Nepal

Het verborgen koninkrijk Lo (Upper Mustang)


Volledig gesloten voor buitenlanders tot 1991 is Upper Mustang, of zoals de bevoking zelf zegt, het oude koninkrijk van Lo, een van de meest bijzondere en mysterieuze bestemmingen binnen Nepal. De taal en cultuur zijn helemaal Tibetaans en de bevolking voelt zich ook Tibetaans. Dit komt omdat dit deel van Nepal vroeger ook bij Tibet hoorde, maar later werd geannexeerd door Nepal. De officiele heerser is de Raja, de koning van Upper Mustang, Lo Gyelbu. Men noemt zich de Lobas. 
Een landschap van weleer
Het voormalige koninkrijk Lo Manthang ligt op de handelsroute naar Tibet en is zodoende, tot de annexatie van Tibet, een bloeiende gemeenschap geweest. Mustang ligt achter de hoge bergen van het Annapurna en Dhaulagiri massief, deze beschermen het gebied tegen de moesson regen en in de winter valt er nauwelijks sneeuw. Hierdoor is het land erg droog en groeien er behalve in de buurt van rivieren geen bomen. Een land droog met bergen en prachtige rotsformaties, een heldere lucht en de kleuren van de natuur. Sinds eeuwen onveranderd.
 
Mustang heeft zijn authentieke karakter kunnen behouden en daarom is het een trekpleister in Tibetaanse cultuur en landschap voor de ware liefhebber. Bovendien werden in Tibet veel heiligdommen van het boeddhisme vernield en boeddhistische gebruiken verboden. In Lo kunnen de Tibetaanse monniken hun oude gebruiken in ere houden en uitvoeren

Binnen de ommuurde stad Lo Manthang staan een aantal van de grootste Tibetaans Boeddhistische kloosters van Nepal. De bouwstijl is als in Tibet, leem met stro en platte daken, een bouwstijl welke goed past in deze droge omgeving en met de plaatselijk voorhanden zijnde materialen kan worden gemaakt. Brandstof is er bijna niet in Lo, dus alle hout wat er te vinden is wordt op de daken te drogen gelegd om het te kunnen gebruiken als brandhout.
Jaarlijks in mei wordt het drie daags Tenchi festival gevierd. De moord op een kwade geest wordt dan herdacht. De naam Tenchi is afgeleid van het Tibetaanse woord "Tempa Chirim, wat betekent: een gebed voor wereldvrede, dus dansen de monniken voor de vrede in wereld.
In Lo Manthang zijn dan wel een aantal grote tempels maar groter en meer bijzonder zijn de in de bergen uitgehakte tempels Luri Gompa en Tashi Kabum vlak bij Yara. Deze tempels bevatten een grote schat aan wandschilderingen en beelden en andere kostbaarheden, maar raken ernstig in verval. De muurschilderingen bladderen af en door gebrek aan geld wordt er door de lokale bevolking niets aan gedaan. Het schijnt hun ook niet te deren, want hun filosofie is dat alles vergankelijk is, en dus ook dit unieke monument.

Zo veel mooie foto's.......

Op zoek naar beeld over Upper Mustang ben ik zo gigantisch veel mooie beelden tegengekomen. Ze hier te plaatsen zou hen geen recht doen. Geniet wat hier allemaal te zien is, maar klik hier voor nog meer mooie beelden.