Tibet

Godsdienst

In Tibet wordt door het grootste deel van de bevolking de lokale stroming van het boeddhisme aangehangen: het Tibetaans boeddhisme (ook wel Lamaïsme genoemd). Ook de oorspronkelijke religie van Tibet, het Bön, heeft nog steeds aanhangers. Sinds de bezetting van Tibet door China is het boeddhisme onderdrukt en zijn vele monniken ofwel gedood, gemarteld of gevlucht. Na 1979 volgde een meer liberaal beleid in Tibet. De ergste excessen werden teruggedraaid en er kwam meer ruimte voor religieuze vrijheid.
In het leven van de Tibetanen neemt het geloof een heel belangrijke plaats in. Van bijna elk Tibetaans gezin gaat de oudste zoon het klooster in. Vaak gebeurt dat al als ze vier jaar zijn. Ze worden kleutermonniken genoemd. Geloofsuitingen zie je overal in Tibet. In de vele kloosters, op gebouwen, langs de straat of bovenop een berg(pas); het dagelijks leven is doordrongen van symbolen, rituelen en andere religieuze gebruiken. Het meest bekende symbool van is natuurlijk de Dalai Lama zelf. De Dalai Lama is de geestelijk leider van de Gelukpa (of gele muts) orde in Tibet. Bovendien heeft deze orde, sinds de 17e eeuw ook de politieke macht. Echter, Tibet is formeel een autonome regio van China en deze verbiedt alle politieke activiteit van de Dalai Lama. Foto's van de Dalai Lama zijn officieel verboden in Tibet.
Geloof in reïncarnatie is een belangrijk kenmerk van het Boeddhisme en de Dalai Lama wordt geacht een reïncarnatie te zijn van zijn overleden voorgangers. Naast de Gelukpa orde zijn er in Tibet nog twee belangrijke lama ordes; de Panchen lama's en de Karmapa lama's. Voor alle ordes geldt dat de zoektocht naar een nieuwe geestelijk leider wordt uitgevoerd door de hoogste monniken op basis van zorgvuldig omschreven kenmerken en eigenschappen van de overledene. Maar blijkt dat de gedoodverfde kandidaat in de ogen van Beijing te zelfstandig en niet gevormd kan worden, naar communistische maatstaven, in een straffe Chinese scholing, dan is het uit met de pret. China kiest dan een eigen opvolger van de Dalai Lama.  Dit heeft recent geleidt naar een “dubbele reincarnatie. De keuze van de monniken, Gendun Choekyi Nyima, is 'gevlucht' uit Tibet (naar India). Maar is nooit meer gezien. De Chinese keuze, Bainqen Erdini Qoigyijabuin, verblijft in Beijing en is niet erg geliefd in Tibet. Feit is dat er op dit moment geen van de lama leiders zich meer bevinden in Tibet.