Auteur Topic: Openingswedstrijd  (gelezen 2033 keer)

Offline lebon simon

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Openingswedstrijd
« Gepost op: 11-06-2004, 11:08:57 »
Morgenavond om 18.00 uur is het dan zover (eindelijk!)... Aftrap van het EK 2004 !

In de openingswedstrijd treft gastland Portugal het elftal van Griekenland. Gaan jullie kijken en wat verwachten jullie ervan?

Persoonlijk verwacht ik 'n zuinige zege van de Portugezen, want met Spanje en Rusland in dezelfde groep kunnen Figo & Co zich geen puntenverlies veroorloven.

Offline Nostradamus

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Never say more than is necessary
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2004, 09:59:49 »
de Portugezen zullen gaan winnen en Deco zal de man van de wedstrijd worden. Ik ga de wedstrijd natuurlijk volgen en verwacht een leuk, fris openingsduel. Later op de avond Spanje-Rusland.
Never interrupt your opponent while he is making a mistake.. You're now making one!

Offline Nostradamus

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Never say more than is necessary
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2004, 10:52:07 »
Voetbalzone blikt vooruit: EK Kick-Off, Portugal - Griekenland
   (Voetbalzone.nl)

Maandenlang wordt er al reikhalzend naar uitgekeken en vanavond is het dan eindelijk zo ver. De hele wereld zal de komende weken haar ogen richten op Portugal, om 18.00 uur vanavond trappen Portugal en Griekenland af voor de eerste wedstrijd van EURO 2004.

Portugal is altijd al een favoriet geweest op elk toernooi waar ze aan meededen, maar in een toernooi in eigen land behoren ze helemaal tot de absolute kanshebbers op de begeerde titel van Europees Kampioen. Voor Griekenland liggen de zaken iets anders, het kwam voor hen als een complete verrassing dat men zich wist te plaatsen. Kansen op het overleven in de poule wedstrijden lijken ze niet te hebben, maar de Griekse bond hoopt vurig op een ‘Zuid-Korea-revival’ en heeft om de spelers extra te stimuleren maar liefst € 2 miljoen aan wedstrijd premies in het vooruitzicht gesteld wanneer de kwartfinales worden bereikt.

In 1991 laaide het vuur in de harten van alle Portugese voetballiefhebbers op. De nationale selectie onder de 20 wist na de gevreesde strafschoppen Brazilië te verslaan op het Wereldkampioenschap. Die selectie barste van de talenten en een succesvolle periode leek aan te breken. Maar “De Gouden Generatie”, met sterren als Luis Figo, Sergio Conceicao, João Pinto en Rui Costa, heeft de hoop nooit waar kunnen maken. Al snel vertrokken diverse jonge sterren naar de sterkste competities van Europa en beleefde daar grootse successen met hun clubs. Maar in de nationale selectie wisten de huidige vedetten nimmer het succes uit 1991 te overtreffen, of de erfenis van sterren van vroeger als Coluna, Eusobio en Costa Perreira te doen vergeten. Voor “De Gouden Generatie” is het Europese Kampioenschap in eigen land de laatste mogelijkheid om eeuwige roem te vergaren.

Griekenland was in 1980 voor het laatst deelnemer aan de eindronden van het Europese Kampioenschap. Dit was ook hun eerste deelname aan de eindronde, maar in Italië strandde de Grieken al in de groepswedstrijden. Op zich niet opmerkelijk wanneer je beseft dat men in een Poule zat met West-Duitsland, Tsjecho-Slowakije (uiteindelijke winnaar)en Nederland. Opmerkelijk was dat men toch nog een punt pakte en dat was uitgerekend van Tsjecho-Slowakije.

Als gastland genoot Portugal van directe plaatsing, maar hier kleeft ook direct een nadeel aan. Niemand weet precies hoe de Portugese selectie er voor staat. Natuurlijk werden er wel diverse oefenduels gespeeld onder andere tegen Italië (1-2) en Engeland (1-1), maar dezen gelden niet als een directe graadmeter voor de kwaliteit van de selectie.

De Grieken verrasten vriend en vijand met hun plaatsing. De eerste twee kwalificatie duels werden nog verloren en de Duitse bondscoach Otto Rehagel stond onder grote druk. De stijgende lijn begon in het uitduel tegen Armenië (2-0) en na die wedstrijd verloren ze geen duel meer in de kwalificatie, meest memorabele wedstrijd was het uitduel in Spanje, tegen alle verwachtingen in nam men de volle punten mee terug uit Saragossa (1-0).

