Auteur Topic: Big Bang Theory - BAZINGA! +++  (gelezen 457 keer)

Online monkeysuncle

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Big Bang Theory - BAZINGA! +++
« Gepost op: 19-02-2022, 16:36:57 »
B4ZINGA!



In de woonkamer van onze 4 nerds is door een mislukt experiment een interdimensionale poort opengegaan. En ondanks dat Sheldon en Howard deze poort graag willen bestuderen, heeft Leonard ze overtuigd om toch maar een poging te doen deze te sluiten. Puur vanwege de nationale veiligheid, helemaal niet omdat Leonard bang is of zo.

Sheldon heeft wel berekend dat Bazinga de sleutel is en weet de anderen ervan te overtuigen dat van de 7 letters uit BAZINGA (met natuurlijk een 4 voor de eerste A) er vier op de juiste manier rondom de poort geplaatst moeten worden. Hiervoor moet samengewerkt worden.

Dit spel is een cooperatief spel gebaseerd op Rising 5: Runes of Asteros. Voor de mensen die het spel Mastermind kennen, daar heeft dit wel wat van weg.

Jullie gaan in twee teams proberen de poort te sluiten. Het team dat dat het snelste doet krijgt 4ZP, het andere team 2ZP. Als de poort niet op tijd gesloten wordt krijgt een team 0ZP. We spelen op "standaard" niveau, dat betekent dat er 4 rode maan kaarten in zitten (zie verderop). Het snelste team betekent het team dat aan het eind nog de meeste kaarten (inclusief rode manen) in de stapel heeft wanneer de puzzel wordt opgelost. Handkaarten tellen hierin niet mee.

De spelattributen

Op het bord staan de 7 letters B4ZINGA en zijn er alvast 4 rondom de poort geplaatst. Daarnaast is er rechts een weergave van de stand van de maan (bij de start zit de ring rondom de derde stap in de maancyclus) en zijn er onderin 6 locaties waar de spelers de karakters in het spel kunnen plaatsen. Daar liggen al 6 startkaarten op.



Er is een kaartstapel van 59 kaarten. 55 karakterkaarten (11 x Sheldon, Raj, Penny, Leonard en Howard) en 4 rode maan kaarten. Eerst is aan elke speler 6 kaarten gedeeld, daarna is de stapel karakterkaarten geschud (37 stuks nog) en is er ongeveer op 20%, 40%, 60% en 80% van die stapel een rode maan tussen gestopt. Om precies te zijn: van de nu 41 kaarten ligt de eerste rode maan op positie 7, 8 of 9, de tweede op 15, 16 of 17, de derde op 24, 25 of 26 en de vierde op 32, 33 of 34.

De kaarten van elke speler liggen open, zodat de andere spelers mee kunnen denken. Ook wanneer er straks artefacten en relics in het spel komen, liggen die open voor iedereen.

Ook zijn er drie dichte stapels met voornamelijk vijanden van Sheldon (WHEATOOOOOON!!!), maar ook soms handige helpers of schatten. Deze stapels zijn gekoppeld aan de locaties op het bord en zijn als volgt samengesteld.

Stapel 1 - locatie 1 en 2
4 x
1 x
1 x
1 x

Stapel 2 - locatie 3 en 4
4 x
1 x
1 x
1 x

Stapel 3 - locatie 5 en 6
4 x
1 x
1 x
1 x

De startkaarten die er liggen zijn:

Locatie 1, 3 en 5:
Locatie 2:
Locatie 4:
Locatie 6:

De poort, de kubussen en de runen

Elke letter correspondeert met een rune. Deze runen heb je nodig om te bepalen wat de juiste combinatie gaat zijn. De runen zijn:





Om een poging te wagen om de poort te sluiten, moeten er eerst 4 kubussen verzameld worden. Wanneer die er zijn kan een speler de actie uitvoeren om de poort te sluiten. Als antwoord krijg je de 4 runen die horen bij de 4 letters die er liggen, maar niet in volgorde. Is de rune groen, dan ligt de bijbehorende letter op de juiste plaats. Is de rune rood, dan zit de letter wel in de oplossing, maar ligt niet op de juiste plek. En is de rune grijs, dan hoort de letter niet in de oplossing thuis.

