te verdienen waren en/of uitgedeeld of ingezet zijn ten opzichte van eerdere seizoenen? Is dat iets waar jullie bij de voorbereiding rekening mee houden door te kijken hoeveel items er dat seizoen in totaal te verdienen zijn?
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Daisy op 20-06-2018, 18:59:19
Ik heb niet heel veel extra's te melden, maar wilde dit nog even toevoegen aan het feedback topic.

Twists
Twists waren in mijn ogen prima. Ze zaten erin, maar zeker geen overkill. Executie kaarten waren een leuke toevoeging.

Items
In mijn ogen écht teveel. Als iemand 5x achter elkaar een joker in kan zetten (wat ik begreep) is dat niet goed. Die opdracht met items, daar had iedereen het zelf in de hand. Maar die zou ik dan in aflevering 1 gedaan hebben, en daarna niks meer. Ik zou zeggen, 5 of 6 jokers in het hele spel, en 1 of 2 vrijstellingen. Dan is het item ook echt iets waard om voor te gaan, omdat je weet dat niet iedereen iets kan winnen.

Spellen
Volgens mij zat er voldoende afwisseling in de opdrachten, hoewel ik niet alles in detail gevolgd heb. Wat me wel opviel, of ik heb het niet goed gezien, dat bijna alle opdrachten gedeeltelijk geld te verdienen was, ofwel, doe je dit verdien je zoveel euro en doe je dit verdien je zoveel euro. En bijna niet: dit is de opdracht, volledig slagen is geld, niet volledig slagen is niks. Ik denk dat dit wel goed is, om minder nepmolacties te krijgen, maar ik zou, als ik de mol was, meer voldoening hebben als ik een keer een hele smak geld uit de pot kan houden.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 20-06-2018, 19:54:07
Opdrachten

Aflevering 0:
0.1 - Ranking the Mole: Heerlijke opdracht. Ik hou van Ranking the Stars dus het concept vond ik heel leuk, maar ook het raden van welke kandidaat welke letter was. Daarnaast was Kandidaat X zoeken ook echt tof, maar dat heeft BB allemaal gedaan  ::rofl::

Aflevering 1:
1.1 - Waar gaan we heen?: Super dat we konden kiezen bij welke categorie we wilden, en ook goed dat er verschillende topics aan zijn gemaakt. Gewoon een erg toffe opdracht om de locatie te ontdekken.

1.2 - Onderhandelen: dit zijn mijn favoriete opdrachten, alleen jammer dat er gelijk weer zo veel items in moesten. Gelukkig is de ZV niet in het spel gekomen.

1.3 - Schilderen: dit leek me eerst enorm lastig, maar uiteindelijk goed gelukt. Beschrijven was leuk om te doen en ook niet veel werk. Goed bedacht  ::ok::


Aflevering 2:
2.1 - The Hunger Games: eerste gedachte: waarom? wat is dit? hoe ga ik dit ooit doen? maar later bleek het een stuk makkelijker dan gedacht  ::ok:: wel echt mijn favoriete opdracht  ::bravo::.  Er is echter één heel groot punt van kritiek. Ik schets even een situatie: het forum ligt er meer dan een dag uit. Uiteindelijk komt het forum weer online. Mensen zitten op dat moment op school, werk etc. Wat ik zou doen? Even een berichtje plaatsen dat we weer verder gaan zodra iedereen het gelezen heeft, met daarbij bijvoorbeeld een starttijd om 9 uur 's ochtends de volgende ochtend. Dan heeft iedereen ruim de tijd om te ontdekken dat het forum het weer doet. Zo is het echter niet gegaan. Ik kom online, sta op het punt om weg te fietsen van school naar huis maar kijk even snel of het forum het doet. Wat is het geval? Het spel is al weer begonnen, er is niet eens even gewacht tot de spelers allemaal online zijn geweest en ik ben dus dood. Top  ::ok::. Sorry, maar hier ben ik echt heel boos over geweest maar heb dit maar niet geuit om de vrede te bewaren. Vond dit eerlijk gezegd echt heel vreemd. Had gewoon even gewacht, nu hadden sommige spelers zo'n groot voordeel dat het gewoon oneerlijk was dat ik dood ging. Puntje van kritiek dus. Oh en hier had wel een vrijstelling verdiend moeten kunnen worden... zo veel werk voor zo weinig.


2.2 - Kijkt en gij zult vinden: dit was erg leuk, maar soms ook vrij lastig omdat die webcams het niet deden. Konden jullie uiteraard ook niks aan doen, dus verder geen kritiek. Leuke opdracht!

2.3 - De vracht bezorgen: niet enorm lastig, uiteraard weer met vliegtuigen  ::rofl:: stop daar nou eens mee  :P, nee wel erg leuk bedacht en ook de waar/niet waar!


Aflevering 3:
3.1 - Escape Cable Bar: eerst vond ik dit vreselijk, want ik werd gedwongen om te puzzelen. Uiteindelijk bleek ik de snelste uit mijn team (hoe dan?) alleen door een foutje lag het spel stil, maar dat had ik al gezegd. Een leuke opdracht, communiceren met codes was soms lastig maar ook leuk  ::ok::

3.2 - Het Geheim: het was me al snel duidelijk dat de lijstjes hier iets mee te maken hadden maar uiteindelijk is dit allemaal toch mislukt, mede dankzij de mol. Echt een toffe opdracht, deze mogen er vaker in!

3.3 - Wil je nu al weten wie de mol is?: Lastige vragen, heb er echt niks aan gehad. Niet veel over te zeggen, maar ik weet niet of iemand hier echt iets aan heeft gehad?


