AustraliŽ

Boemerang

Van een boemerang wordt soms gedacht dat het gebruikt werd voor de jacht. Dat is waarschijnlijk niet zo. Het was als bijzonderheid, of om indruk te maken op andere stammen. De meest bekende vorm is de boemerang als een plat gebogen stuk hout (twee vleugels), maar er zijn ook boemerangs met drie of meer vleugels, en zelfs met ťťn vleugel is mogelijk als het middelpunt verzwaard is.Over het algemeen is een boemerang licht van gewicht, en niet gevaarlijk. Een boemerang kan echter ook vrij zwaar zijn, en met een flinke snelheid terugkomen. De oplossing daarvoor is om de boemerang nooit uit het oog te verliezen, en desnoods een stapje opzij doen.Een boemerang kan linkshandig of rechtshandig zijn. Wanneer een rechtshandige boemerang wordt weggegooid als een linkshandige boemerang, dan gaat de boemerang rechtuit.Als een boemerang goed gegooid wordt, zal de boemerang het eerste stukje rechtuit gaan, maar zal daarna via een cirkelvormige baan terug komen. Het is mogelijk dat de boemerang daarna een cirkelbaan andersom gaat maken, en zo een acht-figuur maakt.
Werking
Een boemerang wordt niet vlak weggegooid, maar vrijwel rechtop staand (maar niet helemaal rechtop).
Door het ronddraaien en de vooruitgaande snelheid, zal het uiteinde dat op dat moment boven is, sneller door de lucht gaan. Daarom ontstaat daar ook de grootste opwaartse druk. Deze kracht wil de boemerang laten kantelen, maar omdat de boemerang ronddraait, wordt dat omgezet in een verandering van de baan, waardoor de boemerang via een cirkelbeweging terug komt.
Dat een kanteling van een roterend voorwerp wordt omgezet in een draairichting is uit te proberen met een fietswiel. Als een los fietswiel aan het draaien wordt gebracht, en daarna wordt het nog maar aan ťťn kant van de as beetgehouden, dan wil het wiel kantelen. Dat gebeurt echter niet, het wiel zal linksom of rechtsom gaan roteren afhankelijk van de draairichting van het wiel.

Didgeridoo

Een Didgeridoo is een muziekinstrument of blaasinstrument van de Aboriginals uit AustraliŽ. Didgeridoo is eigenlijk een Europese of Amerikaanse benaming. Toen de Europeanen in Australie kwamen zagen ze in het noordelijk deel Aboriginals allerlei rare geluiden maken op een holle pijp. De klank die ze hoorden leek wat op Did-zju-rrrie-doeh, Did-zju-rrrie-doeh. De naam voor het instrument was dus snel gevonden: Didgeridoo.
Aboriginals noemen het instrument: Yidaki, Yirdaki, Gurrmurr, Gindjunggang, of nog anders, afhankelijk van de Aboriginal stam of taal . En er zijn honderden Aboriginal talen, dus zijn er ook veel woorden voor de didgeridoo. Het instrument wordt traditioneel alleen in het noorden van Australie bespeeld (Northern Territory).
Het instrument is niets anders dan een holle boomstam of tak van over het algemeen een eucalyptusboom. De tak is hol omdat termieten gek zijn op eucalyptus en vreten het binnenste van de boom en de takken weg. Om beschermd te blijven zullen de beestjes niet zo snel door de bast heen eten. Daardoor krijg je dus mooie holle takken.
Om een eucalyptus didgeridoo te maken gaat de Aboriginal het bos in en zoekt een eucalyptus boom die in de buurt van een termieten nest staat.
Als hij er een heeft gevonden dan klopt hij op de takken en luistert of er een holle tak (of stam) tussenzit. Als dat het geval is, dan kapt hij de tak af en snijdt hem op de juiste lengte. Vervolgens wordt de binnenkant nog een beetje schoongemaakt (de termieten stront wordt eruit gehaald) en de bast wordt verwijderd. Als de binnenkant niet leeg of hol genoeg is wordt soms een stok of worden hete kolen (houtskool) gebruikt om de tak verder uit te hollen. Afwerken aan de binnenkant kan ook nog gedeeltelijk met een beitel.
Daarna eventueel nog een laagje verf erover en een mondstuk van bijenwas erop, en klaar is de didge. De verf is traditioneel trouwens fijngemalen steen, oftewel oker. De kleuren die traditioneel gebruikt worden zijn dan ook aarde-achtige kleuren, zoals rood, bruin-geel, zwart en wit.
Goedkopere didge's worden o.a. gemaakt van bamboe. Door de bamboe uit te hollen door de tussenschotten eruit te steken kun je vrij snel een didgeridoo maken die ook heel aardig klinkt.