Chili

Bevolking en Cultuur

Chili, 21 maal zo groot als Nederland, heeft veertien miljoen inwoners, waarvan het grootste deel in Santiago en de centrale vallei leeft. Chili maakt een vrij Europese indruk. Dat komt door het relatief hoge ontwikkelingspeil en de bevolking die niet alleen wortels heeft in de oorspronkelijke indiaanse bevolking, maar grotendeels van Spaanse en andere Europese afkomst is. Nog steeds leven in Chili drie grote inheemse bevolkingsgroepen: Aymaras en Atacameños in het noorden en Mapuches in het zuiden. Ook de bewoners van Paaseiland (dat deel uitmaakt van Chili)dragen bij aan de kleurrijke samenleving.

Dominante cultuur
De dominante cultuur in Chili is gericht op de Europees-Amerikaanse 'way of life': bedrijven werken efficiënt, en op tijd komen is normaal, in tegenstelling tot veel andere Latijns-Amerikaanse landen. Toch ligt het levenstempo nog niet zo hoog als in West-Europa. Vooral op het platteland hebben de mensen die je ontmoet nog tijd voor een praatje.
Familie
Familiebanden spelen in Chili een grote rol en de rolverdeling tussen man en vrouw is nog erg traditioneel: de ideale man is de macho en de ideale vrouw vooral simpatica. Het beruchte Zuid-Amerikaanse 'machismo' is in Chili echter een stuk minder dan in veel buurlanden.

Tradities
De Chileen heeft een diep respect voor tradities. De huaso, de Chileense cowboy, die in grote delen van Chili dezelfde rol speelde als in het Noord-Amerikaanse 'wilde Westen', leeft nog voort in tal van feesten en rodeo's. De huasos dreven op de estancias het vee bijeen en doen dat nu in veel gebieden nog steeds. De huaso-cultuur wordt in leven gehouden tijdens rodeo's, waarbij de huasos hun traditionele kostuum dragen, met brede platte Cordoba-strohoed, kleurige korte poncho, en rijlaarzen met grote, zilveren sporen.

Religie
Tachtig procent van de Chilenen is rooms-katholiek. De kerk speelt een grote rol bij de opvoeding en in het onderwijs. De invloed van de kerk op de samenleving blijkt ook uit een sterke katholieke (lees: dubbele) moraal. Zo zijn abortus en echtscheiding wijd verbreid, maar officieel nog steeds verboden, en zijn thema's als aids en voorbehoedmiddelen nog vrijwel taboe.
Inheemse bewoners
De inheemse bewoners van Chili werden in de koloniale periode gedwongen over te gaan op het katholieke geloof, maar hebben dit op een heel eigen manier weten te integreren met hun bestaande geloof. In het leven van de Mapuches nemen sjamanen, voorouderverering, en traditionele ceremoniën een grote plaats in. De Aymara hoogland-indianen van Noord-Chili hebben een geheel eigen katholicisme, waarbij de oude indiaanse gebruiken of costumbres (verering van moeder aarde, geloof in geesten, heilsgenezing, rituelen) zijn ingepast in het katholieke geloof.
Rijk cultureel verleden
Chili heeft een rijk cultureel verleden. Mensen hebben al duizenden jaren de meest extreme gebieden bewoond. Atacameños en Aymaras, Inca's, Diaguita's en Chonos-indianen bewoonden de woestijnen van het noorden. Mapuches, Tehuelches, en Vuurland-indianen het barre zuiden. Rotstekeningen, geoglyfen, mummies, forten, koloniale kerken en verlaten mijnsteden getuigen in het hele land van de invloed van prehistorische volken, Inca's, Spaanse conquistadores en latere kolonisten. Chili is een eldorado voor archeologen.

Volkskunst
De volkskunst van Chili, 'Artesanía' genoemd, is zeer divers en vindt z'n oorsprong in de tradities van de pre-colombiaanse culturen. Veel artesaníaproducten vormen prachtige souvenirs, en zijn niet alleen mooi als kunstvoorwerp, maar vaak ook erg praktisch (kleding, huisraad). Artesaníaproducten worden verkocht op speciale markten, vaak feria artesanal genoemd, in gespecialiseerde winkels, of gewoon bij de mensen thuis.

bron:@ home.reizen