Auteur Topic: Wat is jouw nieuws van de dag?  (gelezen 1017444 keer)

Offline LC

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Loveble Child
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #100 Gepost op: 13-02-2004, 15:24:34 »
En wie was dat meisje...........  ;) *oeps* *WIS, Backspace*

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #101 Gepost op: 13-02-2004, 18:10:38 »
Journaaltje kijken met umts? Tien euro

Apetrots is Vodafone op zijn nieuwe umts-dienst. Goedkoop is dit mobiele breedband echter in de praktijk bepaald niet.
 
Door Laurens Verhagen

Jarenlang werd alleen gesproken over de gigantische bedragen die telecombedrijven in Europa neerlegden voor de peperdure umts-licenties. Daarbovenop komen nog even grote bedragen die gemoeid zijn met de uitrol van het netwerk. Vodafone gaf in Nederland in totaal 1,4 miljard euro aan umts uit. Eindelijk is er nu een commerciële toepassing, zodat de eerste euro's terugverdiend kunnen worden.

Het telecombedrijf demonstreerde zijn 3G-dienst donderdag in Amsterdam voor de pers, alvorens er maandag mee de markt op te gaan. In de praktijk blijkt de theoretische maximumsnelheid van 384 Kbps (ongeveer tien keer zo snel als het huidige gprs-netwerk) uiteraard niet gehaald te kunnen worden.

Maar in de testopstelling ging de meter herhaaldelijk over de 270 Kbps heen. Hiermee is het prima mogelijk om streaming video te bekijken, bijvoorbeeld van het journaal. Dit gebeurde met behulp van de umts-kaart die in een laptop werd gestoken.

Deze kaart (ook geschikt voor gprs, mocht er geen umt-dekking zijn) kost 299 euro, exclusief btw. Een gprs-kaart kost tegenwoordig minder dan de helft, dus deze blijven volgens Vodafone Nederland gewoon op de markt.

De kosten per hoeveelheid verbruikte data zijn voor gprs en umts echter gelijk. Er komen verschillende databundels. De prijs per MB is bij de duurste bundel (van 100 MB) 75 cent. Het mobiel bekijken van een journaal is hiermee niet goedkoop, zo geeft Vodafone toe. Dit gaat zo'n tien euro kosten.

Het bekijken van streaming beelden zal naar verwachting dan ook niet de populairste toepassing zijn. Vodafone denkt meer aan zakelijke toepassingen als het binnenhalen van e-mail.

Toekomst
Binnen 'enkele maanden' volgt Vodafone met een umts-dienst voor consumenten. Deze zal onder het Vodafone Live-merk aan de man worden gebracht. Prijzen zijn nog niet bekend, maar Vodafone verklapt wel dat er eventueel ook per tijdseenheid kan worden afgerekend. Ook de prijzen van de te introduceren toestellen zijn nog niet vastgesteld. Duidelijk is alleen dat die hoger liggen dan de huidige Live-toestellen.

Over het aantal umts-klanten laat het telecombedrijf zich niet uit. Ook doet het concern geen uitspraken over het te veroveren marktaandeel. "We lopen behoorlijk voor op de concurrentie, dus we zijn in het voordeel", zo wil David Jones, ceo van Vodafone Nederland, slechts kwijt.

Het bedrijf zal dan ook in rap tempo zijn umts-portfolio blijven uitbreiden. Nog dit jaar komt Vodafone met een gecombineerde gprs/umts/wifi-kaart. Nu al is Vodafone in gesprek met beheerders van hotspots. Bedoeling is dat de rekening voor het gebruik van een wifi-hotspot via Vodafone gaat lopen.

Ook wordt gewerkt aan de snelheid. De 384 Kbps is al een enorme winst ten opzichte van gprs, uiteindelijk moet 2 Mbps beschikbaar zijn. Tot slot wordt het dekkingsgebied voortdurend uitgebreid. Nu nog bedient Vodafone 26 procent van de Nederlanders met zijn umts-dienst, begin 2007 moet dat 70 procent zijn, zo is afgesproken met de Nederlandse overheid.
webwereld.nl - 13-02-2004

Offline lebon simon

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #102 Gepost op: 14-02-2004, 23:47:34 »
In Echt zijn vrijdagavond drie mannenlijken aangetroffen in een beek.

De drie mannen werden gevonden in de Geleenbeek, pal op de grens tussen Echt en Roosteren. Hun identiteit was gisteravond laat nog niet vastgesteld. De politie bevestigt dat de mannen om het leven zijn gebracht.
Op welke manier de mannen van het leven zijn beroofd en hoe lang geleden, is nog niet bekend. Ook over de vermoedelijke leeftijden van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Vandaag zal in Rijswijk sectie worden verricht in een forensisch instituut om de precieze doodsoorzaak te achterhalen.
Het eerste stoffelijk overschot werd gistermorgen rond tien uur gevonden bij een inspectie van de dijk door een medewerker van Rijkswaterstaat. Om vier uur 's middags, toen de brandweer voorbereidingen trof om het stoffelijk overschot uit de beek te halen, werden nog twee lijken in het water ontdekt.
De politie sloot gisteren een gebied van ongeveer twee kilometer rond de vindplaats af. Later werd een mobiel kantoor ingericht en werden stroomaggregaten en lampen geïnstalleerd om na het invallen van de duisternis door te kunnen werken. Tevens werd een hoogwerker aangevoerd om de plek, vlakbij een zogeheten duiker die de Geleenbeek onder het Julianakanaal door laat stromen, van bovenaf te kunnen bestuderen.
De recherche, die met twintig mensen op de zaak is gezet, richt alle energie op het veiligstellen van sporen zoals afdrukken van banden. Op tenminste twee plekken zijn gipsafdrukken van voetsporen gemaakt. Ook wordt, aldus woordvoerder H. van Kruchten, gezocht naar dna (erfelijk materiaal, zoals aanwezig in bijvoorbeeld bloed en speeksel) dat aanwijzingen kan geven over daders en slachtoffers.
Rond zes uur gisteravond werd een van de slachtoffers uit het water gehaald en enkele uren later werd het lichaam met een lijkwagen afgevoerd. Met het bergen van de twee andere lichamen werd nog even gewacht, mogelijk in verband met de komst van medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut. Zij moesten uit Friesland komen waar ze werkten aan een andere zaak. Rond half negen werden ook de twee andere lijken uit het water gehaald en, even later, afgevoerd.

