Auteur Topic: Corona / COVID-19  (gelezen 392385 keer)

Offline Nieky

  • Aanspreekpunt Sport
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Man
  • Wielergek
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2020 Gepost op: 16-11-2021, 14:37:14 »
Als je nu in het ziekenhuis wil werken moet je toch ook een hepatites spuit hebben? Wat is het verschil?
You'll never walk alone

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2021 Gepost op: 16-11-2021, 15:00:33 »
@Starlight

Ik ben het vaak met je eens, maar op het punt dat je mensen hun werk gaat afpakken vanwege een vaccinatie, ook al is het in de zorg kan ik het totaal niet eens zijn.

Dus de zorg in het ziekenhuis die hun vaccinaties heeft gehad, maar wel met corona doorwerkt mag wel???

Want dat gebeurd nu dus wel in de zorg. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de wijkverpleging en in verpleegtehuizen. En dat is echt uit 1e hand ;)
Dat weet ik, en dat is uiteraard ook een totaal verwerpelijk beleid. Net als dat je als gevaccineerde officieel niet meer in quarantaine hoefde als een huisgenoot positief is getest (en nu is dat wel aangekondigd, maar de richtlijnen bij de GGD zijn nog niet aangepast dus die houden zich daar nog niet aan ::regenboog::)

Citaat
Als ik dan als patiënt de keuze heb dan heb ik liever iemand die ongevaccineerd is, maar wel alle maatregelen in stand houdt en zich laat testen, dan iemand die gevaccineerd is en zich nergens wat van aantrekt.
Ik snap je redenatie hier wel, maar als je in de zorg werkt en er bewust voor kiest om je niet te laten vaccineren, dan geloof je blijkbaar niet in de medische wetenschap. Dan moet je jezelf toch eens afvragen waarom je eigenlijk in het medische veld werkt. Ik zou er niet op durven vertrouwen dat iemand die tegen vaccinaties is, mij goede zorg gaat geven.

Als je je niet kunt laten vaccineren is dat uiteraard een ander verhaal, en daarom ben ik ook niet direct voor een vaccinatieverplichting. Ik vertrouw er ook niet op dat er een medische uitzondering geregeld wordt voor mensen die oprecht het vaccin niet kunnen krijgen. Maar bij de meeste mensen die het covidvaccin niet kunnen krijgen gaat dat om een allergie voor polyethyleenglycol, en dat is vrij makkelijk op te lossen door voor deze groep nog steeds AZ of Janssen beschikbaar te maken (wat ze al niet doen, dus dat zegt al wel genoeg over hoe goed ze die medische uitzondering gaan regelen). Verder geldt voor veruit de meeste immunogecompromiteerden dat ze juist wél het vaccin moeten krijgen, maar dat het slechter werkt.

Verder denk ik om eerlijk te zijn niet dat er enorm veel mensen zijn die wél gezond genoeg zijn om in een zwaar beroep als de zorg te werken, maar niet gezond genoeg om het vaccin te kunnen nemen. Dus mocht je ineens tijdens je opleiding zo ziek worden dat je het vaccin niet meer kunt krijgen, viel je hele toekomst toch al in duigen. En daar wil ik zeker niet te makkelijk over doen ofzo (als iemand die zelf vlak na haar studie een stuk zieker werd waardoor ik er niets mee heb kunnen doen), maar ik denk toch echt dat dit één van de gevallen is waar je eigen ziekte je daadwerkelijk tegenhoudt om iets te kunnen en niet de maatschappij. Maar ik vind dit ook een lastige discussie, qua vaccinatieverplichting en waar dat dan moet ophouden (nog los van corona, want de vaccinatiegraad tegen "kinderziektes" daalde ook al jaren, en ergens komt dan toch de volkgezondheid in gevaar).

