Oeganda

De groene parel van Afrika...

Deze groene parel van Afrika is bij toeristen met name geliefd en bekend om de berggorilla's. Oeganda is erg groen en heeft vier gebergten.
Toerisme is in Oeganda een van de snelst groeiende inkomstenbronnen. Dit is niet verwonderlijk als u zich bedenkt dat het land het hele jaar gezegend is met een zeer aangename temperatuur, een weelderig natuurschoon, en een uitermate vriendelijke bevolking. Landschappelijk is het Centraal-Afrikaanse land zeer gevarieerd. Bergketens, kratermeren, oude vulkanen, uitgestrekte savannes, meren en rivieren waren voor Winston Churchill de inspiratie om het land de koosnaam "de groene parel van Afrika" mee te geven.

Bevolking...

Oeganda telt 36 etnische groepen, elk met haar eigen taal, muziek, traidities en cultureel erfgoed. Sommige bevolkingsgroepen zijn heel kunstzinnig en hun vaardigheden zijn terug te vinden in bewerkingen van leer, hoorns, huiden, sieraden, hout en het maken van de beroemde koninklijke drums.
Ook kleding en versieringen op de huid zijn vaak een oeroude traditionele vorm waarin de stammen zich van elkaar onderscheiden.

Religie...

Meer dan 60% van de bevolking heeft het christelijke geloof, waarvan de ene helft katholiek is en de andere helft protestant. Ongeveer 5% van de bevolking is islamitisch. Een klein deel van de Oegandezen heeft de traditionele religies behouden. Religieuze sekten in het noorden van het land, zoals die van Joseph Konyop, zijn meestal gerelateerd aan politieke bedoelingen.

Steden van Oeganda...

Kampala
Kampala is Oeganda's hoofdstad en tevens het industriŽle en administratieve centrum van het land. De stad ligt verspreid over 7 heuvels en ontleent haar naam aan Kasozi k'impala, "de heuvels van de antilopen". In de stad vindt u veel groen, moderne kantoorgebouwen, brede boulevards en de typische rode huizen met de groene daken. Er is een wijk waar nog huizen staan uit het begin van deze eeuw. Helaas bevinden zij zich nu in een vervallen staat. Zij behoorden toe aan de koloniale Engelse middenstand toen de spoorlijn van Mombasa naar Oeganda grote exportmogelijkheden gaf. In deze wijk vindt u ook een grotendeels overkapte markt.
Entebbe
Deze voorstad van Kampala ligt aan het Victoria Meer, op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad. Het internationale vliegveld bevindt zich hier. Vroeger was het de zetel van de regering, enkele ministeries zijn in Entebbe gebleven. In de buitenwijken liggen een Botanische Tuin en het Entebbe Wildlife Educational Centre, een dierentuin die met behulp van internationale fondsen is gemoderniseerd en waar veel vogels en chimpansees te zien zijn.
Fort Portal
Het rustige stadje Fort Portal ligt in een gebied met thee- en koffieplantages. Het is een tussenstop op de weg naar de Hot Springs, de Semlike Vallei, Ntandi en het Kibale Forest National Park. Fort Portal ligt aan de voet van de Ruwenzori Mountains. Vroeger was het de hoofdplaats van het Toro-koninkrijk en heette het plaatsje Kabarole. In Fort Portal zijn het koninklijk paleis en de Virika Kathedraal te bezichtigen. In de buurt van Fort Portal zijn de graven van twee Toro-koningen te vinden, de Karmabi Tombes. In de omgeving ligt ook het dorpje Bigodi, een goed uitgangspunt voor wandelingen in het prachtige woud. In het bos komen ongeveer elf soorten apen voor. Tijdens een middagwandeling ziet u naast apen vooral vlinders en diverse watervogels.

Wildparken...

