China

Xi 'an

Xian ligt diep in het Chinese binnenland, in de vallei van de rivier de Wei, een zijrivier van de Gele rivier. Het was de hoofdstad van maar liefst 11 dynastieŽn en de naam betekent ďWestelijke VredeĒ. Hier lag het eindpunt van de zijderoute die in Europa begon (en waar VenetiŽ zijn rijkdom aan te danken had), en ontmoetten handelaren uit Oost en West elkaar. In de Tang-tijd was de stad als een schaakbord ingedeeld en omsloten door een 35km lange muur met 13 poorten.Nu nog is het een volledig omwalde stad (goed bewaard en op tijd gerestaureerd), die binnen de muren nog heel wat van haar karakter heeft bewaard.De huidige muur is maar 14 km lang en 12 meter hoog.
Dit, ondanks de bouwwerken die ook hier overal uit de grond worden gestampt, om van de stad zo snel mogelijk een metropool naar Westers model te maken.
Het oude Xian
In de zogenaamde moslimwijk vind je een moskee, helemaal gebouwd in Chinese stijl, de pagode is eigenlijk een minaret en de tempel een gebedsruimte. Hier zijn eeuwen geleden de Arabische handelaren van de zijderoute neergestreken en hebben zich met de lokale bevolking vermengd en hun godsdienst aan generaties Chinezen doorgegeven. Er zijn nog steeds zoín 100.000 moslims in Xian. Rondom de moskee vind je een wijk die nog niet door bulldozers is platgewalst is om plaats te maken voor nieuwe torengebouwen.
Je treft er enkele sfeervolle straatjes aan die hun oorspronkelijk karakter bewaard hebben, en die je een goede indruk geven van hoe China er aan het begin van de 19de eeuw moet uitgezien hebben
Er wonen ook 240.000 mensen in de oude stad. Nog wel tenminste, want de overheid wil 170.00 mensen uit het stadje laten verhuizen. Dit om overbevolking tegen te gaan en om het culturele erfgoed beter te beschermen. Het totale aantal inwoners van Xian is 6 miljoen.
Naast de Grote Moskee zijn de Trommeltoren en de grote Wilde Gans Pagode de bekendste bouwwerken.
 
Modern Xi'an
Aan de overkant van het centrale plein met de pagode, is de moderne stad volop in ontwikkeling; met moderne winkels, luxe warenhuizen die in het Westen niet zouden misstaan, reclameborden, graffiti en grote moderne hotels. Men heeft grootse plannen en het drukke verkeer staat al te dringen om ook de laatste stukjes 'authentiek' China in te nemen.

Bezienswaardigheden

Qinzhen Si, de grote moskee
De Grote Moskee in Xian is een van de oudste, grootste en best bewaard gebleven islamitische moskeeŽn in China. Volgens de historische aantekeningen op een steen in de moskee, is deze gebouwd in 742. Dit kwam doordat de Islam in Noordwest China werd geÔntroduceerd door Arabische handelaren en reizigers die vanuit PerziŽ en Afghanistan kwamen in 7de eeuw. Sommigen van deze hebben zich gesetteld en zijn met Han vrouwen getrouwd. Hieruit zijn de Chinese moslims ontstaan. De tuinen van de moskee zijn erg mooi.
De moskee is een voorbeeld van sinificatie, het in een Chinees kleedje steken van buitenlandse culturen. De minaret lijkt op een pagode en het interieur is vrijwel geheel in Chinese stijl. De gebeds- en ontmoetingsplaats wordt vrij intensief gebruikt, er worden 5 gebedsdiensten per dag gehouden.
De moskee heeft 4 binnenplaatsen met een houten paviljoen en stenen bogen en beslaat een oppervlakte van 12.000 km2.

Bell en Drum Tower
de Belltower werd vaak gebruikt als symbool van Xian. Hij werd gebouwd in 1384, in het toenmalige centrum. In 1852 werd hij herbouwd op zijn huidige plaats, in het centrum van de ommuurde stad. De cirkelvormige toren is 36 meter hoog. Er zijn 3 lagen gracieus gebogen dakranden, maar het gebouw heeft maar 2 verdiepingen. De constructie werd gemaakt van bakstenen en hout, maar er werden geen spijkers gebruikt. De klok is van ijzer en stamt uit de 15de eeuw. Vroeger werd deze klok iedere ochtend geluid.
De rechthoekige Drum-tower is qua bouw vergelijkbaar met de zuidoostelijke Bell-tower.
Hij werd gebouwd tijdens de Ming dynastie.Men sloeg de trommels vroeger iedere dag 800 keer voordat men de poorten sloot voor de nacht.

