Auteur Topic: Wat is jouw nieuws van de dag?  (gelezen 682316 keer)

Offline intikker

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
 • Manu Chao - Mr. Bobby
Re:Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #40 Gepost op: 11-11-2003, 13:38:31 »
Wegen Mark Wotte en Willem II scheiden

11/11/2003† 13:17

Willem II en Mark Wotte gaan aan het einde van het seizoen uit elkaar. De trainer was sinds zomer van 2002 in dienst van de Tilburgers.
In het kielzog van Wotte verdwijnt ook assistent Andrť Wetzel aan het einde van het seizoen bij Willem II. De Tilburgse club en beide trainers hebben 'in goed overleg' dit besluit genomen.

Het besluit het contract met Wotte niet te verlengen is geen verrassing. De trainer heeft een moeizame relatie met technisch directeur Barry Hulshoff, die eind oktober tegenover De Telegraaf al liet doorschemeren dat Wotte niet hoefde te rekenen op een nieuw contract.

De clubleiding van Willem II sprak deze ontboezeming van Hulshoff in een officiŽle verklaring tegen. Pas in de winterstop zouden de partijen met elkaar om de tafel gaan. Maar de beslissing is eerder gevallen. 'Willem II bouwt al volop aan het elftal voor volgend seizoen. Tegen die achtergrond vindt de club het belangrijk in een vroeg stadium duidelijkheid te verschaffen aan spelers, technische staf en andere medewerkers', aldus de Tilburgse club.

edit: Bron: www.vi.nl
« Laatst bewerkt op: 11-11-2003, 16:58:24 door intikker »
Life's a riddle, keep answering the questions...

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re:Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #41 Gepost op: 11-11-2003, 16:49:05 »
Misschien een goed idee om jullie bronnen erbij te vermelden. :)


Wie is schuldig in 'The devil made me do it'?
 
Vanaf dit weekeinde kunnen liefhebbers van detectives hun hart ophalen op het web. Het vijfde detectivespel van de KRO op het internet is van start gegaan. In 'The Devil made me do it' wordt de speler meegesleurd in een mysterieus interactief drama. Rechercheursduo Cappel en Claire onthullen stukje bij beetje nieuwe feiten aan de deelnemer. Voor 28 november moet de schuldige zijn gevonden.Het verhaal
Het verhaal speelt zich af rond het fictieve televisieprogramma 'The Devil made me do it'. In de montageruimte van de reality-show wordt de regisseuse op gruwelijke wijze vermoord. Dat gebeurt vlak nadat de eerste aflevering is opgenomen en de onderhandelingen met de omroepen in volle gang zijn.

Rond het programma zijn genoeg personages die een motief kunnen hebben voor de moord. 'The Devil made me do it', dat verdacht veel lijkt op het geflopte Endemol-programma 'Mastermind', is een duivelse show die genoeg aanleiding schept voor wraak.

Deelnemers aan de fictieve reality-show verkopen hun ziel aan 'The Devil' en moeten in zijn naam opdrachten uitvoeren die grote invloed hebben op hun leven. Denk daarbij aan het verbreken van een relatie of het nemen van ontslag. De deelnemer die faalt, valt af. De winnaar krijgt een groot geldbedrag uitgekeerd.

Als de rechercheurs Cappel en Claire, die ook in eerdere detectivespellen van de KRO voorkwamen, op de zaak worden gezet blijkt achter de faÁade van glitter en glamour een beerput van conflicten en smerige spelletjes schuil te gaan.

Speuren op het web
Detectiveliefhebbers die zich als speler aanmelden bij de KRO, krijgen toegang tot de informatie van het detectiveduo. Op de internetsite kunnen via filmpjes de verhoren van verdachten gevolgd worden, telefoongesprekken kunnen worden afgeluisterd en in etappes worden dossiers met tips en aanwijzingen vrijgegeven.

Om het verhaal body te geven spelen professionele acteurs de rollen van de verdachten en detectives. In het interactieve drama spelen onder anderen Paul Hoes (Cappel) en Rifka Lodeize (Claire) mee.

Traditie
Met dit vijfde detectivespel vestigt de KRO een traditie van interactief drama op het internet. Het eerste spel werd ter ere van het 75-jarige bestaan van de omroep in 2000 gelanceerd. Aan het vorige spel 'De 7 Gouden W's' deden 5000 mensen mee.

Net als het vorige spel wordt ook 'The Devil' gemaakt door productiebureau plinq. Het bedrijf weet op een goed vormgegeven site de speler mee te slepen in het verhaal en maakt daarbij goed gebruik van verschillende dramatische elementen. Eerder werd een spel van plinq genomineerd voor een SpinAward (Nederlandse prijzen voor interactieve communicatie) in de categorie 'Beste Website Concept'.