Murchison Falls National Park
De beroemde Murchison watervallen liggen in het gelijknamige nationale park, dat ook wel Kabalega Falls National Park wordt genoemd. Dit 3860 km≤ grote park ligt op ca. 6 uur rijden van Kampala. De Nijl stroomt van oost naar west door het park en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen.De plaats waar deze rivier zich tussen een doorgang van 6 meter heen wringt en vervolgens met veel geweld neerklettert, biedt een spectaculaire aanblik. Naast het natuurschoon van de Murchison Falls, biedt het landschap vele soorten wild.
De meest opvallende zijn de Rothschild giraffe en de enorme aantallen nijlpaarden. Ook vogels zijn hier in veel soorten vertegenwoordigd.
Kibale Forest National Park
Dit 766 km≤ grote wildpark ligt 35 kilometer ten zuiden van Fort Portal. Het bestaat uit een savannelandschap met moerasgebieden, kratermeren en tropische wouden. Het is oorspronkelijk als beschermd natuurgebied aangewezen om het migrerende wild een corridor te verschaffen van het Ruwenzori National Park naar het Kabalega Falls National Park. In het noordelijke deel van het wildpark leven chimpansees en de fraaie franjeapen. Ook kunt u hier olifanten, buffels, wrattenzwijnen en antilopensoorten aantreffen.

Ruwenzori Mountains National Park
De zwarte bergen van het Ruwenzori ("Mountains of the Moon") in het westen van het land bestrijken een oppervlakte van zo'n duizend vierkante kilometer. De besneeuwde bergtoppen zijn de Mount Stanley (5109m), Speke en Baker, genoemd naar de ontdekkingsreizigers. Het gebergte is meestal in mist gehuld en vormt een belangrijke waterbron, die 3% van de bevolking van water voorziet. Het gebied is vooral bekend om de uitbundige en weelderige plantengroei. Heideplanten groeien 10 tot 20 meter hoog en zijn behangen met baardmossen. Opvallende planten in het regenwoud zijn de boomvarens, die wel vijf meter hoog kunnen worden, de wilde banaan en de rode amaryllus. Het beklimmen van de Ruwenzori Mountains is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van een bezoek aan Oeganda.
Queen Elizabeth National Park
Dit bijna tweeduizend vierkante kilometer grote park grenst aan Lake Edward en Lake Albert en heeft een savannelandschap, afgewisseld met struiken en cactussen. Er zijn ook vulkanische kraters en kratermeren, moerassen, rivieren, meren en tropisch regenwoud. Het wildpark is het meest wildrijke van Oeganda. Hier treft u onder andere kuddes olifanten, buffels, giraffen, bavianen, roofwild, zebra's en honderdduizenden antilopen waaronder de "Uganda Kob". In de Kazinga Channel, die de meren George en Edward met elkaar verbindt en waar men zich langs de oever per boot beweegt, leven vele nijlpaarden, krokodillen en verschillende watervogels.
Bwindi Forest
Het praktisch ondoordringbare tropische woud van het Bwindi is het leefgebied van onder andere de laatste berggorilla's die in de vrije natuur leven. Deze prachtige dieren kunt u onder leiding van ervaren trackers en gidsen te voet gaan opzoeken. De wandelingen kunnen 20 minuten in beslag nemen maar soms ook 5 uur. Het terrein is heuvelachtig, zeer dicht begroeid en ongeschikt als leefgebied voor de mens.

Lake Mburu
In het zuidwestelijke deel van Oeganda ligt het Lake Mburu Game Reserve. Het gebied beslaat een oppervlakte van 541 km≤ en bestaat voornamelijk uit open savannes en dichte bossen. In het zuidelijke deel liggen twee kleine meren en drassige gronden. Daar waar het landschap licht glooiend is, vindt u de meeste antilopensoorten. De zebra's, de prachtige elandantilopen, oribi's en topi-antilopen evenals leeuwen en luipaard treft u over het algemeen aan op de graasvelden in het noordelijke deel van het reservaat.


Bron:africanholidays.nl