Polen

Godsdienst

Met de komst van het christendom in 966 werd Polen het meest oostelijke katholieke land van Europa en er ontstond een hechte band tussen kerk en staat. Opmerkelijk was dat in de vele oorlogen die de Polen voerden, de religie nauwelijks een rol speelde. Tijdens het communistische regime bloeide de kerk tegen de verdrukking in. Na de omverwerping van het communisme is de scheiding van kerk en staat nog lang zo vanzelfsprekend niet als in vele andere landen. Integendeel, ook op maatschappelijk terrein is de invloed van de katholieke kerk nog enorm in Polen.
En al helemaal na 1978 toen Karol Wojtyla, de toenmalige aartsbisschop van Kraków tot paus Johannes Paulus II werd gekozen. Hij was de eerste niet-Italiaanse leider van de katholieke kerk sinds 1523. Zijn bezoek aan zijn vaderland in juni 1979 heeft veel voor Polen gedaan. Er kwam een akkoord waarbij de kerk volledig wettelijk werd erkend. Ook werd de onafhankelijkheid van de kerk en de vrijheid van godsdienst vastgelegd. Dit was voor de Poolse bevolking van groot belang. Het maakte hen bewust van de macht van de massa en het Poolse vraagstuk werd opnieuw onder de internationale aandacht gebracht
Bovendien betekende het ook een enorme steun voor de oppositie en dan met name voor de vakbond “Solidariteit”. De kerk hielp ook veel politieke gevangenen en hun gezinnen, en veel geestelijken namen actief deel aan het verzet.

Het kerkelijke leven in het Polen is springlevend en de zondagse missen zitten vaak nog afgeladen vol. De meeste tradities en gewoonten in Polen zijn verbonden met de christelijke feestdagen. Een beroemd voorbeeld daarvan is de jaarlijkse bedevaart in augustus naar de Zwarte Madonna van Czestochowa, die zelfs beschouwd wordt als de symbolische koningin van Polen. Deze 14e-eeuwse afbeelding trekt jaarlijks anderhalf miljoen gelovigen en toeristen. De tiendaagse bedevaartstocht begint in Warschau en eindigt uiteindelijk in Czetochowa.