Auteur Topic: Nederlandse schaatsters (v) (Boer/Gerritsen/Oenema)  (gelezen 975 keer)

Offline Dolfie

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • aardig zijn kost niets!
Nederlandse schaatsters (v) (Boer/Gerritsen/Oenema)
« Gepost op: 6-02-2010, 19:53:52 »
Margot Boer

Margot Boer debuteert op de Winterspelen. En hoe. De schaatsster kwalificeerde zich voor drie afstanden: de 500, 1.000 en 1.500 meter. Lange afstanden zijn aan sprintster Boer niet besteed. Ze heeft aan haar shorttrackverleden een uitstekende bochtentechniek overgehouden en mede daarom is ze zo goed op de korte afstanden.

Boer breekt door in 2006 als ze op de 500 meter Nederlands kampioene wordt en op de 1.000 meter de vijfde plaats verovert. Niet veel later mengt ze zich definitief onder de sprintelite door bij de NK sprint derde te worden achter Marianne Timmer en Annette Gerritsen. Bij de WK eindigt ze als zesde.

In 2007 legt Boer bij de NK afstanden op de 500 meter beslag op het zilver. Tijdens datzelfde toernooi valt ze op de 1.000 meter, waardoor ze in de wereldbeker in de B-groep moet uitkomen. Het is de eerste echte teleurstelling tijdens de loopbaan van Boer.

Het zit haar ook daarna even niet mee. Vlak voor de NK sprint in 2008, waarop ze derde werd, ontstaat er een wondje in haar enkel. Een infectie volgt, waardoor ze de WK sprint mist. Daarna pikt ze de draad weer op met de nationale sprinttitel, wereldbekerzeges, medailles bij de NK afstanden en brons bij de WK afstanden in 2009 op de 1.000 meter.


Annette Gerritsen

Annette Gerritsen is de primadonna van de Nederlandse sprintdames. Ze is de regerend nationaal kampioene op de 500, de 1.000 en de 1.500 meter en op die afstanden heeft ze zich ook gekwalificeerd voor de Winterspelen in Vancouver. Daarnaast werd ze dit jaar ook voor het eerst Nederlands kampioene sprint.

In Turijn werd ze vier jaar geleden twaalfde op de 500 meter en 23ste op de 1.000 meter. Pas na dat toernooi liet Gerritsen zich internationaal echt gelden. Begin 2007 won ze in Thialf haar eerste WB-wedstrijd op de 500 meter. Dat ze profiteerde van een val van Jenny Wolf, deed er in Heerenveen niet toe. Het seizoen daarop veroverde Gerritsen ook haar eerste nationale titel; ze won de 500 meter bij de NK afstanden.

In het wereldbekercircuit reeg ze de podiumplaatsen dat jaar aaneen. Bovendien greep ze brons bij de WK sprint en op de 500 en de 1.000 meter bij de WK afstanden. De WK sprint had ze bijna gemist na een valpartij bij de NK. Vanwege haar eerdere prestaties gaf de KNSB haar echter een aanwijsplek.

In 2008 zat Gerritsen in een dipje. Bij de NK sprint maakte ze twee valse starts met diskwalificatie als gevolg. Bij de WK sprint werd ze ook gediskwalificeerd nadat ze na een valpartij in de binnenbaan terechtkwam. Dit seizoen is ze echter beter dan ooit met vier nationale titels. Het kwalificeren voor de Spelen deed ze dan ook overtuigend.


Thijsje Oenema

Thijsje Oenema voegde zich als een van de laatste sporters bij de Nederlandse olympische ploeg. De pas 21-jarige sprintster komt in Vancouver uit op de 500 meter. Ze plaatste zich door Marianne Timmer te kloppen in een rechtstreeks gevecht. De Heerenveense had een skate-off nodig nadat ze tijdens het eerste kwalificatietoernooi vierde werd achter Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen.

“Ik was hier heel erg zenuwachtig voor. De tijden van mij waren verschrikkelijk slecht. Dit was het tegenovergestelde van OKT 1, toen ik iets te ontspannen aan de start stond.” Oenema klopte de van een blessure herstellende Timmer met twee keer een tijd net onder de veertig seconden (39,41 en 39,66). “Maar het was genoeg”, reageerde de VPZ-rijdster opgelucht.

Oenema heeft een persoonlijk record van 37,73. Ter vergelijking: het wereldrecord is in handen van de Duitse Jenny Wolf met 37,00. Gerritsen (37,63) en Boer (37,64) reden nooit meer dan een tiende sneller dan de jeugdige Friezin.

Oenema verzamelde al de nodige ereplaatsen op de halve kilometer, waaronder een derde plaats op de NK afstanden, maar haar beste prestatie reed ze op de 100 meter. In het eindklassement van de wereldbeker op die afstand moest ze vorig seizoen alleen Wolf voor laten gaan.
« Laatst bewerkt op: 7-02-2010, 20:53:30 door Dolfie »
Velen leven zo voorzichtig,  dat ze als nieuw sterven.