India

Stukje geschiedenis.....

India, een land, zo groot als bijna 80 keer Nederland en met sporen van menselijke aanwezigheid die 40.000 jaar terug gaan. Een land met een oppervlakte van 3,3 miljoen km2 en daarmee op 6 landen na de grootste ter wereld. Tevens is India het land met ontzettend veel culturen en religies. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat er meer als een miljard mensen leven, die samen meer als 1600 verschillende talen spreken, waarvan Hindi  de officiële taal is. Ongeveer 40% spreekt Hindi. Naast Hindi worden nog 15 andere talen door de staat erkend. Veel talen hebben hun eigen schrift.Ook de naam van India komt oorspronkelijk uit het Hindi.De Hindi naam voor India is Bharatiya Ganaraiya, of kortweg Bharat. De bevolkingsdichtheid van India is 280 mensen per m2, maar verschilt nogal per streek.
Maar na 1500 jaar werden ze aangevallen door volkeren uit Zuid Rusland en Afghanistan. Delhi en Benares ontstonden, het kastesysteem werd ingevoerd. Ook werden in deze tijd de in het Sanskriet geschreven Veda’s opgesteld, de heilige schriften waar het hindoeïsme op gebaseerd is. Achtereen volgens bloeiden er vele dynastieën op. De één met een boeddhistische grondslag de ander meer hindoeïstisch. Uiteindelijk vanaf 1100 na Chr. vonden de Islamieten de weg naar India en ontstond het rijk van de Mogols.
De bloeitijd van de Mogols begon pas in de 17e eeuw tijdens het bewind van de sultan Akbar. Hij zorgde voor eenheid in zijn rijk en zelfs religieuze verschillen werden getolereerd. Hij stichtte zelfs een nieuwe religie: het Goddelijk Geloof, min of meer een mix van alle essentiële elementen uit hindoeïsme, islam en christendom. Akbar werd opgevolgd door zijn zoon Jehangir die tot 1627 zou regeren. Jehangir werd in dat jaar opgevold door Shah Jahan, die het rijk verder uitbreidde en de handel en economie stimuleerde. Verder bouwde hij ter ere van zijn overleden vrouw de prachtige Taj Mahal. Uiteindelijk stortte ook dit rijk onder Europese invloed ineen. De Britten kwamen en gingen ook weer en eindelijk mag India zijn wie het is.
Een land van tegenstellingen
India, een land van tegenstellingen. Arm, achterlijk en overvol, maar ook mooi, magisch en mystiek!  Dat is ook wat je bij een eerste bezoek aan India zult ervaren. Naast boeren die nog werken met ossenkarren en houten ploegen zijn er ook zo’n 200 miljoen middle-class Indiers en nog een slordige 200 ‘families’ die een groot deel van India bezitten. Je vindt er prachtige monumenten, tempels en beelden, maar de steden zijn smerig, slecht onderhouden, chaotisch en overdekt met een grauwsluier. En hoewel zo’n beetje alles in India doordrenkt is van religie en er heel wat heiligen, wijzen, filosofen en geleerden zijn, vinden er ook beestachtigheden plaats, zoals het verbranden van echtgenotes omdat de bruidsschat te laag is en zijn er arbeidsomstandigheden die veel op slavernij lijken.
Maar het is en blijft een fascinerend deel van de wereld.