www.hbvl.be

Offline Cora Bora

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • CB&T secret-mole-org
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #103 Gepost op: 15-02-2004, 01:44:00 »
blijken hells angels te zijn..

Offline LC

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Loveble Child
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #104 Gepost op: 15-02-2004, 10:38:26 »
 Marco Pantani is dood. Hij is zaterdagavond dood gevonden in een hotel in het Italiaanse Rimini. Vermoedelijk gaat het om zelfmoord. De kale worstelde al heel lang met depressieve buien na de dopingperikelen die hij beleefde.

Marco Pantani (34) is overleden. De kale Italiaan die in 1998 de Tour won is zaterdagavond gevonden in een hotel in Rimini. De doodsoorzaak is onbekend. Volgens de politie is een gewelddadige dood uitgesloten. Vermoed wordt dan ook dat Pantani zelfmoord heeft gepleegd. Hij was namelijk allang depressief.

Na zijn Tourzege ging het met Pantani stilaan bergaf. Hij won hier en daar nog wel, maar werd uit de Giro van 1999 geplukt omdat zijn hematocrietwaarde te hoog was. Later is Pantani opgenomen in ziekenhuizen, om er van zijn depressies en drugsverslaving af te geraken.

Een gevleugeld klimmer (in 1998 won hij zowel de Giro als de Tour na enkele machtsgrepen op de bergflanken) is niet meer. Een tragisch verhaal lijkt het te worden.



Verschrikkelijk, een hele goeie wielrenner

Offline molice

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #105 Gepost op: 17-02-2004, 10:17:26 »
Seven dead at kite-flying festival
February 16, 2004

SEVEN people were killed and more than 100 injured in Pakistan during the annual kite flying festival marking the arrival of spring, officials said today.

An 18-month-old girl's throat was cut by a stray kite string while she was travelling with her parents on a motorbike, witnesses said, adding that she died on the spot.

Three people were electrocuted when metal wires they were using to fly or catch stray kites fell on live electric lines, and two people fell from roofs, hospital officials said.

A 12-year-old boy died while trying to catch a stray kite when he was hit by a car on a main road, police said.

More than 100 people had been reported injured since last night in various kite-related accidents, medical workers said.

Officials at Lahore's Mayo Hospital said 42 children and 60 adults had been treated for injuries.

"One child was injured by a stray bullet," deputy medical superintendent Dr Saqib Shafi told AFP.

Though firing guns is banned, people celebrate the spring festival by firing into the air, often causing casualties.

Relatives of people killed or injured in kite flying accidents held a demonstration in Lahore last year urging the government to maintain its ban on selling and flying kites.

More than 20 people have been killed in kite flying accidents in Lahore since last year's spring festival.

Casualties and frequent power outages caused by metal wires falling over power lines forced the government to ban the sale of kites and metal wire, but those restrictions were lifted this month to celebrate the festival, officials said.


::oink:: gevaarlijke sport...

Offline alathea

  • Forumlid
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #106 Gepost op: 18-02-2004, 23:23:37 »
Onttroonde carnavalsprins eist titel terug bij rechter

Uitgegeven: 18 februari 2004 20:12

HEERLEN - Prins Roger Ramakers (36) uit Heerlen heeft een kort geding aangespannen tegen carnavalsclub 2000 uit zijn woonplaats. De vereniging heeft Ramakers afgezet omdat hij zich agressief zou gedragen en zich niet zou houden aan tradities en reglementen. De onttroonde prins wil zijn titel nu via de rechter terugkrijgen.

De prins voelt zich bedrogen omdat diverse beloftes niet zijn nagekomen en eist dat hij prins Roger I mag blijven. Het kort geding dient donderdagmiddag voor de rechtbank in Maastricht.

Boze bui

De vereniging ontnam Ramakers zijn titel omdat hij zich niet aan de regels van de organisatie zou houden. Ook heeft de prins volgens de de club in een boze bui zijn scepter doormidden gebroken.

Ramakers wil echter niet zonder slag of stoot afstand doen van de troon. ''Ik wil tot de laatste dag prins Roger I blijven. Ik heb inmiddels al enkele duizenden euros geïnvesteerd, met name voor de optochten. Ladingen snoep liggen klaar om uit te delen. Wat moet ik daarmee?''

Prinsloos carnaval

Als het aan de vereniging ligt, gaat ze prinsloos carnaval in. De wagen rijdt gewoon volgens planning mee in de optochten van Heerlen, Heerlerheide en de Lichtstoet. Met een Raad van Elf, maar zonder prins.