††
bron: nosnieuws.nl - 11-11-2003


Meer info: http://krodetective.realitynet.nl

Offline Ongewensd Persoon

 • Forumlid
 • at the turn of the tide
Re:Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #42 Gepost op: 11-11-2003, 17:33:45 »


BUNNIK - De uitslag van het rijexamen hangt te veel af van een examinator. Driekwart van de rijschoolhouders vindt dat er een concurrent moet komen voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zij vinden dat de monopoliepositie van de instantie moet worden doorbroken.
Helemaal mee eens. Als ik het zo om me heen hoor doet de gemiddelde leerling er 3x over. Het opvallende is dat het CBR leerlingen de 4de keer bijna altijd laten slagen. Dit is omdat de 5de keer ze naar het BNOR moeten, oftewel je levert geen geld meer voor zich op. Het zou eigenlijk niet meer horen. Iemand die zijn geld verdient door jou te laten zakken.  :-\

Offline alathea

 • Forumlid
Re:Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #43 Gepost op: 13-11-2003, 19:52:28 »
Onderzoek naar organisatie verpleeghuizen

Uitgegeven: 13 november 2003 19:29

DEN HAAG - Een onafhankelijk bureau gaat onderzoeken hoe verpleeghuizen hun zorg aan de patiŽnten organiseren. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft dit donderdag bekendgemaakt tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Uit dit onderzoek moet blijken of verpleeghuizen efficiŽnter kunnen werken of niet.

Ross denkt zelf dat er grote verschillen zitten in de manier waarop verpleeghuizen de zorg aan hun patiŽnten organiseren. Volgens haar werkt het ene tehuis efficiŽnter dan het andere. Ze wil dat verpleeghuizen van elkaar leren.

Op de tocht

Verpleeghuizen moeten, net als andere zorginstellingen, per jaar een efficiencykorting opbrengen van 0,8 procent van hun budget. De koepelorganisatie Arcares van de verpleeghuizen zegt dat de zorg voor patiŽnten door deze korting verder op de tocht komt te staan. Familieleden zouden moeten bijspringen in de verzorging van bewoners. Verplegers zouden per dag nog maar veertig minuten zorg aan patiŽnten kunnen besteden.

De koepelorganisatie Arcares heeft eerder zelf een vergelijkend prestatieonderzoek gehouden. Bij dit onderzoek waren twintig verpleeghuizen betrokken. Staatssecretaris Ross wil dat de koepelorganisatie de uitkomsten van het onderzoek bekendmaakt.

Vertrouwelijk

Volgens directeur M. Rompa van Arcares kan dit niet zomaar. Instellingen hebben volgens haar meegewerkt aan het onderzoek op voorwaarde dat de uitkomsten vertrouwelijk zouden blijven. Ze gaat haar achterban toestemming vragen de gegevens toch publiek te maken.

Staatssecretaris Ross deed tijdens de vergadering haar beklag over het negatieve beeld dat de laatste weken is ontstaan over haar beleid op het gebied van de zorg. Er is volgens haar "een jas van kilte en kou" omheen gelegd. Dit beeld is volgens haar onjuist. Ze wil, benadrukte ze, de zorg juist reorganiseren in het belang van de patiŽnt.Jaja, dat zeggen ze.
In het belang van de patient. Ben benieuwd, maar hopelijk blijft de goede werksfeer ook een beetje meetellen en kunnen we gewoon goede zorg geven zonder dat dat onze ruggen kost.
It's not  that easy beeing green

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re:Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #44 Gepost op: 14-11-2003, 15:56:15 »
Amerikaanse kinderen krijgen merknamen

Uit onderzoek van de Amerikaanse professor Cleveland Evans is gebleken dat Amerikaanse ouders hun kinderen vernoemen naar internationale merken. Armani, L'Oreal en Chevrolet zijn populaire namen voor pasgeboren kinderen.

Evans, professor aan de Bellevue Universiteit in Nebraska, heeft de afgelopen 25 jaar de namen van baby's onderzocht. De professor heeft de trend ontdekt na onderzoek naar de Amerikaanse burgerlijke stand van 2000.

Populair
In 2000 zijn er in Amerika vier miljoen kinderen geboren. Voorwaarde om op de lijst van opvallende kindernamen te komen, was dat de naam minstens vijf keer voor moest komen.

Het zijn vooral de meisjes die opvallende namen krijgen. In 2000 zijn er 298 meisjes Armani genoemd, naar de kledingontwerper. Verder waren er onder meer 21 L'Oreals, het cosmeticaconcern, en vijf Celica's, een auto van Toyota.

Toch is de meest opvallende naam bij de jongens gevallen. Twee jongens zijn vernoemd naar de sportzender ESPN. Hun naam wordt uitgesproken als Espen. Verder heeft de professor 55 Chevy's gevonden, de populaire versie van het Amerikaanse automerk Chevrolet.

MateriŽle wereld
Professor Janette Benson van de Universiteit van Denver verklaart de namen door de tijd waarin men leeft. "Het is een materiŽle wereld. De namen van kinderen zeggen meer over de waarden van de ouders dan over de kinderen zelf."

Benson vergelijkt de trend van nu met de zeventiende eeuw. Toen werden kinderen Hope, Charity en Faith genoemd. Hoop, Liefdadigheid en Geloof speelden toen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Net zoals de grote merken nu.

Cleveland Evans zit wel in over de trend die hij heeft ontdenkt. "Ik denk soms dat ouders hun kinderen zien als bezit." Toch ziet hij een positieve kant. "Kinderen krijgen in ieder geval een positieve naam. Als je naar auto's kijkt, zie je niemand die zijn kind Yugo heeft genoemd."
bron: nosnieuws.nl - 14-11-2003

Offline alathea

 • Forumlid
Re:Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #45 Gepost op: 14-11-2003, 16:23:22 »
Meisje dood op straat gevonden

Uitgegeven: 14 november 2003 10:51

PUTTEN - Een 13-jarig meisje uit Putten is vrijdagochtend dood op de Nijkerkerstraat in haar woonplaats gevonden. Ze is vermoedelijk geraakt door een automobilist die na het ongeval is doorgereden.