In de oplossing zitten 4 verschillende letters en jullie kunnen ook niet twee keer dezelfde letter rondom de poort plaatsen, je hebt van alle letters maar 1 exemplaar.

Wel krijgen jullie zo als eerste een gratis eerste status door, zodat jullie al wat informatie hebben om mee te starten.
« Laatst bewerkt op: 21-02-2022, 12:30:43 door monkeysuncle »
My fall will be for you

Online monkeysuncle

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
« Reactie #1 Gepost op: 19-02-2022, 16:38:14 »
    Het spel

    De speler die aan de beurt is moet
    - 1 of meer acties uitvoeren, of passen
    - minstens 1 kaart van de stapel trekken

    Passen betekent dat je geen kaart hoeft te spelen, maar je moet dus wel minstens 1 kaart trekken.

    Een actie doen
    Je kiest 1 karakter waar je kaart(en) van in je hand hebt, daarmee ga je deze beurt acties uitvoeren. Hoeveel acties, dat ligt aan het aantal kaarten dat je wilt spelen. Dat mogen alle kaarten van dat karakter zijn, maar dat hoeft niet. Dat moet je van tevoren melden!

    Daarna mag je als eerste de speciale actie van je karakter uitvoeren.




    Leonard: Kan een ander karakter (niet zichzelf) naar 1 van de 6 locaties op het bord verplaatsen


    Howard: Kan een gevecht met een vijand aangaan, zonder dat hij daarvoor op de juiste locatie hoeft te staan


    Penny: Kan de ring op de maancyclus 1 stap omhoog bewegen


    Raj: Kan de speciale actie van een ander karakter uitvoeren, mits hij op dezelfde locatie staat. Niet op het bord telt niet mee als locatie


    Sheldon: Kan twee letters omwisselen van plaats, óf één letter omwisselen met een letter die niet op het bord ligt. LET OP! Dit is de enige manier om de letters op het bord te manipuleren

    Mogelijke acties

    • Verplaatsen
    • Actie op een locatie
    • Poging om de poort te sluiten

    Verplaatsen
    Je mag een karakter verplaatsen naar 1 van de 6 locaties op het bord. Meerdere karakters mogen op dezelfde plek staan. Elk karakter begint buiten het bord, maar eenmaal op het bord kun je van elke naar elke andere locatie bewegen met 1 stap.

    Actie op een locatie
    Je kunt op de locatie helpers om hulp vragen, schatten zoeken en vijanden bevechten. Dit betekent dus interacteren met de kaart die op de locatie ligt.

    Helpers en schatten
    Je krijgt de beloning die er staat. Wanneer er een "/" tussen staat moet je kiezen. Daarna verdwijnt de kaart.

    Mogelijke beloningen
    • Maan = De ring van de maancyclus gaat een stap omhoog
    • Kubus = Er komt een kubus op een van de zitplekken in de woonkamer. Er kunnen daar maar maximaal 4 liggen. Deze kubussen heb je nodig om pogingen te wagen om de poort te sluiten
    • Artefactkaart (bruin) = Je krijgt een artefact-kaart van de stapel, die vanaf dat moment door iedereen te gebruiken is

    De mogelijke artefactkaarten zijn:


    Je mag de dobbelsteen een keer overnieuw gooien


    Je krijgt een aanwijzing. Een aanwijzing gebruiken betekent dat je een van de zeven letters mag kiezen, dan vertelt de spelleiding bij welke rune deze hoort.


    Er komen twee kubussen op zitplekken in de woonkamer. Als er al drie of vier liggen, dan ben je de overtollige kubussen kwijt.


    De ring van de maancyclus gaat twee stappen omhoog.

    Vijanden

    Een vijand ziet er als volgt uit


    Het getal geeft de kracht van de vijand aan. Het aantal rode manen geeft het rode-maan-gevaar aan. En onderaan staat de beloning die je krijgt wanneer je de vijand verslaat.

    Om een vijand te verslaan gooi je met de dobbelsteen. De zijden van de dobbelsteen zijn 1, 1, 2, 3, 4 en een rode maan. Om te winnen moet je score (plus eventuele bonuspunten, zie onder) gelijk of hoger zijn dan de kracht van de vijand. Als je een rode maan gooit, verlies je automatisch, ongeacht de bonus.
     