 :o ik dacht dat het gezellig hoorde te zijn, carnaval
It's not  that easy beeing green

Offline Annuh

  • Winnaar Idols-pool 2004
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #107 Gepost op: 19-02-2004, 10:19:02 »
Negen jaar cel en tbs voor
hoofddader dood Raaijmakers


BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft dinsdag een 20-jarige Tilburger veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man stak op 18 juli vorig jaar Bart Raaijmakers in Tilburg dood na een uit de hand gelopen straatroof. Tegen de verdachte was vijftien jaar cel en tbs geëist

De rechtbank legde drie medeverdachten langdurige celstraffen op: twaalf jaar voor de 19-jarige verdachte en acht respectievelijk zeven jaar voor de twee 18-jarige betrokkenen. De ernst van de feiten rechtvaardigen deze straffen, aldus de rechtbank. De eisen tegen de twee jongste daders luidden twaalf jaar cel, tegen de 19-jarige verdachte vijftien jaar. Laatstgenoemde heeft het slachtoffer hard geschopt.

De vier mannen zijn veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag (doodslag met strafverzwarende omstandigheden, in dit geval roof). De eis tegen de hoofdverdachte gold moord, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. De rechtbank beperkte zijn celstraf om de tbs-behandeling sneller te laten beginnen.

Reeshofdijk
Bart Raaijmakers fietste met zijn broer en een vriend op de avond van 18 juli op de Reeshofdijk in Tilburg. De vier verdachten hielden hen staande en eisten geld. Er ontstond een vechtpartij, waarbij de broer en de vriend wisten te ontkomen. Raaijmakers werd uiteindelijk driemaal in zijn rug gestoken, met fataal gevolg. Volgens de officier van justitie was het voorval een ,,exces van zinloos geweld''.

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #108 Gepost op: 19-02-2004, 13:55:07 »
Vrijspraak zaak treinbrand Kaprun

Alle beklaagden in de zaak rond de tunnelbrand in het wintersportgebied Kaprun, waarbij in november 2000 155 mensen om het leven kwamen, zijn vrijgesproken. Dit heeft de rechter donderdag beslist.


Zestien mensen stonden terecht, van wie er vijftien werden beschuldigd van grove nalatigheid. Bij de brand in de bergtrein kwamen twee Nederlanders om het leven.

Voor de Nederlandse nabestaanden is de uitspraak een bittere pil. ,,Het valt me zwaar tegen'', zei J. Stadman, wiens zoon bij de ramp omkwam. Hij had echter wel rekening gehouden met de uitspraak, want die is conform de eis. Stadman is bedroefd omdat het nu lijkt alsof er geen fouten zijn gemaakt, terwijl er volgens hem duidelijk aanwijsbaar van alles misging. Het gaat niet zozeer om welke straf de rechter oplegt, zei hij, maar dat er straffen worden uitgesproken.

De nabestaanden die zich hebben verenigd, stellen hoger beroep in. ,,Maar helaas duurt het dan nog langer en het duurt al zo lang. Ik wacht weer af'', aldus Stadman vanuit Amsterdam.

Ook andere nabestaanden die zich in de rechtszaal in Salzburg hadden verzameld, reageerden donderdag verbijsterd op de uitspraak, zo meldde het Oostenrijkse persbureau APA. ,,Een schijnvertoning'', aldus een vrouw die haar 13-jarige zoon verloor. Anderen zeiden het onbegrijpelijk te vinden dat er niemand verantwoordelijk kon worden gehouden voor de ramp.

Rechter Manfred Seiss toonde donderdag begrip voor de reacties van de familieleden van de slachtoffers, maar zei dat hij het strafrecht juist had toegepast. Alleen personen en geen bedrijven kunnen volgens hem schuldig worden bevonden.

Het proces begon in juni 2002. Vlak voor de uitspraak op donderdag, maakten drie beklaagden gebruik van hun recht om een verklaring af te leggen. Zij lieten weten dat het hen ,,oneindig veel speet'' dat de ramp heeft plaatsgevonden. Ook hun levens veranderden op slag.

Nabestaanden kunnen nu nog hoop putten uit een mogelijke civiele rechtszaak die een Amerikaanse advocaat in de VS voorbereidt. Hij wil namens de circa 120 familieleden een schadevergoeding van rond de 15 miljoen euro per slachtoffer eisen. Dat geld moeten de drie Amerikaanse en vier Europese bedrijven opbrengen, die betrokken waren bij de bouw en het onderhoud van de bergtrein.
AD - 19-02-2004

Offline Lindå

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • Bono is verhuisd
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #109 Gepost op: 21-02-2004, 18:10:53 »
Wethouder
Zeventien prostituees van de Rotterdamse Keileweg hebben gereageerd op de open vacature voor het wethouderschap van Veiligheid in Rotterdam. De aanmeldingen zijn volgens hun woordvoerder Carrie 'quasi serieus' bedoeld, zo schrijft Algemeen Dagblad woensdag. "Ik verwacht niet dat we morgen al worden benoemd", aldus Carrie. De sollicitatiebrief van de prostituees is vooral bedoeld om aandacht tevragen voor hun situatie. Beloften worden niet nagekomen en plannen voor onder meer opvang zijn op de lange termijn geschoven, stellen de dames van lichte zeden. 