Citaat
Want dat zijn de consequenties van de 1/2 G samenleving.
1G is juist alleen getest. Dus daarmee wordt helemaal niemand uitgesloten, en is het meteen ook het veiligst. Maar uiteindelijk is het allemaal een beetje dweilen met de kraan open als je geen enkele moeite doet om het virus in te dammen. In die zin snap ik eigenlijk nog ook waarom mensen voor complottheorieën vallen, want met het huidige Nederlandse beleid is er niet echt een einde in zicht.
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Lodewijk van Lodenstein

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • De Mol kan ook een ander plan hebben
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2022 Gepost op: 17-11-2021, 08:53:08 »
Voor de mensen die denken dat de overheid een dubbele agenda heeft met de QR-codes, dit artikel van De Speld vind ik altijd erg geruststellend: https://speld.nl/2021/04/03/politiek-geeft-signaal-af-aan-complotdenkers-totaal-niet-in-staat-tot-geheim-masterplan/

Daarnaast, als het ze echt om de controle ging, dan hadden ze wel een dealtje met Google of Facebook gesloten in plaats van het zelf ontwikkelen van halfgare software vol met bugs.

« Laatst bewerkt op: 17-11-2021, 08:55:43 door Lodewijk van Lodenstein »

Offline Swifty

  • Winnaar pool ER 2009 en 2015
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2023 Gepost op: 17-11-2021, 13:17:25 »
Precies Lodewijk. Vandaag nog een mooi staaltje hiervan in het nieuws: https://nos.nl/artikel/2405959-segers-liet-proeve-regeerakkoord-van-vvd-en-cda-in-trein-liggen
Keep calm and eat chocolates!

Offline grasisgroen

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2024 Gepost op: 18-11-2021, 15:01:11 »
Op nos.nl , in het liveblog,  is te lezen dat mondkapjes wel nut hebben (voor wie nog twijfelde) . Maar mensen, draag ze nou eens ook over je neus!  ::)
« Laatst bewerkt op: 18-11-2021, 15:16:37 door grasisgroen »
...maar soms even niet :)

Offline de_witte

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2025 Gepost op: 18-11-2021, 15:06:05 »
Op nos.nl is te lezen dat mondkapjes wel nut hebben (voor wie nog twijfelde) . Maar mensen, draag ze nou eens ook over je neus!  ::)

"Waarom over mijn neus, het is toch een MONDkapje?" schijnen veel mensen te denken...
Wit is ook een kleur!

Offline grasisgroen

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2026 Gepost op: 18-11-2021, 15:12:04 »
"Waarom over mijn neus, het is toch een MONDkapje?" schijnen veel mensen te denken...

Niet te geloven toch?!  ::ohno::
...maar soms even niet :)

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2027 Gepost op: 18-11-2021, 18:09:59 »
Ik heb er nog eens over zitten nadenken, en eigenlijk is het wel bizar dat we nu alleen maar zitten te discussiëren over 1G/2G/3G terwijl de zorg op omvallen staat en we over 2 weken zeer waarschijnlijk op code zwart zitten (en eigenlijk nu al in sommige ziekenhuizen). En ik denk dat ongeacht hoe we er hier verder over denken, we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de zorg niet in het geding mag komen.

De ziekenhuisopnames van over 2 weken gaan we niet meer kunnen voorkomen, want die besmettingen zijn al opgelopen. Maar we kunnen er wel met z'n allen voor zorgen dat het niet nóg erger wordt, en we er zelf niet verder aan bijdragen door even minder contacten te hebben en vooral niet naar evenementen, restaurants en andere plekken met veel mensen te gaan, thuis te werken als dat kan, een mondneusmasker (idealiter FFP2) te dragen als je toch ergens heen moet (en ja, ook als je op 1,5 meter afstand zit), regelmatig een sneltest te doen en te zorgen dat een eventuele besmetting bij jou stopt.

