india

De Taj Mahal,....een liefdesverhaal

De Taj Mahal in India wordt beschouwd als een van de acht wereldwonderen. Dit prachtige gebouw is geheel opgetrokken uit wit marmer en komend uit de stoffige straten van de stad Agra kan men niet bevatten hoe in het arme India zoiets moois en kostbaars is neergezet. De 32 miljoen rupees die het gebouw in 1648 hebben gekost waren dan ook bijna het faillissement van het in die tijd welvarende land.

De Taj Mahal is gebouwd in opdracht van keizer Shah Jahan uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz, die na 17 jaar huwelijk bij de geboorte van hun 15e kind overleed. Op haar sterfbed beloofde hij haar om het mooiste bouwwerk ter wereld voor haar te laten bouwen. Het bouwwerk moest het mooiste praalgraf uit de wereldgeschiedenis worden
De bouw van dit sprookjesachtige liefdesmonument startte in 1631 en werd in 1653 voltooid. Uit alle hoeken van de wereld werden beroemde architecten aangetrokken (o.a. uit PerziŽ, ItaliŽ, Frankrijk, enz.), tenminste 37 personen waren bij het ontwerp betrokken. De keizerlijke schatkist leek onuitputtelijk. Een ploeg van ruim 20.000 bouwvakkers heeft 22 jaar aan dit stralend witte praalgraf gewerkt.De Taj Mahal is volledig opgetrokken uit marmer en versierd met halfedelstenen, die in prachtige patronen in het marmer zijn ingelegd. Het gebouw is dus zowel van dichtbij als van een afstand een absoluut wonder om te zien. Een opmerkelijk verhaal is dat er plannen waren om een tweede Taj Mahal te bouwen. Als contrast met dit witte sprookje had Shah Jahan namelijk een zwarte marmeren Taj Mahal willen laten bouwen om daar zijn eigen graftombe te plaatsen.
Voordat de bouw van het tweede project kon beginnen, werd Shah Jahan afgezet door ťťn van zín zonen, Aurangzeb. Die sloot zín vader voor de rest van zín leven (7 jaar) op in het fort van Agra. Vanuit zijn cel had hij uitzicht op het graf van zijn vrouw, de Taj Mahal. Het tweede graf werd nooit gebouwd. Shah Jahan stierf in volledige eenzaamheid in 1666. De laatste jaren werd hij nog wel verzorgd door ťťn van zín dochters. Na zijn dood werd de graftombe van Shah Jahan gelukkig nog wel naast die van zín vrouw Mumtaz Mahal gezet, onderin de Taj Mahal.