::rofl::
Wat t ook was, t lag gewoon niet aan mn toestand

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #110 Gepost op: 23-02-2004, 00:53:43 »
Aanval op geld ontwikkelingshulp
Rijke landen willen militaire uitgaven onder Oeso-norm voor steun brengen

door han Koch

AMSTERDAM - Uitgaven in ontwikkelingslanden voor het handhaven van vrede en veiligheid kunnen worden bestempeld als officiële ontwikkelingshulp. Binnen de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) wordt momenteel druk onderhandeld over het oprekken van de norm voor ontwikkelingshulp, een onderwerp dat lang onbespreekbaar was.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van de Oeso, de club van dertig rijke landen, waarover Trouw beschikt. In die stukken worden tekstvoorstellen gedaan voor een herdefiniëring van 'hulp'. Hulporganisaties spreken liever over 'vervuiling' van de norm. Als de norm stevig wordt opgerekt, zal blijken dat landen die nu lage percentages van hun nationaal inkomen besteden aan hulp -zoals de Verenigde Staten en Frankrijk- plotseling tot de grote ontwikkelingshulpverleners behoren. Mede op initiatief van de Nederlandse regering is recent door de Oeso onderzocht of kosten die worden gemaakt voor vrede en veiligheid in ontwikkelingslanden, niet als steun in de boeken moeten worden opgenomen. Dat zou bij handhaving van de huidige budgetten bijvoorbeeld voor Nederland betekenen dat kosten die nu door Defensie worden gemaakt straks vallen onder de 0,7 procent van het nationaal inkomen waartoe Nederland zich heeft verplicht. De consequentie daarvan is dat minder geld zou hoeven worden gegeven voor sectoren als onderwijs en gezondsheidszorg.

Sinds 1972 is de definitie voor wat wel en niet als steun mag worden gerekend, strikt gehandhaafd. De Dac, een commissie van de Oeso, kreeg tot taak daarbij als waakhond op te treden. Hulp was gekoppeld aan armoedebestrijding, en uitgaven voor het militaire apparaat vielen daar niet onder. Dreigende normvervaging leidde vaak tot zeer heftige discussies. Met name Nederland en Japan voerden het verzet tegen vervuiling aan. Een van de meest heftige conflicten was in 1992. De Amerikanen wensten toen Egypte leningen (voor defensie) kwijt te schelden voor de steun die dat land tijdens de Eerste Golfoorlog gaf. Het conflict werd diplomatiek opgelost door de VS toe te staan die kwijtschelding in de eigen boeken op te nemen als hulp, in de rapportage van de Oeso werd de schuldkwijting echter niet vermeld.

Volgens betrouwbare bronnen is de Nederlandse vraag of training van militairen tot hulp mag worden gerekend, mede de reden dat de discussie weer is opgelaaid. Tegenstanders nemen het Nederland kwalijk dat een ommezwaai is gemaakt.
Trouw - 21-02-2004

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #111 Gepost op: 24-02-2004, 01:43:17 »
Laatste Nederlander verlaat RvB Corus

De laatste Nederlander verlaat binnenkort de Raad van Bestuur van het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus. Het gaat om Henk Vrins, die met vervroegd pensioen gaat. De Centrale Ondernemingsraad van Corus stelt vast dat het bestuur straks besluiten neemt zonder Nederlandse inbreng. De COR vindt dat een slechte ontwikkeling. Hoogovens in IJmuiden maakt sinds enkele jaren deel uit van Corus.

Vrins (59) kwam in 1969 in dienst bij Hoogovens, waar hij in 1992 werd benoemd in de RVB. Sinds het ontstaan van Corus in 1999 maakte hij deel uit van het executive committee. In december 2000 volgde zijn benoeming tot lid van de board.



nosnieuws.nl - 23-02-2004

Offline Kukai

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #112 Gepost op: 24-02-2004, 09:09:13 »
Kon er nooit goed de vinger opleggen... Maar dit maakt wel veel duidelijk..



Publieke rouw duidt op egocentrisme

LONDEN Mensen die publiekelijk rouwen 
over de dood van bekende mensen die zij
nooit hebben ontmoet,doen dat vooral om
zichzelf een goed gevoel te bezorgen en
omdat het ze amuseert.Ook kunnen ze zo
etaleren hoe sociaal voelend ze zijn. 
                                       
Dat concludeert een onafhankelijk Brits
instituut,dat onderzoek heeft gedaan   
naar massaal rouwbetoon,zoals na de   
dood van prinses Diana en Pim Fortuyn.
                                       
De onderzoekers stellen dat het leggen
van bloemen en het meelopen in stille 
tochten niet duidt op mededogen,maar   
juist op groot egocentrisme.Ze spreken
van 'recreatieve smart',die dienst doet
als religie voor de 'eenzame menigte'.
 
“And the day came when the risk to remain tight in a bud was more painful than the risk it took to blossom.”

Online Bodejos

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Geen woorden voor.
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #113 Gepost op: 24-02-2004, 12:13:07 »
Bij het zien van dit soort beelden op televisie krijg ik ook altijd een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Zodra er publiciteit bij is, lopen ze vooraan.
« Laatst bewerkt op: 24-02-2004, 12:16:39 door Bodejos »

Offline juultjuh

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • ik ben ik
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #114 Gepost op: 24-02-2004, 21:04:37 »
waarom is dit mijn nieuws van de dag? Omdat ik al deze mensen 'ken' waar het over gaat en ze zelf helemaal van slag zijn en ik zoiets heb van waar maak je je druk om, maarja ik heb makkelijk praten ik zit niet in die situatie he...

Ruzie alom in de fangelederen van Jamai. Omdat zijn site werd gehackt, kreeg iedereen de schuld en stapte het halve bestuur van de fanclub boos op.

Bestuur
Het rommelt in het bestuur van de fanclub van Idols-winnaar Jamai. De website van de Idols-ster is vorige week uit de lucht gehaald, omdat deze werd gehackt. Ook is voorzitter B. te Velthuis van de fanclub opgestapt en heeft het bestuur de webmaster P. Lubberdink aan de kant gezet. Jamai's manager S. Verschuyl van AT Productions bevestigde de problemen, maar meldde dat een nieuwe voorzitster is aangesteld.