Nog maar een keer handige volgtips voor wie graag op de hoogte wil zijn over de cijfers, wat dat betekent, en wat je kunt doen om jezelf en anderen veilig te houden:
https://twitter.com/mzelst
https://twitter.com/HJWesteneng
https://twitter.com/ginnymooy
https://twitter.com/Ammer_B
https://twitter.com/YorickB
https://twitter.com/VoorWeinigCovid

En dit zijn allemaal wetenschappers die zich (vanuit verschillende achtergronden) met corona bezighouden, geen random Twitteraars met een mening ;) (Voor Weinig Covid is wel een burgerinitiatief, maar communiceert in feite gewoon dezelfde informatie als de WHO). Je hebt overigens geen Twitteraccount nodig om tweets te kunnen lezen, dus ook dan zijn dit handige tips :)
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Lama1997

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2028 Gepost op: 18-11-2021, 21:35:00 »
Op Twitter is #scholendicht in het leven geroepen  :\'(

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2029 Gepost op: 18-11-2021, 22:48:46 »
Op Twitter is #scholendicht in het leven geroepen  :\'(
Tja, de scholen zijn nu eenmaal een van de grootste besmettingshaarden, nog steeds. En zelfs als covid bij kinderen compleet ongevaarlijk is (wat het niet is), zie je steeds dat het virus van jong naar oud gaat.

Het is echt ontzettend belangrijk dat onderwijs zoveel mogelijk door kan gaan, maar als je echt de scholen koste wat kost open wil laten, hadden ze moeten inzetten op maatregelen in scholen. CO2-melders, ventilatie, mondkapjes (dat doen kinderen in andere landen ook, kunnen Nederlandse kinderen ook best ::ok::) en een online alternatief voor wie in quarantaine moet of voor wie risicogroep is of directe familie in de risicogroep heeft. En nee, ik vind niet dat de al overwerkte leerkrachten dit hadden moeten opzetten, maar dit had gewoon al vorig jaar zomer door de overheid geregeld moeten zijn.

Als je dat allemaal niet doet, dan kom je uiteindelijk op een punt dat de scholen weer dicht het enige alternatief is :-\\
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline de_witte

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2030 Gepost op: 18-11-2021, 23:21:02 »
Scholen dicht... dat hoop ik toch niet eerlijk gezegd

Regering moet zo snel mogelijk monteurs sturen naar de scholen om co2 meters (volgens mij is dat vrij eenvoudig) en ventilatiesystemen (wat ingewikkelder) te installeren.

Online alternatief is wel een beetje ingewikkeld voor als iemand een weekje in quarantaine moet. Dan volstaat denk ik nog steeds de ouderwetse oplossing: aantal boeken naar huis en thuis de weektaak maken.
Voor kinderen die structureel niet naar school kunnen is het dan weer lastig om binnen de bestaande school daar veel voor te betekenen denk ik. Daarvoor zou het wellicht beter zijn (tijdelijk?) een "online school" op te richten, met daarin dus mensen die gespecialiseerd zijn/worden in online lesgeven.
Wit is ook een kleur!

Offline MollenvangR

  • Winnaar ER-pool 2012 & 2021
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Winnaar Mol Online 2022 & Winnaar Tour pool 2021
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2031 Gepost op: 18-11-2021, 23:27:52 »
Ik heb er nog eens over zitten nadenken, en eigenlijk is het wel bizar dat we nu alleen maar zitten te discussiëren over 1G/2G/3G terwijl de zorg op omvallen staat en we over 2 weken zeer waarschijnlijk op code zwart zitten (en eigenlijk nu al in sommige ziekenhuizen). En ik denk dat ongeacht hoe we er hier verder over denken, we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de zorg niet in het geding mag komen.

De ziekenhuisopnames van over 2 weken gaan we niet meer kunnen voorkomen, want die besmettingen zijn al
Jup dat haalde ik van de week ook aan. Bij de griepgolf in 2018 stond de zorg ook al op springen, in 2020 en begin 2021 ook. Maar nu springt de zorg al uit zijn voegen bij circa 400 IC opnames en 1000 mensen in de ziekenhuizen (wat nog gaat oplopen I guess?).

Bij de vorige lockdowns en golven (zonder 85% vaccinatiegraad) lag het kritieke punt van code zwart egen de 800 IC opnames en 2000+ patiënten. En de besmettingscijfers die ook hoger zijn dan eerder (grootste groep nu kinderen dan weliswaar, maar daar heb ik het nu niet over).

