Nepal

Flora en Fauna

Je kan niet anders verwachten dat in een land met zulke hoogteverschillen de natuur ook heel erg verschillend is. Nepal telt dan ook meer dan 6500 soorten planten, struiken en bomen.Van oerwoud in de moerassige laagvlakten tot naaldbos in het voorgebergte, edelweiss  en andere alpine groeisels boven de 4000 m. Oorspronkelijk was het voorgebergte van de Himalaya bedekt met gemengde bossen, maar het merendeel hiervan is gekapt ten behoeve van de landbouw en de brandstofvoorziening.

Door de rijke variatie in het landschap is ook de fauna zeer gevarieerd.
Nepal staat vooral bekend om de grote verscheidenheid aan vogels. Ongeveer 10% van de ons bekende vogelsoorten komen hier voor. Hieronder zijn ooievaars, fazanten, diverse prooivogels(o.a.adelaars, valken en gieren), koekoeken en uilen. Zoogdieren, zoals olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers, apen, herten kom je zeker tegen. Op grotere hoogten wordt ook de fauna meer en meer alpien, met onder andere wilde schapen, geiten en beren.
Reptielen en insekten zijn ook aanwezig in Nepal, zoals krokodillen, slangen, vlinders, muggen en bijen. In 2002 werd bekendgemaakt Nepal bang is dat het zijn zeldzame rivierdolfijnen kwijtraakt. Door milieuvervuiling en toenemende bevolkingsgroei dreigen de dieren, die in slechts vier rivieren in het land voorkomen, uit te sterven. Een paar jaar geleden zwommen er nog 250 in de Nepalese wateren, nu zijn dat er nog maar honderd. De zeldzame dolfijnen leven in het Kailali district, bijna 500 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu.
Chitwan Nationaal Park
Sinds 1973 is Chitwan, op 150 km ten zuidwesten van Kathmandu, een nationaal park, hetgeen de wildstand erg ten goede is gekomen. Een bezoek aan het 932 km² grote park is zeer de moeite waard. Het heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna: er leven meer dan 50 soorten zoogdieren, een groot aantal vlindersoorten, en meer dan de helft van de 810 in Nepal waargenomen vogelsoorten. De verscheidenheid aan flora maakt van dit park een schitterende botanische tuin. Chitwan heeft uitgestrekte bossen, drassig terrein met poelen en kreken, en grote droge grasvlakten.


De toekomst van de Bengaalse tijger in dit gebied heeft er in het verleden zeer somber uitgezien. Tot in de jaren 40 van de vorige eeuw werden in Chitwan soms meer dan 100 tijgers in één jachtexpeditie doodgeschoten. Vandaag leven er een honderdtal Bengaalse tijgers in het park. Verder herbergt het Chitwan maar liefst 25 procent van alle eenhoornige neushoorns ter wereld (ongeveer 400 in totaal), en tal van andere dieren, waaronder everzwijnen, herten, beren, luipaarden, apen en krokodillen. Het park heeft zelfs een overschot aan neushoorns. De neushoorns worden geruild met wild uit het nabijgelegen India. De parkbeheerders hanteren een koers van drie neushoorns tegen een olifant.
Naast de neushoorns zijn er ook luipaarden, tijgers en wilde olifanten te zien. Daarnaast nog herten, antilopen, lippenberen en zeer waarschijnlijk krokodillen die zich ophouden bij de Rapti rivier.