    Als je wint, dan verdwijnt de vijand en krijg je de beloning.
    Als je verliest, dan blijft de vijand liggen en schuift de maancyclus-ring het aantal stappen van het rode-maan-gevaar van de vijand naar beneden.

    Bonus

    Je kunt op twee manieren hulp krijgen bij het gevecht tegen een vijand.

    • Als er minstens 1 ander karakter op dezelfde locatie staat als het geactiveerde personage, dan tel je 1 op bij de worp van de dobbelsteen.
    • Daarnaast kunnen de twee andere spelers ook karakterkaarten uit hun hand spelen, die corresponderen met het geactiveerde personage. Elke kaart die op die manier gespeeld wordt levert 1 extra bonus op bij de worp.

    Wanneer Howard met zijn speciale actie een vijand aanvalt, dan kan daar geen bonus bij komen.

    Relics

    In elke stapel locatiekaarten zit 1 andere vijand dan Wil Wheaton. Dit zijn extra sterke vijanden, maar ze hebben ook alle drie, naast een aanwijzing, ook een mooie extra beloning, een relic. Op het moment dat je deze verslaat, dan komt de relic ook beschikbaar om eenmalig te gebruiken, net zoals de artefacten.


    De amulet van Leslie Winkle geeft de spelers de mogelijkheid 1 rode maan kaart te negeren. De beurt gaat dan naar de volgende speler.


    Het zwaard van Billy Sparks kan eenmalig gebruikt worden om zonder de dobbelsteen te gooien een vijand van maximaal kracht 4 te verslaan.


    De staf van Brent Spiner geeft de groep direct drie kubussen in de woonkamer.


    Poging om de poort te sluiten
    Wanneer er 4 kubussen liggen kun je deze gebruiken om een poging te doen om de poort te sluiten. Zie het stukje over poort, kubussen en runes hoe dat werkt.

    Trekken van kaarten

    De actieve speler móet minstens 1 kaart trekken, maximaal mogen spelers 6 kaarten op handen hebben. Artefacten en relics tellen hierin niet mee. Voordat er getrokken wordt moet je aangeven hoeveel kaarten je trekt. Nadat de kaarten getrokken zijn, worden ook de locaties weer aangevuld met nieuwe kaarten.

    Rode maan

    Wanneer 1 van de kaarten die getrokken wordt een rode maan is, dan wordt er niet verder getrokken, maar wordt de rode maan open gelegd. Daarna heeft de volgende speler 1 beurt met acties en dan wordt gekeken hoeveel rode-maan-gevaar er nog ligt bij de locaties. Dan gaat de cirkel van de maancyclus zoveel stappen naar beneden als er rode manen liggen. Daarna trekt de speler kaarten en worden de locaties weer bijgevuld.

    Einde van het spel

    Het team wint wanneer de poort gesloten wordt.

    Verliezen kan op twee manieren.

    1 De cirkel van de maancyclus bereikt de onderste positie, de rode maan
    2 De stapel kaarten is leeg op het moment dat de actieve speler een kaart moet trekken.
    [/list]
    « Laatst bewerkt op: 19-02-2022, 16:49:31 door monkeysuncle »
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #2 Gepost op: 19-02-2022, 16:39:19 »
    Voorbeeld van twee beurten

    Status van het bord.



    Robbie heeft op handen





    Hij kondigt aan dat hij 2 acties met Leonard gaat uitvoeren en de derde Leonard-kaart te bewaren voor een volgende beurt. Hij is van plan de vijand van locatie 6 te verslaan.



    Eerst gebruikt hij Leonards speciale actie om Sheldon naar locatie 6 te verplaatsen. Dit kost geen kaart/actie.

    Daarna gebruikt hij zijn eerste kaart om Leonard zelf, van buiten het bord, ook naar locatie 6 te verplaatsen, zodat hij daar met twee karakters staat en automatisch 1 bonus krijgt. Vervolgens gebruikt hij zijn tweede kaart om de vijand aan te vallen. JW die ook meespeelt, geeft aan twee van zijn eigen Leonard-kaarten in te leveren om extra bonus te geven aan deze aanval. Robbie mag zelf zijn derde Leonard-kaart hier niet voor gebruiken.

