India

Bombay

Bombay, de grootste, modernste stad en tevens rijkste stad van India, gelegen aan de Arabische zee is de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra. Mumbai, zoals de stad in het Marathi heet, is afgeleid van Mumba Devi, een locale godheid. De Portugezen, die hier de Britten voorgingen, spraken liever van 'Bom Baim' oftewel de 'goede baai'. In 1665 namen de Britten bezit van Bombay en begon er een koloniale periode, die zou duren tot de onafhankelijkheid van India in 1947. Oorspronkelijk bestond Bombay uit 7 eilandjes. Door middel van landwinning maakten de Britten er één schiereiland van met een lengte van 22 km en 3 km breed, met daarbinnen een opeenhoping van 9 miljoen mensen en de grootste concentratie van handel en industrie van India. Inclusief de voorsteden telt de stad maar liefst zo'n 18 miljoen inwoners en dat is meer dan in heel Nederland. Hiermee staat Bombay op de tweede plaats van de grote wereldsteden.

Door zijn grote haven en industrie trekken veel mensen naar de stad, op zoek naar een baan en vooruitgang. Het laat zich raden dat dit problemen schept met de huisvesting. Tegenwoordig woont bijna driekwart van de bevolking in chawls, eenkamerwoningen in huurkazernes, die oorspronkelijk waren gebouwd voor de arbeiders in de katoenindustrie. Nog eens 15% woont in krottenwijken en minstens 2% is permanent dakloos en slaapt iedere nacht op straat. Bombay heeft tenminste 150 krottenwijken, waarvan Dharavi met ruim een miljoen inwoners de twijfelachtige eer heeft de grootste krottenwijk van India te zijn.

Men is verstoken van alle comfort als gas, licht, water en riolering. Daar het huisvuil niet wordt opgehaald is het een waar paradijs voor ratten. De krotbewoners moeten zien rond te komen van een zeer laag inkomen.
 
Maar hebben het altijd nog beter dan de daklozen. De meeste daklozen hebben wel een vaste baan, anderen proberen zich te verhuren als dagloner, de werklozen bedelen. Het voordeel van leven op straat is dat je dichter bij je werk bent.Veel daklozen zouden zich wel een onderdak met bescheiden huur kunnen veroorloven, maar er is gewoon geen woonruimte.
Ook het onderwijs heeft geleden onder de bevol-kingsgroei. Met een redelijk groot budget is Bombay verder dan welke stad in India, om lager onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. Kinderen tussen 6 en 14 jaar zijn leerplichtig dus beginnen er jaarlijks ruim een miljoen kinderen met school. Het schoolgeld is laag, maar er zijn te weinig leerkrachten en daardoor te grote klassen. De kosten van leermiddelen als boeken worden steeds hoger. Daardoor halen veel mensen hun kinderen vroegtijdig van school en zijn het maar slechts zo’n 80.000 die de hele school doorlopen. Dit, terwijl alleen kinderen met diploma’s kans hebben op geschoold werk of een kantoorbaan.
Een ander aspect is de grote luchtvervuiling van Bombay. Door industrie en waterschaarste is Bombay een vuile stad. De grootste boosdoener is het verkeer. Er schijnen maar liefst 45.000 taxi’s rond te rijden. In de fabrieken wordt de lucht die de arbeiders inademen niet gefilterd. Veel mensen kampen dan ook met longproblemen. De ziekenzorg is echter alleen betaalbaar voor de rijken. Water uit de kraan is maar een paar uur per dag beschikbaar en dan is het vaak zo snel op dat maar de helft van de mensen daadwerkelijk iets heeft gekregen.
In schril contrast met de armoede is de filmindustrie. In India gaan dagelijks ongeveer 15 miljoen mensen naar de film. Met een productie van 600 films per jaar is India dan ook de grootste filmproducent ter wereld en deze film- en showbizz, speelt zich voornamelijk in Bombay af, vandaar de bijnaam “Bollywood”. Alle films worden gemaakt met dezelfde formule. Geen bloot of seks, hooguit een enkel kusje en altijd moreel verantwoord.De Indiase normen en waarden worden er strikt in nageleefd.

Inwoners

Bombay heeft een cosmopolitaans karakter en is een culturele mengelmoes waar de Koli, Parsi, hindoes, joden en moslims samenleven en allen dezelfde naam dragen van Bomhayite.

De Koli zijn vissers en de oorspronkelijke bewoners van Bombay. Zij gaven de stad haar naam.
 
Sinds wanneer er Joden wonen in dit gebied is niet helemaal duidelijk, maar een mondelinge overlevering vertelt dat er 2000 jaar geleden een groep ontsnapte aan de jodenvervolging in Galilea en zich hier vestigden na een schipbreuk voor de kust. Hoewel hun godsdienstige boeken verloren gingen, ze het Hebreeuws vergaten en geleidelijk integreerden in de Indiase gemeenschap, hielden ze hun eigen voedingsvoorschriften en de sabbat in ere. Nu is nog een kleine Joodse gemeenschap.


