Realitynet - Realitynet.org

Off topic => De Huiskamer => Topic gestart door: D*N op 22-12-2020, 13:36:30

Titel: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: D*N op 22-12-2020, 13:36:30
Hier kan de discussie over diversiteit in WIDM voortgezet worden ::ok::, maar ook over diversiteit op tv in het algemeen kan er uitgeweken worden.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: RICKDEMOL op 22-12-2020, 16:31:12
Ik snap niet dat er überhaupt discussie over is. Zoals ik al in het andere topic aangaf is diversiteit van karakters (en meningen) de enige vorm van diversiteit die ertoe doet. Zelf maakt het mij totaal niet uit of er nu tien blanken, tien bruinen, tien zwarten of tien gelen in WIDM zitten. Als de deelnemers qua karakter en persoonlijkheid maar divers zijn. Dat kan ook prima bij mensen met dezelfde etniciteit. Ik schrok vorig jaar nogal toen er een zuiver racistische column op Trouw verscheen over het jubileumseizoen: https://www.trouw.nl/cultuur-media/alleen-maar-witte-media-mensen-in-het-jubileum-van-wie-is-de-mol~bf3499e6/

Je zou maar zo ontzettend geobsedeerd zijn door huidskleur dat je je hierover beklaagt. Deze mensen willen onder het mom van 'positieve discriminatie' (waar niets positiefs aan is) vaak ook dat er etnisch geregistreerd wordt, dat er rassenlijsten bijgehouden worden - hallo 1940-1945 - om te kunnen controleren of er wel genoeg niet-blanken (en dan vooral niet-blanke mannen) op televisie te zien zijn, bij een bedrijf werken etc. Het is kwaadaardig en werkt averechts.

Nog twee goede artikels over dit onderwerp, waarin betoogd wordt dat de obsessieve drang naar diversiteit juist tot kwaliteitsverlies en eenheidsworst leidt.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/675496688/drang-naar-diversiteit-sloopt-nl-se-cultuursector-eenheidsworst-dreigt

https://www.telegraaf.nl/watuzegt/2131172414/fake-diversiteit-is-onversneden-racisme

Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Nicky991 op 22-12-2020, 16:35:13
maakt mij ook niet echt zoveel uit, als het maar een leuke groep is om naar te kijken dat vind ik vele malen belangrijker

Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: MitchK op 22-12-2020, 16:50:29
Ik vind de nadruk erop leggen het grootste probleem. De makers moeten een diverse en leuke groep samenstellen en de tien leukste kandidaten vinden. Hetzelfde met quota doorvoeren bij organisaties om zoveel procent vrouw of mensen met een niet-westerse achtergrond in het bestuur te hebben gaat mij te ver. Kies de beste personen op basis van skills en persoonlijkheid, niet op basis van gender, afkomst, geaardheid.

En zo moet men ook een groep samenstellen bij Wie is de Mol. Oké wel vijf vrouwen en vijf mannen, maar ze moeten de vijf leukste mannen en de vijf leukste vrouwen zien te vinden ongeacht geaardheid, geslacht en dergelijke.

Hoeveel LGTBH-georiënteerde mensen hebben we de afgelopen jaren gezien in WIDM? Ook genoeg mensen met een andere komaf.

Ik vind het zoeken naar redenen om weer eens te klagen. Ik ben tegen racisme, maar je moet ook niet alles als racisme gaan zien ::bravo::
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Brtdm op 22-12-2020, 17:21:50
Ik denk dat het bij widm inderdaad geen probleem is. Je bent afhankelijk van het aanbod "BN'ers" dat kan en wil meedoen. En daarbij een diverse groep samenstellen aan de hand van karakters.

Daarnaast zou het ook raar zijn als er heel veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zou zien, aangezien dit 'maar' 14% van de bevolking betreft.

Aan de andere kant wil ik het ook niet meteen afdoen als 'gezeur'. Er moet eigenlijk niet geselecteerd worden (tv breed) op afkomst of uiterlijk, maar op talent en persoonlijkheid. Het probleem daarbij is alleen dat niet iedereen evenveel kansen krijgt om zijn talenten te ontwikkelen. En dat kan wel een reden zijn waarom je relatief weinig diversiteit op TV kan zien.

Ik was eerst ook wat sceptisch toen omroep Zwart werd aangekondigd. Creëer je dan juist niet een gespleten samenleving? Maar aan de andere kant zou het wel kunnen zijn dat mensen die normaal minder kansen hebben, nu wel de kansen krijgen om zich te ontwikkelen en op deze manier ook ergens anders terecht kunnen vanwege talent.

In films zie je dit probleem natuurlijk wel veel duidelijker terug. Er zijn heel weinig vrouwelijke regisseurs aan de top. En het zijn heel vaak de blanke mannen met de hoofdrol. Maar dat komt vooral doordat stereotypes simpelweg het best verkopen. Maargoed, dat is weer een heel andere discussie.


Samengevat: ik denk dat het probleem omtrent diversiteit op TV niet heel groot is. Maar dat wil niet zeggen dat er niets tegen gedaan mag worden. Maar pak het dan aan in de beginselen en ga niet met quota werken of oordelen.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Lucy op 22-12-2020, 17:51:21
Iedereen die wit is, heeft niet het recht om dingen te bestempelen als wel of niet racistisch, want je hebt geen idee hoe het voelt, net als ik.