Never interrupt your opponent while he is making a mistake.. You're now making one!

Offline Nostradamus

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Never say more than is necessary
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2004, 10:52:22 »
Na de grote deceptie op het WK 2002 (Portugal kwam niet verder dan de groepswedstrijden in een poule die als zwak werd bestempeld) vonden de keuze heren in Portugal het zaak om een absolute toptrainer aan te trekken. Het werd Luiz Felippe Scolari, de man die in staat werd/wordt geacht om de “Brazilianen van Europa” naar de titel te helpen. Bij zijn aanstelling als bondscoach van Portugal sprak Scolari de nu al befaamde woorden:

“Ik ben hier heen gekomen om het gemeenschappelijke doel van het Portugese volk te vervullen; Het behalen van de titel”.

In Griekenland is men helemaal weg van bondscoach Rehagel. De Duitser schepte in Griekenland weer hoop voor de toekomst. Hij wist de Griekse voetballers, die bekend stonden als lusteloos, discipline weten bij te brengen. Daarnaast wist hij spelers van rivaliserende clubs zo ver te krijgen dat men in dienst ging spelen voor elkaar. De invloed van Rehagel gaat zelfs zo ver dat de bond zijn verzoek om de Griekse competitie te verlengen gehonoreerd werd. Op deze manier denkt Rehagel verlies van wedstrijdritme tegen te gaan.

De Portugezen hebben een geweldige selectie, alle linies zijn ijzersterk bezet, alleen ontbreekt het aan een betrouwbare keeper. Victor Baia was jarenlang het toonbeeld van degelijkheid in de goal van de Portugezen. Zijn opvolger Ricardo is duidelijk van een lager niveau en wordt als minder betrouwbaar gezien. Een echt alternatief voor Ricardo hebben de Portugezen niet, het is dus te hopen dat hij dit toernooi duidelijke progressie boekt. In verdedigend opzicht staat het als een huis met de ervaren leiders Rui Jorge en Fernando Couto. Portugal beschikt over veel creatievellingen op het middenveld. Deze mannen doen de bijnaam “Brazilianen van Europa” dan ook eer aan. Met namen als Luis Figo, Rui Costa en Deco op het middenveld mag heel wat verwacht worden. Ook in aanvallend opzicht komt men niets te kort, vele goede spitsen heeft Scolari tot zijn beschikking, wat te denken van Christiano Ronaldo, Pauletta en Nuno Gomes?

De Grieken kennen vier grote steunpilaren in de basis. Ten eerste leunt het elftal op de klasse van de zeer betrouwbare keeper Antonios Nikopolidis (Panathinaikos). In de verdedigende linie draait het allemaal om centrale verdediger Trianos Dellas. Op het middenveld verzorgt aanvoerder Theodoros Zagorkis (AEK) de belangrijkste rol. Hij moet zorgen voor de creatieve impulsen vanuit het middenveld. Beste speler van de Grieken is ongetwijfeld aanvaller Demis Nikolaidis, in de ogen van Rehagel moet hij de man zijn die Griekenland naar grootse prestaties gaat leiden.

Portugal lijkt de absolute favoriet voor dit duel, maar men moet waken voor de uiterst effectieve Grieken. Daarnaast brengt een groot toernooi in eigen land de nodige druk mee, de winnaar ligt dus niet al op voorhand vast.
Never interrupt your opponent while he is making a mistake.. You're now making one!

Offline Cora Bora

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • CB&T secret-mole-org
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #4 Gepost op: 12-06-2004, 20:35:31 »
ik vond het een leuke verrassende wedstrijd.. ::jaja:: meestal 1e wedstrijd saaaaaaaaai, maar deze was leuk, al had ik liever ghad dat portugal had gewonnen. trouwens die ronaldo:  ::ok:: op 1 stom foutje na dan ;)

Offline Dorine

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2004, 20:41:17 »
Ik vond het een leuke wedstrijd, idd erg verassend. Ik had griekenland helemaal niet hoog ingeschat van te voren maar vind het gaaf juist dat ze dan zo spelen. Portugal liet veel liggen zeg,  ::ohno:: Die steeds weer voorkomende situatie dat er gewoon niemand staat op de plek bij de paal.  :-\\
Mijn prinsje is chriz!!

