Auteur Topic: Nederlandse schaatsters (v) (de Vries/van Riessen/Wüst)  (gelezen 1009 keer)

Offline Dolfie

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • aardig zijn kost niets!
Nederlandse schaatsters (v) (de Vries/van Riessen/Wüst)
« Gepost op: 6-02-2010, 19:57:38 »
Elma de Vries

Elma de Vries is van veel markten thuis. Ze doet aan skeeleren, marathonschaatsen (in 2008 werd ze zelfs marathonrijdster van het jaar) en langebaanschaatsen. In die laatste tak van sport heeft ze een olympisch ticket bemachtigd op de 5.000 meter. Ze ontbreekt echter op de 1.500 en 3.000 meter.

De Vries debuteerde in 2001 als langebaanschaatsster in Jong Oranje. Na twee seizoenen, waarin ze bij de WK allround voor junioren eerst goud en daarna brons pakte, was ze echter overtraind en stapte ze over op marathonschaatsen. En met succes, want in 2006 won ze de Alternatieve Elfstedentocht.

De Vries bleef in het marathonschaatsen bijzonder succesvol, maar keerde in 2006 wel terug op de baan. Daar bleven de prijzen lange tijd uit, al haalde ze op de 3.000 meter wel een aantal keer het podium in de B-groep van de wereldbeker.

Eind 2008 vestigde De Vries haar naam definitief binnen het langebaancircuit: ze werd tweede bij het NK allround. Dit seizoen kwam daar brons op de 1.500 meter van WB-wedstrijden in Calgary bij. Ze mikte op drie olympische startbewijzen, maar bij het OKT was ze alleen op de 5.000 meter op dreef.


Laurine van Riessen

Laurine van Riessen is nog een beetje een onbekende in de schaatsploeg van de vrouwen. Toch doet ze in Vancouver aan drie afstanden mee: de 500 meter, de 1.000 meter en de 1.500 meter. Ook haar Control-ploeggenoten Annette Gerritsen en Margot Boer rijden die afstanden en Van Riessen trekt zich ook aan hen op.

Van Riessen werd in 2007 op negentienjarige leeftijd bij de WK allround voor junioren in Innsbruck knap tweede achter de Koreaanse Noh Seon-Yeong. Haar eerste significante resultaat bij de senioren was een derde plaats op de 1.000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Ze was toen ook al vierde geworden bij de NK sprint.

In aanloop naar het seizoen daarop raakte Van Riessen geblesseerd, waardoor ze niet in topvorm was op de NK Afstanden en zodoende kwalificatie misliep voor de wereldbekerwedstrijden. Haar eerste wereldbekerzege boekte ze in 2008 op de 1.000 meter in Changchun.

In Nederland behoort Van Riessen al twee jaar tot de beste sprintsters. Vorig jaar en dit jaar veroverde ze brons op de NK sprint. Internationaal moet ze echter nog flink aan de weg timmeren. Een specialist op een bepaalde afstand is ze niet, waardoor ze in Vancouver niet tot de medaillekandidaten behoort.



Ireen Wüst

Ireen Wüst won vier jaar geleden op 19-jarige leeftijd in Turijn olympisch goud op de 3.000 meter en brons op de 1.500 meter. In Vancouver komt ze op dezelfde twee afstanden uit, plus de 1.000 meter. Gelukkig is de Brabantse net op tijd weer in vorm, waardoor ze tot de kanshebbers behoort.

De vorige twee seizoenen daalde de prestatiecurve van Wüst, nadat ze in 2007 ondanks veertien seconden voorsprong de Europese allroundtitel verspeelde aan Martina Sábliková. Wüst was destijds de superieure wereldkampioene allround en de nummer twee van de WK sprint. Ze joeg zich daarna over de kop. Overtraindheid en ziekte sloopten haar lijf. Wüst werd volgens eigen zeggen ‘op karakter’ nog Europees kampioen in Rusland, in januari 2008, en tweede op het WK allround.

Ze won vorig seizoen ook nog wel medailles, maar nooit dicteerde ze een race. Wüst was overmoedig, blokkeerde en vlakke races waren niet meer aan de orde. Daar kwam dit seizoen verandering in. Op het OKT, twee maanden nadat ze in Tilburg haar eigen ijsbaan had geopend, heerste Wüst ouderwets op de 1.500 meter en de 3.000 meter.

Bij het OKT 2 greep ze nog een ticket voor de 1.000 meter. “Het echte pieken doe ik in Vancouver, maar de basis is er”, relativeerde ze haar goede optredens tot dusverre dit seizoen.
Velen leven zo voorzichtig,  dat ze als nieuw sterven.