Diversiteit op televisie gaat niet over of de groep mensen wel leuk is, maar over of er voor iedereen iets herkenbaars is. Het is voor bijvoorbeeld zwarte kinderen die naar de televisie kijken belangrijk om daar ook ‘mensen zoals zij’ te zien. En nee, huidskleur is daar inderdaad niet de enige factor in, maar wel een van de meest zichtbare.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Starlight op 22-12-2020, 17:55:07
Ik denk dat WIDM het best goed doet qua diversiteit als je kijkt naar de relatief beperkte vijver waaruit ze kunnen vissen voor kandidaten. En dan moeten die ook maar net mee willen en kunnen doen natuurlijk.

Maar dat betekent niet dat diversiteit in de media in het algemeen niet van belang is, of dat het om een "obsessie met huidskleur" zou gaan. Als wit persoon (zeker als gezonde witte hetero cis man) kun je jezelf constant terugzien in de media en worden jij en jouw ervaringen in het leven overal vertegenwoordigd. Zodra je van die norm afwijkt, zie je jezelf veel minder vaak terug in de media of alleen als stereotype. En dat kan wel degelijk verdere maatschappelijke gevolgen hebben voor die groepen. Als je nooit mensen ziet die zijn zoals jij kan dat gevolgen hebben voor je zelfbeeld en wat je denkt wel en niet te kunnen bereiken in het leven. En als anderen nooit mensen zien zoals jij (of een heel beperkt beeld daarvan), dan leren ze ook niet verder te kijken dan stereotype hokjes. En natuurlijk gaat dat veel verder dan de media, maar de media heeft wel een grote invloed op hoe we de wereld zien en hoe we over dingen denken.

En natuurlijk maken dingen als afkomst, geaardheid, beperkingen etc. in de ideale wereld niet uit en gaat het gewoon om de beste persoon op de beste plek. Maar helaas leven we in een wereld waarin die dingen er wél toe doen en waarin mensen erom worden gediscrimineerd. En dat verandert niet als dat niet besproken kan worden. Als je een wereld wil waarin huidskleur er niet toe doet, zul je eerst moeten erkennen dat veel mensen helaas te maken krijgen met racisme, discriminatie en kansenongelijkheid vanwege hun huidskleur ipv het weg willen zetten als gezeur.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Pac op 22-12-2020, 18:13:12
Mooi verwoord, Starlight :)
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Michmol op 22-12-2020, 18:20:48
Ik had me voorgenomen om niet meer op dit onderwerp te reageren, maar het bericht van Rämon in het algemene seizoenstopic - waarin hij de persoonlijke aanval ('je begrijpt het punt totaal niet', 'schaamtelijk' (sic), 'Maar jullie doen alles op statistiek volgens mij, jullie hele leven') niet schuwt - noopt me toch tot een laatste reactie.

Ik wil best 'wit' zeggen in plaats van blank (althans in dit topic) als de aanzwengelaar van de discussie dat liever heeft. Ik wil ook best 'mensen van kleur' zeggen als dit m.i. niet erg fraaie anglicisme andere deelnemers aan de discussie een fijn gevoel geeft.

Wat ik echter niet zal doen, is het opzij zetten of negeren van controleerbare feiten ten faveure van 'het menselijke, het gevoel'.

Er werd een nogal boude stelling ingebracht, namelijk dat er in WIDM niet divers genoeg gecast wordt waar het op huidskleur aankomt. Met andere woorden: witte mensen zijn (al dan niet zwaar) oververtegenwoordigd in de kandidatengroepen. Dat houdt automatisch de beschuldiging in dat mensen van kleur (al dan niet zwaar) ondervertegenwoordigd zouden zijn in WIDM.

De enige objectieve manier om representatie of vertegenwoordiging te meten is toch echt de statistiek. Dat betekent dat je naar de etnische of culturele samenstelling van een land kunt kijken om die vervolgens af te zetten tegen de etnische of culturele samenstelling binnen de kandidatengroepen van WIDM, en of tussen die beide cijfers verschillen te constateren zijn. Het gaat immers om – en ik citeer – ‘weerspiegeling’.

In Nederland worden - gelukkig! - geen gegevens bijgehouden over huidskleur van licht naar donker of omgekeerd. Wél zijn er data bekend over het aantal inwoners van Nederland met een niet-Westerse migratieachtergrond. Dat getal bedraagt momenteel 13.9% (Bron: CBS). Binnen die 13.9% bestaat uiteraard een brede variatie aan huidskleuren, van ‘white passing’ (om het maar eens in jargon uit te drukken) mensen van bijvoorbeeld Turkse komaf, tot mensen met een zeer donkere tint uit bijvoorbeeld Zuidoost-Afrika. De verhouding tussen al deze huidskleuren wordt – wederom: gelukkig maar – nergens geregistreerd. Hoe deze mensen zichzelf noemen is uiteraard een persoonlijke zaak, maar het lijkt me een veilige aanname dat de overgrote meerderheid van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zich identificeert als niet-wit.

Omdat er aan WIDM doorgaans slechts 10 kandidaten per jaar meedoen (wat sowieso een veel te kleine steekproef is om allerlei quota op los te laten), zou er bij 0 of 1 kandida(a)te(en) van kleur sprake zijn van ondervertegenwoordiging van mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond, daarboven niet meer. Dat is toch echt de enige manier om objectief de mate van representatie van mensen van kleur te kunnen meten.

In de laatste 10 jaar (inclusief het Renaissance-bonusseizoen) is te zien dat er elk jaar ten minste één kandidaat met een niet-westerse achtergrond gecast is, en in seizoenen 13, 14, 15, 17 en 21 twee.

