Kans op terugval is sowieso best aanwezig - of je geheel probeert te stoppen of afbouwt.
Afbouwen heeft grotere kans van slagen; zodat dat in de praktijk vaker wordt aangeraden aangezien gefaalde stoppogingen nogal demotiverend kunnen werken.
Verder gaat het erom bij afbouwen dat patronen worden doorbroken. Zo is bv een van de mogelijke technieken om op gezette tijdstippen te roken; waarbij het tussendoor niet meer mag. Zo wordt het rookgedrag losgeweekt van de situatie, en het interval tussen 2 sigaretten kan wordt opgerekt zodat steeds verdere afbouw mogelijk is.
Alternatief kan je bijvoorbeeld minderen door stelselmatig de makkelijkste [bv eentje gewoon tussendoor] of juist de moeilijkste [bv de eerste van de dag] weg te laten. Welke het beste werkt is zeer persoonsafhankelijk.
Het lichaam komt over de nicotine-afhankelijkheid heen in 2 weken. Sure, die periode is -laten we zeggen- niet de tofste periode uit je leven, maar het is objectief wel te overzien. Het probleem, en de reden voor veelvuldig terugval, is zoals Koekoe hierboven al meldde de situatie. Vaak stressvolle situaties, maar ook soms dat wederom beginnen te makkelijk is. Bv een vriend die bij weggaan per ongeluk z'n sigaretten vergeet, waarna eentje geen kwaad kan - en hoppakee, ineens is het hele pakje op.
In het bijzonder bij het ineens volledig cold-turkey stoppen is het belangrijk om situaties volledig rookvrij te maken. Dus niet alleen sigaretten en asbakken weggooien [of evt die hele mooie handgemaakte uit ExotischLand bij iemand laten opslaan] - maar ook bijvoorbeeld situaties waarin je vaak rookt tijdelijk te mijden.
Verder kunnen 'implementation intentions' wellicht helpen. Hierbij geef je voor jezelf
vooraf gedetailleerd aan wat je in welke risicosituatie doet. Bijvoorbeeld "
Als ik in de pauze eigenlijk wil gaan roken,
dan ga ik even met Pieternelleke praten, want Pieternelleke heeft een hekel aan rokers." Zowel het als-dan geheel is hier enorm belangrijk, als de specifiekheid van de situatie en het gevolg.
De techniek klinkt nogal kinderlijk, maar doordat je vooraf al een strategie hebt bedacht hoef je daar op het moment zelf niet meer over na te denken. En aangezien je al over de situatie hebt nagedacht, zal je de intentie zelf ook eerder herinneren. Werkt vrij goed in de praktijk, en is ook vrij makkelijk aan te leren.
Enfin, tot zo-ver het college van deze ochtend over Stoppen met roken