Aflevering 4:
4.1 - The Jukebox and Radio's: ik wist hier echt heel veel maar alles was al gepost, ik hou wel van opdrachten met muziek en zeker zoiets dus dit wil ik wel vaker zien  ::jaja::

4.2 - Duiken: onmogelijk om bij bepaalde vakjes te komen, enorm lastig als de duikers er waren.. dit had wel iets makkelijker mogen zijn, en niet alles was duidelijk. Vond het leuk om te doen maar dit kon wel wat minder streng qua regels.

4.3 - Eskimo's bij Noorderlicht: ja dit is altijd leuk en Kaaasje was hier hilarisch  ::rofl:: ::bravo:: dit moet er uiteraard elk seizoen in :)


Aflevering 5:
5.1 - Gunnen: té veel items. Jullie hadden dit beter anders kunnen uitwerken (geen idee hoe, maar het was wel echt nodig) zodat er niet zo veel items verdiend zouden worden, dus dat iedereen bv 2x hetzelfde item zou moeten krijgen om het te verdienen. Vraagteken hadden jullie weg moeten laten en de pak af aan 1 persoon moeten geven door bijv. de lijstjes van 0.1. Nu waren er in mijn ogen te veel mensen die de macht hadden.

5.2 - Merry Christmas: Voor mij was dit veel te moeilijk, ik ben niet goed met landen etc. Het ergste was nog dat de penningmeester mocht inschatten, we hadden veel meer verdiend als het op de normale manier was gegaan. Dus dat sowieso niet meer doen, gewoon geld geven op basis van opdracht zelf.

5.3 - Waar gaan we heen 2.0: Ja dit was echt tof. Leuke vragen, ging lekker snel en leuke manier om het land te ontdekken dmv hints. Top!
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 20-06-2018, 19:54:43

Aflevering 6:
6.1 - Metro opdracht: Molino en ik hadden echt geen flauw idee, dit was echt heel lastig. Volgende keer iets makkelijker, concept was heel goed.

6.2 - El Cartel de Escobar y la policia corrupta: Jammer dat ik hier niet bij kon zijn, had dit zo graag willen doen. Als ik tijd had gehad had ik zeker meegedaan.

6.3 - Chaotische terugblik bingo: Hetzelfde als 6.2, had dit echt heel leuk gevonden. Sommige worden leken onmogelijk, maar zo'n leuk concept. Die eisen met betrekking tot het praten waren ook fantastisch, maar het was zo te zien echt lastig en chaotisch. Maar toch heel leuk   

Aflevering 7:
De foto-opdracht: Niet heel spectaculair, beetje saai maar wel leuke foto opdrachten.

De trappen van El Penol: oehhhh wat zou ik me hier ergeren als ik er een paar seconden naast zat, verder heel tof. Maar lijkt me veel te lastig.

Lasergame: volgend seizoen mogen er wel iets van 3 actieopdrachten in, vooral omdat je dan iets meer tijd hebt als kandidaat voor andere opdrachten. In deze week was al niet echt veel inzet nodig, maar in bijvoorbeeld Aflevering 2 of 5 had dit perfect gepast.


Aflevering 8:
Hoger-Lager: leuk, dit was wel iets voor mij geweest dat schatten, vooral omdat hier discussies waren geweest als ik er nog in zat  :P. Verder gewoon leuk, zoiets zie ik graag nog eens.

Bailar Salsa: dit had ik zooooo leuk gevonden  ::love:: fantastisch gewoon  ::bravo::

Colombia's Bloem: dit vond ik dan enorm saai om te volgen en om mee te doen lijkt me het ook niet erg leuk... zat verder prima in elkaar. Jammer dat ik er al uit was, ik was toevallig net bezig met een verslag over Colombia voor school en wist wel meer dan de helft  ::vergroot::


Aflevering 9:
The Colombian Mole Games: ik hou niet van flashgames, omdat ze altijd vastlopen óf ik me zo hard erger dat ik alles kapot gooi. Maar het leek me opzich wel leuk, sportopdrachten nooit maar deze wel  ::ok::

De landen van de wereld: jaaa dit was ook tof hoor  ::bravo:: doe dit alsjeblieft vaker maar dan met andere categorieën ofzo. Echt een originele en leuke opdracht  ::ok::

Match & Win: leuk, kijken of je je medekandidaten een beetje kent  ::ok:: had het leuk gevonden om die opdracht te doen  ::jaja::


Aflevering 10:
Zoek de Kluis: Waldo's heb ik niks mee en kan ik ook niet, maar al die losse opdrachten waren echt leuk. Origineel en goed uitgewerkt  ::bravo::

Verloren letters: Goed dat iedereen iets moest doen voor die letters  ::bravo::. Leuk!


Dukaten: leuke toevoeging, toch nog wat geld mee verdient maar niet veel (komt ook door de goede mol!)

Ik heb genoten, bedankt en misschien doe ik ooit nog wel eens mee. Voorlopig even geen grote forumspellen voor mee, alleen wat kleinere forumspellen komende tijd. Dit spel nam zó veel tijd in  ::rofl:: maar absoluut geen spijt van! Jullie hebben het fantastisch gedaan!
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: LdHmolletje op 23-06-2018, 14:58:59
Opdracht 2.1: The Hunger Games
Echt een leuke opdracht, maar de uitleg was gewoon véél te lang, er waren véél te veel punten waarmee je rekening moest houden. Ik schrok zelf van de hoeveelheid uitleg. Daarnaast was deze opdracht best wel willekeurig en dan doel ik op de vechtmomenten, er kwam een willekeurig getal uit en dat bepaalde hoe goed jij was in die opdracht (met wat andere factoren). De beloning hiervoor was ook wel erg slecht, hier had een vrijstelling echt het minste moeten zijn.
Hier hadden we het ook over gehad, maar omdat er in de eerste aflevering al het nodige op dat gebied was verdiend besloten we tot de prijs die we nu hadden gedaan.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 24-06-2018, 02:28:14
Ik heb natuurlijk veel meer gezien en meegemaakt omdat ik ook achter de schermen mee kijk, maar ik zal alleen ingaan op voor de schermen hier :).