De nuchtere conclusie moet dus luiden dat de cast van WIDM in de afgelopen 10 jaar een bijzonder redelijke afspiegeling vormt van het aantal mensen met een niet-westerse achtergrond in de Nederlandse samenleving. De gemaakte vergelijking met de modellenwereld (niet mijn natuurlijke habitat, maar als Rämon zegt dat 99% van de modellen blank is dan neem ik dat aan), gaat dus ook niet op. Het kandidatenbestand van WIDM is aanzienlijk diverser dan de modellenwereld als het op mensen van kleur aankomt.

Op die constatering kwam vervolgens geen echt antwoord, behalve dat ‘halfbloedjes’ (niet mijn woordkeuze) niet mee mogen tellen bij het beoordelen van de diversiteit onder de WIDM-kandidaten. Kandidaten moeten ‘echt donker zijn’. Tja, dan komt het eind van mijn begrip en inlevingsvermogen wel enigszins in zicht. Want nog los van het feit dat ik nergens kan nagaan hoeveel ‘écht donkere’ WIDM-kandidaten ‘genoeg’ zou zijn om aan de diversiteitseisen te voldoen, is het ook uitermate beledigend voor mensen van gemengde afkomst die zich sterk identificeren met het niet-witte deel van hun voorouders. Tania Kross, die langer in Nederland woont dan ik, voelt zich bijvoorbeeld nauw verbonden met haar geboortegrond (haar eerste woorden in WIDM waren: ‘Ik ben Tania Kross, ik kom van Curaçao!’), en noemt zichzelf nadrukkelijk ‘zwart’. Zij komt in Rämons lijstje echter niet voor, want niet ‘echt donker’.

Objectieve data negeren, mensen indelen in mate van ‘echt zwart zijn’, argumenten verwarren met ‘gevoel’. Als mensen zich geroepen voelen op basis hiervan verder te discussiëren is dat prima, maar ik vind het oprecht doodgriezelig. 
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Michmol op 22-12-2020, 18:37:55
Iedereen die wit is, heeft niet het recht om dingen te bestempelen als wel of niet racistisch, want je hebt geen idee hoe het voelt, net als ik.


Heb ik als biseksuele 7/8ste blanke man volgens jou nog wel het recht een mening hebben over de representatie van lgbtq'ers in WIDM? Of moet ik eerst een x-aantal jaar niet met een vrouw naar bed zijn geweest om daar iets over te zeggen? Ik zie 'mezelf' namelijk nooit terug in de kandidatengroep van WIDM, maar daar heb ik ook geen enkele behoefte aan. Ik ben zelf namelijk al iemand, en kijk WIDM juist om afgeleid te worden van mijn dagelijkse besognes.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Maarten20 op 22-12-2020, 18:43:15
Iedereen die wit is, heeft niet het recht om dingen te bestempelen als wel of niet racistisch, want je hebt geen idee hoe het voelt, net als ik.

Dit is echt een totale drogreden. Ik ben als blanke/witte jongen gepest op de middelbare school door grotendeels Surinaamse/Antilliaanse kinderen. Ik was te bleek en hield niet van hun muziek.
Daarnaast ben ik vorig jaar in een club in Rotterdam geweigerd bij de deur door 2 donkere portiers omdat ik 'qua type' niet in de zaak paste. Heb me zelden zo gediscrimineerd gevoeld. De vriendinnen met wie ik was kwamen wel binnen. Hiermee wil ik zeggen dat er racisme is onder elk ras en niet alleen van blank/wit naar gekleurde mensen. Kwalijk dat je dat denkt.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Starlight op 22-12-2020, 19:18:22
Op die constatering kwam vervolgens geen echt antwoord, behalve dat ‘halfbloedjes’ (niet mijn woordkeuze) niet mee mogen tellen bij het beoordelen van de diversiteit onder de WIDM-kandidaten. Kandidaten moeten ‘echt donker zijn’. Tja, dan komt het eind van mijn begrip en inlevingsvermogen wel enigszins in zicht. Want nog los van het feit dat ik nergens kan nagaan hoeveel ‘écht donkere’ WIDM-kandidaten ‘genoeg’ zou zijn om aan de diversiteitseisen te voldoen, is het ook uitermate beledigend voor mensen van gemengde afkomst die zich sterk identificeren met het niet-witte deel van hun voorouders. Tania Kross, die langer in Nederland woont dan ik, voelt zich bijvoorbeeld nauw verbonden met haar geboortegrond (haar eerste woorden in WIDM waren: ‘Ik ben Tania Kross, ik kom van Curaçao!’), en noemt zichzelf nadrukkelijk ‘zwart’. Zij komt in Rämons lijstje echter niet voor, want niet ‘echt donker’.
Dat is dan ook een deel waar ik het absoluut niet eens was met Rämon. Of iemand zich identificeert als "zwart" heeft vaak meer te maken met afkomst en cultuur dan met hoe donker iemands huidskleur precies is. Racisme, discriminatie en diversiteit hangt wel samen met huidskleur, maar het is veel meer en ingewikkelder dan alleen dat.

