IndonesiŽ

 

De naam IndonesiŽ (Indonesia) is afgeleid van het Latijns. India en Grieks nŤsos (= eiland) betekent Indische archipel.

IndonesiŽ ligt in Zuidoost-AziŽ, tussen het Aziatische vasteland en AustraliŽ en bestaat uit bijna 14.000 eilanden. Slechts een kleine duizend daarvan wordt bewoond en ruim de helft heeft niet eens een naam. Van het eilandje Sabang in het westen, tot de grens van Irian Jaya bij Marauke in het oosten, meet IndonesiŽ ca. 5100 kilometer wat betekent dat Nederland er ongeveer 50 keer inpast, en IndonesiŽ zich het grootste land van Zuidoost AziŽ mag noemen. Het meeste daarvan is water. Het is dus niet voor niets dat de IndonesiŽrs hun land wel Tanah Air Kita, Ďons land en waterí noemen. Wij kennen het ook als de  ĎGordel van Smaragdí.
De grootste eilanden zijn Kalimantan( het Indonesische deel van het eiland Borneo), Sumatra, Irian Jaya (het Indonesische deel van Nieuw-Guinea), Sulawesi en Java. Samen maken zij ca. 90% uit van het totale grondgebied van IndonesiŽ. Verder tellen we nog zoín 30 kleinere eilandengroepen die in vier regioís zijn verdeeld: de Grote Sunda-eilanden, de Kleine Sunda-eilanden, de Molukken, en Irian Jaya.
Geschiedenis
De komst van de Hollanders in 1596 heeft nog al wat teweeg gebracht in de geschiedenis van IndonesiŽ. Gedurende 3 eeuwen zwaaiden zij er de scepter en met de komst van de VOC hadden ze binnen enkele jaren de volledige controle over het eilandenrijk. Er werd een Indische regering aangesteld onder een gouverneur-generaal en in 1619 maakte Jan Pieterszoon Coen van Jacatra de hoofdstad Batavia. De Engelsen werden met succes buiten de deur gehouden.  De echte koloniale periode begon na 1800 toen de VOC zijn macht verloor en duurde tot de IIe Wereldoorlog.
In januari 1942 trokken Japanse troepen Nederlands IndiŽ binnen en wisten de Nederlandse troepen binnen twee maanden op de kniŽn te krijgen. De Nederlanders werden geÔnterneerd in kampen, waar velen om het leven kwamen, Den k maar aan de  Birma-Siamspoorweg. De Jappen beloofden op den duur onafhankelijkheid, maar al snel werd duidelijk dat het de bedoeling was om IndonesiŽ definitief in het Japanse keizerrijk op te nemen, politiek en economisch was het geheel ondergeschikt aan Japan. De methoden die de Japanners gebruikten om dit te bereiken bleken uiteindelijk nog wreder dan onder de Nederlanders het geval was.
Op 15 augustus gaf Japan zich over aan de geallieerden en twee dagen later riepen Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit en was de Republik Indonesia een feit.