Aantal items
Naar mijn smaak zaten er nog steeds teveel items in, wel al minder dan voorgaande seizoenen. De sleutelwoorden en executiekaarten waren een mooie manier om te zorgen dat je niet bij elke opdracht een joker of vrijstelling hoefde weg te geven. Persoonlijk zou ik dus nog minder items erin doen, wat Daisy ongeveer zegt. 1/2 vrijstellingen in een seizoen is echt wel genoeg en een handjevol jokers.

Twists (hoeveelheid)
Ik ben zelf wel fan van de executiekaarten als twists. De twists waren in handen van de kandidaten zelf. Dat ze uiteindelijk vaak niet gebruikt werden zegt zeker niet dat het gefaald heeft want dan waren ze dus niet nodig. Het spel was interessant genoeg met minder getwist. Oh en kandidaat X was ook geslaagd!
 
Aantal deelnemers
12 was een goeie middenweg tussen de 14 van vorig jaar, wat net teveel was en de 10 van tv. Juist ook omdat 10 best weinig is voor een groot spel en je wel zoveel mogelijk enthousiaste mensen mee wilt laten doen. Dus 12 was prima ::ok::.

Opdrachten
Nieuwe opdrachten bedenken is niet makkelijk dus ook dit seizoen weer complimenten. Natuurlijk ging niet alles perfect, maar er gingen ook veel dingen wél goed. De deelnemers hebben er volgens mij van genoten en dat is het belangrijkste.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 24-06-2018, 19:47:54
Soms denk ik tja items, het kan ook gewoon zijn dat ze geen nut hadden. Maar dat is in dit geval zeker niet het geval.

Ik zou er aflevering 4 uitgevlogen zijn zonder joker en Nvy misschien aflevering 5 zonder vrijstelling (ligt aan de tijd, Meezter had evenveel goede antwoorden maar ook een joker)

Ik vind 1 vrijstelling en handjevol (halve) jokers in één seizoen meer dan genoeg.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 24-06-2018, 20:22:22
Oh en ook nog feedback over de duikopdracht.  Beetje jammer dat ogenschijnlijk relatief neutrale mensen gewoon onder het hoedje van de mol spelen en zelfs door de mol verteld wordt wanneer ze iemand wel/niet moeten pakken. Vind ik best jammer bij zo'n opdracht waar je bewust mensen hebt ingeschakeld die niet bij de spelleiding horen.

Ik had liever mensen gezien die niet wisten wie de mol was of dat kandidaten op een of andere manier kunnen weten dat de mol contact op kon nemen met de duikers. Vind sturing van externe of onwetend afluisteren van kandidaten oid in de echte Mol ook altijd zo'n flauwe manier van mollen.

Edit: op andere punten vond ik dat juist dus weer wel goed gedaan. Bijvoorbeeld dat de mol niet wist wat de rest had gedaan bij de gunnen opdracht behalve waar hij zelf achter was gekomen.  ::ok::

Dit vond ik sowieso soms wel lastig (en dat vind ik positief) om in te schatten of de mol het juiste antwoord weet of het ook met zijn eigen kennis/kunde moest doen.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Convans op 24-06-2018, 20:26:12
Over die duikopdracht, de manier waarop op mijn kritiek werd gereageerd is ook wel erg slecht. Gewoon niets meer van gehoord terwijl ik het nog altijd oneerlijk vond.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 24-06-2018, 20:50:53
Ik vind het ook ontzettend jammer dat de mol hulp had bij de duikopdracht. Echt heel makkelijk voor de mol en gewoon niet leuk voor ons. Jammer dit.  ::niet-ok::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 24-06-2018, 20:57:55
Ben ik het absoluut niet mee eens ::ohno::. Ik denk niet dat jullie realiseren hoe moeilijk het is om goed de mol te spelen in een online versie, dat is ontzettend moeilijk. Wanneer je zoals bijvoorbeeld Swifty vorig jaar gewoon duidelijk molt, vinden sommige mensen het minder goed omdat op de helft van het seizoen iedereen de mol al doorhad, wanneer de mol minder molt en door bijna niemand wordt ontdekt dan heeft de mol niet genoeg gemolt. Er is altijd iets te zeuren. Een beetje hulp (met mate, en dat was het want dit is maar 1 opdracht) vanuit de spelleiding moet echt wel kunnen om hierdoor onverdacht te blijven.

Ik had trouwens sowieso gewoon vrijwel iedereen gepakt of de mol het nou zou zeggen of niet. Ik heb alleen de mol express niet gepakt ;).
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-06-2018, 20:59:39
Was behoorlijk overstated in mijn biechten voor dramatisch effect hoor ;) Enige dat ik heb gezegd is laat Meezter maar gaan maar dat had hij sowieso wel gedaan. Doel van de jagers was gewoon zorgen dat er zo min mogelijk verdiend wordt en ik praat nu eenmaal veel met D*N en hij wist dat ik het was.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: TimvDons op 24-06-2018, 21:02:39
Volgens mij had ik beloofd dat ik nog zou reageren op jullie feedback. Ben ik weer eens vergeten. Ik zal morgenochtend op jullie feedback reageren ::jaja::

Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-06-2018, 21:07:35
Om in te haken op wat Kaaasje zegt: persoonlijk vond ik het als Mol fijn dat er een beetje een mix was. Soms word je wel wat geholpen, soms helemaal niet. Maar nooit op zo'n manier dat de opdracht een formaliteit is en een kleine kans van slagen heeft. In het originele concept van De Mol was dat volgens mij af en toe wel het geval. En wat je inderdaad ook zegt over inschatten hoeveel de Mol weet is ook een leuk onderdeel van het spel imo.

