Auteur Topic: De historie van de Olympische Spelen  (gelezen 17509 keer)

Offline Daisy

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
De historie van de Olympische Spelen
« Gepost op: 5-07-2008, 21:30:10 »
Historie
Voor de eerste originele Olympische Spelen, moeten we terug naar het jaar 776 voor Christus. De Spelen werden georganiseerd in de Griekse stad Olympia, ter ere van de oppergod Zeus.

In eerste instantie mochten alleen Griekse mannen meedoen aan dit sportieve evenement. Vrouwen mochten niet deelnemen. Sterker nog; ze mochten niet eens toekijken vanaf de tribune. Later werden ook Romeinen toegelaten.

In het begin duurden de spelen slechts 1 dag. Later werd dit uitgebreid naar 5 dagen, maar slechts op 3 van deze dagen werden er wedstrijden gehouden. Op de eerste dag was er een parade in het stadion naar het beeld van Zeus. (Hier is de huidige openingsceremonie van afgeleid.) Nadat Zeus was bereikt, moesten de deelnemers een belofte afleggen waarbij de deelnemer beloofde zich goed te gedragen tijdens de Spelen. Op de laatste dag werden de prijzen uitgereikd. De prijs voor de winaar bestond uit een krans, vrijstelling van belastingen ťn mochten gratis naar de schouwburg.

In 394 na Christus werden de originele Spelen afgeschaft, omdat deze te gewelddadig zouden zijn en veel deelnemers vals speelden. Ook vond er veel omkoping plaats.

Zo'n 15 eeuwen na de opheffing van de klassieke Spelen, in 1896, werden de huidige Olympische Spelen ingevoerd door Baron Pierre de Coubertin. De Coubertin was voor de bevordering van een harmonieuze lichamelijke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen de volkeren, overtuigd als hij was dat de sportieve krachtmeting edelmoedigheid en ridderlijkheid bij de atleet zou aankweken, alsmede respect voor de prestatie van de tegenstander. De eerste Olympische Spelen werden gehouden in de hoofstad van het land waar orginele Spelen ook werden gehouden: het Athene van Griekenland.

Offline Daisy

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: De historie van de Olympische Spelen
« Reactie #1 Gepost op: 5-07-2008, 21:31:35 »
De vorige Zomerspelen
De vorige Spelen vonden in 2004 plaats in Athene, niet geheel toevallig de plaats waar de Spelen zijn uitgevonden. Athene had het liefst te spelen van 1996 gehad, 100 jaar na de eerste Spelen, maar de IOC koos toen voor Atlanta. Een record aantal van 202 landen deed mee aan deze Spelen.

In totaal werd er gesport binnen 37 disiplines van totaal 28 sporten. Er werden in totaal 929 medailles uitgereikt. Amerika was het meest succesvolle land met in totaal 102 medailles, waarvan 36 keer goud.

Schandalen
De Spelen zullen vooral herrinerd worden door enkele opmerkelijke gebeurtenissen bij de marathon en bij het turnen.
- Tijdens de marathon wordt de Braziliaanse koploper Vanderlei Lima door een toeschouwer van de weg gelopen. Na wat oponthoud kan hij verder, maar hij komt niet verder dan de 3e plaats. Hij wordt echter door het publiek als een winnaar onthaalt.
- Het publiek komt in de turnhal in opstand tegen de jury. De Rus Alexej Nemov krijgt na een moeilijke oefening aan de rekstok een in de ogen van het publiek veel te lage score, die hem op dat moment slechts de 3e plaats brengt. Een 15-minuut durend fluitconcert is het gevolg. De score wordt opgekrikt, maar niet voldoende om Nemov te doen stijgen. Dankzij Nemov zelf kan de wedstrijd vervolgd worden. Uiteindelijk wordt de Rus 5e.
- Ook bij de meerkamp wordt de Zuid-Koreaanse turner Tae Young Yang beroofd van het goud, na een foutieve jurybelissing.

Vanderlei Lima start nog een rechtzaak om alsnog het goud te claimen, maar vangt bot. Naar aanleiding van de schandalen bij het turnen, wordt het jury-systeem bij het turnen onder de loep genomen. Sinds 2006 is er een nieuw systeem.

Opmerkelijke prestaties
Toch waren er ook enkele mooie, historische, momenten:
- De Marokkaanse hardloper Hicham El Guerrouj weet zowel de 1500 als 5000 meter op zijn naam te schrijven. Dit is voor de eerste keer sinds 1924 dat dit weer gebeurd.
- Het Amerikaanse dames zwemploeg zwemt in de finale van de 4x200 meter vrije slag een wereldrecord van de DDR uit de boeken. Met de 7.53.42 verdween een 17-jaar oud record uit de boeken.
- ArgentiniŽ wint het basketbal, door ondermeer gedoodverfd winnaar Amerika in de halve finales te verslaan.
- De eilandengroep Kiribati neemt voor het eerst deel aan de Olympische Spelen, met 3 atleten.

Nederlands succes
De Spelen in Athene vielen, na een uiterst succesvol Sydney (2000), wat tegen, maar met 4x goud, 9x zilver en 9x brons mocht de Olympische ploeg zeker niet klagen.

Goud: Inge De Bruijn (zwemmen, 50 meter vrij); Anky Van Grunsven (Paardensport, dressuur), Leontien Zijlaard-Van Moorsel (wielrennen, tijdrit); Pieter Van Den Hoogenband (zwemmen, 100 meter vrij)
Zilver: Hockey (2x, dames en heren); Theo Bos (wielrennen, sprint baan); Mia Audina (badminton); Edith Bosch (judo, tot 70 kg); Roeien (Heren Holland Acht); Inge De Bruijn (zwemmen, 100 meter vrij); Pieter Van Den Hoogenband (zwemmen, 200 meter vrij); Estafette Zwemen (heren, 4x100 meter vrij)
Brons: Leontien Zijlaard-Van Moorsel (wielrennen, achtervolging); Dennis Van Der Geest (judo, 100kg +); Deborah Gravesteijn (judo, tot 57kg); Mark Huizinga (judo, tot 90kg); Bart Brentjes (mountainbike); Roeien (2x, dames dubbel-twee en Dames Holland Acht); Inge De Bruijn (zwemmen, 100 meter vlinder); Estafette Zwemmen (dames, 4x100 meter vrij)

BelgiŽ succes
Het Belgische volkslied klonk slechts 1x in Athene. Daarnaast nam de ploeg nog 2 bronzen medailles mee naar huis:

Goud: Justine Henin (tennis)
Brons: Axel Merckx (wielrennen); Ilse Heylen (judo, tot 52kg)
bron: wikipedia
« Laatst bewerkt op: 7-07-2008, 19:51:15 door Daisy »