Hiermee wil ik zeggen dat er racisme is onder elk ras en niet alleen van blank/wit naar gekleurde mensen. Kwalijk dat je dat denkt.
Als we het over racisme hebben, hebben we het over systematisch/institutioneel racisme, niet over individuele gevallen. En dat ervaren wij als witte mensen niet. Wij zullen nooit systematisch minder kansen hebben en gediscrimineerd worden vanwege onze huidskleur.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Lucy op 22-12-2020, 19:43:18
Heb ik als biseksuele 7/8ste blanke man volgens jou nog wel het recht een mening hebben over de representatie van lgbtq'ers in WIDM? Of moet ik eerst een x-aantal jaar niet met een vrouw naar bed zijn geweest om daar iets over te zeggen? Ik zie 'mezelf' namelijk nooit terug in de kandidatengroep van WIDM, maar daar heb ik ook geen enkele behoefte aan. Ik ben zelf namelijk al iemand, en kijk WIDM juist om afgeleid te worden van mijn dagelijkse besognes.

Ten eerste heb ik niets gezegd over wie er een mening mag hebben, maar over wat wel en niet racisme is.

Ik denk inderdaad dat jij, als je je identificeert als biseksueel, beter kan oordelen over de lgbtq-representatie dan ik als hetero vrouw. Want ik weet niet hoe het is om benadeeld/veroordeeld/bekeken te worden om mijn geaardheid. Net als dat ik niet weet hoe het is om dat mee te maken om mijn huidskleur.

Dit is echt een totale drogreden. Ik ben als blanke/witte jongen gepest op de middelbare school door grotendeels Surinaamse/Antilliaanse kinderen. Ik was te bleek en hield niet van hun muziek.
Daarnaast ben ik vorig jaar in een club in Rotterdam geweigerd bij de deur door 2 donkere portiers omdat ik 'qua type' niet in de zaak paste. Heb me zelden zo gediscrimineerd gevoeld. De vriendinnen met wie ik was kwamen wel binnen. Hiermee wil ik zeggen dat er racisme is onder elk ras en niet alleen van blank/wit naar gekleurde mensen. Kwalijk dat je dat denkt.

Racisme tegen witte mensen bestaat niet, zoals Starlight al uitlegt. Erg jammer dat je meteen in de aanval moet gaan. Ik vind het vervelend dat je die dingen hebt meegemaakt, maar dat maakt niet dat je kunt voelen hoe het is om nooit iemand van jouw huidskleur op televisie te zien (en daar ging het hier over).
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Pac op 22-12-2020, 19:44:52
Racisme omvat wmb alle vormen van uitsluiting op basis van huidskleur/afkomst. Het voorbeeld van Maarten is wellicht niet even structureel, maar biedt wel een kans om het perspectief van de ander te zien. Zelf heb ik maar een heel beperkt aantal ervaringen waarin ik de (negatieve) uitzondering was door iets wat ik al sinds mijn geboorte ben of heb.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: FrankLapidus op 22-12-2020, 20:17:02
LGTBH
At least you tried honey, still love you tho  ;D
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Starlight op 22-12-2020, 22:59:20
Waar ik hierdoor wel benieuwd naar ben: voor alle forummers die in welke zin dan ook tot minderheidsgroepen behoren, in hoeverre vinden jullie het belangrijk dat jouw groep gerepresenteerd is in de media?

Om voor mezelf te spreken: ik vind het niet per se belangrijk om iemand die chronisch ziek of gehandicapt is in WIDM te zien. Vooral niet mensen met mijn specifieke aandoening want die kunnen na 2 dagen ziek naar huis ;D

Maar in het algemeen vind ik het wel belangrijk dat er betere representatie komt van chronisch zieken en gehandicapten op tv. Nu zijn we toch vaak of tragisch, of inspirerend (of een faker ::)). Chronische ziekte zie je überhaupt zelden: in films worden zieke mensen of beter of gaan ze dood. Ik denk dat dat wel een directe impact heeft op hoe mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn worden gezien en behandeld in de samenleving. Veel mensen hebben geen idee hoe een leven met chronische ziekte of handicap er echt uit ziet, of hoe ontoegankelijk de maatschappij is.

Om een voorbeeld te noemen van hoe slechte representatie directe invloed kan hebben op het leven van mensen: als een rolstoelgebruiker in een serie of film kan lopen, is het vrijwel altijd omdat hij fakete voor eigen gewin (vaak als crimineel). In werkelijkheid kan een groot percentage rolstoelgebruikers nog in bepaalde mate lopen of staan (ik kan helaas even geen cijfers vinden). Maar door dit beeld in de media worden ze vaak door andere mensen als fakers gezien, verteld dat ze hun rolstoel niet echt nodig hebben (zelfs door artsen) of zelfs uitgescholden of aangevallen als ze bijv. zelf hun rolstoel uit de auto tillen of even opstaan om iets te pakken in de supermarkt. En daarnaast levert het een beeld op waarin gehandicapt zijn blijkbaar een of ander groot voordeel kan opleveren, en er massa's mensen zijn die een ziekte of handicap zouden faken ::) Wat er dan weer voor zorgt dat het enorm moeilijk is om een uitkering te krijgen als je door je beperking niet kunt werken.

Dus ik zou zelf wel vaker mijn "groep" op een goede manier vertegenwoordigd willen zien in de media ::jaja:: Natuurlijk lost dat niet al deze problemen op, maar het zou denk ik wel een verschil maken.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Tarbozan op 22-12-2020, 23:26:54
Starlight, dank voor je mooie en doordachte stukjes.

Maar het feit dat mensen boos worden over iemand die zelf zijn rolstoel uit de auto tilt, zegt voor mij meer over de bekrompenheid en domheid van die persoon dan over de “ gehandicapte”

Ik denk dat Met programma s als syndroom, je zal het maar hebben , (un)dateables  en over mijn lijk er wel getracht wordt om een eerlijke Inkijk te geven In mensen Met een “afwijking” ( voor gemak van discussie plaats ik daar even ook chronisch zieken onder ) ( en sorry voor het woord , wist even geen Andere omschrijving).