Offline Nostradamus

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Never say more than is necessary
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #6 Gepost op: 13-06-2004, 10:40:40 »
verslag van de voetbalwedstrijden van gisteren van voetbalzone.nl:

Degelijke Grieken verslaan gastland Portugal

In een meer dan aardig openingsduel heeft gastland Portugal de verwachtingen niet waar kunnen maken. Het gastland verloor vanavond met 2-1 van Griekenland, dat op via scherpe counters en een door de goed fluitende Pierluigi Collina toegekende strafschop tot winst wist te komen.

De Grieken begonnen sterk aan de wedstrijd en kregen al snel de eerste kans van de wedstrijd. In de derde minuut kon Charisteas de score openen, maar hij faalde. Vier minuten laten was het dan toch raak na knullig balverlies aan Portugese zijde wist Karagounis met een droge maar precieze knal het Portugese publiek in rouw te dompelen.

In tegenstelling tot wat iedereen verwachtte zakte de Grieken niet terug. Met effectief voetbal creëerde de Grieken een aantal goede kansen. Portugal kreeg de wedstrijd na 30 minuten eindelijk ene beetje in handen, maar kon niet door de degelijke Griekse verdediging heen breken. Beide ploegen gingen dan met eer ruststand van 1-0 in het voordeel van de Grieken de catacomben in.

Na de rust ging Portugal naarstig op jacht naar de belangrijke gelijkmaker, maar geheel onverwacht kregen de Grieken een strafschop na een domme overtreding van invaller Christiano Ronaldo. Alles dat Portugal een warm hart toedraagt kreeg een enorme schok te verwerken toen Basinas veilloos van 11 meter raak schoot.

Verslagen gingen de Portugesen op jacht naar de aansluitingstreffer, maar de gehele organisatie van het elftal leek zoek. Passes kwamen niet aan waardoor er geen echte kansen ontstonden. Daarnaast stond de Griekse verdediging onder aanvoering van Dellas als een huis.

Diep in de blessure tijd was het Christiano Ronaldo die de eretreffer voor Portugal binnen schoot, maar voor het terug komen in de wedstrijd was het veel te laat. Tegen alle verwachtingen in wonnen de Grieken dus van Portugal en zorgde daarmee voor de eerste grote verrassing van dit toernooi.


Invaller Valerón bezorgt Spanje zege op Rusland

Spanje heeft haar eerste groepswedstrijd tijdens het EK in Portugal winnend afgesloten. Nadat eerder op de avond het gastland verrassend met 1-2 onderuit ging tegen Griekenland, maakte Spanje geen fout tegen Rusland. Invaller Valerón was uiteindelijk het goudhaantje.

Een slechte eerste helft kende nauwelijks hoogtepunten. Spanje kwam niet tot goede kansen via Raul of Morientes, terwijl Rusland het moest hebben van bevliegingen van de middenvelder Aleinichev.

Pas de tweede helft kreeg Spanje meer grip op de wedstrijd en na een uur spelen werd de wedstrijd ook daadwerkelijk opengebroken. Juan Carlos Valerón stond nog geen halve minuut in het veld, waarna hij voor de openingstreffer tekende. Spanje kreeg nog veel kansen om de zege veilig te stellen, maar de Zuid-Europeanen waren niet zuiver in hun afwerking.

Rusland eindigde de wedstrijd met tien man. Roman Sjaronov liep zijn tweede gele kaart op, nadat hij de zeer goed invallende Fernando Torres naar de grond had gewerkt.

Door de zege staat Spanje samen met Griekenland aan kop met beide drie punten. Portugal en Rusland zijn nog puntloos.



Ikzelf vond het heel verassend dat Portugal verloor, omdat ik toch ook een beetje voor Portugal ben, maar een verassing is altijd leuk. Griekenland speelde net zo goed als tegen Spanje voor de EK-kwalificatie, dus dat was wel mooi om te weten. Het samenspel van de Portugezen was waardeloos.

Dan de Spanjaarden in een mooi aanvallend duel. Heb mijn vingers erbij afgelikt, dat we nu al zo'n duel voorgeschoteld krijgen. Spanje speelde goed en Rusland kwam er maar een enkele keer door. Een 4-1 uitslag was terechter geweest.

Vanavond komen Engeland-Frankrijk (20.45) en Kroatië-Zwitserland (18.00)
Never interrupt your opponent while he is making a mistake.. You're now making one!

Offline LC

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Loveble Child
Re: Openingswedstrijd
« Reactie #7 Gepost op: 13-06-2004, 11:27:30 »
Eigenlijk best leuk, De Winst van Griekenland. Na mijn vakantie in Portugal hoopte ik dat Griekenland won ;)