Af en toe werd me ook gevraagd of ik bepaalde dingen van tevoren al wilde weten en meestal koos ik daar niet voor, omdat het ook moeilijker wordt om jezelf niet te verraden hoe meer informatie je hebt die de kandidaten niet hebben.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 24-06-2018, 21:09:54
Oh dat het moeilijk is ben ik me zeker wel van bewust hoor D*N. Deel van de reden waarom ik geen mol wou zijn en heb het zelfs in een van mijn eerste berichten naar HIDM gestuurd. :P

Ik vind alleen dat als iemand anders buiten de kandidaten om wordt ingezet om te mollen, dat altijd jammer. Dat vind ik ook in de mol en WIDM.  Maar als dat dus mee viel dan is er niks aan de hand ;)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-06-2018, 21:12:05
Mijn uitgebreide feedback komt trouwens nog en over voorkennis/hulp heb ik ook nog wel wat te zeggen daarin :)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 24-06-2018, 21:14:20
Oh dat het moeilijk is ben ik me zeker wel van bewust hoor D*N. Deel van de reden waarom ik geen mol wou zijn en heb het zelfs in een van mijn eerste berichten naar HIDM gestuurd. :P

Ik vind alleen dat als iemand anders buiten de kandidaten om wordt ingezet om te mollen, dat altijd jammer. Dat vind ik ook in de mol en WIDM.  Maar als dat dus mee viel dan is er niks aan de hand ;)

Ik ben het hier helemaal mee eens, want ik heb ook gekozen niet de mol te willen zijn omdat het me te moeilijk leek. Dat de mol dan ineens hulp krijgt, ja sorry maar dan kan ik het ook wel. Uiteraard was dit niet vaak het geval, maar vind echt dat het niet hoort en het verpest gewoon voor mij de hele opdracht. De jagers horen hun ding te doen zonder dat de mol daar invloed op heeft. Het is zo gegaan dus meer woorden ga ik er niet vuil aan maken, maar een beetje hulp moet niet kunnen, ookal is het online.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 24-06-2018, 21:19:46
Ik ben het hier helemaal mee eens, want ik heb ook gekozen niet de mol te willen zijn omdat het me te moeilijk leek. Dat de mol dan ineens hulp krijgt, ja sorry maar dan kan ik het ook wel. Uiteraard was dit niet vaak het geval, maar vind echt dat het niet hoort en het verpest gewoon voor mij de hele opdracht. De jagers horen hun ding te doen zonder dat de mol daar invloed op heeft. Het is zo gegaan dus meer woorden ga ik er niet vuil aan maken, maar een beetje hulp moet niet kunnen, ookal is het online.
Ben je alleen boos om het verkeerde. Ik wist ook zonder de mol wel of ik iemand moest pakken of niet (omdat ik ook gewoon wist wat waar plus en mingeld lag), dus ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen.

en is het erg dat jagers weten hoeveel plus of mingeld ergens ligt? Nee lijkt mij niet. In de echte widm zullen jagers ook geïnstrueerd worden om te zorgen dat er zo min mogelijk geld wordt binnengehaald.

en nogmaals het is 1 opdracht van de 30, dus je "ja dan zou ik het ook wel kunnen" argument is heel erg raar ::).
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-06-2018, 21:25:42
De jagers hadden gewoon als functie ons te pakken en dat hebben ze gedaan. Enige 'hulp' die ik dus heb gehad is dat de jagers wisten waar het geld lag. Dat dat voor jou de hele opdracht verpest vind ik jammer maar het is dus niet het geval dat de hele opdracht gemanipuleerd was om het mij als Mol makkelijk te maken. Of andere opdrachten, for that matter. Ik vind het vrij logisch dat als je jagers in het spel zet dat die als functie hebben kandidaten van geld beroven. Bovendien heb ik in die opdracht zelf dus ook wel degelijk gemold dus het was zeker niet zo dat ze me daar gewoon een gratis mislukte opdracht gaven. Ik ben het er overigens wel mee eens dat het speelbord heel moeilijk was voor de kandidaten, dat was volgens mij gewoon een oversight van de spelleiding.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 24-06-2018, 21:31:36
Oh ja er was zeker niet goed nagedacht over dat je bij een deel van het speelbord niet bij kon en over de positie van de jagers is ook iets te zeggen. Dat is wat de opdracht minder goed maakte. Niet dat de jagers voorkennis hadden ::). Als je boos wordt moet je wel op het juiste boos worden ;D.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 24-06-2018, 21:32:16
Kijk dat wou ik nog zeggen eigenlijk. Ik vind het bijvoorbeeld wél helemaal prima dat de duikers wisten waar plus en mingeld lag en op basis daarvan kandidaten wel/niet pakken.  ::ok::
(al vind ik het dan ook geen molactie maar niet alles wat niet lukt is een (nep)molactie en zo hoort het ook!)

Dat het een moeilijke opdracht is voor de kandidaten, tja niet alles moet makkelijk zijn hé anders is het ook niet meer leuk ;)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Lan op 24-06-2018, 21:34:18
Ik heb volgens mij Hidm nog gepmd dat ik het grappig zou vinden als de Mol Lucy had verteld dat ik in één zet te vangen was. Zat ik er toch niet heel ver naast  ::rofl::

Ik zie zelf het probleem niet zo. Online heeft een mol gewoon veel minder tools beschikbaar dus vind ik het prima als een mol wat minder conventionele tactieken gebruikt.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-06-2018, 21:38:02
Kijk dat wou ik nog zeggen eigenlijk. Ik vind het bijvoorbeeld wél helemaal prima dat de duikers wisten waar plus en mingeld lag en op basis daarvan kandidaten wel/niet pakken.  ::ok::
(al vind ik het dan ook geen molactie maar niet alles wat niet lukt is een (nep)molactie en zo hoort het ook!)