Alleen is het nog steeds wel tv en als je een persoon met een afwijking de hele dag volgt terwijl die “ normaal” naar school gaat of naar de supermarkt, zal dit geen goede tv maken( voor de meesten).

Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Lodewijk van Lodenstein op 22-12-2020, 23:41:33
Hoeveel LGTBH-georiënteerde mensen hebben we de afgelopen jaren gezien in WIDM? Ook genoeg mensen met een andere komaf.

2005: Marc-Marie Huijbregts
2006: Richard Groenendijk
2007: Alex Klaassen
2008: Patrick Martens
2009: Jon van Eerd, Hans Schiffers (dank je Chardo)
2010: Barbara Barend
2011: Hanna Bervoets
2012: Frits Huffnagel
2013: Kees Tol, Carolien Borgers (ik heb daar bewijs van uit eerste hand)
2014: Freek Bartels
2015: Margriet van der Linden, Rik van de Westelaken, Viktor Brand (gay seizoen)
2016: Rop Verheijen, Ellie Lust
2017: Thomas Cammaert, Jeroen Kijk in de Vegte
2018: Simone Weimans
2019: Rick Paul van Mulligen, Nikkie de Jager (als transgender dan maar dat was nog niet bekend van tevoren)
2020: Claes Iversen, Johan Goossens, Jaike Belfor.

De laatste jaren is de gemiddelde verhouding niet-hetero's enigszins toegenomen.
In 2008 hoort Georgina Verbaan er nog bij en 2013 Ewout Genemans (dank je Erik Leppen)
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Starlight op 22-12-2020, 23:51:10
Starlight, dank voor je mooie en doordachte stukjes.

Maar het feit dat mensen boos worden over iemand die zelf zijn rolstoel uit de auto tilt, zegt voor mij meer over de bekrompenheid en domheid van die persoon dan over de “ gehandicapte”

Ik denk dat Met programma s als syndroom, je zal het maar hebben , (un)dateables  en over mijn lijk er wel getracht wordt om een eerlijke Inkijk te geven In mensen Met een “afwijking” ( voor gemak van discussie plaats ik daar even ook chronisch zieken onder ) ( en sorry voor het woord , wist even geen Andere omschrijving).

Alleen is het nog steeds wel tv en als je een persoon met een afwijking de hele dag volgt terwijl die “ normaal” naar school gaat of naar de supermarkt, zal dit geen goede tv maken( voor de meesten).
Beperking is een beter woord dan afwijking ;) Ik gebruik zelf steeds zowel chronisch ziek als gehandicapt omdat niet iedere chronisch zieke zich ook als gehandicapt identificeert, en omdat veel gezonde mensen zich niet realiseren dat het overlappende groepen zijn. Maar chronische ziektes beperken je wel vaak in je dagelijks functioneren, wat het ook een handicap of beperking maakt.

Zulke programma's helpen denk ik gedeeltelijk wel en zijn zeker belangrijk, maar ook daar heb je toch vaak ofwel die inspirerende ofwel tragische lens. Terwijl een programma over een gehandicapt persoon die z'n boodschappen doet juist ook heel interessant kan zijn om bijvoorbeeld te zien hoe ontoegankelijk Nederland vaak is ::jaja::

Wat denk ik vooral ook belangrijk is, is diversiteit binnen de diversiteit - dat je verschillende verhalen te zien krijgt en niet de hele tijd hetzelfde cliché, vooral niet als dat cliché schadelijk is in het echte leven. En daarnaast dat mensen hun eigen verhaal mogen vertellen in plaats van dat het altijd door de bril van anderen is -  het principe van "niets over ons, zonder ons".
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Vermoljoen op 23-12-2020, 00:21:42
In dat opzicht vond ik het heel leuk dat ze in de Belgische Mol Christian (dwerggroei) hebben laten meedoen. Heel eerlijk: ik had eerst mijn twijfels over zo'n kandidaat, maar het tegendeel werd bewezen. Ik werd enorm verrast, want eigenlijk kan hij gewoon alles.  ::jaja:: Het is denk ik ook wel door Christian zijn passage in De Mol en zijn mentaliteit over zijn beperking dat hij een best groot voorbeeld is voor vele anderen die ook beperkt zijn door dwerggroei en een steun kan zijn in moeilijke tijden. Dit geldt overigens niet enkel voor mensen met een beperking, want volgens mij zijn er ook genoeg mensen zonder beperking die Christian als een voorbeeld zien. Doordat ik eigenlijk niemand ken met een beperking, had ik ook totaal geen beeld van hoe zo iemand eigenlijk is. Er zijn natuurlijk verschillende beperkingen, maar Christian zijn deelname aan De Mol heeft mijn kijk op mensen met een beperking alleszins enorm doen veranderen. Het is ook vooral door zo 1 iemand in een groep 'normale' mensen te zetten, dat je kan zien dat mensen met een beperking een mensenleven evenveel waard zijn als een 'normaal' mens. Er zijn ook verschillende programma's zoals 'Down The Road' en nu ook 'Cupido Ofzo' die wel interessant zijn om eens te kijken. Dat er mensen met een beperking worden aangevallen of weet ik veel wat, dat is voor mij not done  ::niet-ok::
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Robbieazerty op 23-12-2020, 00:31:29
Ik vind het dubbel (vanuit mijn lgbtq perspectief gezien dan). Aan de ene kant inderdaad fijn om een rolpersoon te zien die stereotype ideeën van anderen kan ontkrachten. Aan de andere kant wordt er de laatste tijd zo hard focus op gelegd dat als ik al ergens voor gekozen zou worden, ik me meer een middel voel waarmee het programma laat zien dat ze divers zijn. Als ik gekozen wil worden wil ik gekozen worden om wie ik ben en niet omdat ik de gay kandidaat ben.