    Robbie gooit een 1 met de dobbelsteen. Maar doordat Sheldon erbij staat (+1) en JW twee Leonard-kaarten heeft gespeeld (+2) is dat precies genoeg om de vijand te verslaan. De kaart verdwijnt van het bord en de beloning komt erbij. 1 kubus op een zitplek en de ring van de maancyclus gaat 1 stap omhoog.



    Vervolgens wil Robbie twee kaarten trekken, maar de eerste kaart die hij trekt is



    Dit betekent dat hij verder geen kaarten trekt. Wel wordt de lege plek op locatie 6 opnieuw aangevuld, met een heftigere vijand. JW's beurt begint nu.



    JW heeft twee Howard kaarten op handen en speelt deze.



    Eerst voert hij de speciale actie uit van Howard en valt daarmee de vijand op positie 3 aan. Daarbij kan hij geen bonus krijgen, maar een 3 op de dobbelsteen is ruim genoeg. De vijand is verslagen en er komen nog twee kubussen bij.

    Daarna gebruikt hij zijn twee acties met de Howard-kaarten. Eerst verplaatst hij zich naar locatie 1. En als tweede actie valt hij de vijand daar aan. Met een +1 bonus van Raj, maar helaas gooit hij een rode maan, waarmee het hele gevecht mislukt. Hierdoor schuift de ring 1 plek naar beneden, vanwege het rode-maan-gevaar van de vijand.

    De acties zijn op en nu treedt de rode maan in werking. 1 rode-maan-gevaar op locaties 1 en 5, en zelfs 2 op locatie 6, betekent dat de ring van de maancyclus 4 stappen naar beneden gaat.



    Hierna kan JW z'n hand weer aanvullen (1 moet, meer mag) en wordt de lege plek op locatie 3 weer aangevuld.
    « Laatst bewerkt op: 19-02-2022, 22:32:43 door monkeysuncle »
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #3 Gepost op: 19-02-2022, 16:44:48 »
    Afleveringswinnaar Brent heeft twee teams gemaakt. Op beurtvolgorde:

    Team 1




    Team 2




    Vanavond maak ik voor beide teams topics aan, deel de eerste status van het bord en worden de kaarten uitgedeeld en gepubliceerd.

    Succes allemaal, komt goed toch?

    My fall will be for you

    Offline Swifty

    • Winnaar pool ER 2009 en 2015
    • Forumlid
    • Geslacht: Vrouw
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #4 Gepost op: 20-02-2022, 13:23:10 »
    Ik ben het allemaal nog eens aan het doorlezen en al lezende heb ik soms toch een vraag. Ik zet die vraag vast hier neer. Als ik later het antwoord zelf al tegenkom haal ik de vraag wel weer door ;D

    - Die runes zijn vast gekoppeld aan een letter? Voor de letter B gebruik je dus altijd dezelfde rune? Als dat zo is, is dat voor beide teams dan ook dezelfde rune?
    Keep calm and eat chocolates!

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #5 Gepost op: 20-02-2022, 13:31:09 »
    Ik ben het allemaal nog eens aan het doorlezen en al lezende heb ik soms toch een vraag. Ik zet die vraag vast hier neer. Als ik later het antwoord zelf al tegenkom haal ik de vraag wel weer door ;D

    - Die runes zijn vast gekoppeld aan een letter? Voor de letter B gebruik je dus altijd dezelfde rune? Als dat zo is, is dat voor beide teams dan ook dezelfde rune?

    Per team blijft elke rune gekoppeld aan 1 letter, maar voor beide teams zijn die koppeling en de eindoplossing, evenals de stapels, de plekken van de rode manen etc allemaal anders.

    Je speelt echt als team je eigen spel
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #6 Gepost op: 20-02-2022, 14:03:36 »
    Voor B4ZINGA geldt, er is nog een derde mogelijkheid het spel te verliezen. Dat is wanneer het niet lukt de poort te openen voor de deadline. Aan de hosts zal het vermoedelijk niet liggen  ;)
    My fall will be for you

    Offline Swifty

    • Winnaar pool ER 2009 en 2015
    • Forumlid
    • Geslacht: Vrouw
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #7 Gepost op: 20-02-2022, 14:05:51 »
    De hulp van de helpers en de schatten krijg je gewoon als je een karakter naar die lokatie verplaatst? Zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen?