Dat het een moeilijke opdracht is voor de kandidaten, tja niet alles moet makkelijk zijn hé anders is het ook niet meer leuk ;)
De molactie zat hem dus ook alleen in het leeghalen van alles dat dichtbij zat, zo zelf heel goed bezig lijken en het de rest heel lastig maken om überhaupt iets te pakken ;)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 24-06-2018, 21:42:17
Zullen we voor het gemak weer focussen op het hele spel en niet heel gedetailleerd blijven doorgaan op 1 van de 30 opdrachten? Het is duidelijk dat er 3 dingen mogelijk zijn:

1. Of de mol wordt wél een beetje geholpen (waar ik op zich voorstander van ben als het maar tijdens 1 of 2 opdrachten is. We hebben de opdrachten ook altijd zo gemaakt, dat het initiatief bij de mol ligt om te mollen)
2. Als we zo'n opdracht in een volgende editie tegen komen, is het belangrijk dat externe personen de mol niet weten (Dennis wist het wel, Lucy is nog steeds in shock geloof ik). Dat werkte, weliswaar ander concept, bij de salsabarren heel goed me externen.
3. De mol wordt helemaal niet geholpen, met de kans dat die nog veel sneller door de mand valt.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Kaaasje op 24-06-2018, 21:49:14
De molactie zat hem dus ook alleen in het leeghalen van alles dat dichtbij zat, zo zelf heel goed bezig lijken en het de rest heel lastig maken om überhaupt iets te pakken ;)
ja snapte dat inmiddels ook al wel maar zoals je zei je had het wat aangedikt in je biecht (en ook kun je twijfelen over je effectiviteit van je molactie want nu kon ook niemand meer met alleen dat mingeld over de finish komen maar dat is nu zomaar een gedachte want heb er niet zo goed naar gekeken. Snap in ieder geval wel de gedachte :) )

Oh en zie nu dat mollenvanger gepost heeft. Goed dat je het zo aanhaalt. Volgens mij gaat de discussie sowieso ook niet om deze opdracht specifiek maar over hoe verschillende mensen aankijken tegen jouw opties 1, 2 en 3 (en mogelijk nog 4, 5, 6) aankijken. En daar zijn natuurlijk verschillende meningen over (en dus zul je het ook nooit voor iedereen goed doen :p )
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 24-06-2018, 22:00:23
Oké dan heb ik het verkeerd begrepen. Vind gewoon niet dat de jagers horen te weten wie de mol is.

Dan nog dit:
Dus ik kom als eerste met Colombia met een briljant gevonden hint die me was ingefluisterd door mijn lieve vriendje. Weer fantastisch (onnodig) werk geleverd door kandidaat HIDM!
Met vriendje neem ik aan dat Dennis bedoeld wordt? Dan zou ik dit ook heel jammer vinden. De mol zou zelf ook wel wat moeite mogen doen om ons naar het goede antwoord te brengen, maar wordt hier dus toch geholpen. Als dat niet zo is en ik het wéér verkeerd begrijp, excuses.

Oh en MV, doe maar gewoon optie 2/3. Dan heb ik veel meer waardering voor een mol, want dan doet hij/zij het alleen. Externen zouden niks mogen weten, de mol zou het alleen moeten doen. Een mol hoort geen hulp te krijgen, behalve van nepmollen zoals mij die niks doorhebben. Ik wilde de mol niet zijn omdat het me te lastig leek, maar met hulp zou ik het ook wel doen ja. Ik vind dat het gewoon niet hoort, ookal is het online. Het is de taak van de mol te saboteren en daarbij niet op te vallen, dat horen anderen niet voor je te doen. Maargoed, ik zal stoppen want het wordt vgm toch niet meegenomen ben ik bang omdat jij voorstander bent van optie 1.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 24-06-2018, 22:01:08
(en dus zul je het ook nooit voor iedereen goed doen :p )
Nee dat laatste is me vooral na vorig seizoen al enorm duidelijk geworden :P
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 24-06-2018, 22:04:14
Maargoed, ik zal stoppen want het wordt vgm toch niet meegenomen ben ik bang omdat jij voorstander bent van optie 1.
Goede conclusie ook  ::ok::  :-\\ Dat ik ergens voorstander van, betekent niet dat ik niks wil veranderenm, anders zou dit topic er ook niet zijn. Sowieso is het nog niet zeker dat ik weer een serie ga maken (dus eventuele andere mogelijke organisatoren kunnen zelf dit ook meenemen) en bovendien zal ik altijd de serie zo insteken dat de mol eigen initiatief heeft, daarom zei ik ook: ben er voorstander voor, maar voor max 1-2 opdrachten van de 30. Niet door de hele serie, want dan is de lol er ook vanaf.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Hadewychisdemol op 24-06-2018, 22:06:56
Je begrijpt het weer verkeerd Frank ::hug:: Denk dat je het later misschien even rustig terug moet lezen. Ik heb het wel degelijk zelf gedaan, meer zelfs dan Mollen op tv doen. Die krijgen wél echt directe hulp af en toe.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: TimvDons op 24-06-2018, 22:08:34
Ik stop sowieso, in ieder geval voor de.komende 2 jaar. Wellicht dat een kleiner spel, zoals de Zwakste Schakel nog eens nieuw leven inblaas, maar dat zien we nog wel.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 24-06-2018, 22:10:19
Je begrijpt het weer verkeerd Frank ::hug:: Denk dat je het later misschien even rustig terug moet lezen. Ik heb het wel degelijk zelf gedaan, meer zelfs dan Mollen op tv doen. Die krijgen wél echt directe hulp af en toe.

MV je ging stoppen had je beloofd ::rofl::

Wat begrijp ik verkeerd dan?  ???
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: D*N op 24-06-2018, 22:40:24
Dan nog dit:Met vriendje neem ik aan dat Dennis bedoeld wordt? Dan zou ik dit ook heel jammer vinden. De mol zou zelf ook wel wat moeite mogen doen om ons naar het goede antwoord te brengen, maar wordt hier dus toch geholpen. Als dat niet zo is en ik het wéér verkeerd begrijp, excuses.
Je begint nu echt door te slaan. Ja de mol krijgt een draaiboek en weet dus dat de andere helft van de serie zich in Colombia gaan afspelen (en dus het antwoord van die opdracht). Is dat echt zo raar?