Dayan Ta, de Grote Wilde Gans pagode
In de pagode van de Wilde Gans worden de drie grondleggers van de Chinese erediensten vereerd: Confucius, Lao-Tse en Boedda.
De pagode ligt in een park, ongeveer 6 km van de Zuidpoort en hoort bij resten van een oud klooster, gebouwd in 652. Oorspronkelijk leefden hier 300 monniken waaronder Xuanzang. De pagode is gebouwd om de heilige schriften die hij in India verzameld had en via de zijderoute naar China had gebracht, te bewaren. Oorspronkelijk telde de pagode 5 verdiepingen, maar tussen 701 en 704 werd hij, onder bewind van keizerin Wu gerestaureerd en werd herbouwd met 7 verdiepingen. De toren is 64 meter hoog. De vorm is vierkant en vanaf het terras leiden 4 deuren naar binnen.
Na vele restauraties wordt deze pagode nu beschouwd als een belangrijk nationaal monument.
Hij dank zijn naam aan een gans die uit de hemel kwam vallen toen een groep hongerig monniken op bedevaart, aan het bidden was om voedsel. Op die plek is de pagode gebouwd.


Xiao Yan Ta, de Kleine Wilde Gans pagode
De Kleine Wilde Gans pagode dateert uit de Tang dynastie, maar na verwoest te zijn en weer gereconstrueerd in de Ming dynastie, kreeg hij zijn huidige vorm.
Oorspronkelijk bestond deze pagode uit 15 lagen.
De pagode overleefde in de loop der eeuwen meer dan 70 aardbevingen, maar werd er wel door beschadigd en in 1555 verloor hij de bovenste 2 lagen. Deze werden bij renovatie niet herbouwd.De pagode is 42 meter hoog.

Xi 'an, stad van het terracotta leger

Xian, hoofdstad van de provincie Shaanxi is vooral bekend geworden door het in 1974 ontdekte beroemde terracotta leger. Er zijn meer dan 7000 levensgrote unieke soldaten en paarden van klei opgegraven.Het leger is ruim 2000 jaar oud.Archeologen vermoeden dat er nog meer begraven ligt in de omgeving.
De talrijke beelden waren bedoeld om de Eerste Keizer, Qin Shi Huang te begeleiden op zijn reis naar het hiernamaals. Zijn graf is in de nabijheid gevonden, maar is uit respect voor de voorvaders, niet opengemaakt. Hij was een brutale dictator die met vele veldslagen het Chinese rijk uitbreidde en verenigde. Hij eilde met enkele prestigieuze werken zijn eigen grootheid of de grootsheid van China vastleggen voor het nageslacht. Een van die  werken was de bouw van de Chinese muur, een ander werk was dus de vervaardiging van een gigantisch leger van gebakken aarde (terracotta) dat zijn grafheuvel na zijn dood moest beschermen.
Enkele jaren na zijn dood is de Qin-dynastie die hij had gesticht ondergegaan in een opstand geleid door een opstandige generaal die door hem aan de kant was geschoven Het hele leger, datstond opgesteld in de onderaardse kelders werd vernield en onder de aarde bedolven.
In het museum, waar je enkele gerestaureerde beelden van dichtbij kan bekijken, kom je bijna tastbaar in aanraking met de geschiedenis. De blikken van de soldaten, ieder met zijn eigen individuele gezicht en houding, kijken je vanuit een geschiedenis van 2200 jaar verwonderd aan. Ze wegen meer dan 300 kilo per stuk en zijn gemiddeld 1.86 meter hoog.
Geen beeld is het zelfde. Ieder heeft een eigen gezicht, kapsel, uniform en bewapening. De tombe waar ze in zijn gevonden is 210 bij 60 meter en het leger staat in slagorde opgesteld met het gezicht naar het oosten.
In de onmiddellijke omgeving van Xian werden ook 2 strijdwagens opgegraven.De eerste, ďHigh CarriotĒ is een commandowagen.Deze was nogal beschadigd.De tweede en grootste is redelijk intact en er hoefde weinig aan gerestaureerd worden. Een replica daarvan staat in het provinciehuis van Antwerpen.