Bali

Bali

Het eiland Bali, paradijs op aarde, eiland van goden en demonen, het mooiste toeristische oord ter wereld. Allemaal namen voor 1 van de 26 propinsi van Indonesië. Bali biedt vanuit de lucht een spectaculair aanzien. Over het midden van het eiland slingert zich een bergrug die in het westen laag begint en naar het oosten toe steeds hoger wordt. 3,5 miljoen inwoners bevolken dit eiland ter grootte van onze provincie Brabant. Gelegen op maar 375 km van de evenaar, met een gemiddelde temperatuur van 26 graden is het een prettige vakantie bestemming. Met Java heeft het de meeste toeristen van alle Indonesische eilanden.
Direct na aankomst op Bali valt de verandering van atmosfeer op. Want Bali is anders, heel anders. Hier is veel van de oude bloeiende hindoecultuur behouden gebleven, terwijl de moslimcultuur Java grondig heeft veranderd. De religie op Bali verwijst zeer duidelijk naar het hindoeïsme en er bestaan nog steeds sterke banden tussen India en Bali. Toch zijn er grote verschillen tussen de beleving van dit geloof. In Bali heeft het zich aangepast aan de aard van de bevolking.
Ook zijn er invloeden vanuit China zichtbaar. De Balinese cultuur zoals we die nu kennen is een mix van oude inheemse cultuur en de Oost-Javaanse hofcultuur.
En de toerist komt niet voor niets naar Bali. De natuurlijke omgeving is er schitterend. Rond het eiland bevinden zich prachtige koraalriffen die zeer geschikt zijn voor snorkelen of duiken. En de stranden zijn, hoewel klein in aantal, schitterend wit!
Schoonheid heeft ook een keerzijde, want vanaf 1970 kwamen er steeds meer toeristen. Dit brengt natuurlijk welvaart met zich mee. Maar Kuta, in de jaren 60 nog een rustig en onschuldig vissersdorp, is nu de drukste badplaats van Bali, volgebouwd met hotels, restaurants, bars en appartementen.
Het leven voor de Balinees betekent hard werken. Zowel mannen als vrouwen verrichten vaak zware lichamelijke arbeid. Naast deze dagelijkse bezigheden zijn er velen die zich hebben bekwaamd in kunst. Het aanleren van deze kunstzinnige vaardigheden wordt gestimuleerd. Vooral ook omdat ze van pas komen bij de verschillende geloofsuitingen. Als het even kan worden dagelijks de prachtigste offertjes gemaakt van materialen als papier, palmblad, riet, bloemen, stof of vruchten. Deze vorm van kunst is even mooi als vergankelijk.
Blijvend zijn het prachtige houtsnijwerk, de schilderingen, de muziek en de traditionele dansen. Maar vraag iemand die de mooiste vissen van hout maakt niet om een beeld van een olifant te snijden. Heel vaak blijft de kunstzinnigheid beperkt tot één vorm die dan ook tot in de uiterste perfectie uitgevoerd wordt.
Veel houtsnijwerk vindt, evenals de kleurige kleding zijn weg naar de toerist.



eendenhoeder in de sawa

met ossenspan werken op de rijstvelden


De rijstcultuur van Bali is geïmporteerd. De kennis erover heeft zich vanaf het vasteland van Azië over de eilanden verspreid. Eeuwenland is er door de rijstboeren hard aan gewerkt om de sawa's hun huidige vorm te geven. Het landschap is geheel kunstmatig ontstaan en het vormen ervan moet een buitengewoon zware klus zijn geweest. De schoonheid zullen de boeren zelf nooit zo hebben ervaren, maar was een bijprodukt van hun werk dat met aandacht en devotie werd uitgevoerd.
Inmiddels is de oogst van de natte rijstbouw is zo overvloedig dat het eiland ook wel de rijstschuur van Indonesië wordt genoemd.
Bij het dorp Jatiluwih liggen de mooiste rijstvelden van Indonesie. Het ligt ongeveer 20 km van de stad Tabanan. Het dorp ligt op 850 meter hoogte waardoor de lucht relatief koude en fris aanvoelt. Tegenwoordig wordt er entree geheven als men de velden wil bekijken. Maar daarvoor krijg je dan ook een van de mooiste landschappen van Bali te zien.