Het slachtoffer werd om half acht vrijdagochtend op de kruising van de Nijkerkerstraat met de Stenenkamerseweg gevonden, meldde de politie. Ze was vermoedelijk op de fiets onderweg naar school. Het meisje is ter plaatse overleden.

Van de automobilist ontbreekt elk spoor. De politie hoopt dat getuigen zich melden om de toedracht van het ongeval te kunnen vaststellen en de bestuurder van de auto op te kunnen sporen.

Dat vind ik nou erg, doorrijden na een ongeluk, en zeker een ongeluk waarbij iemand het leven laat
It's not  that easy beeing green

Offline Nemesis

 • Forumlid
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #46 Gepost op: 21-11-2003, 09:36:19 »
Het bericht dat een meisje van 16, na een paar uur vermist te zijn geweest, vermoord is gevonden is normaal al voldoende om me heel kwaad en diep bedroefd te maken. Het feit dat de Nijmeegse scholiere Maja daarnaast gevonden werd terwijl ze nog in brand stond gaat mijn bevattingsvermogen totaal te boven.   :'( >:( :'( :'(

Dit is niet alleen mijn nieuws van de dag, maar in ieder geval van de maand en misschien wel van het jaar.
« Laatst bewerkt op: 21-11-2003, 09:38:32 door Nemesis »
I can resist everything but temptation  (Oscar Wilde)

Offline intikker

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
 • Manu Chao - Mr. Bobby
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #47 Gepost op: 21-11-2003, 11:53:08 »
Politie onderzoekt buurt en school verbrand meisje

Uitgegeven: 20 november 2003 12:21
Laatst gewijzigd: 20 november 2003 12:22


ARNHEM - Ruim twintig rechercheurs doen de komende dagen onderzoek in de woonomgeving en bij de school van het 16-jarige Nijmeegse meisje, dat dinsdagmorgen vroeg brandend is gevonden in de polder tussen Bemmel en Lent. Een woordvoerder van de politie heeft donderdag gezegd dat uit onderzoek is gebleken dat het meisje dood was voor haar lichaam in brand is gestoken. Over de doodsoorzaak wil de politie nog geen mededelingen doen.

Het meisje, vwo-leerlinge van het Nijmeegse Dominicus College, verdween maandagavond. Bekenden van het meisje zeggen dat zij maandagavond nog zat te chatten met vrienden. Ze zou gemeld hebben dat ze even weg moest, maar kwam daarna niet meer terug. De zegsman van de politie wil dat niet bevestigen. Uit "recherchetactisch oogpunt" wil hij ook niet zeggen of er een computer in beslag is genomen.

Haar ouders gaven het kind maandagavond als vermist op bij de politie. Slechts enkele uren later, kort na middernacht, zagen passanten vlammen in de polder. Toen zij gingen kijken deden zij hun lugubere vondst. Hoe het meisje bij de Defensiedijk, een kleine tien kilometer van haar woonhuis, terecht is gekomen is volgens de politie nog niet duidelijk.

De politie gaat de komende dagen ook zoveel mogelijk mensen horen die het slachtoffer kenden. Onder de op te roepen getuigen zullen ook klasgenoten van het meisje zijn, aldus de politiewoordvoerder.

Bron: nu.nl

Een woord: Luguber...  :-\
Life's a riddle, keep answering the questions...

Offline Robin

 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #48 Gepost op: 21-11-2003, 17:14:53 »
ARNHEM - De politie heeft verdachten aangehouden in de zaak van de vermoorde Maja Braderic uit Nijmegen. Dat hebben bronnen rond het onderzoek vrijdag bevestigd. Het 16-jarige meisje werd dinsdag kort na middernacht dood gevonden in de polder tussen Lent en Bemmel. Haar lichaam was in brand gestoken.

De aangehouden personen zouden leeftijdgenoten van de vwo-scholiere zijn. In de vriendenkring van het meisje, leerling van het Dominicus College in Nijmegen, gonsde het vrijdag van de geruchten over verdachten en mogelijke aanhoudingen.

Bron : nu.nl

inderdaad luguber en verschrikkelijk voor iedereen die haar kende

« Laatst bewerkt op: 21-11-2003, 17:50:51 door Robin... »
Augurken zijn net krokodillen!!!

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #49 Gepost op: 21-11-2003, 18:48:19 »
Max Havelaar bedreigd door beste vriend
door Han Koch

AMSTERDAM - De goede vrienden van nu vormen de grootste bedreiging voor de toekomst. Max Havelaar, het keurmerk voor eerlijke handel en vijftien jaar jong, krijgt stevige concurrentie van het keurmerk Utz Kapeh.