Beledigend
Het fanclubbestuur heeft de website uit de lucht gehaald, nadat hackers er beledigende teksten hadden opgezet. Webmaster Lubberdink werd hierom uit de fanclub gezet. Die beweert echter dat niet hij verantwoordelijk is voor het hacken van de site.

Teleurgesteld
Ex-voorzitter Te Velthuis uit het Gelderse Geesteren is opgestapt omdat hij teleurgesteld is in de medewerking van Jamai's management aan de fanclub. Ook had hij andere ideeën over de invulling van de activiteiten dan de rest van het fanclubbestuur.

Druk
Manager Verschuyl denkt er geheel anders over. "We hebben wel degelijk af en toe medewerking gegeven aan de fanclub door foto's en nieuws over Jamai te versturen. We hebben nu een nieuwe voorzitster en daar heb ik alle vertrouwen in. Het bestuur is druk bezig de website weer in de lucht te krijgen. Fans kunnen tijdelijk op de hoogte blijven via www.jamaimusic.nl."
 

waarom is dit mijn nieuws van de dag? Omdat ik al deze mensen 'ken' waar het over gaat en ze zelf helemaal van slag zijn en ik zoiets heb van waar maak je je druk om, maarja ik heb makkelijk praten ik zit niet in die situatie he...
always look on the bright side of life

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #115 Gepost op: 25-02-2004, 15:06:57 »
Dossiers kindermoorden zoek
Opsporingsteam: Zaken letterlijk bij het vuilnis weggehaald[/b]
door Malika el Ayadi

AMSTERDAM - Bijna de helft van de dossiers van onopgeloste moorden en vermissingen is zoek of onvolledig. Teamleider T. Vermeulen van het Landelijk Team Kindermoorden, dat sinds 2000 onderzoek doet naar onopgeloste zaken, zegt dat dossiers 'letterlijk bij het vuilnis zijn weggehaald'. De divisie wordt in juli opgeheven.

Het team werd opgericht nadat er eind jaren negentig veel commotie ontstond over onopgeloste kindermoorden. Nu blijkt, uit een artikel in het justitiemagazine Opportuun, dat vandaag verschijnt, dat veel belangrijke informatie, per ongeluk, is vernietigd. De onvindbaarheid van delen van dossiers was voor het team een groot probleem.

Het team wijt die slordige omgang met vertrouwelijke en belangrijke informatie aan de politiereorganisatie in 1993. Teamleider Vermeulen: ,,De dossiers van een zaak lagen soms bij verschillende bureaus. Bij het opruimen van de regiokantoren gooiden medewerkers vaak belangrijk materiaal weg, omdat ze geen idee hadden wat ze in handen hadden.''

Het Landelijk Team Kindermoord (LTK) werd in december 2000 opgericht. Aanleiding waren kindermoordzaken die eind jaren negentig speelden. Twee zaken, de moorden op Jessica Richel en Cheryl Morriën, werden opgelost. Acht van de in totaal dertien zaken werden opnieuw geopend. In de zaak van Kumral Bagci, het meisje dat in Scheveningen werd gevonden, zijn aanhoudingen verricht.

De rechercheurs gaven bewust geen ruchtbaarheid aan hun sporenonderzoek. Zij wilden ongestoord zaken opnieuw bekijken. Ouders werden pas ingelicht als de agenten een 'heropeningsadvies' gaven aan de betreffende korpsen. Ook de pers werd zo veel mogelijk op afstand gehouden.

De rechercheurs, afkomstig uit negen politiekorpsen, kregen bij de start dertien oude kindermoordzaken en vermissingen. Het eerste doel was om de dossiers zo compleet mogelijk te krijgen. Daarna werd de verzamelde informatie ingevoerd in een computer en een analyse gemaakt. Zo merkte het team dat eerdere rechercheurs in de zaak van Cheryl Morriën 'totaal gefixeerd waren op een getuige die het kind achter in een groene Lada had zien wegrijden'.

Niet alleen de mogelijkheid van een versmalde kijk op een zaak, tunnelvisie in jargon, legde het nieuwe team onder een vergrootglas. Ook het sporenmateriaal werd opnieuw bekeken. In een aantal onderzoeken reconstrueerden de speurders de plaats-delict driedimensionaal in de computer. Vermeulen:

,,We kunnen met de getuige op ooghoogte 'meekijken'. Op zo'n manier kan je bijvoorbeeld constateren dat het niet mogelijk is dat hij over een muurtje heeft gekeken, omdat hij simpelweg te klein was.''

Het Landelijke Team Kindermoorden is bang dat zijn kennis verloren gaat nu het wordt ontbonden.

Officier van justitie E. van der Bijl van het team: ,,Met het uitdelen van een stappenplan en het geven van lezingen aan korpsen kom je er niet. De methodiek komt alleen tussen de oren, bij zowel de politie als het OM, als ze in de dagelijkse praktijk wordt ingevoerd.''

Het college van procureurs-generaal wil een landelijke officier onopgeloste zaken aanstellen. Deze officier gaat de aanpak van alle zogeheten cold cases coördineren. Het team wordt opgeheven omdat het aan zijn opdracht heeft voldaan. Het team adviseerde alleen tot heropening van zaken als het aanknopingspunten vond.
Trouw - 25 feb 2004

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #116 Gepost op: 28-02-2004, 18:55:43 »
Boete voor patiënt die wegblijft
Niet nakomen van afspraak gaat geld kosten -nog onzeker is hoeveel


DEN HAAG - Patiënten die niet op hun afspraak in het ziekenhuis of bij de huisarts komen, krijgen met ingang van komende maand een wegblijftarief in rekening gebracht.

