Auteur Topic: EK steden  (gelezen 1751 keer)

Offline Dorine

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
EK steden
« Gepost op: 16-05-2004, 16:09:36 »
aveiro
In de streek "De Beiras" ligt Aveira, zo'n 75 km ten zuiden van Porto. De Beiras zijn een van de minst ontgonnen gebieden op het gebied van toerisme. Er zijn prachtige afgelegen stranden, kleine baaien, een heuvel- en bergachtig landschap en vele pittoreske dorpjes en steden met een rijke historie. Het zijn geen grote toeristenoorden en het gebied heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd.

Aveiro ligt aan de monding van de rivier Rio Vouga en aan de lagune Ria de Aveira en is bekend om de vele kanalen en de gondels. Het wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Canal Central en Canal do Coio delen de stad in tweeën. In het water varen felgekleurde bootjes, die zowel voor de visvangst als voor vervoer van personen dienst doen. Het gebied is de laatste jaren steeds meer in ontwikkeling. Aveiro verkreeg haar welvaart dankzij de zoutwinning en de kabeljauwvisserij voor de kust van New Foundland. Zoutwinning in de duinpannen van de lagunes vindt tot op de dag van vandaag nog plaats en is nog steeds een belanrijke bron van inkomsten.

Het reusachtige strandmeer Ria de Aveira is een ideale plek om watersporten te beoefenen. In het historische centrum staan aan de kades langs de kanalen fraaie herenhuizen en liggen er nog altijd voor Aveiro karakteristieke Barcos, platbodemschepen met een bontbeschilderde boeg, die werden gebruikt voor het verzamelen van zeewier "Barcos Moliceiros", zout "Barcos Saleiros" en voor het vervoeren van handelswaar "Barcos Mercantel".

Daarnaast biedt dit charmante oord nog meer bezienswaardigheden, zoals diverse kerken, waaronder de kathedraal de San Domingos en natuurlijk het interessante Museu de Aveiro, gevestigd in het voormalige Convento de Jesus.

Tijdens de Europese Kampioenschappen 2004 zal op 15 juni de wedstrijd Tsjechië tegen Letland in het Aveiro Municipal Stadion worden gespeeld. Nederland speelt hier op 19 juni tegen Tjechië.

braga
Braga werd in 300 voor Christus gebouwd door de Kelten en is hierdoor één van de oudste steden van het Iberische eiland. Het is tevens de 3e grote stad van Portugal en wordt ook wel "Het Rome van Portugal" genoemd.

De historie begint als keizer Augustus de stad, toen nog "Bracara Augustus" als hoofdstad van de regio Galecia bestempelde. Deze oude Romeinse regio bevatte ook het tegenwoordig Spaanse Galicia. In de 8e eeuw werd Braga veroverd door de Moren, dit deed de stad geen goed.

Braga is vooral ook een religieuze stad. Binnen de stadsmuren van de stad staan maarliefst meer dan 30 kerken, waarvan de kathedraal de Sé, echt de moeite waard is. Deze kathedraal is gebouwd in de 11e en 12e eeuw door de ouders van de eerste Portugese koning D. Afonso Henriques. Hun graven liggen in de bijbehorende Kapel der Koningen. Daarnaast ligt het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte op een dichtbijgelgen berg en zijn ook Sameiro en Santa Marta da Falperra toeristische trekpleisters.

Tijdens het Europees Kampioenschap 2004 zal op 18 juni de wedstrijd Bulgarije-Denemarken in het stadion Braga Municipal gespeeld worden. Nederland speelt hier op 23 juni tegen Letland.

coimbra
Gelegen tussen de twee grote rivieren van Portugal, de Douro en de Taag, ligt Coimbra. Het is de vierde grote stad van Portugal. Er is een benedenstad, de driehoek gevormd door Praca da Portagem, het Praca 8 de Maio en de rivier. De bovenstad ligt op de aangrenzende heuvel. In Coimbra ligt één van de mooiste en oudste universiteiten van de wereld.

Oorspronkelijk was Coimbra een nederzetting aan een doorwaadbare plaats in de rivier de Mondego. Het Romeinse Conimbriga ligt 18 km hier vandaan. De brug die hier gebouwd werd vormde de belangrijkste verbinding tussen het noorden en het zuiden. De koning van León en Castilië veroverde de stad in 1064 op de Moren. Deze hadden de stad sinds 716 in handen. De scholen die er waren liet men in stand en daardoor ontwikkelde de stad zich in de middeleeuwen tot een centrum van mozarabische cultuur. Uit deze tijd stammen de scholen dan ook die een belangrijke stempel zouden drukken op het leven in de stad tot op de dag van vandaag. In de 16e eeuw werden ze vervangen door de Paco dos Estudos, paleis van de studies. Hieruit ontstond de Hogeschool van de Kunsten. In de 18e eeuw kwam de huidige universiteit tot stand. Nu nog bepalen de universiteit en de studenten het beeld van deze stad.