De hint waar hij het over had was dat Shakira de enige Colombiaanse artiest was bij de muziekopdracht tussen allemaal Amerikaanse artiesten. Hints werden sowieso gedeeld door de spelleiders, dat deze dan van mij kwam in eerste instantie lijkt me irrelevant want anders had Mollenvanger het wel gezegd...

Citaat
Externen zouden niks mogen weten, de mol zou het alleen moeten doen. Een mol hoort geen hulp te krijgen, behalve van nepmollen zoals mij die niks doorhebben. Ik wilde de mol niet zijn omdat het me te lastig leek, maar met hulp zou ik het ook wel doen ja. Ik vind dat het gewoon niet hoort, ookal is het online. Het is de taak van de mol te saboteren en daarbij niet op te vallen, dat horen anderen niet voor je te doen. Maargoed, ik zal stoppen want het wordt vgm toch niet meegenomen ben ik bang omdat jij voorstander bent van optie 1.
Prima dat je vind dat ik geen jager had moeten zijn, dat is een mening. Maar ik ben ook niet perse een externe geweest dit seizoen. Er waren geen "externen" die wisten wie de mol was...

Jij wil blijkbaar dat een mol niets weet van tevoren, dat kan maar het is nog nooit zo geweest in een enkele wie is de mol dat een mol geen voorbereiding/hulp/voorkennis heeft gehad van de productie. Dus ik wil alleen duidelijk maken aan de spelleiding dat deze feedback gewoon raar is.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 24-06-2018, 22:45:29
En zullen we er nu dan over ophouden en weer focussen op het hele spel? Tim en ik moeten ook nog reageren op bepaalde dingen.

Ik wil gewoon niet weer dat dingen zo uit de hand lopen als vorig jaar (sorry, dat ik er weer over begin want ik ben ik een voorstander van dit soort topics, zoals ik op p1. heb gezegd, maar na wat er vorig jaar allemaal is gebeurd heb ik daar nog steeds een beetje blijvende nasmaak aan over gehouden met de angst dat dit topic weer ontspoort).
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Daisy op 24-06-2018, 22:51:24
Graag een beetje lief voor elkaar blijven hier.
Anders gaat het topic dicht.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 24-06-2018, 22:53:17
Graag een beetje lief voor elkaar blijven hier.
Anders gaat het topic dicht.
Dat is nou ook weer niet nodig denk/hoop ik, ik hoop dat het punt nu gemaakt is zo  ::jaja::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: Daisy op 24-06-2018, 22:54:01
Dat bericht is niet specifiek aan jou gericht.

Nu weer  ::ontopic::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: LdHmolletje op 25-06-2018, 15:03:51
In ieder geval bedankt al voor de opbouwende kritiek waar we wat mee kunnen! Zoals die van de items. Dat blijft echt een van de allermoeilijkste punten van het hele spel. Hoeveel doe je erin? Welke hoeveelheid items is net goed genoeg en dus niet te weinig of te veel. Vorige seizoen was inderdaad veel te veel. Maar als ik heel eerlijk ben vond ik het dit seizoen juist mooi. Slechts enkele opdrachten waar echt wat mee te verdienen was. En ook geen weekopdracht waar vorige seizoenen ook iedere keer weer het nodige mee te verdienen was.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie persoonlijk perfect zouden vinden aan aantal items?
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: TimvDons op 25-06-2018, 15:23:07
Hierbij wil ik iedereen die feedback gegeven heeft heel erg bedanken voor de feedback. Dit helpt niet alleen onszelf maar ook andere die ooit WIDMO of en ander spel hier gaan organiseren.

Ik zal kort mijn mening over een aantal elementen binnen het spel benoemen en daarna reageren op bepaalde punten die hierbij voorbij zijn gekomen.
Kandidatengroep
Ik ben van mening dat we een goede mix hadden van leuke en actieve kandidaten. Het is altijd lastig om vooraf een goede groep te selecteren, maar ik ben van mening dat we op de manier zoals we het nu gedaan hebben we het goed gedaan hebben.

De Mol
Een slechtere mol hadden we niet kunnen kiezen ::ohno:: Nee geintje, ik vind dat Jesper zich, op totaal eigen wijzen, een goede en mooie invulling gegeven heeft aan zijn molschap. Daarnaast wil ik nog eens benadrukken dat hij, ondanks dat het niet zijn taak was, de tijd nam om dingen met ons te bespreken, te controleren en feedback te geven.

Opdrachten
Ik denk dat we een goede mix hadden van opdrachten. Persoonlijk ben ik niet de grootste fan van actieopdrachten en vond 1 actieopdracht prima. Qua moeilijkheidsniveau: In het begin zaten er inderdaad wat makkelijkere opdrachten tussen, ik noem een vrachtopdracht ::sorry:: Later in het spel is die balans beter geworden naar mijn mening. Het grote probleem bij een online variant blijft de mogelijkheden die er zijn. We willen daarbij ook de kijker laten meekijken, wat soms ook voor nog meer beperkingen zorgt. Uiteindelijk hebben we ook daar in mijn optiek een goede balans kunnen vinden.

Wedkantoor
In mijn ogen was het wedkantoor een leuke vervanger van de weekopdrachten. Het vergde niet veel werk en toch kon er een kleine bonus verdiend worden. Ik vraag me alleen nog wel steeds af hoe het kon dat het betreffende topic steeds unsticky werd ???

Items
Items is altijd een heet hangijzer binnen dit spel. Of er te veel items waren weet ik niet. Te weinig in ieder geval niet. Volgens mij zal je het nooit altijd goed doen.