Over de hoogte van deze boete neemt het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) binnenkort een besluit. Minister Hoogervorst (VVD, volksgezondheid) wil snel een einde maken aan het toenemend verschijnsel dat mensen zonder bericht niet in het ziekenhuis komen opdagen. Met name in de zomermaanden laten mensen zonder reden verstek gaan.

Met een boete wil Hoogervorst mensen 'prikkelen' hun afspraken óf na te komen, óf tijdig af te zeggen.

In het bijzonder ziekenhuizen lijden door dit verzuim aanzienlijke schade. Bij een operatie maakt het ziekenhuis kosten voor de operatiekamer, operatieteam, sterilisatie van instrumentenen intensive care-verpleging. Als een patiënt dan wegblijft, vergoedt de ziektenkostenverzekeraar deze kosten niet.

Minister Hoogervorst vindt dit zogeheten no-showgedrag kwalijk omdat het de wachtlijsten verlengt. De klacht van de thuisgebleven patiënt is door het niet op de afspraak verschijnen erger geworden en meestal komt er snel een nieuwe afspraak, zodat andere mensen weer langer moeten wachten.

Over de hoogte van het wegblijftarief is nog geen duidelijkheid. De zorgverzekeraars adviseren het CTG om te kiezen voor het tarief van een dagbehandeling: 219 euro. Hoogervorst vindt dat bedrag 'disproportioneel'. Hij stelt het CTG voor om de boete in de buurt te houden van 16 euro, het tarief voor een polikliniekbezoek.

Het is volgens Hoogervorst zeker niet de bedoeling om de wegblijftarieven te innen bij de zorgverzekeraars. In dat geval zou de boete zijn doel voorbij schieten.

Het liefst zou Hoogervorst ook een afzegtarief voor patiënten willen invoeren. Maar dat is volgens het CTG wettelijk niet mogelijk. De minister komt niet met nieuwe wetgeving, omdat er bij de komende omvormingen van het zorgstelsel sowieso ook prikkels komen die het afzeggen van afspraken tegengaan.
Trouw - 28 feb 2004

 ::ok::

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #117 Gepost op: 1-03-2004, 19:08:35 »
Misbruik dove kinderen / Seksueel dom gehouden
door Hélène Butijn

Seksueel misbruik van en door dove kinderen is jarenlang verzwegen. Door internaten en gastgezinnen, èn door doven zelf. Maar nu haasten instellingen voor dove kinderen zich, verdere wantoestanden te voorkomen. ,,We willen schoon schip maken. Niet meer van incident naar incident leven.''

Op een enkele website waar doven elkaar ontmoeten, komt het aan de oppervlakte. Onder het thema 'Hoe open zijn jullie over seks' schrijft 'Gast': ,,Ik heb mijn man volledig en alles verteld over seks. Want dat is erg belangrijk voor mij. Mijn man moet wel echt geduldig zijn en begrip hebben. Mijn verleden is seksueel misbruik en meermaals verkrachting meemaken en ook zware mishandelingen. Nu ben ik nog steeds bang met seks en ook verdrietig. Mijn man is heel geduldig begrijpt mij. Daarom hou ik heel erg veel van mijn man.''

Een ernstig slechthorende man van 35 jaar stak eind januari met een mes in op zijn begeleider van de Mgr Hermusschool, een school voor slechthorenden en kinderen met spraak- en taalproblemen. Tegenover de politie verklaarde hij dat de begeleider hem, toen hij als jongen op die school zat, seksueel had misbruikt en mishandeld. Het misbruik zou tussen 1975 en 1980 hebben plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of dat klopt.

De verklaring van de oud-leerling heeft -evenals ontuchtzaken onder dove leerlingen in St. Michielsgestel (2002) en Zoetermeer (vorig jaar)- opnieuw de aandacht gevestigd op de seksuele kwetsbaarheid van doven.

Lang was daar in Nederland geen aandacht voor. Misbruikte doven durfden het misbruik niet te melden, instituten hielden de doofpot stijf dicht.

Begin jaren negentig sijpelden de eerste signalen door dat het fout zat. Hulpverleners signaleerden dat enkele doven hulp zochten vanwege seksuele problemen. De Fodok, de Nederlandse federatie voor ouders van dove kinderen, bewerkte in 1991 een Amerikaanse folder voor dove kinderen: 'Seksueel misbruik, wat is dat?'. ,,Maar verder was er nog maar weinig aandacht voor'', zegt Mariën Hannink.

Dove kinderen zijn veel kwetsbaarder voor seksueel misbruik dan horende kinderen, weet Hannink inmiddels. Zij werkt voor de Fodok en vraagt sinds halverwege de jaren negentig aandacht voor het probleem. In 1998 verscheen een rapport van het Trimbos-instituut, met een schokkende bijlage. Veertien deskundigen vertelden daarin dat het probleem van seksueel misbruik volgens hen onder doven zeer groot was. Er moet veel meer aandacht en hulp voor komen, stelden ze.

Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat de helft van de dove meisjes slachtoffer wordt van seksueel misbruik en 54 procent van de dove jongens. Onder horende kinderen is dat respectievelijk vijfentwintig en tien procent. Wel wordt in deze Amerikaanse onderzoeken 'seksueel misbruik' ruim opgevat: zowel ongewenste intimiteiten als verkrachting worden daar onder gerekend. Ook de term 'doof' wordt ruimer gehanteerd dan in Nederland gebruikelijk is.