Goede koffie betekent Utz Kapeh in de Maya-taal en volgens de stichting -opgericht door de Ahold Coffee Company maar inmiddels zelfstandig- staat het keurmerk voor verantwoord geproduceerde koffie. Utz Kapeh is voor de mainstream-markt, zeg maar de hoofdmoot van de koffiehandel, zo vindt de organisatie. En Max Havelaar, gisteren vierend dat het 15 jaar bestaat, moet zich aan de niche-markt ontworstelen en zich eveneens op de hoofdmoot-markt richten. De standaard worden in de kern van de markt, is volgens Frans van der Hoff, een van de grondleggers van de eerlijke-handelsbeweging in Nederland, de opdracht voor Max Havelaar in de komende 15 jaar. Alleen is vrijwel iedereen in de sector er van overtuigd dat twee keurmerken niet gezamenlijk de standaard kunnen vormen. Een van de twee zal moeten wijken en de kans dat Utz Kapeh blijft is levensgroot. De macht van het getal zal de doorslag geven. En Albert Heijn, met het huismerk Perla dat het Utz Kapeh-merk draagt, zal hoogstwaarschijnlijk het grootste gewicht in de schaal leggen.

Dat Utz Kapeh een direct gevolg is van de inspanningen van de eerlijke-handelsbeweging is onbetwist. Even onbetwist is dat de dramatische situatie op de koffiemarkt, met zeer lage prijzen en dreigend kwaliteitsverlies, de grote spelers nu tot maatregelen dwingt. ,,Met iedereen wordt samengewerkt behalve met Douwe Egberts'', zo overzag directeur Stephan Peijnenburg van Max Havelaar gisteren het krachtenveld.

Belangrijkste verschil tussen Utz Kapeh en Max Havelaar is dat de eerste wel oog heeft voor milieu- en mensvriendelijke productiewijzen, maar anders dan Max Havelaar geen basisprijs garandeert. In het spectrum staat Utz Kapeh volgens Peijnenburg daarmee dichter bij Douwe Egberts dan bij zijn organisatie. Neemt niet weg dat met Utz Kapeh vriendelijk wordt gesproken. Met Douwe Egberts, de grootste koffiebrander in Nederland, is in de afgelopen 15 jaar wel gesproken maar de twee zijn nooit tot zaken gekomen.

Gisteren publiceerde de jarige stichting de revenuen en trends in haar bestaan. De naamsbekendheid is onverminderd hoog, het krediet bij de Nederlandse consument is groot, alleen kan dat nog steeds niet worden omgezet in marktaandeel. Max Havelaar claimt bij koffie een marktaandeel van 3 procent. De groei op de consumentenmarkt is gering, de groei op de grootverbruikmarkt was daarentegen vorig jaar 7 procent.

Utz Kapeh verkoopt dit jaar zo'n 15000 ton 'Goede koffie'. In 15 jaar zette Max Havelaar op haar beurt 44 miljoen kilo koffie af, ongeveer 175 miljoen pakken. Op jaarbasis is Utz Kapeh vijf keer groter dan Max Havelaar. Max Havelaar kan echter weer bogen op directe inkomenssteun aan de koffieboeren en hun gezinnen. In 15 jaar werd 47 miljoen euro overgemaakt, dat is het verschil tussen de lage wereldmarktprijs en de prijs die volgens de voorwaarden van Max-Havelaarkoffie moet worden betaald.

Max Havelaar ziet dat de eigen inspanningen internationaal navolging krijgen. Eerlijke handelsorganisaties zijn er inmiddels in 16 industrielanden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, met oog voor de belangen van de kleine boer, staat stevig op de kaart. Alleen nog onvoldoende stevig om Max Havelaar op te doeken, zo zullen ze bij die stichting stellen, daarvoor zijn de prijzen die de boeren krijgen simpelweg te laag.
bron: Trouw - 21-11-2003

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #50 Gepost op: 24-11-2003, 16:30:44 »
Brand in studentencomplex Moskou: 32 doden

Bij een grote brand in een studentencomplex in Moskou zijn 32 doden en meer dan 130 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn studenten uit China, Vietnam en Afrikaanse landen.

Het vuur ontstond vannacht op de tweede en derde etage van het gebouw en breidde zich snel uit. Veel studenten sprongen in paniek uit het raam. "In het gebouw zijn 28 mensen omgekomen en buiten werden nog drie lichamen ontdekt. Een gewonde overleed later", aldus een politiewoordvoerder. Veel bewoners raakten gewond toen ze uit de ramen sprongen. Ook liepen veel studenten rookvergiftiging op.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de brand in het vijf verdiepingen tellende complex is niet bekend. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Burgemeester Loezhkov van Moskou denkt aan kortsluiting. "Het is moeilijk om iets over de oorzaak te zeggen", aldus Loezhkov. "Als we op de eerste informatie afgaan, heeft een defect in het gebouw de brand veroorzaakt, waarschijnlijk kortsluiting in kamer 203."

De brandweer, die haar werk in de sneeuw moest doen, kreeg het vuur rond kwart voor vier onder controle. Ongeveer tweehonderd studenten moesten worden geŽvacueerd.

Het universiteitsgebouw stamt uit 1960. In totaal woonden er 272 studenten. Het was vooral bedoeld voor studenten uit ontwikkelingslanden van de Patrice Lumumba Universiteit in de Russische hoofdstad. Het complex zou in slechte staat hebben verkeerd.