In de beginjaren van De Mol bvb was er niet zo’n focus op en als ik me toen inschreef als kandidaat voelde het aan als dat ik 5 op X kans had mee te kunnen doen (waarbij X het aantal ingeschreven mannen is). Maar tegenwoordig voelt het als 1 op X (waarbij X hier het aantal ingeschreven homo’s zijn), want je moet maar net die ene homo zijn die gekozen wordt. Toen De Mol na jarenlange afwezigheid terug op tv kwam en Gilles zat er in, grapten ik en mijn vrienden van “Ah ok ja hij heeft mijn plaats gekregen.” (Ik bedoel hiermee overigens niet dat Woestijnvis op deze manier te werk gaat, maar gewoon dat het zo voelt door alle focus die er op gelegd wordt).

Of zelfs simpelweg bij De Slimste Mens als er een vrouw het ver schopt wordt er zo’n gedoe over gemaakt van wow leuk, een vrouw in de finale, knap! (dit jaar werd er gelukkig niet zo’n heisa rond gemaakt) En dat is dan goed bedoeld want hoera voor vrouwen. Maar door zo te benadrukken hoe geweldig het wel niet is dat er een vrouw de finale gehaald heeft, krijgt het bij mij een averechts effect. Alsof het zo’n domme wichten zijn dat het wonderbaarlijk is dat zo’n wezen het zo ver geschopt heeft.

En wat WIDM betreft, de allereerste Nederlandse mol ever was zwart en ze stond in de finale naast een zwarte man. En iedereen vond het leuk en normaal. Omdat de focus er niet zo hard op lag?

Maar dat wil niet zeggen dat ik niet weet/begrijp vanwaar die focus de laatste jaren gekomen is natuurlijk.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: MitchK op 23-12-2020, 10:45:26
At least you tried honey, still love you tho  ;D

Haha het gaat om het punt  ::rofl:: Discriminatie is verschrikkelijk en moet absoluut besproken en aangepakt worden en nogmaals vind ik het geen gezeur in het algemeen. Maar het voorbeeld dat Wie is de Mol dus standaard iemand met een donkere huidskleur mee moet nemen en dergelijke vind ik zelf niet nodig.

Door er meer focus op te leggen om bepaalde doelgroepen mee te willen nemen ontstaat discriminatie of wordt de discussie (in mijn ogen) verkeerd aangewakkerd.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Nieky op 23-12-2020, 12:20:08
Ik sluit me aan bij wat Robbie zegt. Diversiteit moet geen doel op zich zijn, als er in een jaar 10 homoseksuele kandidaten meedoen moet dat oké zijn en wanneer er 10 hetero's meedoen ook  ::jaja::

Het kan ook stereotypering in de hand werken als er altijd persé iemand een bepaalde groep moet vertegenwoordigen.

Wat dat betreft vond ik inderdaad de deelname van Christian aan de Mol een mooi voorbeeld. Ik heb geen moment de indruk dat hij gekozen was vanwege zijn beperking, maar vooral vanwege zijn hilarische en prettige persoonlijkheid.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Erik Leppen op 23-12-2020, 13:26:58
Waar ik hierdoor wel benieuwd naar ben: voor alle forummers die in welke zin dan ook tot minderheidsgroepen behoren, in hoeverre vinden jullie het belangrijk dat jouw groep gerepresenteerd is in de media?
Dit vind ik wel een interessante vraag. Ik vind representatie zeker belangrijk, omdat de media de plek is waar de stemmen, verhalen, van mensen verteld worden.

Een groep die naar mijn idee bijvoorbeeld sterk onder-vertegenwoordigd is in de mainstream media, zijn de introverten. Televisie (althans in Nederland) is toch vooral iets voor mensen die graag babbelen, en daar wordt dus onbewust op voorgeselecteerd.

Daarom ben ik zo blij met WIDM-kandidaten zoals Maarten van der Weijden, Paulien Cornelisse, Ellie Lust, Jean-Marc van Tol. Mensen met wie ik me meer identificeer qua karakter dan de meeste anderen.

En daarom vind ik podcast ook zo'n fijn medium. Daarin kunnen mensen die zich niet voelen passen in het nogal schreeuwerige karakter van tv, naar hun eigen regels en voorkeuren hun verhaal vertellen of zich kenbaar maken. Ik voel me vaak meer gerepresenteerd door podcasts dan door televisie. Dat voelt meer als "mensen zoals ik".

Zelf heb ik autisme en ik vind het jammer dat autisten meestal voorkomen in "programma's over autisme". Dat is zeker nuttig, maar lost voor mij het "diversiteitsprobleem" niet op. Ik maak zelf onderscheid tussen "mensen die autistisch zijn" en "mensen die toevallig autistisch zijn" - ik vind het belangrijk dat mensen uit minderheidsgroepen (of dat nou autisten, LHBTI+'ers, mensen in een rolstoel, mensen met een armprothese of wat dan ook zijn) vóórkomen in media die daar helemaal niets mee te maken heeft (dat bedoel ik met "toevallig"). Al genoemd, maar Christian in De Mol is een perfect voorbeeld - hij heeft toevallig dwerggroei (d.w.z. dat is nergens het onderwerp). In het echte leven zijn de meeste "afwijkingen" (zowel positieve als negatieve) namelijk ook "toevallig" (= niet relevant voor de context).