Maar ook uit Brits onderzoek, van dr. S. Ridgeway, waarin seksueel misbruik veel nauwer is gedefinieerd, blijkt dat maar liefst veertig procent van de dove jongeren onder de zestien jaar het slachtoffer is van verkrachting of van een poging daartoe.

Cijfers over de situatie in Nederland zijn er niet. Maar hulpverleners zijn het er over eens dat de omvang van het probleem ook hier immens moet zijn. ,,In het verleden is seksueel misbruik van doven endemisch voorgekomen'', zegt sociaal geriater Fritschy van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg De Riethorst in Ede.

Regelmatig ziet Fritschy in zijn praktijk ouderen met klachten die wijzen op seksueel misbruik in het verleden. Niet altijd brengt hij dat ter sprake. ,,Ik ben er nog niet uit wat verstandig is. Oudere dove mensen hebben zo'n ervaring heel diep begraven en er een bak cement overheen gestort'', zegt hij. ,,Het is voor hen het meest verborgen, meest besmuikte onderwerp dat bestaat. Uit schaamte? Nee, zelfs de vraag of je je ervoor zou moeten schamen is onder hen onbekend. Het is totaal onbesproken. In die tijd, van de 'oude' instituten, is er echt heel veel gebeurd.''

Hoe komt het, dat dove kinderen vaker te maken hebben gehad met seksueel misbruik dan horenden? Dove kinderen hebben in hun dagelijks leven relatief veel volwassenen om hen heen en zijn vaak van hen afhankelijk, bijvoorbeeld in de communicatie met horenden, zegt Mariën Hannink van de Fodok. ,,Ondanks de emancipatie van doven worden zij toch nog vaak betutteld door ouders, leerkrachten of hulpverleners. Dat is slecht voor hun zelfbeeld, en voor hun weerbaarheid.''

(hieronder deel 2)

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #118 Gepost op: 1-03-2004, 19:11:58 »
(deel 2)

Dove kinderen leefden in de oude instituten afgescheiden van de rest van de wereld. Dove jongens en meisjes werden zoveel mogelijk uit elkaar gehouden, seksualiteit was een groot taboe, laat staan dat over misbruik openlijk gesproken kon worden. Omdat de kinderen alleen tijdens de vakanties thuis waren, kregen ze ook vanuit huis onvoldoende seksuele vorming mee. ,,Doven zijn seksueel jarenlang dom gehouden'', zegt sociaal-geriater Fritschy.

Inmiddels blijven steeds meer dove kinderen bij hun ouders thuis wonen, maar ook de internaats-situatie komt nog voor. En dove kinderen groeien, net als horende kinderen, in groepen samen op school op. ,,In zo'n groep kan een bepaalde dynamiek ontstaan'', zegt Alice van der Garde van dovenbelangenorganisatie het Dovenschap. ,,Als ze te weinig informatie krijgen over seksualiteit, informeren leerlingen elkaar. En nemen verkeerde normen en waarden van elkaar over.''

Maar de belangrijkste oorzaak ligt in de manier waarop doven informatie krijgen. Horenden nemen terloops veel informatie in zich op -een radio die aanstaat, gesprekken van ouders terwijl jij als kind aan het spelen bent. Doven missen al die brokjes informatie en in hun wereldbeeld is daardoor vaak weinig ruimte voor nuance.

Informatie over seksualiteit bereikt dove kinderen daardoor ook slechts fragmentarisch. ,,Ze missen wat horende kinderen als vanzelf oppikken, bijvoorbeeld aan vieze praatjes van vriendjes'', zegt Hannink. ,,Maar ze missen daardoor ook het commentaar dat ik daar als ouder op geef. Soaps op tv of een pornovideo van hun grote broer zien ze wel, maar die geven geen representatief beeld van intimiteit en seksualiteit. En boeken over dit onderwerp zijn vaak te moeilijk voor dove kinderen, die soms met lezen niet verder komen dan niveau van een negenjarig horend kind.''

De meeste dove kinderen hebben horende ouders. Ook de communicatie met hen kan te wensen overlaten. Hannink: ,,Gebaarvaardigheid is verschrikkelijk moeilijk bij te houden. Veel ouders volgen cursussen gebarentaal wanneer hun kind klein is. Maar om een puber te begeleiden moet je meer gebaren beheersen dan die waarmee je een prentenboekje voorleest. Je hebt ineens gebaren nodig voor gesprekken over politiek, over hoe je jezelf moet verzorgen, over hoe je je gedraagt en voor seksuele voorlichting. Dat realiseren ouders zich soms onvoldoende en adequate cursussen zijn er niet altijd.''

Omdat de gebaren voor seksuele onderwerpen nogal expliciet zijn, generen ouders of leerkrachten zich soms om uitgebreid seksuele voorlichting te geven. ,,Uit dat kleine beetje informatie dat dove kinderen opdoen, moeten zij dus conclusies trekken. Voor hen is daardoor niet altijd duidelijk wat wel en niet mag. Horende kinderen weten vaak al minder over seksualiteit dan we denken, voor dove kinderen geldt dat extra.''

Probleem is ook dat bij de instellingen voor onderwijs aan dove kinderen nog te veel docenten werken die de Nederlandse Gebarentaal (NGT) onvoldoende beheersen, zegt Hannink. Op die manier zien groepsleiders niet altijd waarover dove kinderen onderling in groepjes praten en grappen. Docenten kunnen grensoverschrijdend gedrag en misbruik daardoor soms niet tijdig opmerken. ,,Omdat dove kinderen minder nuance zien, moeten leerkrachten in dit onderwijs ook nadrukkelijker voorbeeldgedrag vertonen. Geen lullige grapjes over meisjes maken, bijvoorbeeld. En kinderen duidelijk op hun gedrag aanspreken.''