Bron: nosnieuws.nl - 24-11-2003

maapie

 • Gast
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #51 Gepost op: 25-11-2003, 19:56:40 »
Terneuzen waarschuwt voor loverboys

door Conny van Gremberghe

TERNEUZEN De gemeente Terneuzen gaat samen met middelbare scholen, de Kinderbescherming, politie en het Zeeuwse Jeugdzorgbureau een voorlichtingsproject opzetten over loverboys. Wethouder C. Liefting vermoedt dat tot nu toe zo`n vijftien meisjes in Terneuzen slachtoffer geworden zijn van dergelijke jongens.


Terneuzen is de enige Zeeuwse gemeente waar is aangetoond dat loverboys actief zijn. Het gaat dan vooral om jongens van allochtone afkomst die het gemunt hebben op jonge, wat labiele meisjes. De meisjes vallen voor de charmes van de jongelingen, worden kortstondig verwend en worden vervolgens gedwongen voor de jongens te werken in de prostitutie. In Terneuzen, maar ook in de Randstad.
Wethouder C. Liefting (jeugdzaken): ,,Uit de wijktafel Triniteit, het overlegorgaan dat zich bezighoudt met de herinrichting van de Terneuzense wijk, kregen we signalen dat in Terneuzen loverboys actief waren en dat al enkele meisjes het slachtoffer waren geworden van hun praktijken. Ons werd gevraagd actie te ondernemen. Welnu, samen met de jeugdzorg-instellingen, de sociaal-medische teams van de scholen en de kinderbescherming hebben we gemeend een voorlichtingscampagne te moeten opzetten. Elders in den lande lopen al enkele projecten. Het enige wat gedaan moest worden is deze projecten een Zeeuwse vertaling te geven. Daar wordt nu aan gewerkt.``
Het is de bedoeling dat de voorlichting met ingang van volgend jaar verzorgd wordt op de middelbare scholen. Het project kost de gemeente 10.000 euro. De raad van Terneuzen moet dit geld overigens nog beschikbaar stellen.


Sleutelrol

De activiteiten van de snelle, knappe, jeugdige pooiers zijn volgens de Terneuzense wethouder nog redelijk bescheiden van omvang. ,,Uit wat we over dit fenomeen te weten zijn gekomen, mogen we ervan uitgaan dat zo`n vijftien jonge meisjes het slachtoffer geworden zijn van deze gasten. Dat zijn er vijftien te veel. Het enige wat we er tegen kunnen ondernemen is kinderen waarschuwen. Hen op het hart drukken dat bepaalde figuren er op uit zijn hen te misbruiken. Als die boodschap goed wordt overgebracht, dan denken we de kans dat er nieuwe slachtoffers vallen, fors te kunnen inperken. De scholen kunnen daarin een sleutelrol vervullen en willen dat ook doen``, aldus Liefting.


----------------------------------------------------------------


IEEEEK ECHT ENG  :'(  ::niet-ok::

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #52 Gepost op: 27-11-2003, 15:14:04 »
Hoogste babysterfte in Nederland

Van alle Europese landen kent Nederland de hoogste sterfte van baby's rond de geboorte. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Peristat, dat in opdracht van de Europese Unie is verricht. In Nederland sterven 7,4 op de 1000 baby's nog voor de geboorte.

Alle vijftien EU-landen deden mee aan het onderzoek. Ze leverden cijfers over onder meer het aantal meerlingenzwangerschappen, de gezondheid van vrouwen en het aantal moeders dat overlijdt rondom de bevalling. Na analyse bleek dat ons land op meerdere punten slecht scoort.

Verontrustend
In geen enkel ander land is het sterftecijfer van ongeboren baby's zo hoog als in Nederland. Duitsland en BelgiŽ kennen bijvoorbeeld een foetaal sterftecijfer van respectievelijk 3,5 en 4,5 op 1000 baby's, de helft minder dus dan in Nederland.

Ook in de eerste maand na de geboorte overlijden relatief veel zuigelingen in Nederland: bijna 4 per 1000. Het Europese gemiddelde ligt op ongeveer 3.

Professor Jan Nijhuis van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht noemt de ontwikkeling "zeer verontrustend". "Het is bovendien frustrerend, want we denken dat we met z'n allen heel goed werk doen: de verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en kinderartsen. Dat is dus eigenlijk niet zo", zegt Nijhuis in Trouw.

Oorzaken
De oorzaken van het hoge Nederlandse sterftecijfer zijn moeilijk te bepalen, omdat zwangerschapsgegevens slecht worden geregistreerd. Wel is het zo dat vrouwen in Nederland op steeds hogere leeftijd moeder worden, waardoor het risico op een miskraam groter is. Ook is er weinig geld voor goed wetenschappelijk onderzoek.

Noodzakelijke informatie wordt soms te laat ontdekt, omdat vrouwen niet standaard allerlei tests aangeboden krijgen. Het kabinet heeft onlangs besloten dat alleen zwangere vrouwen van boven de 36 jaar, die meer kans hebben op een baby met het syndroom van Down en een open ruggetje, die testen standaard krijgen aangeboden.

Een Kamermeerderheid van D66, VVD en de PvdA wil dat Šlle zwangere vrouwen een aanbod krijgen om hun ongeboren kind te laten testen op aandoeningen.

