Nepal

Algemeen


Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse (Chinese) invloeden.
Het land is altijd geregeerd geweest door vorstenhuizen. De oudste daarvan zijn de Gupta en de Ahir dynastieën. Rond 500 voor Christus werd prins Siddharta geboren. Hij was de latere Boeddha.
Nepal kent een aantal bloeitijden, maar vooral tussen 1200 en 1750 namen de handel en de welvaart toe en werden er veel tempels en paleizen gebouwd. Na en dipje waarbij Nepal uiteen viel in allerlei kleine staatjes wist Prithivi Narayan Shah in 1768 de eenheid te herstellen. Vanaf dat moment is Nepal een koninkrijk en volgende een ris koningen die de absolute macht hadden.
Echter pas in de grondwet van 1990 werden de fundamentele rechten van de mens erkend, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Daarnaast erkende deze wet ook een meerpartijenstelsel, een parlement, een constitutionele monarchie en een onafhankelijke rechtspraak.  Koning Birendra heeft na een referendum staatshervormingen doorgevoerd en Nepal omgevormd tot een parlementaire democratie. De moeilijkheden tussen de verschillende politieke partijen heeft echter geleid tot een burgeroorlog in Nepal
Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door de kroonprins Dipendra. Hij was boos op de weigering van zijn ouders om zijn keuze voor een echtgenoot te accepteren. Hij schoot hierop zijn vader, koning Birendra, en zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en nog een aantal andere koninklijke familieleden neer.  Hierna sloeg hij de hand aan zich zelf, maar overleed niet en raakte in coma. Toch werd hij uitgeroepen tot de nieuwe koning. Een paar uur na deze benoeming overleed hij. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, werd hierop de nieuwe koning. Deze monarch probeert meer macht naar zich toe te trekken en hoopt zo effectiever de opstand en andere problemen te kunnen aanpakken. Begin 2005 stuurt de hij het parlement naar huis.