Moltalk
Wat zal ik hierover zeggen. Moltalk had inderdaad beter gekund. Is een combinatie van drukte en het vergeten geweest. Echter is het ook niet te vergelijken met het echte Moltalk. Daar kan je vrije praten dan hier, want het spel wordt er voor de kandidaten niet meer beïnvloed. Het is altijd lastig om de balans te vinden.

Tot zover, ik ga zo kijken of ik nog op bepaalde punten van de feedback kan reageren.
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: TimvDons op 25-06-2018, 15:45:41
Dan het andere item, de finale vrijstelling.  Ik ben pertinent tegen finale vrijstellingen om dingen te voorkomen als het Freek scenario dat iemand die goed zit af moet vallen en iemand die fout zit in de finale komt. Op dat punt vind ik dat gewoon stom. Nu vind ik deze keuze dan wel okay ALS je zo'n stom ding er toch per se in wil hebben omdat er best wat risico was dat diegene af zou vallen. Maar liever zie ik het helemaal niet. Maar goed snap het wel want dit was ook wel een manier om toch een item toe te voegen (sleutelwoorden) die redelijk wat waarde hebben maar niet oppermachtig zijn. Leuk bedacht!

Een finalevrijstelling zoals we het nu gedaan hebben vind ik niet erg. De betreffende kandidaat is, indien je niet de mol bent, niet verzekerd van de finale waardoor het ook meer een langdurige prestatie is i.p.v. alleen in de halve finale toevallig een opdracht goed doen/winnen.

Oja mijn grootste puntje van kritiek is idd MolTalk. Ik vond dat er daar veel te weinig mee werd gedaan. Ik kan wel begrijpen dat een kandidaat net na zijn rode scherm niet altijd heel veel zin heeft om veel te praten of sommigen net wel, maar als je dan pas 1 vraag krijgt om de 2 dagen? Tja dan is het wel logisch dat mensen denken: ik ga er ook geen moeite in steken en dan vergeet je wel snel eens te antwoorden. Wat Gupp zegt een onafhankelijke presentator zou wel leuk zijn. Of D*N als presentator had ik wel leuk gevonden. Hij had wel wat ongewone vragen kunnen stellen. Ik was namelijk altijd heel erg benieuwd naar de bevindingen van een afvaller. Leuk concept, maar het werd niet helemaal goed uitgevoerd, er zit veel meer potentieel in.

Dat is zeker een optie voor de toekomst. Echter moet er wel gewaakt worden dat het de kandidaten niet bevoordeeld.

Dan even over de beloning
Er waren te weinig opdrachten waarin het alles of niets was, er was altijd wel wat te verdienen, het was dan niet het volledige bedrag, maar het was in ieder geval wat. Ik verbaasde me al over het feit dat we binnen 2/3 afleveringen een pot hadden die even hoog was als de uiteindelijke pot van vorig jaar. Ik had liever wat meer opdrachten gezien waarbij we dus of 2000 of niets konden verdienen.

Ik sluit mij hierbij aan. Hier hadden we beter moeten balanceren. Later in de serie hebben daarom vaker geprobeerd ook om min geld erin te stoppen.

5.2 - Merry Christmas: Voor mij was dit veel te moeilijk, ik ben niet goed met landen etc. Het ergste was nog dat de penningmeester mocht inschatten, we hadden veel meer verdiend als het op de normale manier was gegaan. Dus dat sowieso niet meer doen, gewoon geld geven op basis van opdracht zelf.

Ik denk dat dat per persoon verschilt. Wie is de mol is een psychologische spel en naar mijn mening had er bij de kandidaten een lampje kunnen gaan branden toen de penningmeester apart werd gezet. Dit is al vaker voor gekomen, niet alleen in de online variant. Ik vind dat het erbij hoort. ::jaja::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 27-06-2018, 16:44:13
Zoals beloofd zou ik ook nog reageren op wat vragen/dingen. Mocht ik jou vergeten zijn, sorry :) Stuur even een pm, of zet je vraag hier neer :P

Ik vind dat het hele spel super is opgezet. Je merkt echt dat het door molloten is opgezet en ook voor molloten is bedoeld. Ik vond zelf het tempo ook lekker hoog. Een ander online WIDM spel waar ik in zat deed ongeveer net zo lang over de ontknoping als dit gehele spel duurde.  :P

::rofl:: Ja, dat tempo is echt iets dat we uit seizoen 2015 hebben meegenomen en sindsdien echt strak proberen aan te houden (zondag - zondag). Al kan het moment van testen nog wel wat beter denk ik. Gewoon een duidelijk tijdstip van test/executie. Al is dat door persoonlijke omstandigheden soms gewoon niet goed te timen.

Mol:
 Wat ik wel moet zeggen, nou weet ik dat jullie zeker hebben gekozen voor de beste motivatie, maar het valt wel op dat de mollen altijd relatief bekenden zijn. Dit is natuurlijk geen punt waarop je iemand moet kiezen of juist niet kiezen als mol, maar ik benoem het als iets wat me opviel in de drie seizoenen.
Klopt wel ja, maar staat er echt los van. Kan volgende keer weer een bekende van het forum zijn  ::jaja::

Hier ben ik het echt helemaal mee eens. Zeker de finaletest vond ik echt heel makkelijk te beantwoorden.
Wat betreft de testen, ik denk dat het voor een deel ook komt doordat jullie een groep waren die vanaf het begin af aan de inschrijflijsten en alles met elkaar deelden. Een vraag als wat zei de mol, is toch iets moeilijker, omdat je niet van iedereen alles kunt opschrijven. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Het is zeker een puntje om naar te kijken, zodat je zelf als speler achter ontbrekende informatie moet komen die niet direct uit het spel duidelijk is geworden of in de inschrijflijsten stonden.

