ga naar Realitynet.org  
Info Center
Niet ingelogd
Naam:

Wachtwoord:

Blijf ingelogd: 
Registreren

Wachtwoord vergeten?

Waarom registreren?
Realitynet.nl
Ga naar

Ga naar ExpeditieRobinson.Net

Ga naar WieIsDeMol.Com

Ga naar PekingExpress.org

Ga naar RealityWorld.org

Ga naar de voertbaltoto

Nu op de chat
Realitynet
Nu online
410 gasten en 5 vaste bezoekers (MollenvangR-Art, MoleBuster, D*N, Gupp, Bendemolniet)
Activiteitenagenda
6 Juli
Forum Zomersoap
9 September
Tweestrijd Online
Binnenkort
Nieuwe RN GameNight

Vietnam

Door: mapel

punaise

Roerige geschiedenis

punaise

De geschiedenis van Vietnam gaat terug tot voor onze jaartelling en is een aaneenschakeling van strijd tegen steeds weer nieuwe vijanden. Rond 200 jaar voor Christus besloeg het toenmalige Nam Viet of Dai Viet Quoc (Groot rijk van het volk) een groot deel van het huidige Zuid-China. In 1000 jaar tijd heeft met name noorderbuur China regelmatig het land geannexeerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vietnamezen hierdoor behoorlijk nationalistisch en strijdlustig zijn geworden om hun land te kunnen behouden.
De vroegste beschaving in het zuiden was het koninkrijk Funan, rond de Mekongdelta. Later is dit gebied overgenomen door de Khmer. Centraal Vietnam was het domein van het machtige, hindoeïstische koninkrijk Champa, dat vooral tot bloei kwam rond het huidige Da Nang. Nadien volgde de Le-dynastie, met oorlogen tussen zowel China in het noorden en Khmer, als de Cham in het zuiden. Gedurende de Le-dynastie - toen de rust was weergekeerd - is het bestuur gereorganiseerd en is de natie tot bloei gekomen

Na diverse koningen brak er een burgeroorlog uit en kwamen de Fransen in het vizier. Zij beschouwden Vietnam als hun kolonie en het ging een tijdje voor de wind. Maar de onvrede over hoge belastingen en genadeloze pachtheren groeide en dat maakte de weg vrij voor het communisme. Dit veroorzaakte uiteindelijk de verdeling van Noord en Zuid Vietnam en een slepend conflict tussen China en de Sovjet Unie. De VS bemoeide zich er mee. In 1960 werd het Nationaal Front voor de bevrijding van Zuid-Vietnam opgericht. Dit escaleerde en leidde tot de levering van hulp in de vorm van gevechtstroepen uit de VS. De tweede Indochina-oorlog uit de jongste geschiedenis was een feit. Een tragedie die eindigde in 1975, toen het Noorden het Zuiden versloeg en Vietnam weer één land werd. Talloze Vietnamezen werden in heropvoedingskampen geplaatst of sloegen op de vlucht in kleine bootjes.
De pogingen om het land na jaren van oorlog weer op te bouwen kwamen langzaam op gang. Eerst tien jaar onder communistische invloed wat weinig goeds bracht. In de jaren tachtig raakte Vietnam in een isolement. Reden was de Vietnamese bezetting van Cambodja. Als gevolg daarvan ontstond er een belabberde economische situatie. Dit was voor meer dan één miljoen Vietnamezen de reden om hun land te verlaten (bootvluchtelingen). Pas in 1986 toen de regering overstapte op het vernieuwingsbeleid is het tempo om het land weer op te bouwen tot ongekende hoogte gestegen.
 

punaise

Nog meer.....

punaise
               
Hoe was het ook al weer,... door welke mooie streken reisden Yves en Wendy, Jimmy en Amir en Lut en Chris de drie laatsten van PE 2006.
Kijk hier en reis mee langs de Mekong van Rach Soi aan de Vietnamese kust naar Lhasa op het dak van de wereld in Tibet.
 

Reality Net - Realitynet.nl is een dochter van
RealityNet © 2000-2018 | Privacybeleid
ISIS-CMS Content Management System by Compuart © 2003-2005
Powered by SMF 1.1 RC3 - CVS 20060827 | SMF © 2001-2006, Lewis Media
Pagina opgebouwd in 0.224 seconden met 14 queries.