De volledige resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het tijdschrift European Journal of Obstetrics and Gynaecology and Reproductive Biology.

bron: nosnieuws.nl - 27-11-2003

Online Bodejos

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
 • De quote van het jaar
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #53 Gepost op: 27-11-2003, 23:03:45 »
    Lintjes voor Spijkers en Ovaa    

 DEN HAAG Voormalig defensiemedewerker 
 Spijkers en de weduwe van R. Ovaa zijn
 koninklijk onderscheiden.Vandaag kregen
 ze de lintjes van staatssecretaris Van
 der Knaap van Defensie.               
                                       
 Spijkers en Ovaa streden 18 jaar tegen
 het ministerie.In 1984 kwam R.Ovaa bij
 een incident met een mijn buiten zijn 
 schuld om het leven.Maar Spijkers moest
 van het ministerie tegen de weduwe   
 zeggen dat de schuld bij Ovaa lag.   
                                       
 Vorig jaar kregen de weduwe en de     
 voormalig maatschappelijk werker al een
 schadevergoeding van 1,6 miljoen euro 
 en eerherstel.Nu is daar nog de       
 koninklijke onderscheiding bijgekomen.
 


Dit vereist een toelichting. maatschappelijk werker Spijkers werd vele jaren lang niet serieus genomen door de BVD (NU AIVD) en het ministerie van Defensie. Maar dhr. Spijkers hield stug vol, en de AIVD en het ministerie moesten in het stof bijten. Ze gingen weliswaar een paar keer tegen beslissingen van Justitie in beroep, maar daar gaven ze dhr. Spijkers keer op keer gelijk, dit tot grote ergernis van de BVD. Het is heel goed dat dat clubje griezels nu definitief de mond is gesnoerd door Justitie, en dat Spijkers en de weduwe van dhr. Ovaa nu na zoveel jaar (het voorval heeft zoals te lezen is, in 1984 plaatsgehad) eerherstel krijgen.
Wij zijn niet in Medellin, vriend!

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #54 Gepost op: 5-12-2003, 15:56:11 »
Zuivere koffie / Utz Kapeh haalt Max Havelaar-koffie in
door Kees de Vrť

Koffiebrander Douwe Egberts, de grootste in Nederland, denkt erover aansluiting te zoeken bij het keurmerk Utz Kapeh voor verantwoord geproduceerde koffie. DE heeft zich altijd afzijdig gehouden van een keurmerk voor verantwoorde koffie.

DEN HAAG - In de wandelgangen van een bijeenkomst van Utz Kapeh gisteren in Den Haag lieten verscheidene kenners van de koffiemarkt doorschemeren dat DE met moederconcern Sara Lee praat over Utz Kapeh.

Met name naar het keurmerk Max Havelaar was DE altijd afwijzend. De koffiebrander ziet niets in een gegarandeerde hoge afnameprijs zoals Max Havelaar die biedt aan kleine boeren in de ontwikkelingslanden. Dat houdt de overproductie in stand, de voornaamste reden voor de huidige lage koffieprijs, aldus DE. Door die gegarandeerde prijs en verscheidene andere eisen op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden is Max Havelaar vrij prijzig en opereert daardoor in een klein hoekje van de markt. Het keurmerk is goed voor zo'n drie procent van de koffieverkopen in Nederland.

Sinds kort is er echter Utz Kapeh -in de taal van de Maya's staat dat voor 'goede koffie'- in de markt. Dit keurmerk heeft als doel aan te sluiten bij de hoofdstroom van de koffiehandel. Utz Kapeh is in Nederland op de markt gekomen dankzij Albert Heijn. Diens Perla-huismerk bestaat volledig uit Utz Kapeh-koffie. Nu een grote marktpartij als AH -de tweede koffiebrander van Nederland- deze verantwoorde koffie levert, wordt de druk op DE steeds groter mee te gaan doen.

Het belangrijkste verschil met Max Havelaar is dat Utz Kapeh eveneens uitgaat van milieu- en mensvriendelijke productiewijzen, maar geen minimumprijs garandeert. Wel zit de Utz-Kapehprijs boven de wereldmarktprijs. Zo betaalt Albert Heijn zijn koffieboeren vijftien procent extra.

Volgens Nico Roozen, directeur van de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en een van de grote aanjagers van verantwoorde koffiehandel, is Utz Kapeh een doorbraak om de hoofdstroom van de markt mee te krijgen naar verantwoorde productie. ,,Er zijn nu zes branders in Europa, de VS en BraziliŽ die met Utz Kapeh werken. Dat gaat volgend jaar naar 12, 13. Door de schaal van hun inkoop maken zij een verschil, een verschil dat met het beperkte marktaandeel van Max Havelaar nooit bereikt kan worden. Daardoor kan eindelijk de vicieuze cirkel doorbroken worden van steeds lagere prijzen die leiden tot sociale en milieu misstanden.''

Directeur Ward de Groote van koffiebrander AH heeft zijn hele organisatie om moeten gooien. De twee inkopers die aanvankelijk achter de computer op zoek waren naar de goedkoopste koffie zijn er nu zeven geworden die ter plekke kijken en adviseren aan welke eisen de koffie volgens AH moet voldoen.

