Auteur Topic: Spelregels en Inschrijven  (gelezen 1128 keer)

Offline monkeysuncle

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Spelregels en Inschrijven
« Gepost op: 14-12-2021, 10:39:18 »
Wat is Zap?
Z4P (spreek uit Zet Vier Pee, of simpelweg Zčp Vier) is de vierde editie van een spel waarbij je gaandeweg naar verschillende programma's zapt en dus in verschillende situaties terecht komt. Zo probeerden kandidaten in de vorige editie de ene week te overleven in een zombie apocalyps a la The Walking Dead, terwijl ze in een andere aflevering hun innerlijke queen moesten vinden in Ru Pauls Drag Race waarna twee afleveringen later volledige onderdanigheid werd gevraagd in Handmaid's Tale.

De opdrachten
Veel opdrachten zullen deels of volledig op bestaande boardgames gebaseerd zijn. Met nu voor het eerst een tweede presentator is de hoeveelheid mogelijke bordspellen flink vergroot. Robbie heeft wel eens opmerkingen gekregen dat z’n spellen ingewikkeld zijn, dus we hebben geprobeerd om in elke aflevering een “simpele” opdracht, een “gemiddelde” opdracht en een “ingewikkelde” opdracht te stoppen. Dit is vooral gebaseerd op de hoeveelheid uitleg, maar soms ook op de scope van de opdracht. Ingewikkelde opdrachten zullen in de topictitel aangeduid worden met +++, gemiddelde met ++ en simpele met +. Zie hieronder bij spelverloop waarom dit van belang is. (tip: bij gelijkspel). Je zult wel elke ronde je moeten verdiepen in een aantal nieuwe regelsets.

Om een voorbeeld van een “gemiddelde” opdracht te geven, posten we alvast een preview van de eerste ++ opdracht. Hier zijn nog geen screenshots en grote voorbeelden toegevoegd, dat willen we wel gaan doen wanneer de volledige uitleg online gaat.
Spoiler (klik om te tonen/verbergen)

Spelverloop
Elke aflevering zal je ongeveer drie opdrachten krijgen en verdien je Zap-punten (ZP) op basis van hoe goed je het deed in die opdrachten. Degene met de meeste ZP op het einde van de aflevering mag als beloning voor de volgende aflevering de groepen verdelen en/of beslissen wie mag beginnen in de opdrachten. Degene met de minste ZP ligt uit het spel! Aan het begin van elke aflevering worden de scores weer op 0 gezet. Je draagt je gewonnen ZP dus niet mee naar de volgende ronde, want tja je zit dan in een ander programma natuurlijk.

Gelijkspel
Wanneer het aantal ZP binnen een aflevering gelijk is, dan wordt gekeken naar de scores per opdracht, waarbij de +++ opdracht beter scoort dan de ++ en die weer beter dan de + opdracht. Wanneer dat nog steeds gelijk is, worden de scores van alle eerdere afleveringen opgeteld en wordt dat de tie-breaker.
My fall will be for you

Offline monkeysuncle

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Spelregels en Inschrijven
« Reactie #1 Gepost op: 14-12-2021, 10:40:57 »
FAQ
Hoe lang duurt het?
Het start op 8 januari (hoewel we mogelijk eerder al zullen vragen om een bepaalde positie in de opdrachten van de eerste aflevering) en het einde is voorzien eind maart. We proberen elke aflevering een strikte tijdslijn aan te houden, maar sommige opdrachten moeten gewoon uitgespeeld worden en zullen dus meer tijd nodig hebben.

Moet ik het tv programma dat we die week spelen gezien hebben om het spel te kunnen spelen?
Nee, het programma zorgt in grote lijnen enkel voor de aankleding/het thema van de opdrachten. Als je het kent, zit je misschien meer in het verhaal of zijn sommige regels misschien sneller te begrijpen, maar het is niet nodig om het tv-programma te kennen om het spel te kunnen spelen.

Kom ik spoilers tegen van programma's die in het spel gebruikt worden?
Waarschijnlijk niet. Zelf proberen we spoilers te vermijden, al zijn sommige kleine thematische dingen onvermijdelijk. Maar grote spoilers worden vermeden. Ook vragen we aan de kandidaten om geen spoilers te posten van de bestaande tv-programma's (zoals "Haha ik ben X en die is al lang dood!")

De spellen lijken allemaal zo ingewikkeld, moet ik al die regels direct begrijpen?
De meeste spellen zijn gebaseerd op bestaande bordspellen. Van die spellen zijn ook allemaal reviews en vaak ook tutorials op YouTube te vinden. Dan kun je in 10-15 minuten een beeld krijgen bij hoe het spel speelt. Het kanaal met de meeste content op dat gebied is de Dice Tower, dus zoeken op "Dice Tower <spelnaam>" levert vrijwel gegarandeerd wat nuttigs op.

Komt er een jury-opdracht a la RuPaul's Drag Race?
NEE!!
We zijn nog wel aan het nadenken over opdrachten met kijkers-participatie. Maar we beloven niks.

Als je nog vragen hebt over het spel, post ze hieronder. We zullen de FAQ proberen aan te vullen zodat deze actueel blijft.
« Laatst bewerkt op: 28-12-2021, 18:06:35 door monkeysuncle »
My fall will be for you

Offline monkeysuncle

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Spelregels en Inschrijven
« Reactie #2 Gepost op: 14-12-2021, 10:44:17 »
Inschrijven
De inschrijving wordt net zoals in Zap3 en in WIDMO anoniem uitgevoerd om partijdigheid te voorkomen. De inzendingen mogen naar ons actief lid D*N (alsof die al niet genoeg te doen heeft), die ze zonder de naam te vermelden zal doorsturen naar de hosts.

Vul onderstaande lijst dus in en stuur hem naar D*N.

 • Waarom wil je mee doen aan Zap?
 • Heb je al ooit eerder mee gedaan?
 • Hoe wil je het spel aanpakken?
 • Hoe ga je om met de complexiteit van sommige regels?
 • Wat voor soort opdrachten in dit soort online spellen vind je leuk?

Je kan je inschrijven tot en met 1 januari 2022. De kandidaten worden 5 januari bekend gemaakt.
My fall will be for you

Offline Robbieazerty

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Spelregels en Inschrijven
« Reactie #3 Gepost op: 2-01-2022, 18:29:36 »
De inschrijvingen zijn gisterenavond gesloten en met vreugde kunnen we meedelen dat iedereen die zich ingeschreven heeft, ook daadwerkelijk mee kan doen!  ::bravo:: ::bravo::


Gelieve nog even geheim te houden als jij dat bent. Zoals hierboven gepost, maken we op 5 januari de kandidaten publiekelijk bekend!