Het feit dat de zorg het nu bij deze cijfers het al niet meer aankan is toch best wel bedenkelijk... (en ook logisch gezien de inspanningen eerder), maar dan is er t.o.v een jaar geleden toch ergens iets heel goed mis gegaan in het gevoerde zorgbeleid niet?  ??? ??? Of ben ik nu voorbarig als ik zo alles even op een rijtje zet.
« Laatst bewerkt op: 18-11-2021, 23:35:24 door MollenvangR »

Offline de_witte

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2032 Gepost op: 18-11-2021, 23:32:13 »
Yep... er is iets goed misgegaan...

namelijk het afschaffen van alle maatregelen (zelfs de simpele als mondkapje en 1,5 meter) toen een groot deel van de bevolking gevaccineerd was.

Eigenlijk zei Rutte (of de Jonge) toen: "Corona bestaat niet meer, doe lekker waar je zin in hebt"
Wit is ook een kleur!

Offline AaPje16

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • ▐ ●▼■
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2033 Gepost op: 18-11-2021, 23:35:10 »


Het feit dat de zorg het nu bij deze cijfers het al niet meer aankan is toch best wel bedenkelijk... (en ook logisch gezien de inspanningen eerder), maar dan is er t.o.v een jaar geleden toch ergens iets heel goed mis gegaan in het gevoerde zorgbeleid niet?  ??? ??? Of ben ik nu voorbarig als ik zo alles even op een rijtje zet.

Vergeet niet dat veel zorg personeel of ziek thuis zit met corona (of erger), of chronisch ziek is geworden door corona, of weg gegaan is wegens de heftigheid van de afgelopen tijd en alles wat daarbij komt kijken.
I won't worry my life away. I choose to be happy!

Offline MollenvangR

  • Winnaar ER-pool 2012 & 2021
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Winnaar Mol Online 2022 & Winnaar Tour pool 2021
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2034 Gepost op: 18-11-2021, 23:38:09 »
Vergeet niet dat veel zorg personeel of ziek thuis zit met corona (of erger), of chronisch ziek is geworden door corona, of weg gegaan is wegens de heftigheid van de afgelopen tijd en alles wat daarbij komt kijken.
Ja dat bedoelde ik met: "logisch gezien de inspanningen van eerder" :) Echt die mensen die in de zorg hebben gewerkt zijn de laatste wie iets verweten mag worden.
« Laatst bewerkt op: 18-11-2021, 23:40:02 door MollenvangR »

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2035 Gepost op: 18-11-2021, 23:40:52 »
Online alternatief is wel een beetje ingewikkeld voor als iemand een weekje in quarantaine moet. Dan volstaat denk ik nog steeds de ouderwetse oplossing: aantal boeken naar huis en thuis de weektaak maken.
Voor kinderen die structureel niet naar school kunnen is het dan weer lastig om binnen de bestaande school daar veel voor te betekenen denk ik. Daarvoor zou het wellicht beter zijn (tijdelijk?) een "online school" op te richten, met daarin dus mensen die gespecialiseerd zijn/worden in online lesgeven.
Maar als 1 besmet kind in de klas heeft gezeten, moet eigenlijk gewoon de hele klas in quarantaine, want die hebben een hele dag dezelfde aerosolen in zitten ademen. Dan lijkt het me goed als er een online alternatief is binnen de school, tenzij je ze allemaal een weektaak wil geven :P

De groep leerlingen die nu structureel niet naar school kunnen (of voor wie dat eigenlijk een groot risico is wat toch maar wordt genomen omdat je anders de inspectie op je dak krijgt) is groter dan je denkt. Dat gaat niet echt opgelost worden met 1 online school. En daarnaast mist dan ook de persoonlijke aandacht van een docent die ze al kenden.

Het lijkt me dus toch het meest wenselijk voor het welzijn van de kinderen als dit wel binnen de individuele scholen geregeld kan worden. Maar ik snap dat het lastig is, en dat online onderwijs ook een vak apart is. Het belangrijkste lijkt me vooral dat er in ieder geval *iets* geregeld wordt. Dat er goede richtlijnen komen en een stappenplan voor wat er nodig is in welke situatie, zodat scholen in ieder geval weten wat ze moeten en kunnen doen ipv dat ze steeds een dag van te voren te horen krijgen dat ze morgen dicht moeten.