    Mag je ook een karakter naar de lokatie van een vijand verplaatsen zonder dat je daar direct een aanval mee doet?
    Keep calm and eat chocolates!

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #8 Gepost op: 20-02-2022, 14:09:40 »
    De hulp van de helpers en de schatten krijg je gewoon als je een karakter naar die lokatie verplaatst? Zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen?

    Mag je ook een karakter naar de lokatie van een vijand verplaatsen zonder dat je daar direct een aanval mee doet?

    Verplaatsen is 1 actie en kost 1 kaart.
    Interacteren met een kaart (helper, schat, vijand) is nog 1 actie en kost dus nog 1 kaart

    Alleen de "speciale actie" van een karakter kost geen kaart, maar je moet dan nog wel zorgen dat je met datzelfde karakter die beurt wel minstens 1 actie doet. Passen betekent helemaal niks (behalve kaart(en) trekken).

    Om de volgende vraag ook maar vast voor te zijn: als je past met 6 kaarten op handen (je handlimiet), dan trek je een kaart en moet je er daarna 1 afgooien zonder dat je er iets mee doet. Voelt niet als een winnende strategie  ;D
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #9 Gepost op: 20-02-2022, 20:09:01 »
    Nog een paar verduidelijkingen naar aanleiding van enkele Discord-discussies.

    Howard mag van buiten het bord vijanden aanvallen met zijn speciale actie.

    Een bonus in een gevecht zorgt er niet voor dat je extra beloning krijgt. Dus om de Wheatons die nu op het bord liggen te verslaan (allemaal kracht 1) voegt een bonus niets toe. Je gooit een 1,2,3 of 4 (je wint) of een rode maan (je verliest).
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #10 Gepost op: 21-02-2022, 09:41:18 »
    Even een deadline ding. Ik snap dat beide teams de regels van het spel moeten absorberen, maar ik wil wel graag dat jullie allebei vandaag van start gaan.
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #11 Gepost op: 21-02-2022, 12:27:44 »
    Oh ja, BAZINGA wordt in het openbaar gespeeld, dus je kunt je actie in het topic posten en dan wordt ook openbaar wie welke kaart erbij krijgt, hoe het bord eruit ziet en welke nieuwe kaarten erbij komen.
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #12 Gepost op: 21-02-2022, 13:30:01 »
    Ik heb in mijn eerste beurt met Mitch de aanname gedaan dat hij er twee wilde trekken. Dat was niet terecht, hij had er ook 1 kunnen trekken. Betekent dat als je met een hand met minder dan 5 kaarten overblijft, dat je dan ook moet aangeven hoeveel kaarten je erbij wilt trekken.

    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #13 Gepost op: 21-02-2022, 23:24:04 »
    Nog een goede vraag: wat gebeurt er wanneer een stapel behorend bij 2 locaties leeg is?

    Nou, dan worden de locaties niet aangevuld en blijven deze plekken leeg.
    My fall will be for you

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #14 Gepost op: 24-02-2022, 13:36:53 »
    Ik kreeg nog de vraag: wat gebeurt er wanneer beide teams evenveel kaarten in de stapel hebben?

    Nou: dan hebben jullie veel plezier en stress gehad voor 3ZP voor iedereen, YAY!
    My fall will be for you

    Offline Lucy

    • Forumlid
    • Geslacht: Vrouw
    • Life is like theatre <3
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #15 Gepost op: 24-02-2022, 13:38:18 »
    ::rofl::

    Ja dat zit wel in de mogelijkheden nu :’)
    Raad eens hoeveel ik van je hou? Helemaal tot aan de maan en terug!

    Online monkeysuncle

    • Forumlid
    • Geslacht: Man
    Re: Big Bang Theory - BAZINGA! +++
    « Reactie #16 Gepost op: 24-02-2022, 22:12:34 »
    Bazinga is tot een einde gekomen! Het was spannend, beide teams hebben een 50-50 guess in eerste instantie fout gedaan en beide teams hadden ook niet door, dat op beide borden de uiteindelijke oplossing ZAB 4 spelde.

    Het team van Brent, Frank en Swifty deed het exact 1 kaart sneller dan het team van Bjorn, Lucy en Mitch.

    4ZP voor Brent, Frank en Swifty
    2ZP voor Bjorn, Lucy en Mitch
    My fall will be for you