Tijdens het komende Europees Kampioenschap zal hier op 17 juni de wedstrijd Engeland-Zwitserland gespeeld worden in het Coimbra Municipal Stadion. Op 21 juni speelt Zwitserland hier weer, maar dan tegen Frankrijk.
Mijn prinsje is chriz!!

Offline Dorine

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
EK steden: Faro, Guimarães, Leiria
« Reactie #1 Gepost op: 16-05-2004, 16:13:36 »
faro
Faro is de hoofdstad van de Algarve en gelegen op het meest zuidelijk punt van Portugal. Het ligt aan een, door moerassige eilanden van de Atlantische Oceaan, afgeschermde baai. Dit moerasgebied is een beschermd natuurpark. Faro heeft een stedelijke allure, maar is opvallend groen met veel palmen, en heeft een kleine haven, een lange binnenzee en een mooi stadscentrum. De oude stadskern wordt nog door middeleeuwse vestingmuren en –torens omringd.

In 1249 werd Faro als laatste Portugese stad door Koning Alfons III op de Moren heroverd. De koning verleende Faro stadsrechten waarna de stad zich ontwikkelde tot een centrum van de boekdrukkunst.

Tijdens het Europese Kampioenschap zallen op kleine afstand van Faro, in samenwerking met Loulé, in het Algarve Stadion op 12 juni de wedstrijd Spanje-Rusland gehouden worden. Op 20 juni moet Rusland hier wederom spelen, maar dan tegen Griekenland en op 26 juni zal hier een kwartfinale worden gespeeld tussen de winnaar van poule C en de 2e geplaatste van poule D.

Guimarães
Guimarães ligt in de regio Baixo Minho, langs de gelijknamige rivier die de grens vormt met Spanje. Deze regio wordt gekenmerkt door heuvels en valleien en heeft vele wijngaarden. Het is de voormalige hoofdstad van Portugal en ook de stad waaruit Portugal geboren is, of zoals ze in Guimarães zeggen: Aqui nasceu Portugal!

Toen Afonso Henriques zichzelf in 1139 tot koning van Portugal uitriep, koos hij Guimaraes als zetel van zijn regering. Nog staat het silhouet van zijn kasteel met massieve kantelen het Castelo de Sao Miguel op het wapen van Portugal. Het historische centrum is in 2001 op de werelfergoedlijst van UNESCO gezet.

Vernieling en verveling, graffiti en doelloos gehang zie je in Guimarães niet. De inwoners zijn erg op hun familie gericht en zeer katholiek en conservatief. Maar bovenal zijn ze hartelijk, betrouwbaar en behulpzaam.

Tijdens de zomer van dit jaar is ook Guimarães het decor voor de Europese Kampioenschappen. In het D. Afonso Henriques stadion wordt op 14 juni de wedstrijd Denemarken en Italië gespeeld. Italië speelt hier weer op 22 juni tegen Bulgarije

Leiria
Leira is de hoofdstad van het district Estremadura, Beira Litoral en ligt op de plaats van een oude Romeinse brug. Het is ook de plaats waar de rivieren de Lena en de Lis samenvloeien. De stad wordt gedomineerd door het prachtige kasteel "Castelo de Leiria" uit de 14e eeuw, wat op de burchtheuvel staat.

Leiria is vooral bekend vanwege het Pinhal de Leiria, een van de grootste dennenbossen van Portugal, wat ten westen van de stad ligt. Koning Diniz heeft deze pijnboomwouden in de 13 eeuw aan laten leggen om verzanding door de duinen en de kust tegen te gaan.

Naast het lieflijke stadje zelf heeft de omgeving van Leiria veel te bieden aan historische bezienswaardigheden. Maar ook de strandliefhebber kan in de directe omgeving van de stad zijn hart ophalen aan de prachtige witte stranden met de beste surfspots van heel Portugal.

In de zomer van 2004 is ook Leiria van de partij als het gaat om het onderbrengen van de voetbalwedstrijden van het Europees Kampioenschap. De wedstrijden worden hier gespeeld in het Dr. Magalhães Pessoa Stadion. Op 13 juni is dat Zwitserland tegen Kroatië en op 17 juni zal Kroatië hier strijden tegen Frankrijk.
Mijn prinsje is chriz!!