Daarbij heeft AH de hoge normen voor voedselveiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden en de transparantie die zij stelt aan de ketens van alle verse voeding vertaald naar koffie. Dat is Utz Kapeh geworden. Roozen van Solidaridad stelt dat DE steeds meer de trend naar verantwoorde koffie gaat voelen. ,,Niet alleen omdat AH nu meedoet met Utz Kapeh, maar ze hebben ook last van Max Havelaar. Dat een bank als ING voor zijn vestigingen overgaat op koffie van Max Havelaar vinden ze bij DE niet leuk.''

Directeur David Rosenberg van de Stichting Utz Kapeh wil niet veel over DE kwijt. ,,We praten met alle grote partijen over een gedragscode, maar het is een langdurig proces. Die grote jongens willen alles heel goed doorlichten voor ze eraan beginnen.''

Trouw - 05-12-2003

Offline elise is de mol

 • Winnaar ER-pool 2003
 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #55 Gepost op: 7-12-2003, 17:48:02 »
Mijn nieuws van vandaag ::ok::

MŠxima en Willem-Alexander trotse ouders van meisje

Uitgegeven: 7 december 2003 17:27
Laatst gewijzigd: 7 december 2003 17:32

DEN HAAG - Prinses MŠxima is vandaag, zondag 7 december 2003 om 17:01uur, bevallen. De prinses en kroonprins Willem-Alexander zijn de trotse ouders geworden van een meisje. De naam van het prinsesje is nog onbekend. Prinses MŠxima en het meisje maken het goed.

Deze ochtend werd de prinses opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Het ziekenhuis was een voor de hand liggende plek voor de geboorte van de baby van Willem-Alexander en MŠxima. Het is vanuit Wassenaar vlakbij en ook om de hoek bij Paleis Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix woont.

Het Bronovo was op koninklijke patiŽnten berekend. Op de vijfde etage is de kraam- en gynaecologieafdeling. Ook de kinderafdeling, die ook nog eens Willem-Alexander heet, is daar gehuisvest. Bij de ingang van de afdeling fysiotherapie is een persvak ingericht met plaats voor meer dan veertig media.

Bron: www.nu.nl
"Fear of a name only increases fear of the thing itself." "Je jure solennellement que mes intentions sont mauvaises."

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #56 Gepost op: 9-12-2003, 16:36:43 »
Studenten wonen het liefst in Enschede
 
Je zou zeggen dat een beetje student het liefst in Amsterdam of een andere grote stad woont. Maar niets blijkt minder waar. Enschede is de beste studentenstad van Nederland, melden de ervaringsdeskundigen in de Keuzegids Hoger Onderwijs 2003/2004. Amsterdam bungelt onderaan de ranglijst.

De Keuzegids voor middelbare scholieren die hoger onderwijs willen volgen, enquÍteert jaarlijks duizenden studenten en deskundigen over hun opleiding en woonplaats. Bijna elke keer blijkt dat het in de kleine studentensteden beter toeven is dan in de grote.

In Enschede kun je het snelst een kamer vinden voor een redelijke prijs. De stad wordt op de voet gevolgd door Leeuwarden, waar je maar iets langer naar een onderkomen hoeft te zoeken. Het zijn de enige twee steden die op de kamermarkt als "goed' uit de bus komen.'Zeer slecht'
Amsterdam komt als enige als "zeer slecht" naar voren. Utrecht, Leiden en Haarlem doen het gewoon "slecht". In deze vier steden bestaan lange wachtlijsten voor kamers en worden te hoge huren gevraagd naar het oordeel van de studenten.

Dat betekent echter niet dat de studenten hier een rotleven hebben. Integendeel: de geÍnqueteerden uit Amsterdam oordelen het positiefst over de horeca, cultuur en studentenverenigingen in hun woonplaats. Het uitgaansleven in totaal krijgt van hen een dikke 8.

Maar Enschede scoort op dit punt ook niet slecht. De stad eindigt als de zesde 'stapstad' van Nederland, achter Amsterdam, Groningen, Maastricht, Utrecht en Rotterdam. Leeuwarden bungelt daarentegen ergens in de middenmoot.

'Ruime onvoldoende'
Wie alleen maar wil studeren, en zich niet wil laten afleiden door wereldse zaken, kan volgens de Keuzegids het beste een hbo-opleiding in Driebergen gaan volgen. Het uitgaansleven krijgt daar een ruime onvoldoende (4,53).

Enschede eindigt ook nog eens hoog in de lijst met beste universiteiten. De UT in die stad (7,08) is als tweede geŽindigd, na Maastricht en voor Eindhoven. De universiteit in Delft is hekkensluiter (met een 6,62), maar doet het maar net iets slechter dan Amsterdam (6,66) en Groningen (6,68).

De beste hogescholen staan volgens studenten en deskundigen in Rijswijk, Den Bosch en Zwolle, de slechtste in Amsterdam, Diemen en Utrecht.
nosnieuws.nl - 09-12-2003

Offline alathea

 • Forumlid
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #57 Gepost op: 10-12-2003, 18:37:30 »
Politie neemt 150 verwaarloosde dieren in beslag

Uitgegeven: 10 december 2003 16:00
Laatst gewijzigd: 10 december 2003 16:02

GEULLE - De politie en de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw hebben woensdag in een woning in het Zuid-Limburgse Geulle 150 ernstig verwaarloosde dieren in beslag genomen. Zij hebben de bewoner van het huis aan de Vestbroek aangehouden wegens overtreding van de Welzijnswet voor dieren. Dat meldde de politie woensdag.