Uit nieuwsgierigheid: hebben jullie hier ook cijfers van? Dus hoeveel jokers/vrijstellingen/andere items er dit seizoen te verdienen waren en/of uitgedeeld of ingezet zijn ten opzichte van eerdere seizoenen? Is dat iets waar jullie bij de voorbereiding rekening mee houden door te kijken hoeveel items er dat seizoen in totaal te verdienen zijn?
Nee heb dat overzicht niet, zou ik eens moeten uitzoeken, ook voor een eventueel vervolg. Maar ik weet wel dat we heel bewust hebben nagedacht het aantal items zo beperkt mogelijk te houden, maar ook weer niet te veel en dat is aardig gelukt voor dit seizoen, maar kan nog beter  ::jaja::

Spellen
Wat me wel opviel, of ik heb het niet goed gezien, dat bijna alle opdrachten gedeeltelijk geld te verdienen was, ofwel, doe je dit verdien je zoveel euro en doe je dit verdien je zoveel euro. En bijna niet: dit is de opdracht, volledig slagen is geld, niet volledig slagen is niks. Ik denk dat dit wel goed is, om minder nepmolacties te krijgen, maar ik zou, als ik de mol was, meer voldoening hebben als ik een keer een hele smak geld uit de pot kan houden.

Ook dit is een kwestie van afwegen natuurlijk. Kan me herrinneren dat we in eerdere seizoenen te veel spellen hadden waarbij het alles of niets is. En een veiling leek ons een niet zo heel goed idee :P

Algemene vraag, waarom mochten we zulke dingen nooit op zoeken op het forum?

Nu ik ze nog eens bekijk, waarvoor was de praten als brugman?

Meer vanuit de gedachte van "eerlijkheid". Op tv kunnen kandidaten in een opdracht ook niet altijd bij bepaalde informatie in hun molboekje (want die zit dan in en rugtas, koffer waar dan ook). Bij de 0.1 opdracht was het een beetje onzinnig dat te posten. Ik denk dat persoonlijke dingen opzoeken misschien wel kan, maar dat dat ook door spelleiding beter doordacht moet worden. Bij quizzen is het natuurlijk logisch dat je daar niet mag opzoeken :P Maar ik snap je "frustratie" (heb even geen ander woord)/waar je vraag vandaan komt :)

Praten als brugman was bij opdracht 0.1 de enige die eigenlijk geen functie of gevolg had :P bij alle andere vragen zat er wel iets aan vast dat een gevolg had in het vervolg van het spel.

Volgend jaar nog eens?
Kom ik in een andere post op terug...
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: FrankLapidus op 27-06-2018, 18:55:47
Prima dat je vind dat ik geen jager had moeten zijn, dat is een mening. Maar ik ben ook niet perse een externe geweest dit seizoen. Er waren geen "externen" die wisten wie de mol was...

Jij wil blijkbaar dat een mol niets weet van tevoren, dat kan maar het is nog nooit zo geweest in een enkele wie is de mol dat een mol geen voorbereiding/hulp/voorkennis heeft gehad van de productie. Dus ik wil alleen duidelijk maken aan de spelleiding dat deze feedback gewoon raar is.

Uiteraard wil ik wel dat een mol voorkennis etc krijgt, maar dat er hints worden gegeven aan de mol zodat de mol ze in het topic kan plaatsen  ??? de mol kan zelf toch wel hints verzinnen, nu is het gewoon een hint vd spelleiding die de mol dan in het topic plaatst. En oké je was dan misschien geen externe, maar iemand die weet wie de mol is hoort in mijn ogen geen belangrijke rol te spelen in een opdracht en zeker niet als diegene contact heeft met de mol over wat te doen en wat niet.

Daarnaast wil ik even sorry zeggen tegen MV, die opmerking was nergens voor nodig. Had gewoon een slechte dag, dus sorry sorry sorry en trek het je niet persoonlijk aan want het sloeg nergens op. Hoop echt from the bottom of my heart dat je doorgaat met WIDMO (en met mij vele anderen, dat weet ik wel zeker  ::hug::)
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: MollenvangR op 27-06-2018, 19:35:09
Daarnaast wil ik even sorry zeggen tegen MV, die opmerking was nergens voor nodig. Had gewoon een slechte dag, dus sorry sorry sorry en trek het je niet persoonlijk aan want het sloeg nergens op. Hoop echt from the bottom of my heart dat je doorgaat met WIDMO (en met mij vele anderen, dat weet ik wel zeker  ::hug::)
::hug:: het is goed hoor :) Ik had misschien ook iets anders moeten reageren, maar ik vond het juist fijn dat de algehele sfeer (ook bij mij achteraf) over de serie goed en positief is is. De feedback is ook prima, opbouwend en zeer bruikbaar (zonder persoonlijke aanvallen).Bovendien zijn dingen niet ontspoord. De hele toon en bepaalde opmerkingen vorig jaar, deden me toen twijfelen of ik door moest gaan. Daarom dat ik op een bepaald moment ook een beetje fel was. In tegenstelling tot vorig jaar, is dit kleine incidentje niet de reden dat ik het nog niet weet of ik door ga, so no worries :)

Ik moet even de juiste woorden vinden om de huidige situatie onder woorden te brengen of ik in 2019 nog een serie wil maken. Ideeën heb ik al, zelfs een land en wat locaties, maar de uitvoering... nou ja ik ga daar nog even over nadenken hoe ik dat moet verwoorden. In ieder geval geen zorgen, en zand erover  ::hug::
Titel: Re: [MO18] Feedback-topic
Bericht door: SpacyColours op 5-07-2018, 22:08:56
Nog één keer dan: complimenten aan iedereen die dit spel heeft mogelijk gemaakt, het was een geslaagd seizoen! ::ok:: En D*N, bedankt dat je me een bericht stuurde met de vraag of ik mee wilde doen, anders had ik dit spel waarschijnlijk überhaupt nooit ontdekt. ;D