Ik snap dat mensen in een rolstoel niet zo gauw in WIDM komen vanwege de opdrachten, maar in een praatprogramma, kennisquiz etc. zou dat prima kunnen.

PS @Lödewijk:
Spoiler (klik om te tonen/verbergen)
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Convans op 23-12-2020, 13:58:12
Goede post Robbie. Ik deel je mening  ::ok::
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Pac op 23-12-2020, 14:06:12
Mooi Erik, ik denk dat het normaliseren van bepaalde eigenschappen erg belangrijk is. Nog te vaak worden bijvoorbeeld homo's of vrouwen - om maar weer twee voorbeelden te noemen - onnodig aangesproken op deze eigenschappen, hoe goed bedoeld het meestal ook is. Een bekend voorbeeld is de topvrouw die telkens gevraagd wordt naar haar gezin, terwijl een man diezelfde vragen niet krijgt. Wat homo's betreft denk ik dat er de afgelegen decennia zeker stappen gezet zijn, denk aan het normaliseren van het praten over 'mijn man' bij mannen, of 'mijn vrouw' in het geval van vrouwen, zonder dat het homo-zijn gelijk onderwerp van gesprek wordt.

Dat over introversie herken ik ook goed. Zelf kijk ik het liefste naar human interest-programma's zoals Hello Goodbye en Iedereen Beroemd. Hierin krijgen mensen meestal de kans om zelf hun verhaal te doen op een manier zoals zij dat willen, en leer je verschillende kanten van het leven kennen. Het minder het gehaaste van bijvoorbeeld een live talkshow.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Vermoljoen op 23-12-2020, 16:51:31
Ook ik kan me volledig vinden in de post van Robbie  ::ok::
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Molbelg op 25-12-2020, 23:40:31
Helemaal eens met Robbie! Survivor (Expeditie Robinson in de USA) heeft vanaf dit seizoen een quota. Minstens 50% van de deelnemers MOET uit een minderheidsgroep komen. Ik vind dit persoonlijk echt te belachelijk voor woorden. Is het echt zo moeilijk om gewoon de best mogelijke cast te selecteren? Als je dat al niet kan als castingdirector dan verdien je die job gewoon niet.
Ik vind dat zelfs een beetje kwetsend over komen. Je zou bijna het gevoel krijgen dat je gecast wordt om wille van je etnische achtergrond of geaardheid en niet om wille van je karakter.

Gelukkig heb ik dit gevoel bij De mol of WIDM totaal niet. Zij casten naar mijn gevoel gewoon de 10 mensen die het beste bij elkaar passen en zo hoort het ook.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Ycaris op 26-12-2020, 01:39:31
En toch heb ik nooit iemand bezwaar horen maken tegen het gegeven dat er, zowel bij de De Mol als bij WIe is de Mol,  altijd een quotum van 5 vrouwen en 5 mannen is.
Als het echt zo zou zijn dat ze voor deze spellen 'gewoon de beste kandidaten en of leukste karakters' moeten selecteren, dan zou het dus ook niet uitmaken hoeveel vrouwen en mannen er mee doen.

En om het even breder te trekken: als recruiters echt zo goed waren in het alleen maar kijken naar iemands kwaliteiten en niet naar zijn/haar groepskenmerken, dan zouden vrouwen en mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond niet zo een gigantische achterstand op de arbeidsmarkt hebben.

Een beetje aandacht voor dit verschijnsel kan dus zeker geen kwaad.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Swifty op 26-12-2020, 09:22:58
De makers van WIDM kiezen niet de tien beste kandidaten. Ze houden wel degelijk rekening met allerlei zaken.
Vijf mannen, vijf vrouwen
Diversiteit in leeftijd
Ieder jaar minstens 1 niet-hetero
Verschillende beroepen (een acteur, een presentator, een radio-dj, een muzikant, een cabaretier, een vlogger, en dan wat keuzes uit bijv (ex-)topsporters, politici, woordvoerders, etc.)
Dan mogen ze ook wel rekening houden met niet-westerse immigranten.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Nieky op 26-12-2020, 10:12:59
Dan mogen ze ook wel rekening houden met niet-westerse immigranten.

En dat doen ze volgens mij ook. Er zit regelmatig een kandidaat tussen met een niet-Westerse achtergrond.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Swifty op 26-12-2020, 10:36:14
Ik heb duidelijk het begin van de discussie gemist. Waarom is dit dan een onderwerp van discussie? Het wordt me niet helemaal duidelijk in dit topic.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: D*N op 26-12-2020, 11:29:56
Helemaal eens met Robbie! Survivor (Expeditie Robinson in de USA) heeft vanaf dit seizoen een quota. Minstens 50% van de deelnemers MOET uit een minderheidsgroep komen. Ik vind dit persoonlijk echt te belachelijk voor woorden. Is het echt zo moeilijk om gewoon de best mogelijke cast te selecteren? Als je dat al niet kan als castingdirector dan verdien je die job gewoon niet.
Ik vind dat zelfs een beetje kwetsend over komen. Je zou bijna het gevoel krijgen dat je gecast wordt om wille van je etnische achtergrond of geaardheid en niet om wille van je karakter.

