Auteur Topic: Informatie over het Fort  (gelezen 3477 keer)

Offline Dolfie

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • aardig zijn kost niets!
Informatie over het Fort
« Gepost op: 28-08-2012, 16:06:54 »


Fort Boyard is een fort voor de Franse westkust, gelegen tussen Île d'Aix en Île d'Oléron in het departement Charente-Maritime (regio Poitou-Charentes). Het is 61 meter lang, 31 meter breed en 20 meter hoog. Hoewel het fort oorspronkelijk gebouwd is als bescherming tegen de Engelsen, wordt het tegenwoordig alleen maar gebruikt voor toerisme en als achtergrond voor het televisiespel De Sleutels van Fort Boyard. Het fort is niet te bezichtigen; alleen een rondvaart rond het fort is mogelijk.

Geschiedenis

Het idee om op deze locatie een fort te bouwen om de route langs Île d'Oléron naar de havenstad La Rochelle af te kunnen sluiten stamt al uit de tijd van Lodewijk XIV. Destijds zag men echter van de bouw af.

De bouw van het fort begon uiteindelijk in 1801, in opdracht van Napoleon Bonaparte, en ging gepaard met grote tegenslagen. In deze tijd waren kanonnen overigens nog niet in staat om zo ver te schieten dat ze de gehele doorgang tussen de beide eilanden konden blokkeren. De bouw werd stilgelegd in 1809. In 1837 besloot koning Lodewijk Filips I om de bouw te hervatten. Dit omdat de spanningen tussen Frankrijk en Engeland weer toenamen. In 1857 was het fort eindelijk voltooid en werd het in gebruik genomen. Het bood plaats aan een garnizoen van 250 man.

Op het moment van ingebruikname was het fort eigenlijk al overbodig geworden, maar het behield tot 1913 een militaire functie. Ten tijde van de Commune in Parijs (1871) werd het fort tijdelijk als gevangenis gebruikt.

In 1988 werd het fort gerestaureerd. Er werd elektriciteit aangelegd en er werd een platform naast gebouwd om goederen aan te leveren ten behoeve van opnamen voor een televisiespel.

« Laatst bewerkt op: 28-08-2012, 16:09:51 door Dolfie »
Velen leven zo voorzichtig,  dat ze als nieuw sterven.