Maarja, daar kun je lang op wachten met deze regering...
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Nieky

  • Aanspreekpunt Sport
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Man
  • Wielergek
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2036 Gepost op: 18-11-2021, 23:42:34 »
Maar als 1 besmet kind in de klas heeft gezeten, moet eigenlijk gewoon de hele klas in quarantaine,

Dan zit ik nonstop in Quarantaine. Ik zie 7 klassen met 30 leerlingen per dag. Daar is (helaas) altijd wel iemand met Corona
You'll never walk alone

Offline de_witte

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2037 Gepost op: 18-11-2021, 23:53:38 »
Hoe groot de groep is weet ik inderdaad niet. Het kunnen natuurlijk ook meerdere online scholen zijn...
Wellicht ieder met een soort van standplaats waarvandaan een juf of meester af en toe eens bij de kinderen (op afstand) langs kan gaan?

Wanneer in het reguliere onderwijs een hele klas thuis moet blijven geldt dat ook voor de leerkracht. Als de hele klas thuis is kost online lesgeven natuurlijk minder tijd en moeite dan wanneer veel leerlingen wel in de klas zijn en enkele niet...
Wit is ook een kleur!

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2038 Gepost op: 19-11-2021, 00:01:38 »
Dan zit ik nonstop in Quarantaine. Ik zie 7 klassen met 30 leerlingen per dag. Daar is (helaas) altijd wel iemand met Corona
En dat is dus exact waarom je maatregelen moet nemen als je scholen open wil houden. Zorgen dat er niet zo ontzettend veel covid is en de kans op besmetting op scholen kleiner is. Want anders moet je of constant in quarantaine, of blijven scholen een enorm onveilige plek die constant nieuwe golven blijft aanwakkeren.

Ik las vandaag dat we afstevenen op een soort natuurlijke lockdown omdat er zoveel besmettingen zijn dat half Nederland in quarantaine moet ::rofl::

Het feit dat de zorg het nu bij deze cijfers het al niet meer aankan is toch best wel bedenkelijk... (en ook logisch gezien de inspanningen eerder), maar dan is er t.o.v een jaar geleden toch ergens iets heel goed mis gegaan in het gevoerde zorgbeleid niet?  ??? ??? Of ben ik nu voorbarig als ik zo alles even op een rijtje zet.
Wat Aapje zegt. En daarnaast moest er ook nog heel veel reguliere zorg ingehaald worden. Het ligt niet aan het zorgbeleid, het ligt aan het overheidsbeleid. Meer IC-capaciteit had er alleen toe geleid dat ze nog later hadden ingegrepen, want dat doen ze pas als de IC's vol liggen. En deze golf doen ze zelfs dat niet :-\\

Wanneer in het reguliere onderwijs een hele klas thuis moet blijven geldt dat ook voor de leerkracht. Als de hele klas thuis is kost online lesgeven natuurlijk minder tijd en moeite dan wanneer veel leerlingen wel in de klas zijn en enkele niet...
Dat is inderdaad waar. Er zijn sowieso vast meerdere oplossingen te bedenken, en misschien zijn specifieke online scholen er wel eentje van. Maar het belangrijkste vind ik vooral gewoon dat er een structurele oplossing komt, en zo snel mogelijk. Want scholen open zonder maatregelen kan gewoonweg niet.
« Laatst bewerkt op: 19-11-2021, 00:07:04 door Starlight »
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Lucy

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • Life is like theatre <3
Re: Corona / COVID-19
« Reactie #2039 Gepost op: 19-11-2021, 00:27:11 »
Er zijn ook wel maatregelen. Ik weet niet wat je precies bedoelt, maar bij ons mogen kinderen in ieder geval al niet meer mengen met andere klassen, en bij 3 positieve tests in de klas gaat de hele groep in quarantaine. Leerkracht doen regelmatig zelftesten en bij besmetting in de klas een GGD test. Kinderen die thuis zitten doen digitaal mee met de lessen. Er is vast meer mogelijk / nodig, maar ik vind niet dat je kunt zeggen dat scholen open zijn zonder maatregelen.
Raad eens hoeveel ik van je hou? Helemaal tot aan de maan en terug!