China

Geschiedenis

China kent een lange geschiedenis. Wie het land heeft bezocht zal ongetwijfeld te horen hebben gekregen dat het land een '5000 jaar oude geschiedenis' heeft. In feite leefden er al een half miljoen jaar geleden mensen in China, de zogeheten 'Pekingmens'. Ongeveer 5000 jaar geleden ontstonden de eerste landbouwgemeenschappen. 4000 Jaar geleden heeft, bij de Gele Rivier, de eerste Gele Keizer, Huangdi, geleefd. Althans, volgens de legende. Deze Huangdi wordt algemeen beschouwd als de stichter van de Chinese natie.

De eerste geschreven teksten, op schildpadschalen en botten, dateren uit de Shang-periode (16e - 11e eeuw v.Chr.. Pas in die tijd begint dus pas de Chinese historie officieel en is daarmee de oudste doorlopende beschaving. Het land met meer dan een miljard inwoners heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, die 2000 jaar geleden begon met de Xia dynastie. Daarna zette zich het voort met meedogenloze keizers, oorlogen met de barbaren in het noorden, de bouw van de Chinese Muur en de opkomst en verval van de dynastien.
China is 300 keer zo groot als Nederland. Een treinreis van Kunming naar Guilin duurt soms anderhalve dag, en dan heb je alleen nog maar een stukje van Zuid-China bereisd. Je begrijpt het al: China is een onmetelijk groot land, met een oppervlakte van 9.561.000 vierkante kilometer, het op twee na grootste land, waar West-Europa met gemak in past.

En nog meer........

mapel
Hoe was het ook al weer, wat zagen Rinck en Jorien, Karla en Sofie en al die anderen onderweg.
Kijk hier en reis nog n keer mee met PE van Peking naar Bombay
Hoe was het ook al weer,... door welke mooie streken reisden Yves en Wendy, Jimmy en Amir en Lut en Chris, de drie laatsten van PE 2006.
Kijk hier en reis mee langs de Mekong van Rach Soi aan de Vietnamese kust naar Lhasa op het dak van de wereld in Tibet.