Auteur Topic: Geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vanaf 1896  (gelezen 5455 keer)

Offline Philemon

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vanaf 1896
« Gepost op: 12-08-2004, 22:27:31 »
Athene 1896:

Officiële landenploegen naar de huidige maatstaven waren destijds onbekend. Iedereen, die zich toevallig in Athene bevond en zin had aan een wedstrijd deel te nemen, kon dat doen.
Zo bestond b.v. de Britse ploeg uit de Australiër Edwin Flack, de Ier john Pius Boland (hij was als toerist in Athene), vier speciaal uit Londen overgekomen Engelsen en twee ambtenaren van de ambassade van Groot-Brittannië in Londen.

Offline Philemon

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vanaf 1896
« Reactie #1 Gepost op: 13-08-2004, 19:00:47 »
Hier weer een leuk weetje over het ontstaan van het Olympisch Vuur.
Dit is voor het eerst gebruikt toen Amsterdam in 1928 gastheer was van de Spelen.
Toen heeft de architekt van het stadion de Marathontoren ontworpen, speciaal bedoeld om daarin het vuur te laten branden.
De Marathontoren is precies één-duizendste van de lengte van de hele marathon 42km195m






- Opvallend was de toren met bovenop een schaal voor de olympische vlam. De vlam lijkt een oude traditie, maar is in 1928 geïntroduceerd door architect Jan Wils (1891-1972). Aan de toren, versierd met de zes olympische ringen, zaten ook de luidsprekers bevestigd, een nieuwe voorziening in die tijd.-


De primeurs in Amsterdam
Amsterdam had talloze Olympische primeurs. Op de grote schaal van de marathontoren bij het stadion werd tijdens de opening voor het eerst het Olympisch vuur ontstoken. Dat gebeurde niet door een beroemdheid maar door een eenvoudige beambte van het gemeentelijk gasbedrijf.
Voor het eerst ook opende Griekenland het landendéfile bij de openingsceremonie, wat later ook steeds het geval zou zijn. In Amsterdam werd de afstand van de marathonloop definitief vastgesteld op 42 km en 195 m.
(bron: NOC/NCF)



 We zijn begonnen aan het maken van deze documentaire, omdat er belachelijk veel misverstanden over de geschiedenis van het vuur bestaan. Ze zijn er werkelijk waar niet uit te rammen, omdat altijd wel ergens een journalist of verslaggever is, die de fouten herproduceert. Daar wond ik me eerder al over op bij Nu.nl en dat kan ik blijven doen. Het levert me soms scheve blikken op van diegene, die door mij onder vuur wordt genomen, maar dat moet dan maar. Ik heb nogal last van een eigen mening. En zo moeilijk is geschiedenis nou ook weer niet, lieve lezers.

Even samenvatten wat die hardnekkige fouten zijn. Het olympisch vuur bestond niet tijdens de klassieke Olympische Spelen. Het eerste olympische vuur ooit was in 1928 in Amsterdam. De eerste fakkeltocht vanuit Olympia was in 1936. Het was niet voor de eerste keer sinds 1928 dat het vuur in Amsterdam was, omdat het er ook in 1996 nog een keer was. Enzovoort, enzovoort.
(bron: Jurryt van de Vooren)


 
Olympisch vuur redt leven
 
Gepubliceerd op maandag 26 juli 2004
 

 
Vrijdag verliet ik jullie met de vraag: In 1936 was de Griekse atleet Constantin Kondylis de eerste in de geschiedenis die met het olympisch vuur liep. Dat vertrok toen vanuit Olympia om naar Berlijn te reizen, naar de openingsceremonie van de Spelen van dat jaar. Hoe heeft die estafetteloop later het leven gered van Kondylis?


Het antwoord
“Weten jullie niet wie ik ben?” vroeg de Griekse man aan de Duitse soldaten van het executiepeloton. De geweren waren op hem gericht, maar toch stapte hij naar voren. In vloeiend Duits ging hij verder: “Mijn naam is Constantin Kondylis. In 1936 was ik in Olympia de eerste fakkeldrager van het olympisch vuur.” De soldaten aarzelden. Die fakkeltocht leidde naar Berlijn om te eindigen in het Olympisch Stadion. Het was de eerste estafette met het olympisch vuur van de geschiedenis, die propagandistisch uitbundig door de nationaal-socialisten werd uitgemolken. Kondylis werd uit de groep gehaald en afgevoerd. In een verklaring stond dat hij inderdaad de eerste loper was geweest en dat hij daarom met rust moest worden gelaten. Het leven van Kondylis was gered, louter en alleen omdat hij de eerste olympische fakkeldrager uit de geschiedenis was.

Zijn leven werd verder gered door de enorme talenkennis. Kondylis sprak vijf talen vloeiend, waaronder dus Duits. Vooral als hij die taal niet had gesproken, had hij de oorlog niet overleefd. Gedurende zijn verdere leven werkte hij voor verschillende Griekse ministeries, waaronder die van Toerisme. Maar ja, iemand die vijf talen spreekt, zit daar op een goede plek.
 
 
hieronder een link naar een radio-uitzending over het Olympisch Vuur
 http://www.vpro.nl/geschiedenis/ovt/index.shtml?4158511+3299530+15336249+17713694+18167935
 
« Laatst bewerkt op: 13-08-2004, 19:02:40 door Philemon »