Uiteraard drongen ook nogal wat moslimstammen door tot in Bombay. De bekendste daarvan is de Bohras, sjiieten die vanaf de 11de eeuw grotendeels tot het Hindoeïsme zijn bekeerd. Het zijn voornamelijk handelaren die op veilingen allerlei hebbedingetjes opkochten en weer verkochten. In het midden van de 19de eeuw moesten ze, door de opkomst van warenhuizen, zich op andere zaken gaan richten. De meeste gingen levensmiddelen verkopen, voornamelijk vlees. Vlakbij het hoofdpostkantoor van Bombay vind je nog steeds de Bora Bazaar, waar grote aantallen Bohras hun winkeltje hebben.

Tenslotte de Parsi want Bombay zou Bombay niet zijn, zonder deze groep Perzen.
Ze migreerde al in de 8ste eeuw naar India na de val van het Sassanian Imperium. Zij vonden bescherming bij de lokale koning Jadi Rana en bouwden een tempel ter bescherming van het Heilige Vuur, dat ze hadden meegebracht uit Iran. Door de jaren heen cultiveerden zij het land. Gujarati werd de meest gesproken streektaal en de sari het kledingstuk voor vrouwen. Desondanks behielden de Parsi hun eigen cultuur en godsdienstige identiteit.

Bezienswaardigheden

Als relatief jonge stad kent Bombay geen overblijfselen uit een ver verleden, maar wel schitterende voorbeelden van de koloniale architectuur.
De Gateway of India is een triomfboog uit de tijd van de Britse overheersing. Hij is in 1924 gebouwd, na het bezoek van Koning George V en is van geel basalt. Het is misschien wel het meest herkenbare monument in Bombay.
Vanaf de Gateway kun je per boot, in 1,5 uur Elephanta Island bereiken. Bovenop het eiland zijn de Elephanta grotten, een door mensen in de 7de eeuw uitgehakte tempel gewijd aan de god Shiva. De Portugezen hebben echter veel stukgeschoten en de plek ontheiligd door er rond te lopen met schoenen, waardoor het nu geen heilige plek meerkan zijn. In de tempel staat een 6 meter hoog beeld van een drie-hoofdige Shiva.
Baganga is een heilige watertank behorend bij een 400 jaar oud tempelcomplex. Men gelooft dat het water uit de heilige Ganges komt. Dit komt voort uit de legende van Rama, een verbannen held uit de Ramyana die op zoek naar zijn ontvoerde vrouw hier uitgeput door honger en dorst stopte en zijn broer om een beetje water vroeg. Deze schoot een pijl in de grond en het water, afkomstig uit de Ganges meer dan 1600 km ver weg, spoot omhoog. Duizenden mensen ondergaan een onderdompeling in de tank en leggen bloemen bij de tempel neer.
Het Victoria Terminus station is het eerste wat onze koppels zien als ze in Bombay aankomen. Het is een oud, statig gebouw, uit 1887, een van de meest opmerkelijke gebouwen van India in een Saraceens-Britse bouwstijl. Tegenwoordig heet het Chatarpati Shivasi Tenimus. Hier vertrekken ruim 2 miljoen mensen per dag. Het station kwam in juli 2002 op de lijst van werelderfgoed te staan.
Ongeveer 850 meter ten noorden van het station, vind je Crawford Market , de markthallen waar groente, fruit, specerijen, vogels en kippen worden verkocht.
De niet eetbare spullen, zoals bijvoorbeeld auto-onderdelen koop je in de Chor Bazaar.
Het Prince of Wales Museum is gebouwd in een mix van islamitische en Britse invloeden en ligt in een prachtige tuin. De eerste steen werd gelegd in 1905 door de Prince of Wales en na 9 jaar was men klaar. Echter tijdens de 1ste wereldoorlog werd het gebruikt als een ziekenhuis. Pas daarna, in 1923, werd het in gebruik genomen zoals het was bedoeld, een museum. Het is opgetrokken uit rode en blauwe arduinstenen, afkomstig uit de omgeving van Bombay. De koepel werd bewust ontworpen om een herkenningspunt te zijn in de skyline.
Bombay is aan drie kanten omsloten door de zee en heeft daardoor een aantal populaire stranden. Chowpatty beach is de bekendste en ligt in het centrum van Bombay. Dit is echter geen strand waar mensen gaan zwemmen, maar een plaats waar je s’avonds komt om je te vermaken. Er zijn veel eetttentjes, een kermis en de ideale plaats voor een goede massage.
In het verlengde hiervan ligt de Marine Drive. Dit is een 8 km lange boulevard die “the Queens Necklace” wordt genoemd vanwege alle lichtjes s’avonds.