De politie en de AID hebben hamsters, ratten, cavia's, konijnen en duiven, die de man in van mest uitpuilende kooien in zijn tuin hield, in beslag genomen. Volgens de politie hadden veel dieren geen water, waren veel dieren ziek en hadden de beesten elkaar verwondingen toegebracht. Een dierenarts sprak van een "onhoudbare situatie".


Echt als ik zou zeggen wat ik hier van vind, dan krijg je alleen maar sterretjes te zien
It's not  that easy beeing green

Offline Malcolm

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #58 Gepost op: 13-12-2003, 19:14:49 »
Het is weer eens zover. Iedere keer als ik op Den Haag CS liep, dacht ik bij mezelf: "ik zou niet graag in zo'n winkeltje staan" ::)


Trein rijdt bonbonwinkel binnen
 
In Den Haag is een trein vanochtend rond half twaalf een bonbonwinkel op station Den Haag Centraal binnengereden. Door een nog onbekende oorzaak stopte de trein niet op tijd en schoot door de stootblokken heen, door de achtermuur van de winkel.

Bij het ongeluk vielen geen gewonden. Wel kregen een medewerkster van de bonbonwinkel en de machinist de schrik van hun leven. Beiden worden opgevangen door de NS.

Door de botsing staat een van muren van de winkel op instorten. Uit voorzorg heeft de brandweer de muur gestut. Het busplatform dat boven het treinstation ligt, loopt geen gevaar, aldus een politiewoordvoerster.

Bij het ongeluk is volgens de politie het bovenste deel van de trein door de kracht van de botsing omhooggeschoten, terwijl het onderstel zich in de grond boorde.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Volgens een NS-woordvoerder moet de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat eerst een onderzoek uitvoeren. Wanneer de inspectie klaar is met het onderzoek, is nog onduidelijk. Ook de Raad voor de Transportveiligheid zal een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval instellen.

De NS heeft laten weten dat technici het kapotte treinstel pas kunnen weghalen als het onderzoek is afgerond. Het ongeluk heeft geen invloed op het overige treinverkeer.

Den Haag Centraal is een zogeheten kopstation; een station met doodlopende sporen. Daarachter bevindt zich het voetgangersgebied, alsmede diverse winkels.

nosnieuws.nl - 13-12-2003

Offline LC

 • Forumlid
 • Geslacht: Man
 • Loveble Child
Re: Wat is jouw nieuws van de dag?
« Reactie #59 Gepost op: 14-12-2003, 14:38:34 »
Saddam Hussein opgepakt

De verdreven Iraakse president Saddam Hussein is gisteravond in de buurt van Tikrit gearresteerd. Een geŽmotioneerde Paul Bremer, de bewindvoerder van de VS in Irak, bevestigde de aanhouding vandaag in Bagdad. Op een persconferentie liet hij beelden zien van de gearresteerde leider.

DNA-testen hebben uitgewezen dat het daadwerkelijk om Saddam gaat. Hij wordt vastgehouden op een locatie die niet bekend is gemaakt. De Amerikaanse autoriteiten hebben nog niet besloten of hij wordt overgedragen aan het vorige week opgerichte tribunaal voor misdaden tijdens het oude regime.

"We hebben hem", meldde Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, in een bewogen verklaring in Bagdad. "Dit is een grote dag in de geschiedenis van Irak. De tiran is nu een gevangene."

De verdreven Iraakse president werd gisteravond om 18.30 uur (Nederlandse tijd) gearresteerd door elitetroepen van de Patriottische Unie van Koerdistan, samen met Amerikaanse speciale eenheden. Hij werd gevonden in een kelder onder een huis in het plaatsje Adwar, zestien kilometer van Tikrit. De arrestatie was het gevolg van een aantal invallen in de omgeving van Tikrit, de geboorteplaats van Saddam ten noorden van Bagdad.

Bij zijn arrestatie droeg Saddam een grijze baard. Hij zag er verwaarloosd uit. Er werd onmiddellijk wangslijm afgenomen, vermoedelijk voor DNA-testen.

Persconferentie
Het Iraanse persbureau IRNA kwam als eerste naar buiten met het nieuws dat Saddam was gearresteerd. De Amerikanen willen het bericht nog altijd niet bevestigen. Om 13 uur bevestigde Bremer het bericht. Tijdens de persconferentie steeg luid gejuich op op het moment dat een foto van de gearresteerde Saddam in beeld kwam. Daarna werd een video vertoond van de voormalige Iraakse leider nadat hij was geschoren.

De arrestatie van de verdreven Iraakse leider is niet alleen van symbolisch belang. Saddam wordt gezien als de aanstichter van veel aanslagen in Irak.

Blijdschap
De Iraakse bevolking in Bagdad heeft met blijdschap gereageerd op de aanhouding. Om uiting te geven aan hun vreugde werden schoten afgevuurd in de lucht.

Saddam zal waarschijnlijk in Irak zelf worden berecht. Onlangs is een speciaal tribunaal ingesteld voor de berechting van leden van het verdreven regime.