Gelukkig heb ik dit gevoel bij De mol of WIDM totaal niet. Zij casten naar mijn gevoel gewoon de 10 mensen die het beste bij elkaar passen en zo hoort het ook.

Daarbij moet je wel bedenken dat de USA heel erg verschillend is met Nederland op dit gebied. De minderheidsgroepen zijn daar veel groter dan hier en het probleem met racisme is daar ook nog eens veel groter dan hier. Ik weet inderdaad niet of dit de beste oplossing is, maar het is niet helemaal te vergelijken met widm of de mol hier ;).
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Vermoljoen op 26-12-2020, 11:58:45
Ik heb duidelijk het begin van de discussie gemist. Waarom is dit dan een onderwerp van discussie? Het wordt me niet helemaal duidelijk in dit topic.
Deze discussie begon op het WIDM-board: HIER (https://www.wieisdemol.com/forum/2021/?topic=69110.msg2358624#msg2358624).
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Starlight op 26-12-2020, 16:59:22
En toch heb ik nooit iemand bezwaar horen maken tegen het gegeven dat er, zowel bij de De Mol als bij WIe is de Mol,  altijd een quotum van 5 vrouwen en 5 mannen is.
Als het echt zo zou zijn dat ze voor deze spellen 'gewoon de beste kandidaten en of leukste karakters' moeten selecteren, dan zou het dus ook niet uitmaken hoeveel vrouwen en mannen er mee doen.

En om het even breder te trekken: als recruiters echt zo goed waren in het alleen maar kijken naar iemands kwaliteiten en niet naar zijn/haar groepskenmerken, dan zouden vrouwen en mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond niet zo een gigantische achterstand op de arbeidsmarkt hebben.

Een beetje aandacht voor dit verschijnsel kan dus zeker geen kwaad.
Hier ben ik het helemaal mee eens  ::jaja::

Ik weet ook niet of quota nou direct de oplossing zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om vrouwen in specifieke functies begint het probleem volgens mij al ver voor de arbeidsmarkt. Al vanaf heel jonge leeftijd krijgen we te maken met genderrollen waardoor vrouwen minder snel voor "mannelijke" studies kiezen (en andersom ook). Dat valt denk ik niet alleen met quota tegen te gaan, maar moet al eerder beginnen.

Maar nu komt inderdaad in ieder geval niet de persoon op de beste plek. Onze vooroordelen zorgen ervoor dat we de kwaliteiten van minderheidsgroepen minder op waarde schatten dan die van anderen - denk aan onderzoeken waarbij ze exact dezelfde brief en CV hebben opgestuurd, maar waarbij de ene een Nederlandse naam had en de andere een buitenlandse, en alleen de Nederlandse werd uitgenodigd. Iets als positieve discriminatie is bedoeld om die onbewuste vooroordelen tegen te gaan en iedereen op gelijke voet te laten starten. Niet om iemand alleen maar aan te nemen vanwege zijn achtergrond, of hij nou geschikt is of niet. Of het werkt - tja, dat weet ik ook niet. Maar zolang bepaalde groepen minder kansen hebben op de arbeidsmarkt (of waar dan ook), zitten duidelijk niet overal de beste mensen op de beste plek.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Brtdm op 26-12-2020, 17:34:05
Ik moet daarbij denken aan deze tedtalk  (https://www.ted.com/talks/naomi_mcdougall_jones_what_it_s_like_to_be_a_woman_in_hollywood/transcript#t-654720) over vrouwen in hollywood. Bij film is het natuurlijk nog erger dan op TV. Vooral omdat het verdienmodel van Hollywood gebaseerd is op het stereotype 'de man is de held en de vrouw zit er voor de mooi'. En naast het probleem van genderrollen toont ze ook aan dat dat verdienmodel niet de beste is.
Niet helemaal objectief natuurlijk, maar het laat wel goed een aantal problemen zien.

Het grote probleem bij ondervertegenwoordige groepen in het algemeen is volgens mij dat het gewoon lastig is om (als bedrijf) te veranderen. Als het nu (volgens de top) goed loopt, waarom zou je dan iets veranderen?
Quota invoeren kan een manier zijn om in ieder geval verandering teweeg te brengen. Maar op de lange termijn moeten quota geen doel zijn en het liefste wil je er ook weer van af op het moment dat alles wel soepel loopt.


het 5/5 quotum van widm heeft denk ik ook een heel ander doel gehad dan de 'nieuwe' quota die worden ingevoerd bij bedrijven en dergelijke. Het geslacht is een van de meest zichtbare verschillen tussen mensen en daarbij ook (bijna) 50/50 verdeeld. Het symmetrische ervan, maakt het programma wat aantrekkelijker en duidelijker om te volgen.
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: putyourHANSup! op 18-02-2021, 10:25:03
Ik twijfel even waar dit het beste past, misschien dit topic.

Ik zag deze post van MV
Cast van The Passion is bekend (https://www.televizier.nl/amusement/cast-the-passion-2021-roermond-kro-ncrv). 4 oud-widm deelnemers. Goed gecast, vooral die rol van Judas  ::vergroot:: :P

Voor het eerst een niet hetero persoon die de rol van Jezus speelt! Lag daar hiervoor niet een taboe op? Zou het zijn omdat deze keer voor het eerst de EO niet mee organiseert?

Ik vind het een toffe cast ::ok::
Titel: Re: Diversiteit in WIDM/op Tv
Bericht door: Lucy op 18-02-2021, 10:43:19
Freek ::love::