Offline Dorine

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
EK steden: Lissabon, Loule, Porto
« Reactie #2 Gepost op: 16-05-2004, 16:17:25 »
lissabon
Lissabon is één van Europa’s oudste steden. De stad is gebouwd op zeven heuvels en ligt aan de monding van de rivier de Taag. Met haar ligging in het zuidwestelijke puntje van het Iberisch Schiereiland bevindt Lissabon zich op nog geen 20 kilometer van de Atlantische Oceaan. Lissabon is een levendige, afwisselende stad. In sommige delen, zoals de benedenstad Baixa, heeft het de allure van een moderne wereldstad, in andere delen, met als sprekendste voorbeeld de Moorse wijk Alfama, waan je je in de middeleeuwen.

De geschiedenis van Lissabon gaat ver terug. Rond 1000 voor Christus stichtten de Fenciërs de nederzetting Alis Ubbo. De Romeinen veroverden deze stad in 205 voor Christus en gaven het de naam Olissipo. Na de Romeinen verschenen de Germanen en vervolgens de Arabieren. De laatsten noemden de stad Aschbouna. Uiteindelijk kreeg de stad de naam Lissabon.

De stadions van Lissabon herbergen veel EK-wedstrijden. In het José Alvalade Stadion is op 14 juni de wedstrijd Zweden-Bulgarije, op 20 juni Spanje-Portugal, op 23 juni Duitsland tegen Tjechië, de kwartfinale van de winnaar van poule B tegen de 2e geplaatste van poule A en uiteindelijk op 30 juni een halve finale.

Daarnaast is er in het Luz Stadion op 13 juni Frankrijk-Engeland, op 16 juni Rusland-Portugal, 21 juni Kroatië-Engeland, op 24 juni de kwartfinale van de winnaar van poule A tegen de 2e geplaatste van poule B en uiteindelijk de finale op 4 juli.

loulé
Loulé ligt in de Portugese Algarve en is een hippe toeristische trekpleister. Het ligt een beetje landinwaarts en de dichtsbijzijnde stranden bevinden zich tussen Quarteira en Faro op zo'n 13 km. Het ligt 14 km ten noordwesten van Faro.

Uit archeologische vondsten blijkt dat de Romeinen zich settelden op het punt waar nu ook het kasteel staat. Ook voor de Moren was dit een belangrijke locatie. Met het initiatief om een markt te organiseren in 1291 werd Loulé een van de hoofdlocaties voor de handel in de Algarve in de Middeleeuwen.

Loulé is een centrum van tuinbouw en handarbeid en heeft een doolhof aan smalle straatjes waar de oude ambachten tot op heden nog worden uitgevoerd. Het op Braziliaanse wijze gevierde carnaval geniet landelijke bekendheid.

Tijdens het Europese Kampioenschap zallen op kleine afstand van Loulé, in samenwerking met Faro, in het Algarve Stadion op 12 juni de wedstrijd Spanje-Rusland gehouden worden. Op 20 juni moet Rusland hier wederom spelen, maar dan tegen Griekenland en op 26 juni zal hier een kwartfinale worden gespeeld tussen de winnaar van poule C en de 2e geplaatste van poule D.

porto
Deze oude havenstad ligt aan de oever van de Douro, vlak waar deze uitmondt in zee. 200 jaar voor Christus hebben zich hier al Griekse kooplieden gevestigd. Na de Romeinen kwamen in de 5e eeuw de Sueven, daarna de Visigoten en in de 8e eeuw de Moren. In de 10e eeuw verdreven de Spanjaarden de Moren.

In de lle eeuw ging het historische Portus (portos is grieks voor haven), op de rechteroever gelegen, samen met de nederzetting Cale (kalos is grieks voor mooi), op de linkeroever gelegen. Zo ontstond Portus Cale en dat zou later de naam voor heel Portugal worden.

Vanaf de 14e eeuw ontwikkelde Porto zich tot een belangrijke handel - en havenstad. In die tijd vaardigde het stadsbestuur een vestigingsverbod uit voor adellijke families. Paleizen en burchten ontbreken dan ook in de stad. In de 17e en 18e eeuw viel de grootste bouwactiviteiten. In deze eeuwen overheerste de barok als bouwstijl.

Begin 19e eeuw hebben de inwoners zich heftig verzet tegen Frans-Spaanse en later tegen Engelse belegeringen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen in de binnenstad en zijn te voet te bereiken.

In het voetbalstadion Dragão Stadion zijn tijdens de EK 2004 diverse wedstrijden gepland. Op 12 juni speelt Portugal tegen Griekenland, op 15 juni speelt Nederland hier tegen Duitsland en op 18 juni is hier de wedstrijd Italië-Zweden. De kwartfinale van de winnaar van poule D tegen de 2e geplaatste van poule C zal hier op 27 juni gespeeld worden. Op 1 juli zal hier ook een halve finale worden gespeeld.

Daarnaast wordt er in het Bessa Stadion op 16 juni de wedstrijd Griekenland-Spanje gespeeld, op 19 juni Letland-Duitsland en op 22 juni Denemarken-Zweden.
Mijn prinsje is chriz!!