Uiteraard wil John de Mol volwaardige sportprogramma's maken. En dan is het Studio Sport archief onmisbaar in. Dus komt er een deal tussen Talpa en NOS. Het ANP meldt:
De NOS krijgt de komende seizoenen wellicht toch de mogelijkheid om samenvattingen van het eredivisievoetbal uit te zenden. Het Algemeen Dagblad meldt donderdagochtend dat de omroep in gesprek is met Talpa, het bedrijf van John de Mol dat de rechten voor de komende drie seizoenen voor 35 miljoen euro per jaar bemachtigde.
Volgens het Algemeen Dagblad zijn NOS-directeur Gerard Dielissen hield op het Radio 1 Journaal donderdag de nodige slagen om de arm. Concreet is er volgens hem nog niets: "Het feit dat we om tafel zitten doet mij een klein beetje hoop geven."
Dielissen houdt een mogelijke rechtsgang achter de hand om alsnog uitzendrechten te bemachtigen als de gesprekken met De Mol op niets uitlopen. De NOS denkt in navolging van mediaminister Maria van der Hoevenop basis van het voorkeursrecht van de publieke omroep eventueel de uitzendrechten bij de rechter af te kunnen dwingen. "Maar liever doen we dat niet", aldus Dielissen in het Algemeen Dagblad. "Alle partijen hebben baat bij een goede oplossing."
Ingewijden weten ons te melden dat Barend en Van Dorp nog 1 jaar doorgaan bij RTL4. Daar zou nu overeenstemming over zijn.
Dat betekent dus dat dit duo het komende seizoen (nog) niet op Talpa te zien zal zijn.
MTV en hamburgerbakker McDonalds gaan samen wereldwijd een muziekprogramma lanceren. Het nieuwe TV format dat lokaal geadapteerd kan worden gaat muziektalent etaleren dat op het punt van doorbreken staat. Titel is Advance Warning. Het uur lang durende TV format is al twaalf keer uitgezonden in de VS en was de springplank voor onder meer Joss Stone, Kanye West, Franz Ferdinand en Maroon 5, die allen Grammy nominaties in de wacht sleepten.
De lokale versie van het muziekformat zullen vanaf 19 februari in Europa te zien zijn. In Azie vanaf 21 februari. In de VS gaat de tweede serie al van start. Ook hier in Nederland binnenkort .
McDonalds startte in de muziek door zich te verbinden aan Justin Timberlake voor de I'm Lovin It campagne. De partnership met MTV rondom het muziekplatform moet McDonalds een relevante en geloofwaardige uitstraling richting jongeren opleveren, aldus Larry Light, McDonald's evp en global chief marketing officer.
Dit soort marketing partnerships zijn manieren voor merken om zich anders dan de standaard (afstandelijke) 30 seconden commercial te uiten. En zodoende echt verbinding met de doelgroep voor elkaar te krijgen.
Yorin en de Taskforce Jeugdwerkloosheid beginnen eind april met een realityprogramma waarin vier werkloze jongeren gevolgd worden bij hun zoektocht naar een baan. ‘We moesten een manier bedenken om werkloze jongeren te bereiken. Die lezen vaak geen krant, maar kijken wel tv’, zegt Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, tegen de Volkskrant.
De Boer wil het thema op deze manier op de agenda zetten en zo extra jeugdbanen creëren. Yorin is het volgens hem te doen om de kijkcijfers. ‘Maar deze twee belangen vallen hiermee samen.’ (Adformatie)
Engeland was in 2003 de absolute koning in de creatie en distributie van internationale TV formats met een marktaandeel van 45% volgens de Television Research Partnership . De Top 6:
1) Engeland 45%
2) Amerika 20%
3) Nederland 15%
4) Argentinie 7%
5) Frankrijk 5%
6) Spanje 3%
7) Australie 2%
Engeland creerde 12 van de top 30 geexporteerde tv formats die werden bestudeerd op 57 kanalen in de top tien televisiemarkten. BBC Worldwide, Granada Media, FremantleMedia, Endemol UK en Celador waren de topscoorders.
De Engelsen voelen zich wel bedreigd door een aantal ontwikkelingen als copycatting en de groei van andere formatcreatie units, met name in de VS.
Ook wordt geconstateerd dat door het steeds vaker vervangen van kant en klare fictie door lokale format of format adapties de distribiteur minder winstgevend is. Een format deal vertegenwoordigd slecht 10-20% van de waarde van een vergelijkbaar kant en klaarprogramma. Er moeten formats in diverse landen worden verkocht om de opbrngsten gelijk te krijgen met die van een verkocht programma (tape) dat zo de buis op kan.
De vraag is of Nederland volgend jaar nog zo hoog in de top staat. Ons land weet al enkele jaren geen internationaal succes meer te bedenken...
http://tvformats.web-log.nl/