Hannink heeft 'sterk de indruk' dat de directies van de instellingen voor dovenonderwijs, Viataal en de Koninklijke Effatha Guyot Groep, zich nu eindelijk realiseren dat er sprake is van een probleem. ,,Eindelijk wordt die verantwoordelijkheid gevoeld. Ze spreken niet meer van incidenten, suggereren niet meer dat seksueel misbruik en lichamelijkheid misschien bij de cultuur van doven horen. Viataal en Effatha Guyot hebben goede ideeën over de aanpak daarvan, maar het is een ongelooflijk moeilijk proces. Dit wordt een proces van jaren.''

Dat erkennen bestuursvoorzitter Huub Steemers en bestuursvoorzitter Henk Bakker van respectievelijk Viataal en Effatha Guyot. Ze vinden het 'verschrikkelijk' wat er in het verleden in de instituten is gebeurd en zeggen er nu alles aan te doen om nieuwe gevallen van seksueel misbruik te voorkomen. ,,We moeten eerlijk zeggen dat we met de neus op de feiten zijn gedrukt'', zegt Steemers. ,,De Fodok heeft er al veel eerder voor gewaarschuwd.''

Viataal nam twee jaar geleden maatregelen, toen bekend werd dat twee leerlingen twaalf anderen hadden misbruikt. De instelling is doorgelicht door en heeft aanbevelingen gekregen van Transact, het landelijke expertisecentrum tegen seksueel geweld. Bij Effatha Guyot loopt dat onderzoek nog. Maar de instellingen overleggen voortdurend, en hebben vergelijkbare maatregelen genomen.

(hieronder deel 3)

Offline Malcolm

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #119 Gepost op: 1-03-2004, 19:13:53 »
(deel 3)

Steemers: ,,Viataal is er vanaf dat moment volledig open over geweest, zowel naar medewerkers als naar buiten. Het toezicht is verscherpt. Leerlingen krijgen fysieke en mentale weerbaarheidstraining. We hebben voor onze medewerkers duidelijk opgeschreven wat onze visie is op opvoeding en seksualiteit, om die handelingsverlegenheid bij hen weg te nemen. En in de huisvesting zijn aanpassingen gedaan, omdat juist door die oude indeling van alles kon gebeuren. De toiletten waren voorheen voor jongens en meisjes, met een aparte voorruimte. Nu hebben we toiletten laten maken voor óf jongens óf meisjes. En zonder voorruimte.''

En, meest belangrijk, alle medewerkers moeten op termijn een gecertificeerd niveau van Nederlandse Gebarentaal (NGT) halen. Dat veel van zijn medewerkers de NGT nu nog onvoldoende beheersen, en dus niet op elk niveau met de kinderen kunnen communiceren, is niet vreemd, meent Steemers. ,,Het is echt een heel moeilijke taal. Ik ben zelf nu twee jaar bezig, maar als je niet dagelijks doven spreekt, is het heel moeilijk bij te houden.''

Vergeet ook niet, zegt de bestuursvoorzitter, dat veel docenten al bij Viataal werkten toen dat nog het Instituut voor Doven (IvD) heette, waar dove kinderen in de orale traditie werden opgevoed. Dat wil zeggen dat kinderen zoveel mogelijk werden gestimuleerd te spreken en spraak af te lezen ('liplezen'). Gebarentaal was ongewenst.

,,De omslag is pas acht, negen jaar geleden gekomen'', benadrukt Steemers. ,,Die impact met je niet onderschatten. Dat is zoiets als van katholiek protestants worden. De orale traditie was in de internaten diep geworteld. Het feit ook dat we nu zo open spreken over het seksueel misbruik op de instellingen, is voor veel slachtoffers al een hele stap.''

Bakker van Effatha Guyot vindt het 'zeer zorgelijk' dat nog niet iedereen die met de kinderen werkt, de taal ook beheerst. De docenten van zowel Viataal als Effatha Guyot volgen nu aanvullende opleidingen Nederlandse Gebarentaal. ,,Maar dat heeft een doorlooptijd nodig. Met de totale opleiding ben je wel vier jaar intensief bezig. En dan is er ook nog verloop onder de medewerkers.''

Voorkomen van misbruik kan uiteindelijk niet helemaal, vrezen de bestuursvoorzitters. Bakker: ,,Daar moeten we realistisch in zijn. Alleen al omdat dove jongeren net als alle pubers onderling ook hun eigen 'turbo-taal' met allerlei afkortingen hebben die voor volwassenen lastig te volgen is. Ze gebaren soms in hun eigen 'codetaal', vooral bij onderwerpen als seksualiteit. En net als andere pubers, communiceren ze steeds meer op andere manieren: chat, e-mail, sms. Daar hebben docenten geen zicht op.''

Om slachtoffers van nieuw, maar ook oud misbruik te kunnen helpen, wordt binnenkort een meldpunt voor doven opgericht. De bestuursvoorzitters hopen dat doven niet aarzelen hun ervaringen te melden. Bakker: ,,Door de publiciteit van de afgelopen weken krijgen we steeds meer meldingen, ook over zaken die in het verleden hebben gespeeld. We willen nu schoon schip maken, niet meer van incident naar incident leven. Laat maar komen allemaal. Zeker als we daarmee nieuwe trauma's kunnen voorkomen.''

Trouw - 1 mrt 2004